Neochrome, Sanatorium, Agregator, Autumn, Hate Myself – Koncertbeszámoló

2008. május 3. @ Debrecen, Új Vigadó

Alig telt el két hét, és újra átléphettem a debreceni Új Vigadó küszöbét, ám most a Metálmajális keretein belül. A felhozatalt tekintve kihagyhatatlan lett volna számomra ez a koncert. Ismerőseimmel lepakoltuk a dolgainkat, majd a pulthoz lépve vettünk egy-egy üveg sört és máris mentünk a színpad elé, ahol már az első zenekar hangolta a cuccokat. Sajnos egyéb okok már most csúszással kezdődött az este. Szomorúan vettem észre, hogy a meghirdetett zenekarok nevei sem tudták meggyőzni az embereket az eljövetelről, így elég csekély számban voltak jelent, körülbelül 20-30 fő személyében. (már aki a színpad előtt állt).

Az első zenekar a szlovák HATE MYSELF volt. A fiatal tagokból álló banda kegyetlenül lezúzta a színpad elé gyűlt tömeg fejét. Zenéjük a hardcore death metal vonalat képviselte. Ami tetszett a produkciójukban, az az énekes színpadi mozgása volt. Leírni talán azzal tudnám, hogy táncikálós, lábemelgetős mozgást végzett, hörgés és ordítás közepette. Bár a többiekkel sem volt gond ilyen téren. Első számuk a What if I Die Tommorrow volt. Pár embert a közönségből igen megnyert a zenéjük, mert jót tomboltak a számaikra. A hangosítás szerintem itt sem volt rossz. A zenekar további számai közé tartoztak a Misery of Human Heart, ami egy kétrészes kis nóta, amit egymás után el is játszottak, így nem hagyták pihenni a közönséget. A bulijukon még hallható volt egy feldolgozás is, a Heaven Shall Burn-től a Destroy Fascism, ami a zenekar Myspace oldalán is meghallgatható.

Érdekességként szeretném leírni, hogy egyik haverom segítségével sikerült beszélgetnem a zenekarral. El szerettem volna kérni tőlük a koncerten hallott számokat. Erre azt a választ kaptuk, hogy igazából nincs is címe a számaiknak. Így behoztak egy iPOD-ot és arról írták le a feltételezhető címeket. Vicces volt. 😀 Setlist: What if I Die Tommorrow, Hole in the Heart, Words, Misery of Human Heart (part 1), Misery of Human Heart (part 2), Destroy Fascism, cover – Heaven Small Burm), End of my Existence

Sajnos a lassú lepakolás miatt újabb csúszás következett, így volt időm kiugrani a Kikötőbe egy sörre. Ekkor tudtuk meg, hogy az ukrán No Emotions nevű formáció koncertje elmarad. Mire visszamentünk a Vigadóba, már a debreceni AUTUMN hangolt. Igazából őket vártam az est folyamán a legjobban. Nagyon szeretem azt a doom muzsikát, amit elő tudnak adni. A zenekar elég régen adott már koncertet itt Debrecenben. Visszatérve, már kicsit többen gyűltek a színpad elé. A fények eltompultak és az Autumn valami hihetetlen jó intrót játszott el. Ami már itt is megjegyezendő az az, hogy a zenekar maga játszotta el a számot, nem pedig CD-ről, mint azt rengetegen teszik. Maximum rájátszanak. Ami a következő számban megütötte a fülemet, az az volt, hogy nem ismerem. Igen. A szám vége után az énekes bejelentette, hogy már készül a második lemezük, -végre – és ha minden igaz, már nyáron kapható lesz a boltokban ‘And We Trust’ címen. Így a koncert főleg az új számokra épült. Buli közepén elérkezett a várva várt pillanat, amit én, és szerintem még igen sokan vártak.

Az énekes bejelentette, hogy most a zenekar himnuszaként emlegetett szám következik. Egyből kirázott a hideg és a kezemen felállt a szőr a nyitó gitártémák hallatán. A közönség ujjongani kezdett, és magam is nagy headbangbe kezdtem a fülbemászó dallamok és a síró gitárok hallatán. Talán ez a szám azért tetszik nekem annyira, mert a közepén lévő belassulás eléggé emlékeztet egy-két Silent Hill zenére. Szerencsére új számok mellett játszottak az előző lemez anyagából is, mint például a Wedding. Koncert legvégén, már a visszakövetelés után belekezdtek egy számba, amit sajnos két húrszakadás miatt nem tudtak folytatni. Ami pozitív, hogy próbálták menteni a menthetőt, és az énekes-gitáros letéve húrhiányos hangszerét csak énekkel folytatta tovább. Szám felénél kénytelenek voltak rájönni, hogy így mégsem lehet eljátszani a számot. Bocsánatot kértek a közönségtől és azzal abbahagyták a koncertet.

A másik várva várt zenekar, a tatabányai AGREGATOR következett. Nagyon régen láttam már élőben őket, és sosem okoztak csalódást egyik koncertjükön sem. Bár utolsó koncertjük óta, amit láttam, kicsit megváltozott a felállásuk. Gitár poszton Loderer László, míg a dobok mögött Nagy Károly erősíti tovább a zenekart. A közönség száma már ekkor megduplázódott. Magam is helyet foglaltam az első sorban. Ami kellemes csalódás volt az Agregátorban, hogy nem csak az új albumra összpontosítottak. Utolsó koncertélményemen inkább a Szürkület album nótái voltak a középpontban. Első számuk a Horizont volt, amit követett a Túlontúl. Az utóbbi volt az első szám, amit legeslegelsőnek hallottam a zenekartól. Magyarán ezzel a számmal tetszettek meg nekem úgy igazán. Az est fénypontját számomra a Gyökerek nélkül adta.

Körülbelül ugyanaz a hatás ért, mint az Autumnnál. Hidegkirázás… Együtt énekeltem és tomboltam a közönséggel. Hallhattuk a Szürkület című számot is, amire szintén nagyon sokat felordítottak. Bár másik személyes kedvencem a Puszta lét még nagyobb ujjongást váltott ki a közönségből. A bulit, amik feldobják pluszként, azok Tass monológjai, amit a számok előtt mond. Mintha verset mondana, majd utána lezúzzák az emberek fejét. Bár a dalok szövegei is olyanok, mintha versek lennének. Az este nem érhetett volna véget a Hattyútánc és a Sötét éden számok nélkül, ahol az utóbbi szintén a korai Agregator megismerését segítette elő. Szó, ami szó, az Agregator igen nagyot szólt az este folyamán, nagyon jó számlistával. A fanok igen meg lehettek elégedve a koncerten a zenekarral. Setlist: Horizont, Túlontúl, Szürkület, A rengeteg, Gyökerek nélkül, Zuhanás, Puszta lét, Krómszín ég alatt, Remény, Hattyútánc, Sötét éden

A folytatásban újra egy külföldi banda lépett fel, a szintén szlovák SANATORIUM személyében. Először tavaly áprilisban láttam őket. Akkor is elmondtam és most is elmondom, hogy azt est folyamán ők hozták a legnagyobb hangulatot. Szerencsére most már rendes műsoridőt adtak, nem úgy mint anno, így volt ideje mind a zenekarnak, mind a közönségnek kibontakozni. Brutális death metal zenéjükkel azt is megindították, aki nem szereti ezt a műfajt.

Persze csak képletesen. Hiszen a küzdőtér közepén tomboló emberek senkit nem kíméltek lökdösődésükkel, tombolásukkal. A színpadi fények össze-vissza villództak és a hangulatot tetézte a füst is, ami elnyelte a zenekar tagjait a színpadon. A Sanatorium se most kezdte pályafutását, már ’95-ben aktívan gyártották a számokat. Erősen érezhető a számaikban a Cannibal Corpse zenéje, ami talán nem is baj. Sajnos a koncertből nem láttam sokat, inkább hallgattam, mivel nem kívántam az örjöngő tömeg áldozata lenni, és a fényképezőt se kellett volna széttöretni, így tisztes távolságból figyeltem végig a zenekar produkcióját. Számaik közül hallhattuk a Fetus Rape-t vagy a Killing című nótát. Végignézve az embereket, lehet mondani, hogy eddig a Sanatoriumon voltak a legtöbben.

Az est utolsó fellépője a debreceni NEOCHROME zenekar volt. Ők is új felállásukkal debütálnak, hiszen Mányák Péter frontember kiszállt a zenekarból zenei és egyéb személyes okok miatt, így Vee gitáros vette át a frontot a zenekarban. Más részlegekben is történt változás. Hiszen Sathurn otthagyta a basszusgitárt és helyette ritmusgitározik. Így a Neochromeban új tagként lehetett üdvözölni az ex-Mortem és ex-Sin:overflow tagot, OD-ot. Személyes véleményem szerint Mányák Péter nélkül a Neochrome már nem olyan, mint volt. Bár zeneileg semmit nem változott a zenekar, de saját véleményük szerint erősebb a felállás, mint valaha. Egy intróval kezdték a bulit.

A füst ismét ellepte a színpadot, sötét hangulatot teremtve ott. A zenekar koncertje még mindig leginkább az újabb albumuk a Downfall/Collapse számaira épül, de ugyanúgy hallhatjuk a megszokott Misanthropy című klippes számot, aminek lejátszották mindkét részét. Hallhattunk egy feldolgozást is, Mayhemtől a Freezing Moon-t. A fellépés végén egy újabb feldolgozással lepték meg a közönséget, egy Celtic Frost feldolgozás keretében, ami a My Domain of a Decay névre hallgatott. Koncert során visszanyúltak a gyökerekhez is és eljátszották az anno kiadott, Out of This Cage címadó dalát is. Setlist: Across Hidden Levels, The Missing Reason, Inhumankind, Freezing Moon, The Reckoning, Misanthropy Pt. 2, My Domain of a Decay, Out of This Cage, Misanthropy Pt. 1

Összegezve az estét nem volt rossz koncert, csak azt sajnáltam, hogy nem jöttek el olyan sokan. Ha jól tippelem, akkor max 100-an ha lehettek, bár ez nagyon szubjektív megállapítás. Sajnos a jegyeladó sem tudott mondani biztosat, bár beszélgetésünkből kivéve, szerinte is eléggé emberszegény volt az este. De aki eljött kocnertre az nem bánhatta meg, én legalábbis nem bántam meg.

Kapcsolódó cikkek

Christian Epidemic, Agregator, Sentio Ergo Sum – Koncertbeszámoló

Cryonus

Christian Epidemic, Agregator, Dying Wish, Vale Of Tears, Sollen – Koncertbeszámoló

Cryonus

III. BlacKromeFest – Koncertbeszámoló

Melciah

Hot News – Autumn coming to Germany for three headline shows in February!

NorthWar

Hot News – Autumn launch brand new videoclip for “The Scarecrow” exclusively at website of German Metal Hammer!

NorthWar

Neochrome – Lemez, gitároskeresés

NorthWar

Hot News – Autumn debuts third single Retrospect on Yell Magazine! ‘Cold Comfort’ available worldwide now!

NorthWar

Hot News – Autumn launch second single “Black Stars In A Blue Sky” of upcoming new album “Cold Comfort” exclusively via Metal Hammer Germany!

NorthWar

Hot News – Autumn announce details and reveal front art of upcoming new album "Cold Comfort"! New song posted!

NorthWar

AGREGATOR – Emberség

Krisz

Autumn Interjú

theowina

Neochrome Interjú

NorthWar

NEOCHROME – Downfall / Collapse

NorthWar

AUTUMN – My New Time

Menegroth

AGREGATOR – Szürkület

Demonica

Agregator, Cenobite, Art Of Darkness – Koncertbeszámoló

medea

Neochrome – Koncertbeszámoló

conatgion

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár