Koncertbeszámolók

Malediction – Koncertbeszámoló

2023. február 11. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

Éppen Budapest felé tartottam átutazóban, mikor bevillant, hogy mintha pont ma este zajlana egy fasza kis extreme metal rendezvény a III. kerületi Supersonic – Blue Hell & KVLT nevű vendéglátóipari egységben. Mivel ez nekem nagyjából útbaesett, és durván másfél órát rá is tudtam szánni erre a kisebb kitérőre úgy gondoltam, hogy miért is ne ugorhatnék be egy-két bandát megnézni? A GPS útvonalterv és a fb eseménynél közzétett menetrend alapján végzett gyors kalkulációm szerint a rendelkezésemre álló szabadidőm ráadásul pont két olyan banda fellépését érintené, ami kifejezetten érdekelt. Elsősorban a súlyos death metalt játszó komlói Malediction-re gondolok, mert eddig még nem volt szerencsém hozzájuk élőben, pedig már régóta szerettem volna megnézni őket. A hazai death metal élet kezdeteinél is jelenévő, majd hosszabb kihagyások után nemrég újjáalakult zalaegerszegi Monastery pedig szintén egy olyan banda, ami valószínűleg nem okoz csalódást – erről már kétszer is megbizonyosodhattam az elmúlt évben. Előttük mellesleg két thrash metal zenekar, egész pontosan a soproni Killersick, majd az Erdélyből érkező Fallen Greek Gods állhatott színpadra, az éjszakát pedig a cseh We Are Dust You Turn Into zárta.

A tervezett időben meg is érkeztem a szűk sikátorban megbújó szórakozóhely kapuja elé, ami nem volt ismeretlen számomra, mert pár évvel korábban már jártam itt egyszer, és emlékeim szerint tetszett is. A Supersonic – Blue Hell & KVLT egy több helységből álló hangulatos kis barlang, ami kiváló helyszínként szolgál az efféle kisebb létszámú underground koncertek lebonyolítására. Gyors becsekkolás után be is jutottam a koncertterembe, ahol egy kb. 50-60 főből álló, elég visszafogott hangulatban szórakozó közönség fogadott a nézőtéren. Meglepődve tapasztaltam, hogy éppen az erdélyi csapat utolsó számára estem be, azaz közel félórás csúszás van. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a két átállással és egy koncerttel számolva a Monastery előadását így sajnos mégsem lesz lehetőségem megvárni.

A szünetet kihasználva váltottam pár szót Várhalmi Ákossal, a Malediction gitáros/főnökével, hogy mi a helyzet manapság a zenekar háza táján, aztán szemügyre vettem a merch kínálatot, majd kimentem az udvarra dohányozni. A bejáratnál még alkalmam nyílt beszélgetni egy kicsit a hely tulajdonosával is, aki egyébként egy szimpatikus középkorú hölgy. Közben belefutottam a lelkes tinédzserekből álló Killersick legénységébe is, akik a fényképezőgépet a nyakamban meglátva azonnal le is csaptak a lehetőségre, hogy készítsünk egy rögtönzött bandafotót. Bírtam őket, jófej srácoknak tűntek.

Közel 22 óra magasságában végre színpadra állt az underground körökben már kultikus státusznak örvendő death metal horda, a Malediction, és egy rövid intro után elkezdődött a várva-várt zúzás. A találkozásunknak eredetileg már a tavalyi Lowland Fest-en meg kellett volna történni, de sajnálatos módon az elmaradt, mert nem sokkal előtte a zenekar dobos nélkül maradt, ami ellehetetlenítette a koncertezést számukra. Szerencsére csak átmenetileg, mert ezt a problémát viszonylag gyorsan sikerült áthidalni a srácoknak, és azóta újra aktívak élőben. A megüresedett pozícióba a mindössze 19 éves Cseresnyés Balázs került, aki a szemtelenül fiatal kora ellenére nagyon ügyes és képzett, mindemellett kellő lelkesedéssel és energiával püföli a bőröket. A tavalyi évben további változás is történt a zenekarban, mégpedig énekes poszton: a mikrofon ismét Dinnyés István kezébe került, aki a kétezres évek első felében már betöltötte a zenekarban a frontember szerepét átmenetileg.

Mivel nincs viszonyítási alapom, nem tudom megítélni, hogy ez a felállás mennyire működött jól a tagcserék előttihez képest, mindenesetre nekem tetszett a produkció. Volt benne erő, lendület, aprítottak rendesen. A gitáros szekció, Várhalmi Ákos, Rákosfalvi István és bőgőn Gábor András heves hajrázások közepette tolta a súlyos riffeket, sokszor az arcuk se nagyon látszott a sűrű hajzuhatagok mögött.

A hangzás nagyjából rendben volt. Nem mondom, hogy tökéletesen szólt, de hallottam már rosszabbakat sokkal komolyabb helyeken is. A színpadképet javarészt erőteljes, tömény piros, kék és lila fények színesítették, de helyenként stroboszkópot és füstgépet is bevetették a látvány és a feeling érdekében. Nem tudom, hogy ez a színpadon álló zenészeket mennyire zavarhatta, de engem a fotózásban egy kicsit igen.

A teljes diszkográfiát érintő 9 számos setlist első fele főleg a 2008-as Reductio Ad Absurdum lemez dalaira épült, közben felcsendült egy az azt megelőző Whirl Evoken By Prayers kislemezről is (Draconis). A továbbiakban pedig bemutatásra került néhány új szerzemény a remélhetőleg hamarosan megjelenő új albumról is, ami a Plutonian Vibes címet viseli majd. A viszonylag rövid, de velős zenei programot végül a debütáló lemez (Eritis Sicut Deus Scientes Bonum Et Malum, 2000) brutális slágere, a Nammtar című nóta zárta. A régi és új szerzemények egyaránt jól működtek, szerintem senkinek nem lehetett panasza, aki szereti a műfajt. Örülök, hogy végül én is részese lehettem.

SETLIST:

1. The Army Of Those Beginning For Mercy
2. Nameless
3. Draconis
4. Flood
5. Hymn To Destroy
6. Valley Of Death
7. Faceless God 
8. Reflections Of Hatred
9. Nammtar

Szívesen maradtam volna még a többi banda előadására is, de sajnos az idő közben elszaladt, nekem pedig muszáj volt sátrat bontani. Bár ez a program most elég karcsúra sikerült számomra, azért így sem bántam meg, hogy betértem.

A Malediction zenekart a közeljövőben az alábbi eseményeken lelet majd megtekinteni:

március 11. Baja – Armstrong (+ Monastery + Warchief)
április 15. Pécs – Sárkánybarlang (+ Monastery + Jack)
május 13. Pécs (+ Komodo + Long Live the Martyr + Madman Project)
május 20. Győr (+ Archaic + Phrenesis)


230211Monastery

Kapcsolódó cikkek

Malediction – nagyon jól éreztük magunkat

KMZ

Koncertajánló: Monastery / Malediction / Fallen Greek Gods (RO) / We Are Dust You Turn Into (CZ) / KillerSick

KMZ

Malediction – egy ilyen trióval szerintem érdemes lenne más területekre is csapást mérni

KMZ

MALEDICTION – Reductio Ad Absurdum

Menegroth

Metal Massacre – Koncertbeszámoló

Menegroth

Depths Of Depravity, Malediction, Kill With Hate, Long Pig – Koncertbeszámoló

conatgion

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek