Koncertbeszámolók

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

2022. június 24. @ Szeged, Grand Café

Még márciusban, mikor létre lett hozva a FB esemény, megjelöltem magamnak, hogy ide azért el kéne menni. A tavalyi Lowlanden hatalmas bulit nyomott a Clitgore, aztán idén csak ezen az eseményen tudtam volna elkapni őket. Öröm az ürömben, hogy sajnos (részben) visszamondták a bulit, de Balázs (Paediatrician) hozta helyettük a másik bandáját (a 5! közül). Félreértés ne essék, az Apoptosis – Jack kombó is egy hatalmas élmény, de őket sűrűbben láthatom (még jó!) és nem biztos, hogy lementem volna BP-ről Szegedre. Nah, de mivel be lett tervezve, már nem volt visszaút. Lepivel (Paediatrician) beszéltünk, hogy ott kéne aludni, aztán utolsó pillanatban be lett foglalva a Grand Café-vel szemben található Tisza Hotel két szobája. Melóból rögtön autóba és irány Szeged. Parkolás a hotel udvarában, check-in, majd átgyalogoltam az úton, ahol már ment a pakolászás fel(!)… Nem voltam még a Grind-, akarom mondani Grand Café-ban, de megnéztem előtte képeken, hogy kb. milyen a hely és lefogadtam volna, hogy egy pincehelyiség. Hát nem, mert konkrétan a harmadikra kell felmenni és nincs lift. Nah, most akkor képzeld el, hogy három zenekar mennyi cuccal jött és azt hány fordulóval tudták felvinni… Respect. Felfelé menet, minden lépcső fordulónál egyre sűrűbbek lettek a mindenféle zenekaros matricák. Mint valami jelzés, hogy jó az irány. Maga a club része nem túl nagy, de kellemesen el lehet ütni az időt, ha jó a társaság. Kértem egy üveges Kőbányait, ami elég meleg volt (Szaszának nem :D)… Aztán egy csapolt (mert az hideg) Pilsnert, ami savanyú volt… Hordócsere után már csak habos. Mindeközben konstatáltam, hogy a koncert terem egy moziterem, ami a székek félrehúzásával lett korrigálva. Varga Eszter 2019-es OEF-es kiállításával és a fényekkel egész baráti megjelenése lett a helynek. Meg kellett várni, hogy az alattunk lévő moziteremben befejeződjön a Magnum, mielőtt rázendített volna az első banda. Addig halkabban ment a beállás.

Az estét a szegedi Thrash-Grind-Fastcore Apoptosis nyitotta. Rögtön durr a közepébe, igazi underground feeling lett a harmadikon.. Szasza általában a közönség soraiban tolja a vokált, a gitárok és a dobok az alacsony színpadon helyezkedtek el. Bitang gyors dob, fasza riffek és nekem valamiért az Irate vokál hangzás (pozitív értelemben) ugrik be, ha jellemezni kéne. Kb. másfél-kétperces számok voltak a régi- és a júliusban felvételre kerülő új albumról. Egyetlen hiányosságot tapasztaltam: kifelé a back vokálból kb. semmi sem hallatszott.. Kissé még szellős volt a közönség, de a harmadik-negyedik szám környékén belendültek az ifjú punk titánok. Jellegzetes látvány volt Ricsi fejére erősített pink plüss pónija (PPP?!) vagy mi az isten.. 😀 Találkozunk a Lowlanden! Blast!

Hibátlan volt! Nagyon jó látni, hogy a Szegedi Underground színtéren még mindig ekkora élet van. Örülök, hogy hosszú szenvedés után végre újra lett hely, ahová tudok szervezni Grindcore bulikat. A dél-alföldi régió ki van éhezve a fasza zenekarokra. Minden egyes buli alkalmával megtapasztalom ezt. Egyre több új arcot vélek felfedezni a koncerteken, és ez jó dolog. Illetve ami miatt szívesen jönnek ide zenélni a bandák, hogy itt mindig megőrülnek a srácok a nézőtéren. Tehát járjatok koncertekre, és támogassátok a bandákat!” – Ecsédi Dániel (dob)

Setlist:

Revolt of the Oppressors
Raiders Anthem
Planet Grave
Cannibal Nations
Vermin
Damaged Goods
Nails
Unfit to Change
Climate Chaos
Deer
Minden Ok...

A kiskunhalasi, budapesti illetőségű Jack folytatta a pusztítást az 50 fokban. A 96’ óta aktív HC/grindcore/crustcore/punk csapat hozta a tőlük már megszokott és elvárt nyers hangzást. A banda (a nemrég megjelent) Lobotómiát végzett a közönség nagy örömére. Jól szóltak a dobok és a gitárok, a tanár úr is rendesen feladta a leckét a nagyérdeműnek. Még az „Éber Kóma” alatt is ment a headbang, a pogó és egy kis mosh is befigyelt. Hiányosságként meg kell említenem, hogy mint az Apoptosis-nál, itt sem volt elég jó kifelé a back-vokál, de ez már csak ilyen „Járulékos Veszteség”… Találkozunk szombaton a Dürerben! Grind!

Szeged mindig is különleges helyet foglalt el a zenekar szívébe, rengetegszer játszottunk anno és mindig egy iszonyat aktív közönséggel és aktív zenekarokkal osztottuk meg a helyet. A Garaboncziás és a noir klub volt a bázis. Aztán valahogy elmaradtak a szegedi bulik és ha jól számolom kb. 5-6 éve nem játszottunk itt.
Jött Danitól (régi dobosunk, jelenleg Apoptozis, Cornix) egy mail hogy szervez egy grind/hc bulit, jöhetnénk, nem is kellett nagyon rajta gondolkodni, azonnal rávágtuk az áment. Ráadásul múltkor volt egy zseniális Crippled Fox buli, ami kb. egy klasszikus DRI bulival ért fel.
Ne de elég a rizsából, jöjjön pár sor erről a buliról.
Kocsiba bepakk, fele banda a Pestről jött, másik fele Kiskunhalasról. Rengeteg régi arc a hely előtt. Felcuccolás, merch kipakolás, első sörök. Fél 11-kor el is kezdte az Apoptózis az aprítást. Hát itt sok szarozás nem volt, az énekesnek olyan bivaly torka van, hogy öröm hallgatni. Dani az egyik legjobb dobos lett a műfajban, a húrosok zseni témákat hoznak. Én most éreztem, hogy nagyon egyben van, a gyorsak úgy húznak mint az állat. Jól szólt jó volt, a közönség már rajtuk beindult.
Másodiknak játszottunk a Jackkel, elég jól szólt fent a színpadon a cucc, a közönség visszajelzéséből kifelé és aprított. Egyben voltunk, fél órát toltunk, kurvajó hangulat végig. A régi szép időket idézte a koncert, úgy vettük észre, hogy tetszett az embereknek, bodysurf, circle pit, pogo. Merch is pörgött, vidámság és rengeteg régi arc, ezért külön tisztelet a szegedieknek, hogy tényleg lejöttek a bulira, végül de nem utolsósorban Gyurinak, aki 25 éve már a totális-örökös family – tag és Veszprémből idáig utazott.
Harmadiknak a Clitgore helyett a Paediatrician játszott. Full profi szett volt tökéletes hangzással abszolút megkoronázva az estét. Ez a dobos embertelen amit művel, totál a kezében-fejében van minden, a gravity blast ilyen hangzás mellett akkorát súlyt, hogy leszakad az ember feje. Nagyon top setlist volt, a közönség teljesen megőrült. Természetesen a műtőscuccok és a kötelező image megvolt. Az énekes srác nagyon jól használta a hangját, két mikrofont üvöltött, visított, hörgött.
Az év egyik legjobb bulija volt idáig!
Szeged for life!!
– Vatai Levente

Setlist: 

1. VÉRBE FOJTOTT JÖVŐ 
2. KETTÉVÁGVA
3. ÚJJÁSZÜLETÉS 
4. REGISZTRÁLT GY 
5. FELDARABOLT IGAZSÁG
6. ÍGÉRET FÖLDJE
7. IDŐZÍTETT BOMBA 
8. ÉBERKÓMA
9. GLOBALIZÁLT LOBOTÓMIA 
10. BEZÁRVA 
11. JÁRULÉKOS VESZTESÉG 
12. STERILIZÁLT LÉTEZÉS
13. GÁT
14. DÖGVÉSZ 
15. KIÁRUSÍTOTT ANARCHIA
16. SZEKTA 
17. SZŐNYEG ALÁ 
18. VISSZA, KI AZ UTCÁRA

Az estét a hazai Goregrind/Slam vonalat képviselő gyermekgyógyászok, azaz a Paediatrician zárta. Anno még a régi Dürer kistermében, a Putrid Pile előtt láttam őket először és rendesen ki voltam akadva, hogy hogy az istenbe’ nem ismertem én ezt a bandát?! Nah kb. azóta, ha csak tehetem megnézem őket. Balázs az egyik kedvenc dobosom (az összes zenekarával). Lepi és Pokesz gitárjátéka hatalmas figyelmet érdemel, Norbi duplamikrofonos vokáljával a rendelőben, akarom mondani a színpadon. Az intrók rettenet jól ki vannak dolgozva, beharangozván a műtétet. Az imidzs sem elhanyagolható és igen, ők a covid előtt is így léptek színpadra! Faszán kihasználták a moziterem adta lehetőséget: egy hatalmas „Padlizsán” logó volt kivetítve a posztóra, ami lassan váltotta a színét, mozgott meg ilyenek. Már a kezdéskor kialakult egy hullámzó circle-vonat, amibe Lepi is becsatlakozott a bőgőjével. Az idén megjelent Postpartum Depression-ről is elég sok számot hallhattunk. Daráló az elejétől a végéig. „Nah”, találkozunk a Lowlanden!

Setlist:

INTRO - MASTECTOMY
NEWBORN TORSO
INTRO – LETHAL INJECTION
INTRO – POSTPARTUM DEPRESSION
SAVTERÁPIA
POLIOMETYLIS
SOCIAL ANXIETY DISORDER
INTRO - MORTICIAN
OOCYTA
RED ROOM
MONSTRA DUPLICIA
PATOLÓGIA
PARAZITA (DOMESTOS)
HIPPOCRATIC OATH
ÜSD A KURVÁT
SZÜLÉSZ

Az est végeztével kicsődült a jónép az utcára „friss levegőt” szívni, én pedig elindultam kaját vadászni. A helyiek ajánlották a 0-24h nyitva lévő „Budi Büfé”-t. Egy átivott este után életmentő tud lenni, baráti áron. Odafelé menet belefutottam egy kisebb punk csoportosulásba, ami megütötte a fülemet az a Dubioza Kolektiv és a Pero Defformero volt. Hát ilyet Budapesten nem hall az ember… 😀 Visszafelé jövet még ment a bandázás a klub előtt, aztán a legtöbben átmentek a Városi Rock Klubba, én meg aludni… Tudom, nagypapa vagyok, de másnap mentem Szerbiába és így is sz*ron voltam… Kurvajó este volt, sok olyan ismerőssel, akiket mindig jó látni és olyan zenekarokkal, akiket mindig jó hallani! In Grind We Crust!

„A műtét sikeres volt.” – Paediatrician

„Hát a Jack-Apop nekem milliomodszorra volt. Jó volt. Padlizsán viszont eddig mindig kimaradt valamiért és most konkrétan leszedte az arcom. Ezen kívül vadállat részeg voltam és random egyszer vérzett az orrom pogó közben, meg here izzasztó meleg volt. ?” – Jenovan Tamás (Infectious Pit)

„Királyul vagyok, köszi, hazaértünk kb reggel 5-re… Amúgy a buli nagyon jó volt, remek hangulat uralkodott végig az este folyamán!” – Borka Zoltán (Cornix)

„Iszonyat arcpirítóan-kurvajó buli volt! Mindhárom banda olyan kurva jó show-t tolt, hogy csak kamilláztam.. Nagyon jól szólt és a közönség is baszottjó’ volt! Nagyon hiányzott már egy ilyen buli Szegedről! ?” – Gabnai Máté

„Én már elég régóta nem lakok itt, de mikor Dani szervez koncertet (igazából az ország, esetenként a világ más pontjain is akár), kissé kötelességemnek érzem, hogy támogassam a színteret. Hogy találkozzam velük, mert mégiscsak családias közeg, amiben sosem csalódok. Tegnap sem volt másképp, minden reményem teljesült, ami a jó hangulatot és az arc szaggató blastokat illeti. Hihetetlen energiával és jókedvvel töltött fel, a hónapban felgyülemlett stresszt a táncparketten hagytam. Jelenleg úgy mosolygok, mint egy kisgyerek, mert a grindfamily-vel összefutni, megbeszélni a hétköznapi szürke életünk és közben fantasztikus táncmulatságokban részesülni igazán lélek melengető. Jó emberek, ótvar zaj, pont ahogy illik. Fantasztikus volt az egész! ?” – Sipos Róka Ágnes

„A koncertek nagyon jók voltak. Maga a hangosítás egy-két helyen nem volt a legjobb. Ezt leginkább az Apoptosis koncerten lehetett észrevenni, ahol az énekes egy kicsit halk volt, de a többi zenekarnál ilyet nem tapasztaltam. A hangulat remek volt a bulin, a közönségen lehetett látni és érezni is, hogy tetszett nekik a koncert. ?” – Szilágyi Richárd

„Én kicsit késve érkeztem a bulira, mert építettük a Lowland helyszínét, ezért pont kezdésre toppantam be. Apoptosis-ba épp csak bele tudtam nézni, a Jack sajnos kimaradt, mert azért mégis csak poharazni kellett a cimbikkel egy kicsit. Viszont a Paediatrician-t végig tudtam nézni elölről és a végén még egy kis tánci tánci is belefért. Természetesen szuper volt az egész, nagyon jó látni, hogy az Underground így virágzik. ?” – Győri Gergely (Atrox Trauma)

„Nagyon király buli volt! Alapból tök rég voltam Szegeden, ahhoz képest, hogy régen meg egy csomót. Most kifejezetten felüdülés volt ez a buli. Paediatrician gravity blastok kellemesen megsimogatták testem!” – Szabó Dániel (Infectious Pit)

„Nagyon jól éreztem magam! ? Az ilyen bulikon szerintem mindig rengeteg energia szabadul fel a koncertek alatt, én mindig feltöltődöm tőlük. Paediatrician koncerten a látványvilág is nagyon hatásos volt, szerintem egy durva önismereti tapasztalat is tud lenni, ha az ember megfigyeli magát egy ilyen közben, hogy milyen gondolatokat, érzéseket hoz elő benne.” – Consuela Eszter

0624Paediatrician

Kapcsolódó cikkek

Változások a Yacøpsæ koncerttel kapcsolatban!

KMZ

Koncertajánló: Yacøpsæ, Rudiosa Inmundicia, Nuclear Cult, Step On It, Jack

KMZ

Paediatrician, Killermia – maradandó élményként fogunk visszaemlékezni erre a koncertre

KMZ

Jack, Another Way – első számtól kezdve beindult a közönség

KMZ

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Jack – Globalizált lobotómia (official video)

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Jack – Lobotómia CD out now!

KMZ

PAEDIATRICIAN – Postpartum Depression

bönin

Jack – „Regisztrált Gyűlölet” (official video)

KMZ

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

II. Fekálfeszt – öt órányi pöce

KMZ

Crippled Fox / Jack / Another Way / Infectious Pit – teltházas brutális este

KMZ

Jack – Lobotómia lemez

KMZ

Jack – újabb split kiadvány!

KMZ

Jack/Niyazov Split 2020 megjelenés

KMZ

Jack interjú

KMZ

Jack/Sete Star Sept – split 7″ megjelenés

KMZ

Jack – Szabadulószoba (Official video 2020)

KMZ

Koncertajánló: Rotten Sound, Jack, Mass Reaction

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek