Koncertbeszámolók

Mayhem, Mortiis, Exodikon – Koncertbeszámoló

MAYHEM10220506

2022. április 29. @ Budapest, Barba Negra

A naptárak tele lettek jobbnál jobb koncertekkel a pandémia „eltűnése” óta. A koncertre járók alig bírnak választani. Viszont az biztos, hogy április utolsó péntekén nem sok black metalos maradt otthon, hisz maga a (the true) Mayhem jött megszentségteleníteni a Barba Negra fedett színpadát. A teltházas bulit sok visszajelzés alapján az egyik legjobb magyar Mayhem performasznak tartják. Ezt a helyszín választás miatt meg tudnám cáfolni, de nem fogom. A sátorszínpad teltháza brutális tömeg-nyomort jelent, megközelíthetetlen spotokat és fél órás sorban állásokat egy sörért. Ettől függetlenül az, amit a színpadon láttunk és az erősítőkből hallottunk valóban brutális élmény volt.

Az estét, de inkább a délutánt az igen ígéretes hazai black/death alakulat Exodikon nyitotta. Remélem a srácok jól bírták a lámpalázat, mert a sátor harmada már meg is telt, ahogy felcsendült az intrójuk. Hideg, északi témák által megérintett zenéjük, olyan gyökerekhez nyúl vissza, mint a Dissection, a Sacramentum, a Necrophobic vagy az egy évtizede felszínre törő Thulcandra. Révén, hogy a zenekarban többen is megfordultak a Christian Epidemic-ben, így érezhető a hazai extrém metal hatás, melyet anyanyelvvel támogatnak. Feszes, dinamikus, profi munkát láthattunk, hallhattunk. Aki teheti csípje el őket mihamarabb és kicsit ássa bele magát a munkásságukba. Tavaly megjelent nagylemezüket (Árnyam útján) hamarosan egy újabb korong követi.

Sokak szerint megültette az estét a következő produkció, mely Mortiis szintetizátor utaztatása volt. Nem metálról beszélünk. Mortiis a legújabb lemezét, a Spirit of Rebelliont adta elő elejétől a végéig, ami egy színtiszta visszatérés a régi dungeon synth korszakához. Ezt a műfajt szoros kapcsolat köti a black metalhoz. Laikus úgy definiáljak a műfajt, mintha egy egész lemeznyi black metal intrót hallgatnánk. Sok zenekar vegyesen nyúl(t) ehhez az irányhoz megkovácsolva az ambient/atmoszférikus black metal műfajt.

Mortiis rendkívüli hangulatot csinált, azoknak, akik élvezni tudták, vagy át tudtak kapcsolni kicsit a metálról. A dungeon synth dallamok betoltak egy ostromgépet a sátor alá, majd orkok és goblinok rohamozták meg a csatateret. A tetoválás ötletnek tökéletes grafikák a zászlókon emelték a hangulat, melyet maga a goblinnak, vagy trollnak elmaszkírozott mester dobott csak még jobban fel tölténysoros szintijével. A performanszot pár tétel után kiegészíttette egy kecske szerű maszkban feszítő druida, aki zokniban püfölte a harci dobokat. A dark fantasy hangulat ellenére sokan kimentek beszélgetni, piázni – valamilyen szinten meg tudom érteni őket: két vaskos extrém metál között lehet egy atmoszféra alapú instrumentális zene nem a legjobb választás.

Egy hosszabb átszerelés után felcsendült a vészjósló intro, jelezve, hogy a Mayhem Attillával az élen kész leszakítani a fejeket, beszippantani a lelkeket és elkárhoztatni a nagyérdeműt. A színpadi elemek, kosztümök és kellékek kőkeményen hozták a dohos „Mayhem” hangulatot. A fél zenekar csuklyában, kifestve kaszásként hozta a legfeketébb metált 3 felvonásban. Az első szett egy rothadó csokor volt az erősebb tételekből, melyeket a Grand Declaration of Wartól a legújabb lemezükig a Daemonig tartó időszakukból hantoltak ki. Nem sorolnám, nézzetek rá a setlistre.

A buli itt kezdődött igazán az old-school fanatikusok részére, hisz a második felvonás négy tróntartó De Mysteriis Dom Sathanas dal volt: Freezing Moon, Pagan Fears, Life Eternal, Buried by Time and Dust! Attillával rögzített kultikus lemez a mai napig porig rombol a maga formájában, élőben pedig igazi lélektépő élmény volt – sötét, gonosz, már-már ijesztő performansz! Valóban true black metal. A hangzás bitang volt, a fények tökéletesek.

Végezetül a harmadik etapban kaptunk meg szó szerint az armageddont, ugyanis a legrégebbi anyagokat vették elő nagy örömömre a Pure Fucking Armageddon demóról és a Deathcrush demo/EP-ről. A Deathcrush – Chainsaw Gutsfuck – Carnage – Pure Fucking Armageddon négyes porig rombolt. Élőben nem hallottam még ezeket a primitív, punkkal átitatott ős-black metal förtelmeket. Számomra az este fénypontja volt! Az elején felhozott kijelentésnek igazat kell, hogy adjak a saját szemszögemből – számomra ez volt az a Mayhem koncert, amin a legjobban elszálltam. A végére elhagytam a lelkem.

FOTÓK: Zenefesto

Kapcsolódó cikkek

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Mayhem – Mortiis – Exodikon – pénteken koncert a Barba Negrában!

KMZ

Wrath of Azazel / Exodikon / Sollen – barátok vagyunk és maradunk is

KMZ

Lowland Storming – Aornos / Atrox Trauma / Türböwitch / Exodikon – még sok ilyet!

KMZ

Danse Macabre – Isatha / Exodikon / Despair / Children of Decadence – remek hangulat, tomboló közönség

KMZ

Mortiis – „Visions of an Ancient Future” dalpremier

KMZ

Mayhem – Készül az új lemez

Krol

Mayhem – Koncertbeszámoló

Cryonus

KME videók: Phantasma, Mortiis, Demonical, Mansion, Masterplan, Tombstones, Abbath, Upon Shadows

KMZ

MAYHEM – Esoteric Warfare

Azagtoth

MAYHEM – Psywar (single)

K.Zs.

Mayhem – Esoteric Warfare albumpremier!

KMZ

Hot News: Mayhem premiere new song!

KMZ

Hot News: Mayhem unleash new track!

KMZ

Hot News: Mayhem premiere second new song!

KMZ

Hot News: Mayhem reveal artwork and tracklist!

KMZ

Hot News: Mayhem announce European shows!

KMZ

Hot News: Mayhem unveil first new song in seven years!

KMZ

Mayhem – Koncertbeszámoló

Melciah

Demonical, Exodikon – Koncertbeszámoló

SteveShield

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek