Koncertbeszámolók

III. Rock Hardens Tehetségkutató – Koncertbeszámoló

2007. június 15. @ Gödöllő, Trafó Club

No More Gravity
N.M.I.
God Or Death
Deflector
Prehistoric

Már harmadszorra rendezték meg ezt az eseményt. Az idei elég szegényesre sikeredett szerintem, mert nem jöttek sokan. Régebben úgy emlékszem, hogy jobb produkciók voltak, bár, ha most visszagondolok, akkor inkább az én hozzáállásom változott meg az évek alatt. Lényeg a lényeg a gödöllői Rock hardens bolt támogatta ezt a bulit. Az évek során kialakult a véleményem a tehetségkutatókról, főleg az ez évben tapasztaltak miatt, mert amit a vadkapitalista Emergenza meg a Metal champ leművelt, az nem volt egyszerű. Azért ez a tehetségkutató sokkal normálisabb, itt azért nem lehetett azt érezni, hogy csak a lehúzás a lényeg, hanem a zene.

Volt egy előzenekar, a KÖTELEZŐ KÖZHELYEK, róluk most nem szeretnék beszélni, mert inkább a tehetségkutatón fellépő bandákról regélnék. Az első a GOD OR DEATH volt. Nagyon durva volt! Miért? Először is kiállt ez az 5 csóka, s azt írták a felkonferáló bácsi papírjára, hogy ők keresztény zenét nyomnak, s, hogy a kereszténységet elakarják juttatni mindenkinek, s mindent megtettek ezért, mert egy óriási kivetítőről lökték az üzenetet, miközben ők zenélgettek a színpadon. A zene stílusilag rock volt, klasszikus rock, erősen térítő szövegekkel. A gitáros – énekes srác volt képbe valamennyire zeneileg, a többiek nagyon szét voltak csúszva a dobot is beleértve. Egy átlag arcnak eléggé sokkoló lehetett a látvány, mert nemtud mit kezdeni a ténnyel, amit közölnek vele. Nekem semmi bajom a térítő, magukat nagy kereszténynek tartó bandákkal, de a kereszténységnek van a mellékága, amit az itteni sulik, meg a szekták közvetítenek. Ezt a mai fiatalok, akik eléggé megvezethetőek, mert mindenre nyitottak rosszul kezelik, de miért is kezelnék jól, mert rosszul adagolják be ezt nekik. Na a lényeg, hogy a látvány akár a vidám vasárnap matiné műsorában Németh Sanyival, csak annyi a különbség, hogy ott képzett zenészek vannak, de majd ők is azok lesznek. Nekem a kereszténységről, meg az üzenetekről más véleményem van, nem ilyen erőszakolt dolog, amit a gyerekbe vernek bele.

Következett a PREHISTORIC nevű banda, akiknek 13 éves dobosuk volt, s nem is tolta rosszul, állítólag egy – két tag űbergazdag, s nemtom, milyen király cuccuk van már otthon, de a lényeg, hogy a zene az a saját számokat tekintve ilyen rock – metál keverék volt énekkel fűszerezve. Semmi extra, van még mit gyakorolniuk.

Nekem a legjobban a NO MORE GRAVITY productione tetszett, mert tényleg egyben volt a zene, ének, stb. Amit tolnak a srácok az numetálos, getto, hiphopcore-os valami egyveleg, amit nagyon jó grooveokkal fűszereznek, nekem nagyon bejött, bólogattam is rá ezerrel. Volt P.O.D. “boom” feldoli, amit jól játszottak el. Csak így tovább srácok, ha így folytatjátok, akkor nincs mese, nagy banda lehet belőletek.

A PREHISTORIC egy sablonos metált nyomot, amiben vannak death metálos hatások is. Nem nyomták rosszul egyátalán. Feldoliban volt In flames is. Az uccsó banda az N.M.I. volt, akik ilyen punkos, kalis muzsikát nyomtak. Voltak jó részek, volt, amit jól nyomtak, de azért akadtak bőven begyakorlásra váró részek is. A Rancid feldolgozást inkább nem minősítem… de a végeredmény, ami a közönségen múlott azt hozta, hogy a N.M.I. nyerte meg a kutatót, a NMG a második és a PREHISTORIC meg a DEFLECTOR holtversenyben harmadik lett. Július 20-án szintén fel fog lépni ez a 4 banda eme helye.

Jó volt sok bandát megnézni, hogy mit tudnak jelenleg. A véleményem nem változott a tehetségkutatókról, de a Rock Hardens azért jóval humánosabb beállítottságú volt. Szóval nem mindenképpen a zene minősége számított, hanem, h kinek jött el a legtöbb ismerőse, hehe. Majdnem kifelejtettem, volt egy kis jammelgetés egy gitáros és egy laptop dj által. Jól nyomták, fílinges volt…

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek