Koncertbeszámolók

Misfits, The Idoru, Heideroosjes, Blood Or Whiskey – Koncertbeszámoló

2008. május 3. @ Budapest, A38 Hajó

Nem gondolta volna egy magyar punk rock fanatikus sem, hogy 30 év után először a hazánkba látogat a legendás MISFITS, akik egy nagy 30 éves szülinapi túrát zavarnak le a hazai The Idoru, a holland Heideroosjes illetve az ír Blood or whiskey zenekarokkal karöltve.
Annyit tudni érdemes a legendás amerikai trióról, hogy mára csak egy eredeti tagot számlál a banda, méghozzá Jerry személyében, aki azért a védjegye a zenekarnak, akárki akármit mond.
A szintén legendás Black flag zenekarból találhatunk még 2 személyt a Misfitsben, Dez Cadena (gitár) illetve Robo személyében. Mindenki kíváncsian várta, mivel rukkolnak elő az arcok, de azért gondoltuk, hogy egy jó kis punkrock mulatságban lesz részünk.

Körülbelül 8-ra értem le az A38-ra, ami a táptalaja volt a ma estének. Arra lettem figyelmes, hogy színpadon semmi cucc, zenekarok sehol. Sok ismerőssel találkoztam a legkülönfélébb körökből (a kannás pankoktól kezdve a hárdkór arcokig), s már 9-et ütött az óra, a zenekarok még sehol. Körbekérdezősködtem, s akkor derült ki az infó, hogy az elő zenekarok busza lerobbant Münchenben délután és csak 5 fele tudtak elindulni Magyarország felé. A Misfitses arcok meg alapból későn érkeztek, gondolom arra gondolva, hogy amúgy is később játszanak (Bár az is lehet, hogy ők is lerobbantak valahol, de szerintem csak szimplán ekkorra értek ide).

A lényeg a lényeg, kb fél 11 fele érkezett meg a Misfits, s nem is húzták sokáig az időt, amilyen gyorsan csak lehetett, felépítették a színpadot, majd kisebb hangbeállítások után ők kezdték meg az estét körülbelül 70 perces szettjükkel. Ekkorra már szépen-lassan szivárogtak az emberek a hajó fedélzetére. Tény, hogy nem volt teltház, de abszolút sok ember várta a Misfits zenekarát ezen az estén. Több oka is lehetett, hogy miért nem voltak még többen. Talán, mert sokba került a belépő (bár manapság ez nem probléma) illetve mostanság alapból iszonyat nagy pangás van koncerteken. Előre féltettem a bemelegítő zenekarokat, hogy rájuk biztosan nem fognak annyian maradni, ami úgy is lett, de azért őket is megnézték egy páran. Szóval, Misfits. Ez a zenekar rengeteg zenére, zenészre, stílusra volt hatással egyszerű, de remek többnyire kettőnégyes punk rock őrültségével. Mielőtt még elkezdték volna, Jerry külön kiállt a torzított basszusgitárjával és elkezdett különféle dalokat énekelni, méghozzá elég jól, ami csak eszébe jutott. Tény és való, hogy nem énekli ki a magas c-t, de azért remekül használja ebben a tartományban a hangját és bír egy jellegzetességgel az orgánuma. Miután belecsaptak a húrba, mindenki megőrült a közönség soraiban. Sokan vágták majdnem az összes számuk szövegét is, amit ledaráltak ebben a bő egy órában. Igen, abszolút azt lehet mondani, hogy ledarálták, hiszen nem volt sok komment számok között, csak egy-két megjegyzés, vagy csak annyi, hogy ” One, two, three, four…”, ami kb a számok 90%-a előtt hangzott el. A hangulat remek volt, nem lehetett panasz a közönségre és szerintem a zenekarra sem, mert kb. azt kaptuk, amit várhattunk. Nem maradhatott el a pár Black Flag feldoli sem, amit érdekesen játszottak el, de ezt annak tudtam be, hogy a nagy tempódiktálás közepette így jött össze most az a pár szám. Mindenképp intenzív volt a show, a buli. A koncert után felemás véleményeket hallottam, hogy gyenge volt, mert el volt kapkodva, meg, hogy ez már nem az igazi. Egy páran pedig Dez-t szidták, hogy a Black Flagben gitározott, most pedig kifestve vonaglik, de a Black Flag számokat rosszul nyomták el. Tény, hogy volt egy-két baki, de szerintem ezek nem bírtak olyan súllyal, mint ahogyan azt páran megjegyezték. Az összes klasszikus elhangzott, s remek showt nyomtak az arcok, még a körülmények ellenére is, hiszen gyorsan sietni kellett az orbitális időcsusza miatt. Tehát a Misfits szerintem jött, látott, s győzött.

Utánuk nem sokkal megjött az elő zenekarok busza, s a THE IDORU gárdája csapott a húrok közé. Nem volt sok komment számok között, mert a többi zenekarnak is akartak időt szánni. Azt a koncertet kaphattuk tőlük, amit általánosan szoktak nyújtani. Hangzásban szerintem nem voltak toppon, mert a gitárokat nem lehetett annyira hallani. Mindenesetre le kell szögezni, remek zenekar. Aki nem ismerné őket, dallamos, punkos, elszállós, rockos, hardcore elemekkel tarkított az ő zenéjük, de kellőképpen populáris, ami mellé egy zseniális énekhang párosul. Közönség vette a lapot, természetesen a csinos kis csajok jöttek az első sorba, mert valahogy mindig ők jönnek elő ilyenkor. Szerencsére azért, ha nem is sokan, de azért jó páran itt maradtak megnézni az elő bandákat. Természetesen a nagy punkok nagy része elment, mert nekik csak ez a punk, meg az a punk, de azért nem vallottak szégyent a warm-up bandák.

A holland HEIDEROOSJES lépett színpadra. Kinézetre abszolút különbözőek voltak a tagok, habár ez nem is probléma, csak megjegyeztem. Az énekes simán nyomhatná akár a Hatebreedben kinézet alapján, de helyette egy nagyon dinamikus skatepunk / modern rock / metál / core keveréket hallhattunk, amik emészthető számokat, dallamos betéteket tartalmaztak. Nagyon intenzív volt az előadásmódjuk és kellőképpen lelkesek voltak, hiszen a frontember arc (aki egyébként többször is gitárt ragadt) milliószor megköszönte a szupportot, s örültek, hogy itt játszhattak.

Az utolsó zenekar szerepét a BLOOD OR WHISKEY töltötte be Írországból. Rajtuk azért eléggé látszott, hogy bizony, jó pár óra eltéréssel játszanak, nem a tervezettek szerint. Azért ő bennük sem lehetett csalódni, hiszen remek folkpunkos cirkuszt kaphattunk tőlük. Abszolút tánczene, ilyenkor fel kell kérni a legközelebb álló hölgyet és ropni kell vele a táncot kifulladásig. Jó pont, hogy a Misfitset kísérő bandák nem kifejezetten abban a stílusban mozogtak, de állítólag mindegyik bandára hatással volt az anyazenekar. Szerintem olyan hajnali 3-kor fejeződhetett be a mulatság, mindenki megrogyva ment haza, de elmondhatta, hogy ott volt ezen az estén, ami nem volt rossz egyáltalán, azt leszámítva, hogy hosszúra sikeredett.

http://www.misfits.com/
http://www.myspace.com/themisfits
http://www.theidoru.com/
http://www.myspace.com/theidoruband
http://www.heideroosjes.com/
http://www.myspace.com/heideroosjes
http://www.bloodorwhiskey.com/
http://www.myspace.com/bloodorwhiskey

Kapcsolódó cikkek

Michale Graves (ex-Misfits) újra Budapesten!

KMZ

Blind Myself, Neck Sprain, Cadaveres, Korog, The Idoru, Konflikt, Stubborn, Inhale Me – Koncertbeszámoló

Melciah

Hot News: Former Misfits frontman Michale Graves arrested

KMZ

Hollywood Rose, The Idoru, Anti Fitness Club, Superbutt egy színpadon, akusztikusan!

KMZ

The Idoru, Abiocore – Koncertbeszámoló

MelancholyR

THE IDORU – Monologue

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek