Koncertbeszámolók

Pain of Salvation, To-Mera – Koncertbeszámoló

2008. június 01. Budapest, A38 Hajó

A Livesound szervezésében:

Az Artemovszk 38 hajón került megrendezésre az idei Pain of Salvation koncert az angol székhelyű To-Merával karöltve. Mindkét osztag a gondolkodó ember metalját űzi, igaz teljesen más megközelítésben. A svéd ötös nem a követhetetlen összetettségre apellál, hanem egyes hangulatok a muszikával való tökéletes összeházasítására. Ilyenkor azonban teljesen szabadon kezelnek mindent, és olyan hangzatokkal lehet gazdagabb az ember, amilyet máshol nem hall, csak náluk. Az angol újonc azonban az összetettségre és a bonyolult, fifikáns ritmusképleteket helyezi előtérbe.

Daniel az interjúban elárulta nekem, hogy az együttes egy új DVD kiadása előtt áll, amit Amszterdamban vettek fel. Az új lemezükön dolgoznak jelenleg is, ám ez nem gátolta meg őket abban, hogy meglátogassák Budapestet. Az Angliából érkezettek Julie Kiss irányításával fejlődtek igazi koncertképes együttessé, túl a második korongjukon elérkezettnek látták az időt, hogy második magyarországi fellépésüknek eleget tegyenek.

A nyolc órára időzített kezdésre – meglepő módon – meg is kezdte a színpad belakását a To-Mera. A csapat Julie vezetésével indította meg a konkvisztát a hallójárataink ellen. Hatalmas hanghengerek gördültek alá eltemetve mindenkit, akit felkészületlenül ért az előzenekar felkészültsége és odaadása. A korong kiadása óta két új taggal bővültek, egy basszerossal és egy billentyűssel, akiket köszönthettünk élőben is. Utóbbi hátul foglalta el pozícióját, emiatt csak ritkán lehetett őt megpillantani, mert Júlia fel- s alányargalászott. A klippesített Blood-dal kezdtek bele háromnegyed órás programjukba. A későbbiekben eddig megjelent két korongjukat prezentálták. A mosolyokból és az állandó mozgásból le lehetett szűrni, hogy élvezik a bulit. Még színpadi ökörködésre és pózolásra is futotta erejükből. Az énekeslány mindvégig együtt élt a dalok nyújtotta változatossággal, ha pedig a szüneteket kellett kitölteni, akkor ezt anyanyelvén tette, lévén veszprémi származású. Viszont említésre méltó feketepont, hogy többször túldíszítette az éneket, amit bosszantó nüansz-ként könyveltem el.

9 órára megtelt az A38 bendője, és az est főattrakciója, a Pain of Salvation egy Daniel szólózással foglalta el pozícióját. Hatalmas ováció fogadta a bevonuló zenészeket. Hozzájuk is több új legény érkezett, Léo Margarit (dobos) és Simon Andersson (basszusgitár). Mindketten megtalálták helyüket, új szervként működtek közre a Pain of Salvation szervezetében. Lüktetett a basszus, dübörgött a dob, előrelendültek a gitárok hangjai és mindannyiunkban felmorajlottak az érzések. Hosszú életművük során kiadott albumaik mindegyikéről terítékre kerültek számok, azonban ahogy a bulit hirdető plakát is jelezte, a középpontban a tavalyi Scarsick nagylemez állt. Történetünk elején egy apró műhiba nehezítette a dalestet. Daniel gitárhúrja megadta magát, ezért rögtön megálltak a szám közepén és az érintett bánatosnak álcázott hangon kijelentette, hogy bizony nehéz eljátszania a szólót, ha pont az a húr mondta fel a szolgálatot, amelyiket a legtöbbet kellene lefognia. A többiek nem voltak restek és elkezdtek jammelni, amíg a frontember kerített egy új húrt. Visszatértével befejezték a félbehagyott nótát.

Rengeteg poén és szóvicc hangzott el, bár meg kell hagyni, hogy néhány helyen túlzásokba is estek. Az egyik lassabb szám alatt Daniel azt kérdezte a többiektől, hogy befejezze-e az éneklést, mert a többiek egy kisebb susmust rendeztek az éneklő mögött. Ahogy a To-Mera előadása hengerelt, úgy emeltek fel a PoS lélekkel harmonizáló melódiái. Szótlanul álltam a sorban, és néztem, ahogy a rövidhajú frontember leül a dob elé, és zengi a további zenei darabokat.. Johan Hallgren-nek is rakoncátlankodott a hathúrosa, így ismételten egy húrral kevesebb lett a színpadon. Azonban ezt is orvosolták. A ráadásban elhangzó Disco Queen-re engedték szabadjára igazán a bugizást. Professzionális előadásmód egy zsenialitás szélén mozgó csoporttól. Tizenegy órára véget vetettek a muzikális előadásnak s mindenki a ruhatár felé vette az irányt.

A To-Mera-t öröm volt a deszkákon látni, koncert után meg is jelentek a rajongók közt dedikáltatni és beszélgetni. Ami pedig a svéd betyárokat illeti: az új albumra való várakozás kínjait mindenképpen enyhítették ezzel az élő előadással, addig is izgatottan várhatunk az új DVD-jükre.

Kapcsolódó cikkek

PAIN OF SALVATION – Panther

Equimanthorn

Pain of Salvation – Új videoklip a “Falling Home” számhoz

KMZ

Pain Of Salvation – „1979” debüt a „Falling Home” akusztikus albumról

KMZ

Pain of Salvation „Falling Home” akusztikus album bejelentése

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – On tour in Europe NOW; Announce North American dates!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Announce European acoustic tour, next release and Russian shows!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Playing special acoustic show tomorrow; Acoustic video-clips released; Confirmed for Metaltown!

KMZ

Pain of Salvation, Von Herzen Brothers – Koncertbeszámoló

Verebelyi_Gabor

Pain Of Salvation Interjú

Forest

TO-MERA – Delusions

Forest

PAIN OF SALVATION – Scarsick

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek