Koncertbeszámolók

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

2022. május 28. @ Budapest, Analog Music Hall

LEMEZBEMUTATÓ – Nest of Plagues: To Kill A God

+vendégek: Eagle Has Landed, Archaic

Egy jó tanács: ne legyen minden sör más fajta amit megiszol egy este alatt, mert irtózatos fejfájással fogsz ébredni…vagy csak az utolsó Rákóczi ütött be… Ilyen állapotban indultam meg a közeli Analog Music Hall-ba. Nem sűrűn járok ide, csak ha olyan koncert van amit szívesen megnéznék. Nah, ez pont egy ilyen esemény volt. Egy másik buli is zajlott a kisebb részen, meredő szemek lesték a Putrid Pile-os pólómat… Mindegy is, én a másik buliba mentem (most már tudtam milyen rendezvényen vagyok…). Beléptetésnél a szekus felmérte a láncot az oldalamon, majd rájött, hogy ezzel nem fogok nagy kárt okozni… Nem mintha ez lett volna a cél. Megkaptam a Nest of Plagues logóval ellátott pink karszalagomat, aztán mentem is beljebb.

Kintről már hallottam, hogy a sas leszállt, azaz az Eagle has Landed belecsapott a lecsóba. Időben kezdtek, mert 20 h-ra voltak kiírva, én kb. 5-10 percet késtem. „Gyorsan” vettem egy sört, aztán verettem is befelé. Már régen nem láttam őket, szerintem még tavaly a Fekálon, de azt az estét már homály fedi. A hatalmas logó a kivetítőn holdként ragyogta be a termet. A dupla vokálos banda kemény deathcore hangzást produkált végig színpadon a közönség nagy örömére. A terem közepén kialakult egy kisebb pogó is, amit egy lájtosabb circle pit követett. A színpadon szinte folyamatosan futkározott egy kézikamerás srác, szeretettel várjuk a Sas klipet! 😀 Legközelebb a szegedi Városi Rock Klubban lépnek fel a Komodo (gyíkok, de k*rva jók) és Raksha Bandhan társaságában.

A Sasbuli után Mátéval (Nest of Plagues) beszélgettünk a Nestes láthatóságis mellény történetéről. Valami egyszerű poénra gondoltam (már láttam láthatóságiban játszani), de a válasz nem kicsit lepett meg. Röviden/tömören annyi a lényeg, hogy meg szokott esni, hogy Máté barátunknál megszalad az alkohol bevitel és az este végeztével, úton hazafelé egy főúton sétál, ami elég forgalmas és nincs kivilágítva. A zenekar többi tagjától kapott egyszer névnapjára egy láthatósági mellényt, nehogy véletlen elüssék hazafelé menet… Ez a Nest of Plagues láthatósági mellény eredettörténete.

A külföldön is jártas Archaic folytatta az estét. Hozták a tőlük már megszokott erős lineupot! Végig ment a daráló és brutális gitárjáték, de a személyes kedvencem az Péter karcos vokálja. A bőgős nem tudott megmaradni a helyén, folyamatosan átment a gitároshoz. Na, nem mintha ez baj lett volna, én konkrétan bírom az ilyen spontán mászkálásokat a színpadon. Ellenben azzal, mikor a zenészt leteszed a helyére és végig meg sem mozdul (a dobos az kivétel.. 😀 ) A Lines akkorát szólt, hogy most mikor visszanéztem a koncertfelvételt, felállt a kezemen a szőr! 😀 Az öreg motorosokat is ki tudták mozdítani otthonról, olyan arcokat akik már nincsenek ott minden hétvégén a koncerteken. Ők voltak az est kakukktojása, mivel itt nem láthattunk női gitárost. A kivetítőn végig parázslott az Archaic logó, pont mint a közönség közepén a pogózó arcok. Csekkoljátok a friss A Cold Embrace klipet! Találkozunk a LOWLAND FEST-en! Keep Supporting Thrash Metal!

Az estét a Nest of Plagues zárta. Bemutatták nekünk az új albumot, ami a To Kill A God címet viseli. Ez egy sötétebb hangvételű lemez és most ne az északi Black Metálra gondolj. Danit idézve:

„Hatalmas erő van egyébként a magányban, ha jól tudjátok kezelni és használni, de nem kell egyedül lennetek! Mi mind itt vagyunk nektek. Én itt vagyok, a zenekar! Itt vagyunk!”

„Az album a különböző mentális problémákkal – szorongással, depresszióval, függőségekkel – való megküzdés nehézségeit járja körül. A The Silent Ones azokról az emberekről szól, akik nem mernek felszólalni, ha hasonló problémákkal küzdenek, ezért életük java részében csendben szenvednek.”

Igencsak érzelmes dallamokkal fűszerezett kemény vonalas számok kerekedtek a négy évig ért, második nagylemezre. Én azt mondom, hogy megérte kivárni! A The Silent Ones alatt reménykedtem, hogy felbukkan Ollókezű Lena (Infected Rain) is, de sajnos nem így történt. Aki nem tudná, hogy miért hoztam szóba, az csekkolja a klipes dalukat! Ez után következett Balázs dobszólója, ami pozitívan érintett, mivel, hogy mostanában nincsenek dobszólók a koncerteken..nem is értem… A Slaves To This Matter-re már komolyabban megmozdult a közönség, sőt még egy furcsa bodysurf próbálkozás is volt Kristóf személyében… 😀

Setlist:

---intro---
Message From Us
Helion
Unimprint
Heredity
Trip The Anchor
Memento For Her Deeds
The Silent Ones
dobszóló
Slaves To This Matter
Succubus
Megalomania
Struggle
Solicity
To Kill A God
---outro---

A koncertek után kiültünk a teraszra még bandázni, viszont már 1 óra előtt, szó szerint ki lettünk zárva. Ezt mondjuk kissé nehezen nyeltem le, főleg, hogy az est folyamán, akik később jöttek a bulira, azt hihették, hogy jegyért állunk sorba, akkora volt a sor a pult előtt… Mondjuk piázni máshol is lehet, de az ember (itt főleg a lányokra gondolok) lehet még elmenne egy mosdóba indulás előtt… Annyi szóljon a személyzet mellett, hogy megkérdezték, maradt-e valakinek valamije a ruhatárban.

Amúgy ez (a segges fotó) csak úgy jött vagy volt előzménye? 😃
Nemtudom már..sokszor megtörténik ez bulikban… xD – Balázs (Nest of Plagues)

„I think they were great, I had so much fun yesterday :)” – Andrea M Basoa

„Ha emlékeznék, nagyon szívesen elmesélném… Tuti jó buli volt, mert nagyon fáj mindenem 😃” – Anikó Csuti

„Fáj a könyököm…rám ugrott a barátnőm barátja, mert bodysurfölni akart…” – Helga Friess

„Jó hangulata volt a koncertnek. A füstgépek istenet tuti megöltek, mert iszonyatos mennyiségű füst volt a színpadon.” – rajongó

„Kb. 5-kor értünk haza, világosban már. 1-kor ránk oltották a villanyt az Analógban és utána kellett valahogy sokan (lásd Taxis videó) eljutnunk a Bar-hole-ba az Astóriánál, ahol aztán ott volt mindenki. Hajnalig tartott a buli. Maga a koncert sem volt azért rossz, bár az Eagle-t lekéstük sajnos. A Nest hozta a színvonalat, amit szokott. Szerintem jól szól, meg ezen a színpadon jól is nézett ki (modern fénytechnika, jó nagy színpad). Menő volt, hogy volt vizuál (kivetítő), illetve menő volt a Máté gatyája (Padlizsános 😃)!” – Kovács Lepi Béla (Paediatrician)

Fotók (többsége): Anett Perei

0528Nest of Plagues

Kapcsolódó cikkek

Nest of Plagues – Magány és végtelen égbolt, festékbombák és trash horror

KMZ

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban

KMZ

Nest of Plagues – erős üzenet egy kis csillámporral megszórva

KMZ

Koncertajánló – Pennhurst, Nest of Plagues, Mirror

KMZ

Archaic – Lines – új live videó / tavaszi turné

KMZ

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Nest of Plagues – Új klip a társas magányról és a mértéktelenségről

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Infected Rain, Nest of Plagues – Koncertbeszámoló

Steve

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Nest of Plagues – megjelent a 2. nagylemez, a „To Kill A God”

KMZ

Április 29-én jelenik meg a Nest of Plagues új nagylemeze

KMZ

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Archaic – megjelent a „The Endgame Protocol”!

KMZ

Nest of Plagues – új klip a mentális problémák és a genetika kapcsolatáról

KMZ

Archaic interjú

KMZ

Archaic – The Endgame Protocol exclusive támogatói csomagok

KMZ

Omega Diatribe / Live Life Hard / Eagle Has Landed – az este nagyon jó élményként maradt meg bennem

KMZ

Grandiózus modern metal est Budapesten, az A38 Hajó gyomrában!

KMZ

Új dal és videoklip az Archaic zenekartól!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek