Koncertbeszámolók

Jelonek – Koncertbeszámoló

(scroll down for English Version)

2013. november 20. @ Lengyelország, Wrocław – Alibi Club

Csak hogy már az elején tisztázzuk a dolgokat – ez nem egy koncert volt; ez egy lenyűgöző előadás, ahol nem csak Michał Jelonek és bandája által előadott lenyűgöző darabnak lehettünk fültanúi, de részt vehettünk mindenféle mókás táncban és hallhattuk a klasszikustól a poppon át a rockig mindenféle zene feldolgozását. Azt pedig nem is említettem, hogy a közönség mindent megtett azért, hogy ezt olyan újabb emlékezetes koncertté tegye Jelonek számára, amit meg is érdemel.

20:00-kor kezdtünk előjáték nélkül (az Alibi-t egy órával korábban megnyitották), Jelonek pedig a 2007-ben megjelent első szóló albumának első számával, a „B.East”-el kezdte. Mondanom sem kell, hogy a hallgatóság már azelőtt megvadult hogy Jelonek egyáltalán a színpadra tette volna a lábát. Pár másodperc telt el, mikor hirtelen végigfutott a tömegen egy „Óó” mikor megpillantották őt a színpad oldalán, ahogy alattomosan húzza a vonókat a szimbolikus „jelonek” agancsos sapkájában. Mosh pit, crowd surfing, wall of death, mindez folyamatosan ment egész este. A hegedű tüzes hangja mindenkit újra és újra felpörgetett, így még a koncert végén is tombolt és ugrált a közönség. Még ez is jól nézett ki, amikor Jelonek megkérte az embereket hogy váljanak ketté a wall of death-hez és viselkedjenek zombimód. Az igazi gyöngyszem a Mana című dal egyik változata volt amit más tempóban játszott a tömeggel való közös dalolás során.

Bár Jelonek stúdiófelvételei teljes mértékben hangszeresek, az előadás során a banda a popkultúra több dalának feldolgozását is játszotta, mint Boney M-től a „Daddy Cool”-t vagy a Queentől a „We Will Rock You”-t. Az este különlegessége az volt, mikor Jelonek felhívott a színpadra egy bizonyos Piotr nevezetű egyént és barátnőjét, Sylwiát, egy valóban gyönyörű lánykérésre. A lány természetesen igent mondott, ami tovább fűtötte a buli hátralevő részét. A „Wilhelm Tell”-hez a rajongók felsorakoztak egymás mögé – „kígyóba” – az egész klubban, és a dal bizonyos pontjainál az egész átment mosh pitbe. Ez valóban egyike volt a legenergetikusabb koncertnek ahol eddig voltam, és teljesen ámulatba ejtett Jelonek karizmája és tudása, valamint a hallgatók által tanúsított odaadás és reakciók. Néhány horzsolást figyelmen kívül hagyva amint véget ért az előadás, szeretted volna ha újrakezdődik az egész.

——————————————–

ENGLISH VERSION:

To get things straight just at the beginning – this was not a concert; this was a spectacular show that not only included amazing music performance by Michał Jelonek and his band, but also all sorts of funny dances and interesting covers of music ranging from classical to pop and rock. Not to mention the fact that the audience went out of their way to make this yet another memorable concert for Jelonek, deservingly.

Starting at 20:00 with no pre-act (the doors of Alibi opened an hour earlier), Jelonek opened the evening with B.East, the first track off of his first solo album that came out in 2007. Needless to say, the crowd went wild before Jelonek even came onto the stage. After a few seconds a sudden „Oh” carried throughout the club as they all at once noticed him on the side of the stage, sneakily bowing his violin under the symbolic „jelonek” antler hat. Mosh pit, crowd surfing, walls of death were a constant throughout the whole night. The fiery sound of the violin boosted everyone’s energy over and over again, so that by the end of the concert everyone was still jumping and screaming their lungs out. Even this was depicted very nicely when Jelonek asked the crowd to split for a wall of death and then behave like zombies. A real treat was the variation of the song Mana that was played in different tempo while the crowd sang along.

Even though Jelonek’s studio recordings are completely instrumental, during the show the band played covers of different pieces from popular culture, such as Boney M’s Daddy Cool and We Will Rock You by Queen. This evening’s special happened when Jelonek called a certain Piotr and his girlfriend Sylwia onto the stage for an indeed beautiful proposal. The girl, of course, said yes which fueled the party onward. For the song Wilhelm Tell, the fans formed a huge line – „snake” – all over the club and at certain points in the song broke into mosh pits. This is truly one of the most energetic concerts I’ve been to, and I was completely amazed by Jelonek’s charisma and skills as well as the devotion and response that the audience showed. All bruises aside, once the show’s over, you want it to happen all over again.

Setlist:
1. B.East
2. Cztery Pory Roku (A. Vivaldi)
3. Mosquito Flight
4. Funeral of a Provincial Vampire
5. Romantic Revenge
6. Caprice No. 24 (N. Paganini)
7. Voodoo Child (Slight Return) (The Jimi Hendrix Experience)
8. Cockroaches Empire
9. Mana
10. ViolMachine
11. Lorr
12. War in the Kids Room
13. Akka
14. Daddy Cool (Boney M)
15. Elephants Ballet
16. Sabre Dance (A. Khachaturian)
17. Wilhelm Tell (Overture) (G. Rossini)
18. BaRock

Kapcsolódó cikkek

Jelonek Interjú

Lothwen

JELONEK – Jelonek (Reissue)

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek