Koncertbeszámolók

Lake Of Tears, Solar Scream – Koncertbeszámoló

2008. június 27. @ Budapest, A38 Hajó

A Negative Art szervezésében:

2008. június 27-én nem kisebb név, mint a Lake of Tears látogatott Magyarországra, pontosabban az A38 hajóra. A 20:00-s kezdés előtt pár perccel már ott álldogáltam a lejáratnál, de csak 20 perces csúszással jutottam a színpad környezetébe. Sejtelmes félhomály, sörözgető, beszélgető emberek látványa fogadott, valamint halk drum and bass zene. Kicsit meglepett, hiszen metalkoncert volt készülőben, és valószínűleg a metalt kedvelő embereknek csak töredéke örülne ilyen zenének.

Ahogy telt-múlt az idő, szép lassan szivárgott be a közönség, de az első riffek csak negyed tíz magasságában csendültek fel az előzenekar, a mohácsi Solar Scream gitárjaiból. Egy négytagú szimpatikus csapatot láthattunk, akiknek a stílusát eléggé nehéz egyszerűen behatárolni. Én prog-heavy keveréknek mondanám, de voltak benne kissé durvább üvöltések is, szerintem azonban ezek abszolút beleférnek. A furcsa ritmusváltásokhoz hamar hozzászokott a közönség, és szép lassan ők is kezdtek belelendülni a buliba, ami tovább spanolta a fiúkat is. Tavaly novemberben jelent meg az első nagylemezük Divider címmel, és leginkább erről szóltak a dalok, de volt számos új szám is. A színpadon iszonyat meleg lehetett, mert a fiúk, noha nem szaladgáltak fel-alá a színpadon, minden szám után ittak és törölköztek. Mi a nézőtéren azért nem éreztük ennyire melegnek a helyzetet, bár a hangulat folyamatosan forrósodott, annak ellenére, hogy a szólók alatti ritmusrészek alig voltak hallhatók, amit nem tudtak teljesen ellensúlyozni sem a szépen hallható szólók, sem a tetszetős akusztikus részek, sem a zenekar lelkesedése.

Legalábbis nekem, hiszen a közönséget cseppet sem érdekelte. A banda kitett magáért, és jó kis hangulatot varázsoltak a színpadra és környezetére. A végére egy feldolgozás számot hagytak, a System of a Downtól az Aerialst. Szerintem ez az, amit nem kellett volna. Az énekes/gitáros hangja nem nagyon hasonlított az eredeti énekhangra, és szerintem a szám sem illett bele stílusilag a zenekar repertoárjába. Ennek ellenére szerintem jó választás volt a Solar Scream, hiszen a rendelekzésükre álló 40 perc alatt is szépen felvezették a terepet a Lake of Tearsnek.
Setlist: Still Running Deep, Heart Carved Into Mine, Respire, Misery Entwines, While I’m Lying Awake, Permanence, Aerials

Röpke 20 perc átszerelés és hangszerbeállítás után lépett színpadra a Lake of Tears. Természetesen mindenki, aki élt és mozgott, a nézőtérre sereglett, és nagy hangzavarral köszöntötte az este sztárvendégét. Az akusztikus bevezetőt a To Die Is To Wake váltotta, majd belekezdtek az egyik nagy közönségkedvencbe, a Boogie Bubbleba. A közönség persze nagy átéléssel üvöltötte a szöveget, ami talán egy kicsit meg is lepte a zenekart, de látszott azért, hogy jól esett nekik. A beleélés viszont annyira nem jött át a bandától. Persze lehet, hogy ez a svéd mentalitásnak köszönhető, vagy a profizmusnak, de a közönségre szerintem nem lehetett panasz. Egyedül Mikael Larssonon, a basszusgitároson látszott, hogy nagyon évezi, amit csinál. Persze a frontember, Daniel Brennare is kivette a részét a showból. Folyamatosan szóval tartotta a közönséget. Egy jó kis poént is benyögött a The Greymen után, ami szabad fordításban valahogy így szólt: eléggé meleg van. Mindjárt kikelnek a tojásaim… Majd belekezdtek a Ravenland vonszolós témáiba. A billentyűrészeket samplerről játszották be, ami egyrészt kicsit halknak, másrészt kicsit természetellenesnek hatott, bár a lemezeiken is vendégzenész játssza fel a szintitémákat. Nekem a színpadi látványhoz hozzátartozik, hogy látom az összes zenészt, nem pedig egy megbújó gépet hallok.

A kommunikáció persze folyamatos volt Brennare és a közönség között, de sajnos a közönség nem adta tudtára a válaszaiban, hogy a szólógitár igencsak halkan szólt. Egyébként a hangosításra nem lehetett panasz. A Devils’ Diner közben pedig Brennare bemutatta, hogy a gitár nemcsak hangszer, hanem fegyver is: ezt az Ossiannak a “gitárpuskák a célpontra néznek” idézete írja le a legjobban. Pár perccel később a közönség pedig már teli torokból üvöltötte az “A Foreign Road” szövegét, majd nyomta a headbanget a lassú döngölései alatt. A zenekar vette a lapot és a Dreamdemons szövegének a negyedét már a közönség énekelte Brennare helyett. Nem sokkal később bejelentik, hogy az utolsó szám következik, majd belekezdenek a Crazyman zakatolós riffjeibe. A gitárpuskázásba már beszállt a basszer is, majd fergeteges hangulatban elhagyták a színpadot. Persze ők sem gondolták komolyan, hogy hagyni fogják őket hazamenni, és már szólt is a “Lake of Tears” skandálás. Brennare egy kicsit húzta az emberek idegeit, majd visszatére egy “Mi van? Mit szeretnétek?” kérdéssel felkonferálja a következő számot. Ravasz módon még a monitorokra felragasztgatott setlistekre sem írták fel a többi számot, nehogy várjuk, hogy visszatérjenek. A visszatérés után kicsit jobban szólt a basszus, mint előtte. Szerintem még nagyobbat ütött volna a buli, ha a kezdetektől így állítják be a hangszerek erősítését. A visszatérés után két számot nyomtak el a Headstones albumról, majd nagyon szépen megköszönték a közönség hozzáállását, és kivonultak. Az emberek viszont nem akartak beletörődni ebbe, és ismét kicsikartak egy számot a zenekarból, a kicsit heavy-ízű Burn Fire Burnt.

Végül másfél óra tombolás és zúzás után véget ért a buli. Aki itt volt, jól érezte magát, hiszen mindkét zenekar nagyon jó zenét játszva nagyon jó hangulatot teremtett. Bánhatja, aki kihagyta…

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek