Húsvéti Metal Vihar – Koncertbeszámoló

2008. március 22. @ Budapest, Avalon Club

FELLÉPŐK: Brainstorm, Sabaton, Pagan”s Mind, Moby Dick, Vida Rock Band, Rotor, Salvus, Ad Astra

Amint kiderült, hogy új lemezét bemutató turnéjával hazánkat is érinti a német Brainstorm zenekar, tudtam, hogy ezt a bulit semmi esetre sem hagyhatom ki. Közben cserélődtek a turnépartnerek és végül egy igazi fesztivállá nőtte ki magát a körút budapesti záróestéje. Az eseményt nagyon találóan Húsvéti Metal Viharnak keresztelték el, hiszen a koncert napjának reggelén az ablakból kitekintve sűrűn hulló havat láttam.
A koncert helyszínéül a szervezők az Avalon Clubot választották, amiről eddig felettébb kellemes emlékeket őriztem, de meg van az a hátránya, hogy eléggé távol esik a főbb közlekedési csomópontoktól.

Sajnos a különböző okok miatt csak a Salvus legvégére értünk oda a klubhoz társaimmal, így mindössze az Ilyenek voltunk című Ákos dal feldolgozását hallhattuk tőlük.

Ilyen korai órán még alig lézengtek a klubban az emberek, így a soron következő Rotor is szellős nézőtér előtt játszott. A borsodi csapat nem zavartatta magát, nyomták sorban a lendületes nótákat, aminek a címében rendre feltűnt a metal szó. A koncert egyben az “Acélba Zárva” lemez budapesti bemutatójaként is szolgált. Most láttam először élőben a zenekart, nekem leginkább Plósz József gitározása tetszett, de a csapat többi tagjára sem lehetett sok panasz, Szentesi János énekes pedig bizonyságot tett róla, hogy frontembernek sem utolsó. Elhangzott az Acélba zárva, Metalháború, Metal az Isten (megmosolyogtatva a közönség egy részét), Metal Invázió, Van még remény, Tépj szét minden láncot, valamint eljátszottak egy dalt a megjelent rocker hölgyeknek is.

Körülbelül háromnegyed óra játék után a zenekar levonult, hogy átadja a helyét az este első külföldi fellépőjének, a Norvégiából érkezett Pagan’s Mind-nak.. A norvég progresszív metal vezető csapata először járt hazánkban, így annyira nem ért meglepetésként, hogy a fél 6-os kezdésre körülbelül félig volt csak a klub. Ez azonban cseppet sem zavarta a zenészeket, óriási lelkesedéssel, fülig érő szájjal nyomták a változatos témákkal teletűzdelt számaikat. Nils K. Rue énekes hibátlanul énekelt és tartotta a kapcsolatot az egyre jobban belelkesülő publikummal. Steinar Krokmo basszer a hathúros basszusgitár bűvölésén túl Ronny Tegner billentyűssel együtt pózolt a lelkes fotósoknak. Jorn Viggo Lofstad pedig kétség kívül az este legtechnikásabb gitározását mutatta be, élvezet volt látni és hallani! Sajnos a zenekarnak akadtak problémái a technikával is, ahogy azt az énekesük a koncert elején meg is említette és a kezdeti gerjedések után néha túlságosan is előtérbe került a gitár a billentyűkkel szemben.

A koncert egyetlen negatív pillanata volt, amikor azt hittem, hogy tönkrement Lofstad gitárjában valami, de a koncertsorozat vége felé a pultnál a baj okát firtató kérdésemre ezt válaszolta: “I almost lost my hearing”. A hiba tehát nem a gitárban volt, de szerencsére Jorn nem szenvedett maradandó károsulást. A koncert ettől eltekintve nagyon jó hangulatban telt, legtöbbet talán az új, God”s Equation lemezről játszották. Elhangzott róla mindenki meglepetésére a David Bowie feldolgozás Hallo Spaceboy, a United Alliance és az Atomic Firelight is. De nem lehet prog koncert instrumentális szám nélkül, el is játszották a Coming Home-ot az Enigmatic Calling lemezről, majd búcsúzóul az immár hasán “Budapest” feliratot viselő Nils felkonferálta a Through Osiris Eyes-t, amivel zárult is a buli, jó 50 perc után.

A rövidnek nem nevezhető átszerelés közben összefutottam pár osztrák ismerőssel, akik arról érdeklődtek, hogy milyen diszkó van még nyitva és elmondták, hogy az előző napi bécsi koncert annyira tetszett nekik, hogy Budapestre is eljöttek a három banda kedvéért. Közben megtudtam, hogy a Brainstorm és a Moby Dick helyet cserélt az előzetes tervekhez képest, így a Brainstorm interjút a Sabaton programja alatt tudtam csak megcsinálni. A kezdő Panzer Battalionnal szó szerint színpadra robbanó svéd hatos elementáris erővel játszott. Látszott, hogy nagyon élvezik, hogy végre kiszabadulhattak a stúdióból és igazi terepükön, a színpadon mutathatják meg, mit tudnak. A hagyományaikhoz híven most is mindenkin katonai nadrág volt, Joakim Brodén énekesen pedig az elmaradhatatlan ezüst-fekete golyóálló mellényt és motoros napszemüveget sem hagyta otthon. A kezdő szám után azonban jeleztek, hogy mehetek interjúzni, így egy ideig a klub közönség elől elzárt hátsó részéről hallgathattam a svédeket. Az interjú után a zseniális Wolfpack-re értem vissza. Ekkor már az egész közönséget kenyérre kenhette volna a zenekar, ha lett volna toborzás a helyszínen, biztos lett volna pár új tagja a Magyar Honvédségnek. A számok közben rendre felcsendült a Sabaton-Sabaton kórus, ami alig akart elhalkulni a zenészek nagy-nagy örömére. Egyáltalán nem hangzott őszintétlennek a szájukból, hogy fergeteges az egész közönség és azt sem esett nehezemre elhinni, hogy tényleg mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszatérhessenek hazánkba.

A Metalizerről előkerült a nevéhez méltóan pokolian gyors Hellrider című szám; az első lemez címadója, a D-Nap történéseit ecsetelő Primo Victoria, ami alatt szerintem szerencsétlenül bekapcsolták a hóesést imitálni próbáló gépet, ami nem feltétlenül tett jót az összképnek. A még megjelenés előtt álló új lemezről 2 szám is előkerült: a Ghost Division és a The Art Of War. A Back In Control utáni ráadásban pedig a Metal Machine és a Metal Crüe kettősét élvezhették a megjelentek, akik még ezek után is alig akarták elengedni a svédeket. Nem csoda, szívesen hallgattam volna én is még pár nagy ívű refrénnel felvértezett menetelős himnuszt, de bízzunk benne, hogy a srácok szavukat tartva visszatérnek az ősszel.

A Sabaton után az este főbandája, a német Brainstorm következett. Sajnos az első számról itt lemaradtam, ekkor készült a hamarosan olvasható Sabaton interjú Pär Sundström basszusgitárossal. A zenekar már javában játszotta a Blind Sufferinget, mire sikerült előbbre menni. Ha totális teltház nem is volt, de azért megtelt a klub a németek koncertjére. 4 éven belül hatodik alkalommal játszottak nálunk, itt rögzítették DVD-jük fő koncertjét és ismét bizonyították, hogy nem ok nélkül kedveljük őket: Andy B. Franck énekes már a koncert elején bejelentette, hogy minden bizonnyal ez lesz a turné legjobb estéje. A csapat az estére kiegészült Tom Naumannal, akit a Primal Fearből lehet ismerni, aki nem csak riffelt, de néhány dalban szólózott is; a 3 gitár jót tett a hangzásnak, bár néha kissé zsúfolt volt a színpad, hiszen turnétemető buli lévén némi ökörködésre is vevő volt mindenki. Az egyik szám alatt a roadok is megjelentek gitárral a kezükben, így 6 gitáros tolta egyszerre a hatalmasnak nem igazán nevezhető színpadon. De a legnagyobb tetszést mindenképpen a Brainstorm női pólóban, alsógatyában, festett fanszőrzettel megjelenő Steinar (Pagan”s Mind basszer) aratta! Még Andy hangja is elcsuklott a röhögéstől, aki egyébként fantasztikus formában énekelte végig az egész bulit.

A kötelező számokat eljátszották az új albumról, egyedüli meglepetésként az End In Sorrow került be a programba, én a Protect Me From Myself-nek jobban örültem volna, de erre sem lehetett panasz. Előkerült egy #1 “gigasláger kislemez-nóta” is, hiszen a banda Fire Walk With Me kislemeze első helyen debütált a MAHASZ listán. Ritka pillanat ez egy metal zenekar életében, Andy meg is köszönte mindenkinek. A koncerten a Metus Mortis albumig bezárólag hangzottak el dalok, összesen 15, de az ember kétszer annyit is végigtombolt volna, olyan hamar röppent el a valamivel több, mint másfél órás koncert. Reméljük még sok ilyen jó hangulatú koncerttel örvendeztetnek meg minket az elkövetkezendő években. Setlist:Falling Spiral Down, Blind Suffering, Worlds Are Comin” Through, Shiva”s Tears, Fire Walk With Me, End In Sorrow, Highs Without Lows, Shadowland, Hollow Hideaway, Doorway To Survive, Inside A Monster, How Do You Feel, Painside, Under Lights, All Those Words

A németek után a hazai Moby Dick következett, akik speciális bulival készültek az estére, mivel a Hammer Records újra kiadja a csapat első lemezét. A nézők egy része már hazaindult, amikor a színpadra léptek a soproni bálnavadászok, de aki maradt az egy igazi retro thrash buliban vehetett részt. Smici is elmondta a koncert elején, hogy a mai kulcsszó a retro lesz, és ennek megfelelően egy szám kivételével csak az első három albumukról szemezgettek, ismét végig eljátszva a Kegyetlen Éveket. A zenekar egy kicsit fáradtnak tűnt számomra, volt egy-két hiba a játékukban, többek között a Keresztesvitéz eleje is elég furcsára sikeredett, valamint Mentes Norbert és Göbl Gábor lamentált egy ideig, hogy melyik szám is következzen. Ettől függetlenül a közönség vette a lapot és jót zúzott a koncerten, bár a vége felé már igencsak megcsappant az emberek nagy részének az energiaszintje, ami egy egész napos zárttéri buli után, cigifüstben nem is csoda.

A már említett Keresztesvitéz alatt a Hammer stand két eladóhölgye is a színpadra került, azonban a színpadi mozgáshoz ők sem nagyon tudtak érdemben hozzátenni, bár kétség kívül szebb látvány voltak, mint a négy zenész. Setlist: Ugass kutya!, Káosz és zűrzavar, Bűz van, Talpak, Ilyen ez a század, Good Bye, Kegyetlen Évek, Happy End, Élsz vagy meghalsz, S.O.S., Beteg a Föld, Kiképzés, Köszönöm jól vagyok, Ne Köss Belém, Körhinta, Múló Álom, Mennyből Az Angyal, Pokolrock, Gazember, Keresztesvitéz

Moby Dick alatt már kijöttek a külföldi zenekarok tagjai beszélgetni, fotózkodni a rajongókkal. Roppant közvetlenek voltak, tűrték a rohamot. Vida Rock Bandre szinte már csak ők maradtak a klubban. Örömmel konstatáltam, hogy a Lordból kirakott Vida Ferenc nem maradt zenekar nélkül, de a tetemes csúszás a kialvatlansággal és a rám váró, fél országon át vezető hajnali vonatozással párosulva már távozásra kényszerített a koncert elején. Jófajta hard rock zenét játszanak, ennyi kiderült, majd máskor jobban megismerkedem velük, ahogy az Ad Astra zenekarral is, akikről így szintén lemaradtam.

Köszönet a Hammerworldnek a szervezésért és az Avalon Club dolgozóinak a segítségért, főleg Miklán Ritának, aki nélkül most lehet, hogy még mindig valahol a XV. Kerületben bolyonganék!

Kapcsolódó cikkek

Moby Dick – A Terápia lemezbemutató koncert keretében az 50 éves Gőbl Gábor basszusgitárost is köszöntik

NorthWar

Moby Dick – új videoklip a Program című dalhoz

NorthWar

Moby Dick – aranylemez a Terápia, szerdán koncert a Testament előtt

NorthWar

Sabaton – új lemezzel és giga turné keretében térnek vissza hozzánk a svéd csatametalosok

NorthWar

Moby Dick – a Testament előtt augusztusban a Barba Negra Track-ben!

NorthWar

Moby Dick klippremier: a “Mindegy egy” című dalhoz készült videóval jelentkeztek a thrasherek

NorthWar

Moby Dick – korhatáros videoklip érkezett az album címadó dalához, szombaton lemezbemutató koncert és dedikálás

NorthWar

Salvus – a szombati lemezelőzetes koncerten már kapható lesz az Irtás album!

NorthWar

Moby Dick – Valóság – Dal -és klippremier az áprilisi Terápia albumról

NorthWar

ROTOR – megjelent a heavy metal klasszikus új nagylemeze, és régi dalainak új felvételeit tartalmazó válogatáslemeze

NorthWar

Rotor – 12 év után két új lemezzel tér vissza a heavy metal klasszikus

NorthWar

Salvus – Meghallgatható A Dalban versenyző “Barát” című új dal

NorthWar

Brainstorm – Új helyszínre került a januári koncert, a Mob Rules és a Gloryful kísérik a zenekart

NorthWar

Brainstorm – Januárban startol a “Midnight Ghosts” turné, új lemezzel érkezik Budapestre a német power metal csapat

NorthWar

Moby Dick – “Okos világ” premier – Új dal és klip a globális tébolydáról

NorthWar

Moby Dick dupla jubileum – Mentes 50 / Körhinta 25

NorthWar

Sabaton jegyed kincset ér! Gyere a Bloodbound koncertre az újrahasznosítás jegyében!

NorthWar

Firewind és Brainstorm: közös koncert az A38 Hajón

NorthWar

Moby Dick: Kegyetlen évek – negyedszázados nagylemez újragondolva és évzáró koncert Sopronban

NorthWar

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

NorthWar

SABATON – The Last Stand

Menegroth

Moby Dick – Nagyszabású jubileumi koncert a thrash legenda 35. születésnapja alkalmából

NorthWar

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

NorthWar

Salvus – 15 éves születésnapi koncert

NorthWar

Sabaton – Swedish Pagans – Heroes On Tour (Official live video)

NorthWar

Jubileumi Moby Dick koncert a debreceni Kaptárban

NorthWar

KME videók: Sabaton, Sinbreed, The New Black, Wrathage, Sunburst, Ignitor, Anger as Art, Metal Church, Delain, Rabid Bitch of the North

NorthWar

KME videók: Manimal, The Apex, Devil You Know, Billion Dollar Babies, Brainstorm, Vesania, Zygnema, Sólstafir, Degradead, Soulbound, Wisdom, Luca Turilli’s RHAPSODY

NorthWar

KME videók: Brainstorm, Manimal, Soilwork, Black Star Riders

NorthWar

A Brainstorm januárban bemutatja „Scary Creatures“ című új albumát!

NorthWar

A Sabaton augusztus 15-ei koncertje rögzítésre kerül a live DVD-hez!

NorthWar

Salvus – Új koncertklip

NorthWar

Salvus – Új gitáros

NorthWar

Sabaton, Delain, Battle Beast – Koncertbeszámoló

Lothwen

Sabaton Interjú

Lothwen

Salvus – Megjelent a Lélektartó

NorthWar

Salvus – Lemezbemutató koncert

NorthWar

Salvus – Világra szóló videoklip

NorthWar

Sabaton „Night Witches” dalszövegvideó; európai turné jövő hónapban

NorthWar

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Hot News: Sabaton – »Heroes« enters charts world wide

NorthWar

Hot News: Sabaton – reveal video clip for ‘To Hell And Back’

NorthWar

Hot News: Sabaton – Second Track-by-Track video online!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Album Stream & First Track-by-Track online!

NorthWar

Hot News: Sabaton – ‘Resist And Bite’ – Digital single out now + Lyric Video online

NorthWar

BRAINSTORM – Firesoul

Menegroth

Ad Astra – Paycheck klip

NorthWar

Hot News: Sabaton – new Smartphone App available!

NorthWar

Hot News: Sabaton – New »Heroes« Trailer launched!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Live on stage & online broadcast at DreamHack 2014

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár