Koncertbeszámolók

Mgła, Lepra, Dunkelheit, Svoid – Koncertbeszámoló

2016. február 6. @ Budapest, Dürer Kert

Eléggé késve érkeztem a bulira, ennek több oka is van, de ezt most nem fejtem ki részletesen, mert nem ez a lényeg…
Amikor a helyszínre érkeztem, elég nagy tumultus fogadott, megfűszerezve az alapos biztonsági óvintézkedésekkel.
Csodálkoztam is, hogy őszinte legyek, mert ilyet még korábban nem tapasztaltam.
A koncertterem felé vettem az irányt, hisz ezért jöttem, lehetett némi fennakadás a jegykezelésnél, de amikor végre bejutottam, a Svoid már javában zúzott a színpadon.
A színpadi elemekben ezúttal sem volt hiány, a frontember S., corpse paintben és kapucnival a fején adta át üzeneteit a mikrofonba, kriptikus hangulatot teremtve maga körül a színpadon, illetve a közönség számára. Egy szó mint száz ezúttal sem okozott csalódást, még ha nem is láthattam belőle sokat sajnos. Talán egy dolog volt fura számomra…hogy a basszusgitárt ezúttal nem ő kezelte. De ilyen előadással maga mögött ez abszolút megbocsátható.

Némi szünet következett és megkezdte alapos és precíz előkészületeit a szegedi front egyik legmeghatározóbb, az Inner Awakening Circle oszlopos zenekara, a 2005 óta fennálló Dunkelheit.
Tavalyról is remek koncertet tudhatnak maguk mögött amelyet a fantasztikus Barshasketh zenekar előtt láthattunk néhányan, de most is ahogy akkor, türelmetlenül vártam a pusztítást és az örvénylő erők sugárzását.
Rendkívül meglepődtem, hogy nem azzal az introval kezdtek ahogy tavaly, hanem egy sokkal intenzívebb, mégis misztikusabb témák sora fogadott. Teljesen lenyűgözött. A zenészeken természetesen ott volt a csuklya és a frontember, Goatist arca el is volt takarva! Nebel masszív komolysággal és hatalmas átszellemüléssel tépte gitárjának húrjait, Algor basszusgitárjának hangjai is abszolút kivehetőek voltak és Cultist dobjai is abszolút precizitással bírtak. A Dunkelheit ezúttal is a még ki nem adott új lemezről játszotta számait, az utolsó számot pedig, talán a koncert koronájának is lehetne mondani. Döbbenetes volt és fantasztikus, a lehető legsötétebb hangulatú, mégis elgondolkodtató. Szóval ezúttal is minden tiszteletem az övék! Egyre jobban várom az új Dunkelheit lemezt, csak ezt tudom mondani!

Ahogy végeztek, kicsit több előkészületbe kezdett az Inner Awakening Circle másik legaktívabb zenekara a Lepra.
Őket sem hiszem, hogy be kéne mutatnom, de azért fontos megemlíteni, hogy az élő legendának számító Nargaroth előtt léptek fel 2013-ban, illetve 2014-ben a lengyel Plaga előtt…és ez csak a Budapesti koncertek egy része volt.
Rendületlenül vártam a jellegzetes rituális koncertet.
Itt tulajdonképpen csak annyi változás történt, hogy a zenészek ugyanazon pozícióban maradtak, csak a Dunkelheit frontember cserélt helyet a Lepra frontemberével, Nihilist-tel. A megszokott gyertyák és füstölők el lettek helyezve, illetve helyet kapott a dobok mögött a Lepra-Tongue Of Devil Prayers borítóján is látható kép egy zászló formájában. A hangszerek már készen álltak az újbóli pusztításra, Nihilist is beállt a mikrofon mögé, csuklyában amelyben arca felső része nem igazán volt látható, de szerintem nem is ez a lényeg az ő esetükben. Ezúttal is a még kiadásra váró új lemezről adták elő a Sötét oldal tételeit, amelyek a tőlük megszokott módon kriptikus hangulatúak és intenzívek voltak. De ezúttal két korábbi szám is helyet kapott a setlistben. Illetve a zárásnál kiderült, hogy miért is volt két mikrofon a Lepra színpadán…a zárás a MayheM-De Misteriis Dom Sathanas feldolgozás volt, méghozzá a Svoid frontemberével közösen előadva. Rendkívül érdekes érzés volt ezt látni, illetve hallani! Még az sincs kizárva, hogy valahonnan maga Dead is részt vett a dologban. Egy biztos viszont, hogy a szegedi front, az Inner Awakening Circle zenekarai ezúttal is tökéletesen teljesítettek s nem hazudtolták meg magukat, úgyhogy akik erről a két koncertről lemaradtak, sajnálhatják, akik meg ott voltak, páratlan élményben részesültek! Az Inner Awakening zenekarok, ennél is jóval többre fogják vinni, szóval érdemes lesz figyelni a pályafutásukat!

Nem sokkal ezután következett a lengyel Mgła. Sokan vártunk rá szerintem, de ami brutális volt, hogy egyik pillanatról a másikra, olyan tömeg lett a koncertteremben, hogy szinte fullasztó volt! Ettől függetlenül próbáltam a zenére figyelni. A fellépők arctalan fekete maszkban és kapucniban léptek színpadra és a füstgép tartalma sem volt elaprózva. Talán nem túlzás azt mondani, hogy olyan volt mintha szellemek játszották volna a különleges zenét. Nem jegyeztem meg milyen sorrendben melyik szám jött, de nagyon jó volt az egész! Sőt a basszusgitárt külön kiemelem, mert az szólt a legkiválóbban! Azért a gitárokra sem panaszkodom, mert a sejtelmes és félelmetes hangzásokat nem lehetett volna nélkülük elérni! A frontember hangja is teljesen rendben volt, bár sajnos az ő hangja nem kapott elég hangosítást (bár lehet csak a kisterem nem volt alkalmas hely és nagyobb kellett volna). A Mgła részéről azért jócskán voltak olyan számok előadva, amelyek a hallgatóságot teljesen megvadította! Pl., az Exercise In Futiliti lemez első száma. Mindent összegezve a Mgła tulajdonképpen nem sokat húzta az időt…egyik után játszották a másik számot, majd lejöttek a színpadról.

Az este egész jó volt, bár ez a tömeg nem volt túl frankó. Ugyanis a szomszédos nagyteremben is koncert volt és egyszerre végzett mind a két terem fellépője, ez pedig olyan forgatagot képzett, hogy már egy érdekelt…”Ki innen!”. De, jó volt! A hazai fellépőknek külön dicséret az éjszaka tökéletessé tételéért, illetve külön kiemelendő Káger Balázs a Neverheard Distro főnöke, aki a saját distroja mellett, kezelte a Mgła merch-et is, szóval respect neki is!

Kapcsolódó cikkek

Svoid – újra a saját, igazi hangján szólalt meg

KMZ

Svoid – Bloodline (Official Video)

KMZ

Vulture Industries – Sulphur – Svoid // 2016.10.27.. Bp – YUK

KMZ

Koncertajánló – Walpurgis Night 2016.: Marduk / Sear Bliss / Bio Cancer / Svoid / Saratan

KMZ

Under The Ashes – Perihelion, Svoid, Ygfan, Enter The Void koncert

KMZ

Svoid – Itt a második nagylemez!

KMZ

Silva Nigra, Dunkelheit, Barshasketh – Koncertbeszámoló

Krol

Svoid – Devil’s Blood kislemez megjelenés

KMZ

Plaga, Lepra, Niedergang – Koncertbeszámoló

Krol

LEPRA – Tongue of Devil Prayers

Golysz

Svoid hírek

KMZ

Inquisition, Svoid, Kolp, Necroratory – Koncertbeszámoló

Jillian

Okkult varázslat a Yukban!

KMZ

Nargaroth, Witchcraft, Lepra – Koncertbeszámoló

Melciah

Enslaved, Winterfylleth, Svoid – Koncertbeszámoló

SteveShield

Svoid – To Never Return lemezmegjelenés

KMZ

Svoid merch, nagylemez

KMZ

Denial of God, Casketgarden, Age of Agony, Lepra, Svoid, Limb for a Limb – Koncertbeszámoló

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek