Koncertbeszámolók

Obituary, Holy Moses, Avatar – Koncertbeszámoló

2008. január 29. Budapest, A38 Hajó

A Concerto szervezésében:

Az este a fellépőket nézve elég vegyes volt stílusilag, bár engem csak az Obituary sodort ide a hajóra, meg talán még a Holy Moses, de ezzel úgy gondolom nem voltam/vagyok egyedül. Én olyan 18:40-kor már ott álldogáltam a hajón, de ekkor még csak kb. 20-30 ember volt jelen, ami nem volt véletlen, mivel a legelső zenekar, hát…

Hallottam már előzőleg erről az Avatar-ról, de nem alakult ki bennem túlságosan pozitív vélemény, mivel úgy hallottam, hogy ők is egy újabb csinos sztárcsapat, akik a mainstream nagy reménységei. Na ezek az olyan bandák, amelyek véleményem szerint az MTV-be valók és a nagy híres magazinokba és meg is érdemlik, ha ez kell nekik. Amikor belehallgattam a myspace-s oldalukon lévő nótákba, akkor bebizonyosodott miden gyanúm: Egy teljesen sablonos, In Flames hatású, dallamos death metal zene az övéké, de nem akarom őket bántani annyira, mert mint zenészek azért jók, meg látszik, hogy lelkesek. Koncertjük nem hagyott bennem mély nyomokat, de ahogy a folyamatosan beáramló közönséget néztem, bennük sem. A hangzás egyébként jó volt, különösen a gitárokat lehetett szépen kihallani. A lényeg, hogy előzenekarnak azért jobbat is eltudtam volna képzelni és azt azért még hozzátenném, hogy aki velem ellentétben viszont szereti az ilyen muzsikát, annak biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog, mert ebben a stílusban bizony megállják a helyüket.

Következett a Holy Moses, akik valaha még a nagy Thrash Metal underground színteret képviselték, de mára már modernebb stílusban adják elő zenei elképzeléseiket, ami megint csak fekete pont, bár én úgy vagyok vele, hogy azért vannak az új számok között is jó szerzemények, tehát nem korcsultak el teljesen zeneileg. Még soha nem láttam élőben a csapatot és ezért is voltam kíváncsi Sabina Classen „énekesnőre”, milyen teljesítményt nyújt élőben. Egyébként észrevettem, hogy egyre több női énekes vesz részt a Death-Black-Thrash színtéren és amikor látom, hogy egy nő lesz az adott zenekar énekese, akkor mindig elfog a kíváncsiság, hogy hogyan is teljesítenek. Általában nem ér nagy csalódás, de azért ebben a stílusban az énekesi szerep -igenis- akkor elég ocsmány, ha férfimunka, ha-ha.

A közönség a Holy Mosesnél sem volt olyan nagy, hogy ne lehessen elejteni egy tűt. Itt azért már beindult a headbang és némi pogó is volt. A zenekar hangzása itt is rendben volt és maga a teljesítmény is. Ami extraként szolgált az Guido Richter dobos feje fölött elhelyezkedett cintányér volt, amit nagy karfelnyújtásokkal csépelt. Nem ismertem fel olyan sok számot: Finished With The Dogs, End Of Time, ennyi…. Jó kis koncert volt, csak lehetett volna több régi számot nyomatni.

Aki előzőleg már hallotta a mai este főszereplőjének legfrissebb albumát, a Xecutioner’s Return albumot és oldskull Death Metal rajongónak vallja magát, annak már csak az anyagiak vagy pedig az időhiány adhatott rá okot, hogy ne jelenjen meg ezen az estén. Ahogy az album címe is jelzi – egyébként ez volt a zenekar előző neve még a nyolcvanas évek közepén: Xecutioner – visszatérést akartak előidézni ezen albumukkal és meg kell, hogy mondjam ez sikerült is nekik, mivel – személyes véleményem szerint – ez a legjobb albumuk a második, Cause of Death óta. A zenekar most Ralph Santolla gitárossal érkezett, aki olyan hordákban csillogtatta meg tudását, mint a Death, Iced Earth és a nemrégiben Magyarországon állomásozó és ugyancsak vele érkezett Deicide. A zenekar nem okozott csalódást, mind hangzásilag (egyébként hozzátenném, hogy az A38-on még nem nagyon találkoztam szar hangzással), mind pedig mentalitásilag. John Tardy énekes igazi oldskull öltözékben lépett színpadra, ahogy annak lennie kell: hófehér sportcipő, terepszínű háromnegyedes, sima fekete hosszú ujjú. Santolla pedig fényes KISS pólóban feszített, hehe. A közönség itt már jobban beindult, mint az előző fellépők esetében, de a létszám az Obituarynál se emelkedett olyan nagyra, mint ahogy azt már sejtettem előre. Nagyszerű élmény volt olyan szerzeményekre zúzni, mint a Slowly We Rot, On The Floor, Insane, Lasting Presence, Back From The Dead, Threatening Skies, Face Your God, Evil Ways (lesz majd klip is hozzá!), Feel The Pain, Stb… Többet nem is tudok hozzáfűzni az Obituary teljesítményéhez: Death Metal.

Azoknak viszont üzenem, akik nem voltak jelen ezen az estén (inkább csak az Obituaryra gondolok itt), hogy sajnálhatják hogy kihagyták, bár belehet majd pótolni a hiányt, mivel láttam, hogy lesz Európában néhány nyári fesztiválállomásuk, úgyhogy hajrá!

Kapcsolódó cikkek

Obituary interjú

KMZ

Slayer, Lamb Of God, Anthrax, Obituary – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Az Obituary bemutatja animációs klipjét

KMZ

Új Obituary dal meghallgatható streamként

KMZ

Obituary „Inked In Blood” megjelenése október 27-én; Borító és dallista bemutató

KMZ

AVATAR – Hail The Apocalypse

Azagtoth

Hot News: Obituary and Relapse Records join forces; Band finalizing new album

KMZ

AVATAR – Black Waltz

Azagtoth

Hot News: Avatar video premiere at Metal Hammer UK, new album ”Hail The Apocalypse” mid may

KMZ

Hot News: Avatar on European tour with Avenged Sevenfold and Five Finger Death Punch

KMZ

Hot News: Obituary Announces Autumn Live Assaults; Band To Begin Work On New Record

KMZ

Hot News: Obituary – Death Metal Icons Announce Virtual Tour + Live Chat With Fans

KMZ

Hot News: Obituary – Legendary Death Metal Behemoths Offer Live Pay-Per-View Stream

KMZ

Hot News: Sabina Classen (Holy Moses) Guest on New Izegrim Album!

KMZ

Avatar – Új dal meghallgatható a 2013-as lemezről!

KMZ

Avatar – Dalpremier, új énekes!

KMZ

Hot News: Obituary ‘Rotting Slow In Europe’ Nov/Dec 2012 Tour

KMZ

Hot News: Obituary ‘Slowly Rotting In Europe’ Nov/Dec 2012 Tour

KMZ

Hot News: Obituary – Carnival Of Death Tour Dates Revealed; Plans Fan-Generated Classic Set

KMZ

Hot News: Obituary – Announce Carnival Of Death Tour 2012

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek