Nile, Melechesh, Dew-Scented – Koncertbeszámoló

2011. január 22. @ Budapest, A38 Hajó

2011-ben ismét eljött a pillanat, hogy a brutal death koronázatlan királyai Budapestre látogassanak egy egész estés zúzda keretein belül. Az észak-karolinai Nile neve mára már kultusszá vált a metal világban, és még az is elismerően bólogat zenéjük hallatán, aki nem feltétlenül elkötelezett híve ennek a műfajnak. Kezdettől fogva körüllengi őket egy mással össze nem téveszthető atmoszféra, amely az utóbbi időben véleményem szerint újra erősödni látszik. Alapvetően a lemezek koncepciója rendkívül érdekes és elgondolkodtató, igazi ókori utazást prezentál minden egyes album. Az egyiptomi és sumér kultúrával megfűszerezett technikás death, hatalmas ötletnek bizonyult és elindult hódító útjára világszerte. A zenekar egy valódi metal intézménnyé alakult az évek során és mondhatjuk, hogy kiérdemelt helyet tudhat magáénak a többi nagyágyú között. Számomra mindig is az első két lemez hangzása és szövegvilága lesz mérvadó, ettől függetlenül ez semmit sem csorbít a többi, zseniálisan megkomponált kiadvány élén, ami szintén hasít akárhányszor föltesszük. Ezután a kis bevezető után mondanom sem kell, nagyon vártam a kedvenc death metal bandám A38-as fellépését.

A helyszínen tapasztaltam, hogy igencsak ki volt már éhezve a metal közösség egy kiadós zúzdára. Hiába került a jegy 6000 forintba, mindenki eljött akinek egy kis köze is van a hazai színtérhez. Hiába, mindig is voltak és lesznek olyan zenészek a világon, akiket szinte kötelező koncerten megnézni, ha törik, ha szakad. Az öt fellépőre való tekintettel a szervezők a korai kezdés mellett döntöttek, ennek és pár egyéb malőrnek köszönhetően az első két zenekart sikeresen le is késtem. Mire bejutottam és leadtam a kabátomat a ruhatárban a Dew-Scented már javában tolta a színpadon az egybegyűlteknek. Töredelmesen bevallom, valahogy sosem keresztezték egymást útjaink a német thrash brigáddal és úgy érzem ez után a koncert után sem fogják. Előre is bocsi a nagy rajongóktól, de ennyire semmitmondó zenét már rég hallottam és ezen az sem segített, hogy a fiúk tényleg nagy elánnal adták elő újhullámos thrash metal muzsikájukat. Egy idő után tapasztaltam, hogy egyre többen orientálódtak a pultok felé, hogy nem éppen olcsó árak ellenében csillapíthassák szomjukat. Az is lehet persze, hogy ez az este nem a Dew-Scentedé volt és kész, talán kicsit fáradtak voltak a germán fenegyerekek és nem tudtak úgy teljesíteni, ahogy szerettek volna.

A srácok jöttek, láttak és aztán lementek a színpadról, hogy átadják a helyet sokak által nagyon várt Melecheshnek. Az izraeliek nagyon érdekes és ötletes extrém zenét tolnak és egy nemrég velük készült interjú óta, én is vártam már a budapesti fellépést. Szerencsére nem kellett csalódnunk, a banda nagyon tarolt. Minden úgy szólt, ahogy az a nagy könyvbe meg vagyon írva, sorjáztak a jobbnál jobb témák, melyeket a kopasz énekes-gitáros Ashmedi vezetett elő. A srác egyébként nagyon karizmatikus figura lehet, és érzi a színpadot. Nem lehetett nem odafigyelni rá. Sokan black metalnak mondják a Melechesh által prezentált zenét, ám szerintem ez annál sokkal több és szerteágazóbb. Az orientalista témák innen sem hiányoznak és az Izraelből indult banda kiforrott, ötletes játéka szintén kiváló egyveleget biztosít. A 7-8 számból álló program kiemelkedő pillanatai a 2006-os Emissaries lemezről a Rebirth Of The Nemesis, illetve az új albumról az Epigenesis voltak. El kell ismernem, hihetetlen jók voltak . Egy rendkívül erős programmal leptek meg minket, úgy gondolom senki sem távozhatott elégedetlenül a Melechesh buli miatt.

Érezhető volt azonban, hogy már mindenki tűkön ült a Nile fellépése előtt és kezdte megszállni a tömeg a színpad előtti teret. Egy viszonylag hosszú átszerelés után kedvenc „egyiptológusaink” belecsaptak a húrokba és iszonyat őrlés vette kezdetét a hajón. Az első szembetűnő változás a ,,frontvonalon” történt helycsere volt, ugyanis a kopasz-göndörhajú énekes-gitáros Dallas Toler Wade megszabadult jellegzetes rőzséjétől és a színpad szélén foglal helyet, az ő régi helyén, pedig a 2010-ben állandó taggá vált Chris Lollis állt legjobb tudomásom szerint. Bár a Nile basszerosait számon tartani nem egy könnyű feladat. A srác egyébként minden gond nélkül levezényelte az egész bulit, és látszik, hogy igyekeznek nagyobb teret hagyni neki az énektémák terén is. A Kafir! remek kezdésnek bizonyult, várható volt, hogy a legerősebb számmal indítanak a Those Whom The Gods Detestről. Az új albumról elhangzott az összes nagyágyú, 4th Arra Of Dagon, Those Whom The Gods Detest. Bár számomra tölteléknek számító nótát is hallhattunk, ilyen az Ithyphallic és az általam nem igazán kedvelt Annihilation Of The Wicked lemezről a Lashed To The Slave Stick. Az feltűnő volt számomra és kellemes meglepetéssel szolgált, hogy most nem azt a ,,tiszta” Nile hangzást zúdították a nyakunkba a fiúk, mint amit az utóbbi években megszokhattunk. Sok esetben az első két anyag zajos hangzásvilága köszönt vissza, ami nekem személy szerint nagyon bejött, arról nem is beszélve, hogy a Catacombs lemezről eljátszották a Serpent Headed Mask-ot lemezminőségben. A hangszeres tudást szükségtelen firtatni a Nile esetében, hiszen mindenki tisztában van a zenészek képességeivel, George Kollias szerintem a valaha élt legjobb death metal dobos, aki mindig tud meglepetést okozni. A Sanders-Toler Wade páros végig facsarta az elmebeteg szólókat, a súlyos riffeket, miközben jellegzetes, morgó hangjukon énekelték meg az ókori Egyiptom véres, háborúkkal és misztériummal teli történelmének bizonyos mozzanatait. Több mint egy órás koncertjüknek egy rossz pillanata nem volt, végig száz százalékos élményt jelentett ez a Nile buli is. Az ő fellépéseik az A38-on alapvetően élményszámba mennek, hiszen különleges dolog egy hajón játszani egy olyan bandának, akik egy a Nílus folyó által életben tartott rég letűnt civilizációt idéznek meg. Elnézve a szép számmal összegyűlt tömeget és az utána hallható véleményeket figyelembe véve, mindenki számára kielégítő lehetett a koncert. Az már csak a hab a tortán, hogy befejezésképp a Black Seeds Of Vengeance hangjai csendültek fel, méltó lezárást biztosítva egy hibátlan fellépésnek. A tagság az évek folyamán sok változáson esett át, oszlopos és alapító tagok hagyták el az együttest, ám ez az este is bizonyíték volt arra, hogy innen bizony senki sem hiányzik most már. A zenekar teljes és újra a régi, hitelességéhez kétség sem férhet és továbbra is hozza a jól megszokott minőséget.

Köszönet a szervezőknek, hatalmas élmény volt újfent látni és hallani Sanderséket.

Kapcsolódó cikkek

Immolation, Melechesh, Azarath, Sincarnate – Koncertbeszámoló

Georgius

A Nile bemutatja az “Evil To Cast Out Evil” dalszöveges klipjét

NorthWar

A Nile ‘Call To Destruction’ számának dalszöveges videója elérhető online; megjelent digitális single-jük

NorthWar

A Nile bemutatja a »What Should Not Be Unearthed« tracklistjét!

NorthWar

A Dew-Scented bemutatja ‘Ode To Extinction’ című single-jét a Rock Hard magazin által!

NorthWar

Nile – Új album »What Should Not Be Unearthed« címmel, plusz európai turnéhelyszínek!

NorthWar

A Dew-Scented új, ‘Intermination’ című albumát június 12-én adja ki!

NorthWar

A Dew-Scented bejelenti októberi európai turnéját!

NorthWar

Az első négy Nile album deluxe bakelites újrakiadáson

NorthWar

Melechesh – „Lost Tribes” feat Max Cavalera dalszövegvideó

NorthWar

Melechesh a „Multiple Truths” hátteréről mesél

NorthWar

Melechesh – Új dal és dalszövegvideó megnézhető

NorthWar

Melechesh frontembere és vendégei az „Enki” munkálatairól beszélnek

NorthWar

Melechesh – „Enki” borító, megjelenés halasztva

NorthWar

Melechesh – „Enki” megjelenés 2015. februárban

NorthWar

Melechesh – Új albumfelvétel, stúdiós bejelentkezés, képek

NorthWar

Hot News: Melechesh – announces new drummer, clarifies guitarist situation!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented working on new album!

NorthWar

Hot News: Melechesh – Ashmedi featured on Canadian TV!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented touring Europe! New dates! New album!

NorthWar

Hot News: Melechesh – drum auditions for new album!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented announce European tour with Death Angel!

NorthWar

Nile, Ex Deo, Svartcrown, Black Therapy – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News: Melechesh – Update, Line-Up Change!

NorthWar

Hot News: Nile – “At The Gate Of Sethu” Europe Tour 2013 Part II

NorthWar

Hot News: Dew-Scented – Launch Prong cover version via Metalsucks.net

NorthWar

Hot News: Nile – Announce Australian Tour for November!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented’s ‘Insurgent’ Digipak CD and 10″ Vinyl out Now!

NorthWar

Hot News: Melechesh – To Tour Europe with Vader!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented to release anniversary album ‘Insurgent’ May, 24th!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented – Testament tour starts this weekend

NorthWar

Hot News: Dew-Scented confirmed to support Testament on European tour in March and for the full Metal Cruise in May!

NorthWar

Hot News: Nile – Making Of “Enduring The Eternal Molestation Of Flame” Online

NorthWar

Hot News: Dew-Scented confirmed for Wacken Open Air 2013! Working on new songs!

NorthWar

Hot News: Nile – “Enduring The Eternal Molestation Of Flame” Video Clip!

NorthWar

Kreator, Morbid Angel, Nile, Fueled By Fire – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Hot News: Dew-Scented – European tour with Testament cancelled!

NorthWar

NILE – At The Gate Of Sethu

Darkjedi

Hot News: Dew-Scented confirmed to support Testament in November!

NorthWar

Hot News: Melechesh – Debut Album Available Again Through iTunes!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented full album stream available via website of Rock Hard Germany! ‘Icarus’ out July 24th/27th!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented launch lyric video for new song ‘Storm Within’ via metalsucks!

NorthWar

Hot News: Kreator / Morbid Angel Tour 2012 – Nile enter the charts! Show in Kempten/Germany postponed! Tallinn venue confirmed!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented post second single ‘Thrown To The Lions’ off new album ‘Icarus’ via website of Rock Hard Germany!

NorthWar

Hot News: Nile – “At The Gate of Sethu” Out Now!

NorthWar

Hot News: Nile – Second Track-By-Track Video Posted!

NorthWar

Hot News: Nile – First Track-By-Track Video Posted!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented introducing three special guest-musician appearances on ‘Icarus’!

NorthWar

Hot News: Nile – Present New Lyric Video!

NorthWar

Hot News: Dew-Scented – Post first single, track listing and cover art for new album ‘Icarus’! ‘Icarus’ out July 27th/30th!

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár