Koncertbeszámolók

Monstrosity, Origin, Reject The Sickness, Intrepid – Koncertbeszámoló

2022. január 22. @ Ausztria, Bécs

Monstrosity turné Európában!! Egy ilyen hírre a vérmesebb death metalosok biztos felkapják a fejüket, jómagam is heves nyáladzásba kezdtem a hír hallatán, hogy akkor NAVÉGRE élőben látom/hallom a Monstrot (igaz, Bécsben), akiknek bőven van szerepe abban, hogy belemerülhettem a death metalba. Nagyjából a Rise To Power lemez idején kezdtem intenzívebben érdeklődni úgy általában a műfaj iránt, ráadásul kb. ugyanakkor jött a ki a Fleschcrawl Made Of Flesh-e, a Corpse The Wretched Spawn-je, szóval szép idők voltak.

Ezeket csak azért jegyeztem itt fel, mert a Monstrosity kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy old school, mély, döngölő deathről van szó, tehát mind a mai napig mentes a death metalt érintő modernebb műfaji trendek (metalcore, tech, prog, grind, satöbbi) jelenlététől. Szerencsére, mert bármennyire izgalmas és variábilis a színtér, igazi csemege ezeket a mély gitármasszákat, basszusfutamokat, gonosz riffeket és mély hörgéseket ilyen szintű elegyben hallani.** Mielőtt viszont nagyon előreszaladnánk, érdemes megemlékezni az Intrepid produkciójáról, sőt, nem csak visszatekinteni hasznos, de őket követni is. Ugye minden koncertlátogató számára ismerős a szitu; adott egy számára nóném banda, de hát tisztességből megnézi, meg menjen az idő, meg úgyis hideg van kint, meg úgyis drága a sör, legalább addig se arra költünk, satöbbi. Tudjuk le a lexikon-ízű részt: 2016-ban alakult, észt death metal banda, csupa huszonéves gyerekkel, 1 lemez, 2 EP. De most jön a lényeg, ez a pár kissrác úgy ledarálta az agyunk, hogy csak álltunk, bámultunk, pislogtunk. Pőre death, Malevolent Creation, Krisiun, Immolation vonalon egy brutál karakteres frontemberrel, Raiko Rajalaane-nal. Az egész zenekar nagyon egyben van, jól lakják be a színpadot, Raiko pedig szinte interaktívvá teszi a bulit a kommunikációval, gesztusaival.

Nem akarják feltalálni a spanyolviaszt, és pontosan ezért áll olyan jól nekik ez. Nyilván óriási nagy megfejtéseket nem kell várni, de éppen azt kapod egy ilyen szerethető wishes verzióban, amiért elcsoszogsz például Suffocation-re. Fél órát ha bazseváltak a srácok, de az olyan fél óra volt, ami tökéletesen leterítette a szőnyeget a főműsor előtt.

Ezt a lendületet akasztotta meg egy picit a Reject the Sickness. Nem azért, mert bármi hiba lett volna a produkcióban, de a közönség nagyobb részét nem igazán találta el ez a metalcore-os vonal, amit a Reject hozott, pedig ők aztán tényleg megtettek mindent. Náluk is elsősorban a frontembert, Guy-t tudom kiemelni, szakadatlan, fáradhatatlan módon űzte a dolgot, valószínűleg elsősorban neki köszönhető, hogy azért csak elkezdtek mozogni azok a nyakak a közönségben. Technikás, színvonalas, élőben is bejövős, amit csinálnak, csak hát, ha előtted egy fiatal csapat berobban, utánad meg jön az Origin, akkor a helyzeted nem túl hálás. Ha többet írnék, az már csak önismétlés lenne, lebeszélni senkit nem szeretnék róluk, a többi meg úgyis a puding próbája.

Azt elfelejtettem az elején kiemelni, hogy az Origin és a Monstrosity co-headline turnéban nyomták, ami elég jó hír az Origin-re ácsíngózóknak és nekem, aki egészen speciális füllel hallgattam az egészet. Ennek oka Jason Keyser dalnok, aki az egyik kedvenc death lemezemet, a Skinless Tremple the Weak, Hurdle the Dead albumot felénekelte, amiért igazán hálás lehet valamennyi halálhallgató. Na, ennyit a szubjektív vonatkozásról.

Az Origin kezdésére dugig megtelt a terem, ami pedig utána következett, egy tökéletes mestermunka volt. Rosszindulatúan mondhatnám, hogy hakni, mert elég rutin-ízűre sikeredett, de a minőségre, beletett energiára nem szólhatott senki semmit. Paul Ryan brigádja a Chaosmos lemezzel turnézik, ennek megfelelően rögtön a kezdő két dal a lemez első két szerzeménye volt, ezek után eklektikus, ám inkább a Keyser-érából szemezgető setlist állt össze. A műsor egységesen jó hangzással ment végig (az előzenekarok is), volt töménysége, mélysége, és kellő brutalitása. Jason remek énekes, a közönség is kajálta az egészet, nem ürült ki félműsornál a terem. A koncert vége felé megkaptuk az Aftermath/Unattainable Zero slágerpárost, egyszerűen gyönyörű volt. Sallangmentes, hibátlan koncert volt, fogyasztanám bármikor.

Origin setlist
 Ecophagy
 Chaosmos
 Accident and Error
 Cascading Failures, Diminishing Returns
 Disease Called Man
 The Burner
 Saligia
 Cullscape
 Decolonizer
 Truthslayer
 Redistribution of Filth
 Portal
 The Aftermath
 Unattainable Zero

Monstrosity, hol is kezdjem. Lee Harrison (aki a Terrorizer-el volt itt a Dürerben) dobos ilyen Whitesnake-módra tolja a banda szekerét, a jelenlegi turnéfelállás így néz ki: Lee, Ed Webb énekes, akinek életében előfordult pár death metalhoz köthető banda, Justin Walker gitáros, akiről nem tudok semmit, Matt Barnes gitáros, ő játszott a Passage of Existence lemezen és a nagy visszatérő, Mark van Erp basszusgitáros, a klasszikus Imperial Doom lemez feljátszója. A felsorolt urak közül élőben a gyenge láncszem Justin Walker. Egy szál kopott melegítőgatyában egy helyben állva elkapirgálta a műsort és kész. Ellenben a többiek! Bitang energia és külön kiemelném, Mark van Erpet, na nem azért, mert masszív fűszagot biztosított az első három-négy sor részére, hanem mert basszusgitározása lazán odafér a legnagyobbakhoz. Gyors, pontos, biztos, őrületes. Ed Webb énekétől féltem, alaptalanul, gyilkosan hozta az összes témát és fizimiskára is elég „jól néz ki”, mint Monstrosity-frontember. Ha nem tévedek, minden lemezről jutott dal az estére, igaz a 30. évét (31. to be exact) jubiláló Imperial Doomról „csak” három szerzemény fért be, de akkor is egy tökös életmű-felölelő buli volt. Nyilván az én kedvencem, az Exordium nem hangzott el, de hát ez az én bajom 😀

Mindent összevetve, apró gyermekbetegségei ellenére ez egy kiváló este volt egy nagyon szimpatikus helyen. Várjuk a következő Monstrosity turnét, a következő turnéfelállással.

Monstrosity setlist
 Cosmic Pandemia
 Kingdom of Fire
 Firestorm
 Suffering to the Conquered
 Final Cremation
 Abysmal Gods
 Ceremonial Void
 Definitive Inquisition
 Destroying Divinity
 Angels VenomPlay Video
 Manic

Kapcsolódó cikkek

Marduk, Immolation, Origin – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Origin stream new album in full

KMZ

Hot News: Origin launch new track „Absurdity of What I Am” (lyric video)

KMZ

Hot News: Origin premiere new song „Manifest Desolate”

KMZ

Hot News: Origin reveal new album details and exclusive formats for Europe

KMZ

Hot News: Origin signs with Agonia Records for Europe

KMZ

Origin, Psycroptic: közös lemezbemutató a Dürer Kertben

KMZ

Hot News – Origin & Psycroptic: European Tour February / March 2012

KMZ

ORIGIN – Entity

Dr. Feelgood

MONSTROSITY – Spiritual Apocalypse

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek