Koncertbeszámolók

Monastery, Mhorai, Komodo – Koncertbeszámoló

Monastery Top231024

2023. október 22. @ Mezőkövesd, Boomerang Biliárdszalon

Az ünnepet megelőző estén Mezőkövesd városában a Boomerang Biliárdszalonban 3 olyan banda lépett fel, akiért muszáj volt megjelenni.

A bejáratnál rögtön Mhorai és Monastery merch és CD vásárlási lehetőség fogadott. Itt megjegyezném, hogy feltűnt, miért nincs Komodo zenekartól valami finomság. Fellépésükkor ugyan megemlítették, hogy náluk lehet vásárolni sokfélét, akit érdekel. Véleményem szerint így jó néhány vásárlótól elestek, mert a kezdeti 19.00-ás kapunyitáshoz képest, majdhogynem éjfélkor lett volna rá lehetőség, aki ezt nem tudta. Na, de ők tudják, lehet én nem gondolom jól.

Belépve a terembe első ránézésre én keveselltem a koncertre látogatókat. Megjegyeztem a kollégámnak, hogy nem valami sokan vannak. Aztán ő megnyugtatott és elmondta a tutit. Kint is vannak még szép számmal, és igaza lett, mert utólag kiderült sokan összegyűltek ezen az estén és ráadásul fantasztikus hangulat alakult ki.

Mhoraistart231024

Kisebb csúszással, kezdésnek a helyi Mhorai zenekar lépet fel. A bandának idén május végén jelent meg a második albuma. A stílusuk metalcore, deathcore környékén mozog.

Én elég sokat vártam tőlük ezen az estén, mert ugye helyi zenekar és már nem nevezném őket kezdőnek. Kellő rutinnal játszották végig kb. a 40 perces show-t. Ebben volt egy szülinapi köszöntő is, pontosabban 2 tagnak a születésnapja alkalmából koccintottak a színpadon a rajongók előtt. Ezt a részt azért emelném ki, mert a kezdéskor halottakhoz képest innentől véleményem szerint jobb volt a hangzás és a zenekar előadása. Lehet kissé túlizgulták az elejét vagy valami ilyesmi történt.

Nos, voltak szép számmal akiknek tetszett az előadás, de én ugyanúgy voltam ezzel, mint a lemezen hallottakon, hogy valami hiányzik belőle, ami kellene az átütő sikerhez. Ettől függetlenül ha megmarad a lelkesedésük és lesz egy kis szerencséjük, egészen sok ember kedvencévé válhat a csapat és hatalmas tömegeket megmozgathat koncerten.

Igaz a másik két fellépő zenekarhoz képest kisebb mozgolódás volt a küzdőtéren, de azért ők másabb stílust képviseltek. Aki még nem látta a Mhorai élő fellépését az ne halassza el. Legközelebb decemberben a Kvlt klubban lépnek fel!

Nagyon vártuk a vasárnapi koncertet, mert egyrészt közel egy éve nem játszottunk itthon, másrészt pedig nyár közepe óta nem igazán volt koncertünk. Új műsorral készültünk, három számnak és egy feldolgozásnak is itt tartottuk a bemutatóját, ezért lehet, hogy a szokásosnál kicsit jobban izgultunk. A Monastery soundcheck-je után elég gyorsan sikerült berendezkedni a színpadon, viszont a hangzás beállításával váratlanul sokat kellett dolgozni. Őszintén szólva úgy álltunk színpadra, hogy tudtuk, hogy nem lehetünk maradéktalanul elégedettek a hangzással, de egy-két szám után látva a közönség reakcióját, úgy éreztük, hogy nagyjából helyre kerültek a dolgok. Külön öröm volt tapasztalni, hogy már a mi koncertünk elejére megérkezett a közönség nagy része.

Utánunk a Monastery kíméletlen döngölése következett, ami a merch pultból hallgatva is folyamatosan bólogatásra késztetett. Tapasztalt banda, többször jártak már nálunk az elmúlt évtizedekben, a közönség tudta, hogy nem érdemes őket kihagyni. Az estét pedig a Komodo zárta, akik most jártak nálunk először. Azt tudtam, hogy elég masszív rajongótáboruk van az én baráti körömben is, azt viszont meglepődve láttam, hogy az idősebb korosztály is vevő a gyíkok zenéjére. Egészen 11:30-ig tolták a bulit, mely után még hajnalig együtt buliztunk velük és a közönség nagy részével.

Bízom benne, hogy 2024-ben is hasonló színvonalú csapatok társaságában tudunk hazalátogatni.

Tamás, Mhorai
SETLIST:

Busy Earnin' (Jungle song)
Intro (Instrumental)
Sink Ship (Live debut)
Kalamona
Chert
Ephemerida
Liberation
Depth's Embrace (Live debut)
52 (Live debut)
Only for the Weak (In Flames cover)
Ageless
Pillangó (Pál Szécsi song)

Kisebb pihenő után kezdődött az általam legjobban várt zenekar fellépése a Monastery! Véleményem szerint a hazai színtéren a legtöbbet koncertező csapatok egyike. Nos, ez meg is látszott a fellépésükön. Igaz megemlítették, hogy elég fáradtak, mert előtte mindkét nap koncertet adtak más helyszínen. Viszont ettől függetlenül, ami bennük volt, ők mindent megtettek, kiadtak magukból és látszott rajtuk az örömzenélés. A setlistet illetően a nemrég megjelent új album dalait játszották. A közönséget többször próbálta Frytz lelkesíteni és emelni a hangulat színvonalát, ami nem volt laposnak nevezhető, hiszen egészen nagy mozgás alakult ki a színpad előtt és hátrább is sokan élvezték a műsort.

Lehet nem ez volt életük legjobb előadása, de én csak dicsérni tudom őket, mind hozzáállásban, mind emberileg, nagyon szimpatikus csapat. A zene minősége nagyon rendben volt. Egészen tisztán szóltak, Billy-n dobolás közben pedig fantasztikus öröm látszott, hogy mennyire jól érzi magát.

Nem szabad kihagyni egy Monastery fellépést, ha a közelben lépnek fel valahol, vagy ha ráveszed magad, akár hosszabb utazást is megtehetsz értük, mert megéri. Az új albumot, pedig tessék megvenni!

„Nagyon vártuk már a mezőkövesdi koncertet, mert 1,5 éve már voltunk ott, és nagyon kellemes buli volt akkor is. Nagyon fáradtan érkeztünk a helyszínre, előtte két erős koncert volt Erdélyben, onnan érkeztünk. A Boomerang struktúrája nagyon rendben van, pakolás, backstage, és színpad szempontból is oké. A helyi hangmérnökkel már dolgoztunk, kb. tudta az elképzeléseinket, és hellyel-közzel meg is valósította azokat. Egy alapos soundcheck után átadtuk a terepet a Mhorai zenekarnak, ők nyitották az estét. Közben befutott a Komodo is, a másik vendég banda. A Mhorai 20 órakor kezdte a programját, komoly bulit toltak. Mi 21 óra után valamivel kezdtük a veretést, a közönség létszáma meghaladta a 100 főt, és szerencsére nagy lendülettel nyomták végig a színpad előtt! Két alkalommal hívtak vissza bennünk, nagyon jól esett ez a fogadtatás! Kb 50 percet toltunk, és nagyon jól éreztük magunkat a színpadon… A Komodo zárta az estét, nagyon vehemensen és intenzíven tolták, a közönség pedig meghálálta ezt a hozzáállást! Összegezve számítottunk rá hogy jó lesz a buli, de a vártnál is sokkal jobban alakult az este!”

Billy – Monastery zenekar
SETLIST:

INTRO
RIVER OF THE FALLEN SOULS
BOLT THROWER / KILLCHAIN
AETERNUM VALE
FACELESS NOTHING
PULLED INTO STAKE
DREADFULL THING
ANATOMY OF INSANITY
BLEED
CONTINUE TO SUFFER
AGE OF SHIT
DIVINE DAMNATION
FAKEMOKRACY
NAPALM DEATH/ GREED KILLING

Hosszabb szünet után a Komodo zenekar következett, akitől a nap meglepetését vártam és be is jött. Sok jót hallottam már róluk, hogy mennyire nagy aprítást végeznek és óriási hangulatot tudnak teremteni. Megközelítőleg 1 órás előadásuk alatt több circle pit alakult ki, sőt kétszer még vonatozás is létrejött, ami abból állt, hogy a harcosok egymásba akaszkodva végig sétálva-tombolva, headbangelve mentek néhány kört. Nagyon látványos és hangulatfokozó volt. Szóval a Komodó ilyen téren megnyerte az est legnagyobb zúzását. Plusz érdekességként a Mhorai-ból Pipppiri egy szám erejéig beült a dobok mögé a Komodo kedvéért. Nagyon jól sikerült neki a kalapálás. Mesteri munka. 🙂 A groove/deathcore, amit hallottunk tőlük, amiben fasza grind gyorsulások voltak, sok embernek tetszett. Az énekes nagyon jól bírta a durva hörgést és sikolyokat. Egészen változatos és nem unalomba fulladó volt. Engem a mozgása és stílusa kicsit a Thy Art is Murder régi énekesére, CJ-re emlékeztetett. A gitárok jól szóltak, a dobbal valamiért nem voltam teljesen elégedett.

Ami abszolút kiemelkedő volt, hogy tényleg nagyon sok embert rá tudtak venni hatalmas pogóra és circle pit kialakítására, vagy akár wall of death mosh pitre is. Szóval ezt látni kell mindenkinek! Elég sokat fellépő zenekarról van szó, tehát nem nehéz elkapni a varánuszt! 🙂

Az est végeztével, nagy élménnyel mentem ki a teremből. Jól éreztem magam, de nem csak én, mert mindenki arcán lehetett látni milyen nagy örömet szerzett a Boomerang helyszínen való részvétel. Zárásként még elmondanám, hogy teljesen rendben van a hely. Nagysága megfelelő, színpad és a bárpult is OK. Ha akarsz akár ülni is tudsz, ha meg bírod állni az örült tébolyban, de inkább a küzdőteret ajánlom mindenkinek. Egyetlen gond van csak a hellyel, hogy ritkán vannak ilyen koncertek! Ja és a megközelítés, parkolás nagyon fasza. Menjetek, tomboljatok, vár téged a Boomerang!

231022monastery

Kapcsolódó cikkek

A Monastery új albumáról megérkezett az első single

KMZ

Monastery – újabb európai turné következik és egy single dal

KMZ

Mhorai – Sink Ship videoklip

KMZ

Monastery – az Atheist-Cryptopsy európai turnéján is részt vesznek

KMZ

Monastery – európai turné, januárban pedig új klip

KMZ

Faceless nothing címmel jött ki a Monastery új visual/lyrics klipje

KMZ

Mhorai – Raging Depth videoklip

KMZ

Monastery interjú

KMZ

Monastery és Exodikon az I Am Morbid előtt augusztusban!

KMZ

Monastery – szeptemberben új album és koncertek

KMZ

Mhorai – „Waters” album megjelenés

KMZ

Fleshcrawl, Monastery – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery – megérkezett az új klip az ősszel megjelenő albumról

KMZ

Köcsögmetál vs. Tirpákcore az Instant-ban, azaz kacagás a pogóban!

KMZ

Mhorai – bármikor szívesen megismételném ezt a bulit

KMZ

Koncertajánló: Monastery / Malediction / Fallen Greek Gods (RO) / We Are Dust You Turn Into (CZ) / KillerSick

KMZ

Monastery – „Continue to Suffer” (Official video 2022)

KMZ

Sear Bliss Monastery Ahriman koncert

KMZ

Komodo, Mudi, Eilema – Koncertbeszámoló

Steve

Akela, Beneath the Void, Komodo – Koncertbeszámoló

Steve

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek