Koncertbeszámolók

Malevolent Creation, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

2022. július 17. @ Budapest, Dürer Kert

Volt egy cimborám, aki, ha berúgott mindenkihez odament – főleg csajokhoz – egy ilyen dumával: „Szia! Ismerted a Malevolent Creationt? Floridai death metal Kanadából?” Hát én így ismertem meg a zenekart jópár éve és azóta bakancslistás az elcsípendő extrém metal bandák között. Olyan klasszikus lemezekkel, mint a The Ten Commandments, a Stillborn, vagy a most idén 30 éves Retribution, simán együtt mozog a nagy USA death monstrumokkal.

Játszott már nálunk a Malevolent Creation, így azért nem egy „once in a lifetime” buliról van szó, de még is csak kötelező egy death metal fanatikus számára. Az est színvonalát pedig csak emelte, hogy a budapesti tech-death titán Beneath The Void került a floridai különítmény elé, mint support.

A vasárnapi kótyagosság, rosszabb esetben másnap, a hétfői meló, vagy az eheti Lowland Fest anyagi előszele sem fogta vissza a rajongókat, hogy szép számban megjelenjenek a Retribution lemez 30. évfordulójának megemlékezésére. A megemlékezés, pedig igencsak emlékezetesre sikeredett, lássuk is miért.

Bár amikor a Beneath The Void sötét kaleidoszkópikus intrója megszólalt és a srácok még csak háttal álltak a lila és zölddel megvilágított füst egyvelegében, még csak pár ember lézengett a kihalt koncertteremben. Azonban, ahogy a srácok belekezdtek a kaotikus, fekete lyukként beszippantó technical death mészárlásba a közönséggel percenként hatványozódott. A nevet és irányt változtató Kill With Hate metamorfózisa a BTW és ebben a megtestesülésben eddig csak egy lemezzel jelentkeztek. Aznap így tehát az …Into Oblivion-ról játszottak (Elegy, Rebellion, Refugee, Terraform, By the Seventh, Stargazer), mert a játékidejük aránylag kevéske volt. Ezt ellensúlyozták a masszív intenzitással – Tibi és Ákos lerobbantották a Szaturnusz gyűrűjét, Patrik az ijesztő basszjáték mellett tűpontosan tolta a magasabb hörgéseket, míg Krisztián mélye levitte a fejeket. Turi a dobok mögött pedig ismét dicséretes munkát végzett a nonstop blast beat és egyéb ínyenc extrém témákkal.

Essünk túl az est egyetlen kivetnivalóságán, ami a buli végére már csak bocsánatos aprósággá vált. No már most a Malevolent Creation eredeti tagsága, már rég lecserélődött, egyetlen úriember tartja a frontot a ’87-es alakulásuk óta a formációban, Phil Fasciana viszont egészségügyi okokból (múlt évi autóbalesetének szövődményei) otthon kellett, hogy maradjon az USA-ban. Tehát relatíve a zenekart egy teljesen új arcokból álló trió formáció reprezentálta, akiknek semmi köze a 30 éves Retribution koronghoz.

Ez így elég nyers volt, viszont most jön a fordulat. Ahogy a gitáros/vokálos Ryan Taylor (aki mindössze 25 éves!) belekezdett az Eve of the Apocalypse headbangre és ökölpumpálásra parancsoló kiállásába, már senki nem foglalkozott azzal, ki mikor lépett be a zenekarba, vagy hogy Phil sajnos kimarad most ebből a turnéból. Az a lendület, ahogy megszólalt az az old-school death aprítás totálisan a maga hatása alá vonta a már hevesen bólogató, aztán őrjöngő egybegyűlteket. Révén, hogy egy hibátlan death metal alapvetést toltak le végig – hazudok a The Coldest Survive és a Monstert kihagyták a lemezről – így adott volt, hogy bitang erős dalok fognak megszólalni.

Ryan HC-s felugrássokkal és színpad sasszékkal, illetve egy litykós Jack Daniels körbeadásával tette magát emlékezetessé, amellett, hogy faszán lehozta azokat a számokat, amikor ő még a világon sem volt. Hatalmas pacsi a Perdition Temple-ben is játszó Ron Parmer dobosnak, aki bestiaként püfölte a bőröket, cserébe viszont majdnem elájult a hőségben. Többször ki is kóválygott a színpadi ventilátor mellé hűsölni. Josh Gibbs nagy örömömre Carnivore pólóban pengette le kiválóan a dübörgő basszust és folyton ökölpacsizott az első sorban állókkal.

A Retribution után kaptunk még két dalt a The Ten Commandments-ről, felhördült a Premature Burial és a Remnants of Withered Decay. A bulit pedig két Eternal-os nóta zárta a Living In Fear és a Blood Brothers képében. A srácokat nem akartuk elengedni, így rögtön megkezdődött a visszatapsolás és az akaratos kántálás. Ment körbe a Jack, Ron pedig már a világát nem tudta, de berobbantották még a Multiple Stab Wounds-ot. Ezután jött a buli katarzisa, amit sok rajongó egy hamar nem fog elfelejteni. Miután a terem háromnegyede kiment, a kemény mag – köztük jómagam – ott maradt pacsizni és kezelni a leharcolt trióval. Nem bírtunk magunkkal így csak rázendítettünk ismét, hogy „még egy” dalt követeljünk. Ryan-on látszott, hogy rögtön elgondolkodott – ez egyáltalán nem lehetetlen kérés. Miután ismét életet leheltünk a dobosba, az igazi „hardcore fanok” megkapták, amire vágytak, ráadásul ezt valóban nem igen vehették elő a turnén, mert a Manic Demise (The Fine Art of Murder lemez) zendült fel óriási katarzist magával rántva.

A jó hangulat folytatódott, mert a srácok 10 perc múlva már kinn a pultot támasztották és dumázgattak, fotózkodtak a rajongókkal. Azt ígértek visszatérnek. Mi várjuk őket!

Fotók: metal.hu

0717Malevolent Creation

Kapcsolódó cikkek

Demilich, Krypts, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

szgabor

Akela, Beneath the Void, Komodo – Koncertbeszámoló

Steve

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Koncertajánló: Baest (DK), Beneath the Void

KMZ

Metal.hu évzáró turné a Watch My Dying, a Beneath The Void, a Heedless Elegance és a Nest of Plagues közreműködésével

KMZ

II. Fekálfeszt – öt órányi pöce

KMZ

Megjelent a Beneath The Void első nagylemeze „…Into The Oblivion” címmel

KMZ

A Hammer Concerts bemutatja: Grave, Malevolent Creation, Krampüs koncert szombaton!

KMZ

A Malevolent Creation bemutatja a „Blood Of The Fallen” dalszöveges klipjét

KMZ

A Malevolent Creation felfedi „Dead Man’s Path” című új albuma borítóját és részleteit

KMZ

Malevolent Creation leszerződött a Century Media Records-al

KMZ

Hot News: Malevolent Creation – European tour dates

KMZ

Malevolent Creation Interjú

Dr. Feelgood

MALEVOLENT CREATION – Invidious Dominion

Dr. Feelgood

MALEVOLENT CREATION – Doomsday X

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek