Koncertbeszámolók

Nervosa, Burning Witches, Warfect, Systemhouse33 – Koncertbeszámoló

2022. március 28. @ Budapest, Barba Negra

Dupla frontos boszorkánytámadás, azaz Double The Metal Tour

A korlátozások eltörlése után az első nagyobb külföldi turné a Barba Negra a vírus miatt ritkán látogatott, ezért sokak számára új zárt színpadán dobbantotta meg a magyar – első sorban a férfi – közönség szívét. Nem véletlenül emeltem ki a faszikat, ugyanis két csak hölgyekből álló zenekar dörrentett oda és bár a gyengébbik nemet képviselik a produkciójuk igencsak erős volt. A Nervosa és a Burning Witches hihetetlen feszes és profi bulit csinált, így nem csodálkoztam, hogy a Barbában nem csak a srácok, de még a lányok is csorgatták a nyálukat.

De ne szaladjunk előre, mert akad itt két említésre méltó előzenekar is. Vagyis részemről csak egy, mert sajnos a Systemhouse33 performanszára nem értem oda, pedig belenéztem volna egy kis indiai groove vonalas hömpölygésbe. Mivel Mahárástrából származó metal zenekart egyet sem ismerek, ahogyan ezekről a komákról sem hallottam még, így igazi kuriózum lett volna meglesni őket. Majd legközelebb.

A második előzenekar kezdésére berobbantam a sátorba – az időzítés fontos. A Warfect vegytiszta thrasht ontott magából, első hallásra a svéd Sodomnak mondanám őket, de érződött a Bay Area és Slayer hatás is rendesen. Semmi fényezés, csak rozsdás villámgyors riffek. Pacsi a hangosítónak, mert nagyon korrekten szóltak – a pengetővel megdarált basszust is tisztán ki lehetett hallani, ami nagyban dobta a muzsika paraszt faktorát. Látszott, hogy a srácok is élvezik bulit, elsősorban mert alapvetően végre hangszert foghattak és útnak indulhattak, másrészt mert a hangosító pultig duzzadt a fejrázó thrasherek hada. Úgy néz ki vége a járványhelyzetnek, a zenekarok visszakapták a turnézás lehetőségét és az azzal járó zenészi vitalitást. Jó volt ezt látni.

Egyenes leszek, sokáig a Nervosáról azt gondoltam, hogy elsősorban a női mivoltuk miatt pörgetik őket annyian. Ez megfigyelhető a férfi és női fanatikusuk arányából, tehát azért van reláció. A „generic thrash” kifejezés sokszor elhagyta a számat, miután háromszor láttam őket a régi felállással. Nem rossz, de nem is ájulok el – persze a boxer azért kicsit domborodik. Nem vagyok híve a hatásvadász csak női tagokkal színpadra álló zenekaroknak, sokszor úgy érzem nincs a zene olyan szinten, hogy indokolt legyen az úgynevezett „hype” – nyilván a külcsínen van a hangsúly.

Az előbbi kritikusabb hangvételű felvezető kissé ellentmondásban van a bevezetőben elhangzottakkal. Nos ez azért van, mert a hölgyeknek sikerült megváltoztatni a róluk kialakított véleményem. Az új felállású Nervosa, főleg az új lemezével teljesen betalált élőben, ráadásul olyan 80% a Perpentual Chaosról játszottak. Amellett, hogy bombán néznek ki, le is darálják a fejed – így pedig mindjárt más a történet, hisz a zene kerül előtérbe. Az meg csak jackpot, hogy ráadásul dögös csajok zúznak a színpadon. Bár, ahogy elnéztem a közönségnél ez sokaknál fordítva van a fejekben. Meglepődtem, hogy nincs dupla security a kordon előtt, mert a sok kiéhezett metalos már-már felmászni látszott a színpadra.

Tehát a Nervosa bedobott egy adag death-t is az új lemezébe, amit élőben rendesen szembetűnt. Volt, hogy elkaptam egy korai Morbid Angelre hajazó vagy Vader erősségű riffet. Így nálam a prímet az egyetlen eredeti brazil tag, Prika vitte, úgy szólt a gitárja megörültem. Az új spanyol vokálos hölgy se volt semmi, bár nekem sok volt az „Alissa-faktor”, mind a vokál, mind a mozgás terén. A doboknál a kislány konkrétan szétrobbantotta az eszközt… elégedetten bólogattunk dobos cimborámmal. És ott volt persze az Abbathnál is basszerozó Mia Wallace, aki szintén keményen hozta a formát. Teljes mértékben pozitív csalódás volt a bulijuk!

Nagy adag fröccsmennyiség után már fentem a fogam a boszorkányokra. A klasszikus megszólású heavy/power nőkülönítmény már otthon első hallgatás után megtetszett. Trendmentes bőrgatyás metalt nyomnak, nincs túlcicomázva, túlgondolva és hát bevallom ők is keményen szemrevaló egy brigád. Működik a régi recept, nincsenek Battle Beast szerű diszkós – manapság divatos – ritmusszekciók, úgy tűnik ezek a csajok nem engednek az old schoolból. A Burning Witches profin hozza a Judas Priest, Helloween, Accept, Running Wild, Iron Maiden által lekövezett heavy metal löketet és bár lemezen azért nem volt egy katartikus élmény, de élőben egy magával ragadó élmény volt a bulijuk. A színpadon legalább annyi bőr és lánc volt, mint egy Priest bulin és a lányok – főleg Laura (ének) – mozgása és kisugárzása megdobogtatta a férfi szíveket, miközben ment az ököl és fejrázás ezerrel.

Hibátlan este volt és ezt nem csak azért írom, mert végre újra lehet külföldi turnékat is látogatni. 

FOTÓK: https://metal.hu/

Kapcsolódó cikkek

Nervosa, Burning Witches: thrash és heavy metal csapatok érkeznek a Barba Negrába

KMZ

Burning Witches interjú

KMZ

Nervosa – Into Moshpit

KMZ

Hot News: Nunslaughter + Demonical + Warfect – European tourdates – Final Round Call!

KMZ

Hot News: Nunslaughter + Demonical + Warfect – tourtrailer available

KMZ

Hot News: Tourdates – Demonical – Warfect

KMZ

Nervosa – Death video

KMZ

Hot News: Nervosa – „Victim of Yourself” – Preview

KMZ

Hot News: Nervosa – Recording New Album

KMZ

Hot News: Nervosa – All Female Thrash Metal Assault

KMZ

Hot News: Cyclone Empire – New signing: Warfect

KMZ

WARFECT – Depicting The Macabre

Black_wizard

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek