Koncertbeszámolók

Marduk, Immolation, Noctem, Heaving Earth, Forsaken World – Koncertbeszámoló

2012. szeptember 3. @ Budapest, Yuk

Hat után nem sokkal elkezdték beengedni az embereket erre a jeles eseményre, amire végre nekem is sikerült eljutnom. Az az Marduk koncert melyet többek között az Immolation erősített.

Gyors beállás és szerelés után a Forsaken World nevü francia formáció kezdte meg a zajongást. Eddig nem találkoztam velük és a koncert előtt nem volt már időm bevizsgálni őket. Egy hosszúra sikeredett Intro után, fantasztikus hangzás kezdte az agysejtjeink tépázását. Kellemes közép tempójú zene, melyet teljes beleéléssel adtak elő. A refrének különösen tetszettek és volt egy két jobban elkapott brakedown, de egyébként elég tipikus ritmusokból építkeztek és ehhez a leginkább Hardcore/Deathcore keverék muzsikához tök fölösleges a CorpsePaint szerintem. Sajnos időközben és az este további részében is néha a basszusok elszálltak rövidebb időkre. Bemelegítésnek jók voltak, de nem lesznek a kedvenceim. Rövid fél órát játszottak 7-kor el is hagyták a színpadot mely előtt ekkor még elég kevés ember állt.

Utánuk egy rövidke 20 perces átszerelés után a Heaving Earth nevü banda lépett a deszkákra. Ők albumon egy erős közepes, de határozottan megmozgató zenét játszanak. Sajnos náluk a hangzás az első pár szám alatt nagyon nem volt rendben. Sok volt a dob és ez kicsit a hangulatra rá is nyomta a bélyeget. Mondjuk az átélésre nem lehet szavunk, hisz energetikus előadást láthattunk a csehektől. Egyedül a lassabb részek hozták az album hangulatot. Azért a koncert második felétől kicsit előrébb álltunk, mellyel valamennyivel helyre rázódott az egész és eközben tűnt fel, hogy a vokálra egy szavunk se lehet, mély átütő, még jobb is, mint lemezen. Ők nagyon rövidke 25 percet játszottak, így leginkább a 2010-es albumról játszottak illetve a 2012-es EP-ről mindkét nóta elhangzott.

Egy szemvillanás alatt eltelt átszerelés /7 perc/ a Noctem foglalta el a színpadot. Ekkora már azért egészen sokan lettünk. Lemezen annyira nem jött át amit csinálnak, de azért érdeklődéssel vártam a fellépésüket. A legutolsó lemez intrójával és az Invictus-al indítottak, ha nem csal az emlékezetem. Itt szerencsére a hangzásra egy szavunk sem lehetett. Az efféle Black Metal mi próbálja vegyíteni a Death elemeket is a zenében általában jól szokott elsülni. Az ének hang számomra nagyon tipikus, így nem is szólnék többet róla.

Gitárosokon a Dark Funeral-ra emlékeztető bőr vért volt megtalálható, az énekesen pedig a szokásos csukja adta a dizájnt. A dobos a BlastBeatek-et eszeveszett módon tolta le, a két gitáros teljesítményét pedig a Divinity c. szám alatt emelném ki, mert tisztán és tökéletesen játszották ki az iker tapping szólót. Számomra kicsit egysíkú a zenéjük, bár ők mindent megtesznek azért, hogy ez egyáltalán ne tűnjön fel. Sajnos ők is kevés időt kaptak, így a régebbi dalokra már nem nagyon jutott a műsorba.

Majd az este első hosszabb átszerelése után az egyik fő attrakció az Immolation koncertje következett. Aki otthon van a Death Metalban valószínűleg már legalább hallott róluk. A Yuk nagyjából félig telt az ő bulijukra és kezdett kialakulni az igazi szauna életérzés. Szerencsére ez senkit nem akadályozott meg abban, hogy a hangulat helyén legyen. Se a zenekart se a közönséget. Látszott, hogy azért sokan miatttuk jöttek el, bár sok mozgás nem volt, inkább csak csápolás, dalszöveg üvöltés és HeadBang. A hangzás majdnem az elejétől fogva tökéletes volt, azt a minimális tényezőt leszámítva, hogy az elején kicsit halk volt, de legalább profi keverés. Ők végre engem is megmozgattak így aztán haj kienged és mindent bele.

Két számot emelnék ki külön, a Majesty and Decay-t és az Under the Supreme-et amik úgy szólaltak meg élőben, hogy azt hittem ott helyben leolvad az agyam. Sajnos aztán náluk is előjött a basszus eltűnik effekt, szerencsére nem túl hosszú időre. Aztán az utolsó számok egyikénél bekerült valahogy a közönségbe a ventillátor ami az együttesnek volt kirakva, aminek azt hiszem mindenki örült az első pár sorban. Ilyet is ritkán látni, Ventillátor Body Surf. Ők már szerencsére egy egész órát ránk tudtak szánni a szoros programjukból, a setlistjük pedig valahogy így nézett ki.

Immolation Setlist/ A sorrend nem biztos/:

Close to a World Below
Into Everlasting Fire
Dawn of Possession
Under the Supreme
What They Bring
Majesty and Decay
A Glorious Epoch
Den of Thieves

Majd egy igen csak hosszúra sikerült átszerelés után, mely leginkább a vokál beállításával ment el, előkerült a Marduk legénysége is a BackStage-ből. Túl sok értelme nem volt ennyit szórakozni vele, mert az egész koncert alatt gerjedt, de erről majd egy pár sorral lejjebb. Megpróbáltam még a koncert kezdete előtt viszonylag előre verekedni magam, hogy tudjak fotózni, de ez még nehezebb feladatnak bizonyult, mint az Immolation-ön. Az elejétől a végéig teljesen együtt élt a közönség az együttessel, akik a maguk módján hálásak voltak érte. Én személy szerint 2003-ig követtem a zenekart így a fantasztikus koncert ellenére szomorúan konstatáltam, hogy kevés igazán szeretett dallamot hallottam felcsendülni. Rögtön a nyitó nótára mely természetesen az új lemez dala volt elindult a mozgás.

Elég erős pogó alakult ki mely aztán az előre jutásom és fotózásom tovább bonyolította, de egyáltalán nem bántam, mert nagyon jó hangulat volt. Jól szólt a dolog és mivel még nem láttam élőben őket, így boldogan tapasztaltam, hogy teljes mértékig átjön az az erő és színtiszta gyűlölet, amit ők közvetíteni szeretnének az albumokon is. A Temple of Decay pedig az egyik legütősebb nóta volt számomra, nagyon jó helyre időzítették és valahogy nagyon elvolt találva. A koncert közepe felé muszáj voltam meglátogatni a mellékhelységet, így aztán a hátralévő részt hátrébbról hallgattam.

Sajnos ott fele annyira sem volt jó a hangzás, illetve, hogy egész pontos legyek elég ingadozó volt. Illetve ekkortájt került rá egy jó nagy adag reverb a vokálra, amivel két dolgot értek el – az egyik az,  hogy valahova a dobos háta mögé került a vokál hangzásilag/így sokat vesztett erejéből/ a másik pedig az, hogy a már emlegetett gerjedés folyamatosan előjött. A másfél órás időtartalmat körülbelül megkaptuk és vissza is tértek még két ráadás számra, így elég teljes képet kaphatott mindenki a Marduk-ról. A vége felé már érezhető volt a doboson, hogy fárad, bár azt hiszem ennyi megengedhető egy ilyen zenénél, hogy néhol kicsit már akadozóbb legyen a duplázás, miután egy órát végig tekert teljesen profin. Remek este, jó fellépőkkel és két igazán stílusában jó bandával.

Marduk Setlist: 

Serpent Sermon
Nowhere, No-One, Nothing
The Levelling Dust
The Black Tormentor of Satan
On Darkened Wings
Slay the Nazarene
Temple of Decay
Throne of Rats
Deme Quaden Thyrane
Within the Abyss
Baptism by Fire
Panzer Division Marduk
Souls for Belial
Encore:
Wolves
With Satan and Victorious Weapons

Kapcsolódó cikkek

MARDUK – Memento Mori

Herczeg Frigyes

MARDUK – Viktoria

Cryonus

Marduk, Infernal War, Ragnarok – Koncertbeszámoló

Cryonus

Noctem, Martyrium, Symmetry Of The Void koncert!

KMZ

Immolation, Melechesh, Azarath, Sincarnate – Koncertbeszámoló

Georgius

Marduk Interjú

Cryonus

Marduk, Immolation, Origin – Koncertbeszámoló

Cryonus

Koncertajánló – Walpurgis Night 2016.: Marduk / Sear Bliss / Bio Cancer / Svoid / Saratan

KMZ

MARDUK – Frontschwein

Cryonus

Marduk, Belphegor, Bliss Of Flesh, Ethereal – Koncertbeszámoló

KMZ

Marduk Interjú

Cryonus

Marduk – Frontschwein (Official video)

KMZ

Heaving Earth – Debüt dal közelgő albumáról

KMZ

Marduk – „Frontschwein” részletek

KMZ

Marduk – „Frontschwein” megjelenés, albumrészletek

KMZ

Hot News: Marduk – announce official „La Grande Danse Macabre” and „World Funeral” re-issues!

KMZ

Hot News: Noctem – New Single „Halo Of Repugnance” And Second Part Of Their European Tour!

KMZ

Hot News: Noctem Announce Double European Tour And New Album Full Streaming!

KMZ

Hot News: Noctem – New Video – Premiering On Blank TV!

KMZ

Hot News: Noctem – „Exilium” Full Album Preview and Pre-Order (Limited Edition)!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek