Koncertbeszámolók

Negură Bunget, Adultery – Koncertbeszámoló

2007. április 4. @ Budapest, Kék Yuk

A két év utána újra hazánkban is fellépő Negura Bungetet, valamint a velük turnézó cseh Adultery-t idén a Kék Yukban láthatták a rajongók, mely egyben az európai turnéjuk első állomása is volt. A 19 órai kapunyitást követően csak lassan szállingóztak be az emberek, de nem is lehetett nagy tömegre számítani. A meghirdetett 20 órai kezdés pedig elég sokáig eltolódott. Az estet az Adultery nyitotta 22 órakor. A színpadon elhelyezett látványos faragott kőoszlopok, melyekből párhoz még pirotechnika is társult csak még jobban felkeltették a színpad elé gyűltek érdeklődését.

Ettől a cseh formációtól egy bő fél órás produkciót láthattunk, mely 9 számot tartalmazott, főképp a nagy lemezről, de jó pár régebbi nótát is megszólaltattak. Az Adultery ezzel a fellépéssel már hatodszor tette tiszteletét Magyarországon, így feltételezem, sokak számára már nem voltak ismeretlenek. Akik viszont most látták őket először, azoknak energikus, folklorisztikus betétekkel tűzdelt nótáik biztos elnyerték a tetszésüket. Szerintem remekül játszottak, s a többiek sem vélekedtek erről másképp.

Majd ezt követően az Erdélyből érkezett Negură Bunget kezdte meg fellépését az est fénypontjaként 23 órakor. Most is a fából készült hangszerek, mint például xilofon bővítették a szokásos hangszerek sorát, azonban az igazán meglepő a most háromszor akkora, több mint 2 méteres hófehér havasi kürt volt, mely néhány szám elengedhetetlen kelléke, s mely egyben fémjelzi is a zordon Kárpátokból érkezett ideológiájukban és dalszövegeikben is a népi hagyományokra támaszkodó black metal hordát.

Így már az első szám a „Wordless Knowledge” is eme fenséges hangszer megszólaltatásával kezdődött. A havasi kürt hangja mintha teret nyitna, s ott visszhangozna a hegyek fölött, ezáltal még lenyűgözőbbé téve a Negura zenéjét. A következő szám a „Cunoasterea Tacuta” volt az új albumról. Majd jött az „Al locului” egy kicsit korábbi időkből, melyben aGer is kivette a részét az üvöltözésből. Ezután következett egy újabb nóta az OM-ról, melynek kivitelezése itt a színpadon igazán eredetire sikeredett. A sötét, hátborzongató hangulatú „Norilor”-t úgy adták elő, hogy aGer egy hatalmas dobot a színpad közepére fektetve dobolt, Hupogrammos kopácsolt és Spurcatu xilofonozott. Igazán különleges volt, elcsúszás nélkül, hibátlanul le tudták játszani. S az elismerő tapsvihar sem maradt el a szám végén.

Ezt követően visszaugrottunk a kezdetekhez és a „From Transilvanian Forest” című legelső lemezről hallhattuk a „Transilvanian Fullmoon Vampirism” c. számot. Majd egy régi klasszikus a „III.”(Toamna) c. szám következett. Kíváncsi voltam, hogy egy újabb koncert alkalmával sikerül-e újfent ide varázsolniuk pár percre Erdély mély sötét fenyveseit, végeláthatatlan erdőit, ősi patakjait, zord hegyeit… és büszkén mondhatom, hogy igen, újra elhozták a Hangulatot. Az estet pedig egy utolsó nóta az új albumról a „Tesarul De Lumini” zárta.

Sajnos hiába tapsoltunk percekig, már nem jöttek vissza, ennyi volt. Pedig sokan vártak még egy kis ráadást. S igazából én is nagyon hiányoltam azt a régi jó kis Emperor feldolgozást, ami 2 évvel ezelőtt is hatalmasat szólt, iszonyú jól lejátszották és a tömeg is meg volt őrülve. De hát a jóból is megárt a sok, talán majd legközelebb. Jó kis koncert volt, mindenki nagyon jól érezte magát, egyesek még annál is jobban, melynek eredményeképp Edut (Hupogrammos Disciplie’s) még károgás közben is sikerült megnevettetni. Immáron egy újabb felejthetetlen Negură koncert részesei lehettünk azon az éjjel.

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Tău

Menegroth

Negură Bunget – Nămetenie [official music video]

KMZ

Negură Bunget – „Tau” – az erdélyi trilógia kezdete

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Gînd A-Prins” out now

KMZ

Hot News: Negură Bunget – European tour with Rotting Christ and Twilight Of The Gods

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Curgerea Muntelui” music video

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Transilvanian Trilogy – Musical and visual project

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Announcement of "Transilvanian Trilogy"

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Focul Viu CD/DVD

Menegroth

NEGURĂ BUNGET – Vîrstele Pămîntului

REBELPROUD

NEGURĂ BUNGET – Măiestrit

Gwanath

Negură Bunget, Damned Spirits’ Dance, Endless River – Koncertbeszámoló

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek