Koncertbeszámolók

Kathaarsys, Endless River – Koncertbeszámoló

2007. november 21. @ Győr, No Stress Rock Club

Tour In The Black Abyss II.

A győri extrém metálosoknak nagyon nincs könnyű dolguk, a város nem igazán bővelkedik underground eseményekben. Ám az október közepén nyílt, No Stress talán egy új lehetőség a klub bulik számára, s bízom abban, hogy jobbnál jobb bulik szerveződnek majd oda.

Egyébként meg kell jegyeznem, hogy a hely nagyon hangulatos, én legalábbis örömmel megyek oda. Kényelmes kanapék, kovácsoltvas székek, kellemes megvilágítás. Még egy kivetítő is a jónép rendelkezésére áll, tehát ha valakinek kedve támad akár Vader dvd-t, egyéb koncertfelvételeket vagy filmeket nézni, akkor technikai akadályokba nem fog ütközni. Egyetlen egy gond van csak a hellyel, hogy elég kicsi, tehát 100-150 fő befogadására már nem alkalmas, ami persze csak annyiból rossz, hogy nagyobb koncerteknek ily’ módon nem tud helyet adni. De ez igazból nem is szükséges és egyelőre helyhiánytól még nem is kell tartani. No de jöjjön a lényeg.

A Kathaarsys késése miatt a buli csak egy órát csúszott, ami elenyésző volt egy ilyen volumenű összejövetel esetén. Az Endless River 21 órakor nyitotta az estet. Jóideje el akartam már jutni egy fellépésükre, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy élőben mennyire erősek. A nemrégiben megjelent Ep-jükről és a demoról is szép számmal adták elő a jobbnál jobb nótákat, mint pl. a Recreate The Existence-et vagy a Requiem-et. S ráadásként, ha jól emlékszem még egy eddig soha nem játszott nótát is előadtak. Lendületes, bő háromnegyed órát kaptunk, én pedig nem csalatkoztam. Az együttes torka tett pár érdekes próbálkozást, hogy komolyabb együttműködésre bírja a terem távolabbi végén lévő emberkéket is, de aki akart az úgyis tiszteletét tette az első sorokban. A tagok mesteri tudása és fanatikussága egyértelműen tükröződik a zenében. Én csak dicsérni tudom a srácokat, hisz amit eddig letettek az asztalra az tényleg komoly megbecsülést érdemel.

Zenéjük mérhetetlenül letisztult, kellően rétegzett, az úgymond elszállós részek nagyon hangulatos, gyönyörű témákban bontakoznak ki, a death-esebb részek pedig hatalmat és erőt árasztva dübörögnek. Reider Laci hangja pedig számomra külön élmény. Meglehet, hogy csak nekem ennyire elismerésre méltó, de fortyogó poklokat idéző néhol embertelenül mély hangja egyenesen lenyűgöz. S nem tagadás, olyan zene ez, mely egyszerre emeli szárnyaló magasságokba a lelket és szabadítja fel a test energiáit, az ember pedig nem bírja ki, hogy csak ott álljon, önkéntelenül is jön egy kemény metálgörcs és széles terpesz – helikopter!

A Kathaarsys ezt követően 22 óra környékén robbant be hatalmas erővel, s bár a jelenlévők közül nem sokan ismerték a spanyol formációt, így egy-két jó arc kivételével nem sokan aktivizálták magukat. Engem első perctől kezdve meggyőztek. A zenéjüket ért sok negatív kritika ellenére (amiben néhol azért igazat kell adnom), igazán remek hangulatot teremtettek. Aki csak egy kicsit is szereti a black/death metalt annak valamilyen szinten a banda biztosan elnyerte a tetszését. A Primordial hatás is olykor egyértelműen érezhető, azonban ezek az éneklős részek valóban nem túl előnyösek Montáns számára. A hörgése viszont ezzel ellentétben nagyon ott van. A basszusgitáros leányzó is nagyon elvetemülten nyomta, bár az a túlzottan fekete smink levett valamelyest a tekintélyéből, de mindennek ellenére látszott rajta, hogy ízig-vérig átérzi eme zene szellemiségét. Egyébként köztudottan elismert zenészek, és meglehet, hogy néhol dalszerzési gondok vannak, de hogy élőben piszok jók azt kétségtelenül el kell ismerni. Sokak örömére, terítékre került egy Death feldolgozás is, mely aztán igazán beindította a népeket, mindenki rohant előre és tényleg látványos őrület lett úrrá mindenkin. Egyértelműen ez volt a buli csúcspontja. Ezzel a nagyon ütős és erőteljes produkcióval, 23 órakor zárult az est.

A bulin hozzávetőlegesen 35-40-en lehettünk, így a klub buliknál megszokott családias légkörben zajlott az esemény. Ingyenessége révén én több emberre számítottam. Főleg, hogy a keményebb műfaj kedvelői számára egy ilyen koncert közel kuriózum. (márcsak az Endless River, Kathaarsys közös turnéra is gondolva)
A társaság is, de legfőképp a fellépők, azok akik igazán egyedivé, s maradandóvá tették számomra az estét. Igazán remek buli volt, és elismerésem mindkét bandának!

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek