Koncertbeszámolók

Moonspell, Dagoba, Nevergreen, De Facto – Koncertbeszámoló

2015. október 24. @ Budapest, Barba Negra Music Club

A Barba Negrába szervezett Gothica fesztivál keretein belül, hazánkba látogatott a portugál metál zene zászlós hajója, a Moonspell. Az október 24-én megrendezett eseményen négy zenekar próbálta megalapozni a hangulatot, az egyébként teljes mértékben Fernandóékra kihegyezett estén.

A görög Jaded Star sajnos technikai okok miatt nem tudott megjelenni. Így némi programváltozással a magyar gótikus metál nagy öregje, a Nevergreen lépett előre. Na de lássuk szépen sorban az est fellépőit.

Elsőként a nem rég új lemezzel jelentkező Gyöngyvér foglalhatta el a világot jelentő deszkákat. Sajnos csak a műsoruk vége felé érkeztem meg, így érdemi beszámolót a bandáról nem tudok írni.

Az est következő fellépője, az általam nagyon várt és idén reaktivált De Facto legénysége volt. A mintegy fél órás programjuk nyitó dala a Tűzég rögtön felébresztette bennem a bandával kapcsolatos koncertélményeimet. Vér profin tolták le a rendelkezésükre álló csekély időt, ami talán azért több embert is megérdemelt volna. Tóth Gyula énekes szóvá is tette ezt, de minden esetre aki végig nézte programjukat, nem hiszem hogy csalódnia kellett. Elhangzott a Kereszt, az Evangeliom és a nem rég kijött Sámán ének is. A srácok jövőre ígérik új lemezüket, ami reményeim szerint tartani fogja a DF által felállított mércét. Személy szerint én nagyon várom!

A Jaded Star helyére beugró Nevergreen, egy közel egy órás bulival mutatta be ismét, hogy miért is megkerülhetetlen szereplői a gothic hazai színterének. Bob Macuráék egy igen erős programot adtak elő, a lassacskán gyülekező jónépnek. Elhangzottak olyan dalok, mint az Ámok, A szerelmed vágya vér, az O Fortuna és a szokásos Madonna cover, a Frozen. Mit is mondhatnék mást, mint hogy a Nevergreen legénységében képtelenség csalódni, legyen bármilyen összetételű is a banda. A Bob Macura-Matláry Miklós duó garancia a minőségre.

A Marseille-i illetőségű Dagoba volt a soros, hogy meghozza az étvágyat a főfogásra, az-az a Moonspellre. Az est kétség kívűl legnagyobb kakukktojása ez a banda volt, hiszen a gothic műfajhoz annyi közük van talán, mint lónak a hátúszáshoz. Azonban ha ettől eltekintünk –mármint a műfaji korlátoktól-, akkor azt kell mondanom, hogy ez egy nagyon jó banda, a metalcore minden sajátosságával. Az énekes Shawter többször is bepróbálkozott, hogy egy kis mozgásra bírja az addigra igen szépen megtelt nézőteret, ám ez a fejek ütemes mozgatásán kívül nem sikerült. Összességében egy dinamikában és erőben nem szenvedő bandát ismerhettünk meg a franciákban, akik egy nagyon jó kis koncertet prezentáltak nekünk. Még ha nem is a legjobb választás volt a Moonspell elé közvetlenül berakni őket, azért érdemes rájuk odafigyelni.

Eljött az idő, hogy megkoronázzuk az estét, a műfaj egyik legragyogóbb ékkövével. A Moonspell koncertjei sosem nélkülözték a színpadiasságot, ahogyan ezen az estén sem. A Mike Gaspar dobszerkójára erősített kosszarv nagyon jól nézett ki, mint ahogy Pedro Paixao billentyűs hangszerét is orgonasípokkal dobták fel. Fernando Ribeiro énekes a tőle megszokott teátrális mozdulatokkal vezényelte le az estét, mint ha csak a sötétség hercege állt volna a színpadon. Aires Pereira is igen aktív volt, minden számot mély átéléssel játszott el. Ricardo Amorim nem egy színpadon szaladgáló, folyamatosan ugráló gitár félisten, de a programot meglehetősen profin hozta le, már-már rutinból. Ám az est fénypontja, véleményem szerint így is az övé volt.

A banda programja leginkább az új lemezre, az Extinct-re épült, kiegészülve természetesen azért klasszikus nótákkal is. A srácok próbáltak azért szemezgetni a régebbi albumokról is, így elhangzottak olyan dalok is, mint az Opium, a Vampiria vagy éppen az Alma Mater. A Darkness and Hope lemezről előkapart Nocturna üde színfoltja volt a programnak, mint ahogy a kezdeti időkre emlékeztető Ataegina is. A ráadás is igen erősnek bizonyult az Everything invaded, The future is dark, Full moon madness triónak köszönhetően. A The future is dark gitárszólója nagyot ütött, amikor is Ricardo felett elkezdett esni a hó. Nagyon jól nézett ki, az egyszer biztos.

Összegezve azt mondom, hogy a Moonspell ismét bebizonyította miért is ők a Gothic metal koronázatlan királyai. A Road to extintion turné ezen állomása mindent egybevetve, egy jó kis estével ajándékozta meg a fémzene híveit.

Kapcsolódó cikkek

Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana – Koncertbeszámoló

bönin

Nevergreen / Dying Wish / Autumn Twilight / Tengerszem – élmény volt játszani

KMZ

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

KMZ

MOONSPELL – novemberben az A38 Hajón a Rotting Christ társaságában

KMZ

Holnap este thrash / death csapás a Barba Negrában: Kreator, Vader, Dagoba

KMZ

A Decapitated helyett a Vader lesz a Kreator turné vendége a Dagoba mellett!

KMZ

Nevergreen – Klippremier: Szelek Hátán

KMZ

Nevergreen dalszöveges video premier: Everything’s Coming Up Roses

KMZ

Nevergreen dalpremier: „A harcunk éjjelén” – pénteken érkezik az új lemez!

KMZ

Nevergreen – dalpremier, májusban érkezik az új lemez!

KMZ

Vadonatúj videoklip a dark rocker De Facto-tól, ma fővárosi évzáró koncert a Dying Wish társaságában!

KMZ

De Facto: Nihil – megjelent új album, elkészült a negyedik klip

KMZ

De Facto: Fekete szív – új klip, márciusban jön a Nihil album

KMZ

De Facto: Sámán ének – új klip, jövőre album

KMZ

De Facto – videóklip és dalpremier a tavasszal megjelenő Nihil albumról

KMZ

A Moonspell meghosszabbítja globális szerződését a Napalm Records kiadóval!

KMZ

Moonspell – Medusalem (Official Lyric Video)

KMZ

Moonspell – Breathe (Until We Are No More) (Official Lyric Video)

KMZ

Moonspell – „Extinct” album megjelenése

KMZ

Moonspell – Albumrészletek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek