Koncertbeszámolók

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

2022. december 22. @ Budapest, Dürer Kert

Underground X-Mas Slaughter

Év végén a legnagyobb streaming szolgáltató statisztikáit böngészve, mindig elmerengek rajta, mi is a zenei underground? Köztudott, hogy az X milliárd embernek csak a töredéke hallgat rockzenét, a metált kedvelők száma pedig még alacsonyabb. Utóbbit Magyarország lakosságnak jóval kevesebb, mint az 1%-a (ennek igazolásához elég elmenni néhány koncertre). Az úgynevezett társadalom felől nézve pedig az underground az egyetlen valami, amit a harminc alatti korosztály tagjai már nagyjából magával a pokollal azonosítanak. Számukra nem létezik különbség sem alműfajt, sem szövegvilágot tekintve. Velük, azt hiszem, fölösleges foglalkozni, ők gondoljanak és hallgassanak, amit akarnak!

Elég, ha mi tudjuk, hogy a metál ezer és ezer impulzusból töltekezik, azonkívül még ott vannak a dalszövegek, amelyek a filozófián, a valláson, a történelmen, a mitológián át, az irodalmon, a művészeten és politikán keresztül, a fikciók, a tabuk, az obszcén, antiszociális, sőt deviáns viselkedésformák felvállalásáig, azon túl a halandzsáig bezárólag bármiről szólhatnak.

E felvezetést kizárólag amiatt tartottam fontosnak, mert az ezúttal bemutatni szándékozott Underground X-Mass Slaughter célja éppen az volt, hogy merítsen a metál különböző műfaji és extrémebb szövegvilággal rendelkező bandáiból, megmutatva az underground igazi sokszínűségét.

A Dürer Kertben december 22-én gyülekező tömeg már fél órával a kezdés előtt ott toporgott a pultnál afféle melegítő italért, hogy a szakadó esőtől átfagyva egy kis szíverősítőhöz jusson. Az átmelegedés helyszínével szemben, többen nézelődtek a merch asztalnál is. A Paediatrician, a rajongók legnagyobb örömére, komoly készlettel érkezett. Nekem leginkább a nevüket tartalmazó puzzle tetszett, ami teljeskörű családi kikapcsolódást garantál, legalább szilveszterig. Szerencsére a kezdésre nem kellett sokat várni, miközben vásároltunk, hallani lehetett az első fellépő hangolását. A meghirdetett program szerint, pontosan nyolckor az Exodikon már a közönség előtt állt, akik egyre csak gyűltek a Kisteremben.

A melodikus death csapatot először májusban a Barbában láttam, ahol a Mayhem előzenekaraként nagyon emlékezetes alakítást nyújtottak. Ez most sem volt másképp, a játékuk ezúttal is magas minőségű volt, mentes mindenféle prosztó elemtől, ami külön dicséretet érdemel. A bevezető és záró tétellel együtt, összesen kilenc tracket játszottak el, többségében az Árnyam útján albumról. A már jól ismert Árnyam útján, Öntudatlan stb. mellett felcsendült a régebbi, Végtelenbe zárva is. Legnagyobb örömömre azonban a zenekar színpadra hozta A hanyatlás természete című újabb számát is, ami a videoklip után élőben előadva egyaránt nagyon jól szólt. Előadásuk vége felé haladva – karácsonyi ajándékként a közönségnek – lenyomtak egy meglepetés dalt, az Ébredő mélységet, a jövő éven megjelenő lemezükről. A közönség az új és régi számokat, valamint a háttérben futó kis vetítést szintén nagy lelkesedéssel fogadta. Meg kell jegyeznem, hogy ha az új anyag minden száma ilyen erőteljes lesz, mint Az ébredő mélység, úgy gondolom borítékolható a siker.

SETLIST:
Intro
Árnyam útján
A hanyatlás természete
Az Univerzum tükre
Öntudatlan
Ébredő mélység
Végtelenben zárva
Az elmúlás kútja
Outro

A rendezvény második fellépője a Türböwitch volt, akik repertoárjukat nagyjából egyenlő mértékben merítették a Napalm to Posers és a Fullmoon Liquorthropy lemezekről, de felcsendült a Drunk Back to Life című daluk is a Beyond the Last Call EP-ről. A speed/thrash/punk bastards farkasfalka más koncertjeihez hasonlóan, a táncolni vágyók ezúttal sem kérlelték magukat, és már a második nótaként felcsendülő Drunk Back to Life-tól kezdődően hatalmas pogót rittyentettek. A küzdőtéren a sör patakokban folyt, mialatt a Napalm To Posers, az Infernal Beer Demons, a Rottenkiller 62 és a többi sláger csak úgy repült egymás után, de sajnos az idő szintén haladt előre. Egy szám erejéig a dobokhoz beugrott Kasper Botond (Needless), aki bizonyította, hogy a Türböwitch dobtémái sem fognak ki rajta. Hiányérzete azt hiszem senkinek nem lehetett, nekem mindössze a Budapest 666 hiányzott kissé. Zárásnak ezúttal is Toxic Holocausttól a Bitch volt hallható.

SETLIST:
High on Chaos
Drunk Back to Life
Fuck Off In Hell
Napalm To Posers
Infernal Beer Demons
Rottenkiller 62
SxPxTx
Steamcunts
Narkonaut
Nightmare Incarnate
Bitch (Toxic Holocaust)

Percre pontosan tíz órakor kezdte meg tombolását a death/thrash Needless. Ők ezúttal főként az általam élőben eddig kihagyott The Cosmic Cauldron nótáit varázsolták a színpadra, amelyek közül az Odium és a The Predation hihetetlenül ütött, de a Warvoid A.D. és a The Cosmic Cauldron is sokkal emlékezetesebb volt és jobban tetszett, mint felvételről. Az este folyamán az előző albumról, a számomra sokkal kedvesebb Heresy-ről felcsendült a The Monolith és a Starcult, de a talonból előkerült még a The Dark Spirit of Ages EP két tétele is. A hangulat tetőfokán a banda egyik gitárosa, hangszerével a kezében, rövid időre maga is beállt a „táncolók” közé. Nem egyéni vélemény lesz, ha kijelentem, hogy nagyon jó számokat hoztak nekünk és színvonalas produkcióban részesítették az egybegyűlteket, továbbá mindegyik zenész a maximumot nyújtotta.

SETLIST:
Warvoid A.D.
The Cosmic Cauldron
The Monolith
Odium
The Feral Cycle
The Predation
Deceit
Starcult

Egy underground karácsony elképzelhetetlen valami jóféle belezős–darálós–hentelős slamming brutal death/goregrind brigád nélkül. Elmúlt tizenegy óra, kezdetét vehette a rendelés, a nagyérdemű előtt rázúdított a Paediatrician! A két mikrofont használó Nemes Norbert pár másodperc után a disznóvágás jellegzetes atmoszféráját varázsolta elő. Többek arcáról leolvastam a döbbenetet: „Úr Isten mire képes ez a figura a hangjával!” Hiába hallgatom gyakran őket, élőben ez a hang, különösen a guttural és pig squeal lélegzetelállítón gyors kombinálása, engem is mindig megdöbbent. A vizsgálaton megjelent pácienseket ugyancsak teljesen megbabonázta az elszabadult csontfűrész. Pöcz Balázs megszámlálhatatlan mennyiségű blast beatje, bass dropja és gravity blastja, azonfelül a gitárszekció pusztító riffjei és ritmusváltásai irdatlan adrenalinbombaként hatottak a beteg szervezetekre. A gyógyulás olyannyira látványosra sikeredett, hogy az egyik szám alatt még a plafonon is csüngött valaki! A produkciót színesítették az introk, illetve a háttérben futó horrorfilmbetétek, animációk, amelyek segítségével az averzió minden formájába illusztris bevezetést nyerhettünk. A segélyszolgálat nagyon kitett magáért, minden beteget gyorsan és gondosan leápoltak!

SETLIST:
Intro – Mastectomy
Newborn Torso In the Dumpster
Intro – Lethal Injection
Intro – Postpartum Depression
Savterápia
Intro – Poliomyelitis
Social Anxiety Disorder
Intro – Mortician
Oocyta
Red Room
Monstra Duplicia
Patológia
Intro – Parazita (Domestos)
Hippocratic Oath
Üsd a kurvát, baszd a hullát
Szülész

Nem szeretnék szó nélkül elmenni amellett, hogy mennyire profi munkát végeztek a szervezők! A hangosítás az eltérő irányvonalak dacára, mindenkinél mesterin sikerült. Továbbá a rendezvénynek helyet adó Dürer páratlan vizuális megoldásokkal is a fellépők rendelkezésére állt, annak ellenére, hogy most veszi fel újra azt a fonalat, melyet a költözés okán elejteni kényszerült. El kell, hogy mondjam azt is, hogy rég voltam már olyan bulin, ahol a meghirdetett időpontot minden fellépő, visszatapsolások ide vagy oda, pontosan tartani tudta.

A rendezvény éjféltájban ért véget, s bár addigra régen elállt az eső, mégis sokan ott maradtak, beszélgetni, iszogatni kicsit. Zárásként mindössze annyit kívánok megjegyezni, hogy örüljünk az underground zenei változatosságának, és remélem jövőre is lesz Underground X-Mass Slaughter, mert én szeretnék ott lenni!


1222Underground

Kapcsolódó cikkek

Monastery és Exodikon az I Am Morbid előtt augusztusban!

KMZ

Paediatrician, Killermia – maradandó élményként fogunk visszaemlékezni erre a koncertre

KMZ

Needless – „Krononauta” (lyric video) premier

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

Psycho-Thrash-Punk Balhé – Koncertbeszámoló

Steve

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Mayhem, Mortiis, Exodikon – Koncertbeszámoló

bönin

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Mayhem – Mortiis – Exodikon – pénteken koncert a Barba Negrában!

KMZ

PAEDIATRICIAN – Postpartum Depression

bönin

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Wrath of Azazel / Exodikon / Sollen – barátok vagyunk és maradunk is

KMZ

NEEDLESS – The Cosmic Cauldron

Menegroth

Komodo / Erkölcsi Mozsdo / Türböwitch – irdatlan partit sikerült összehozni

KMZ

Needless – The Cosmic Cauldron lemezmegjelenés

KMZ

Needless interjú

KMZ

Lowland Storming – Aornos / Atrox Trauma / Türböwitch / Exodikon – még sok ilyet!

KMZ

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

Needless – „Odium” videopremier

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek