Koncertbeszámolók

Rage, Jaded Heart, Seven – Koncertbeszámoló

2010. március 4. @ Budapest, Diesel

A Rage nálunk sem tartozik a legnépszerűbb német bandák közé, pedig munkásságuk megbízhatóan magas színvonala alapján, főleg az utóbbi időben jobban megérdemelnék a túlzsúfolt koncerttermeket, mint például a Helloween. Lehet, hogy a kiszámíthatóságuk az oka ennek, lemezről-lemezre kiváló dalokat írnak és túl nagy felhajtás sincs körülöttük, leszámítva a legutóbbi tagcserét, amikor Mike Terrana dobos elég botrányos körülmények közepette távozott a csapatból. Élő teljesítményükről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, maximálisan odateszik magukat a színpadon, még ha a trió felállás miatt klasszikus „színpad felszántást” nem is várhatunk esetükben. Zenei teljesítményük azonban ámulatba ejtő és mindezt túlzott arcoskodás nélkül, alázattal prezentálják. Még nagyobb szerencse, hogy a turnéik rendszeresen érintik hazánkat, esetükben a hazai fanatikusoknak nem kell mindig külföldre zarándokolniuk egy koncert miatt.

A mostani koncert helyszíne ismét a régi E-klub épülete volt, ami a nézőszámot tekintve jól jött, hiszen a 2 és 4 évvel ezelőtti Wigwamos bulikhoz képest most sokkal több rocker tette tiszteletét. Úgy látszik, ha már hatalmas médiatámogatás nincs mögöttük, azért szájhagyomány útján terjed a banda híre a fiatalabbak között is, hiszen meglepően apró metalifjoncokat is lehetett látni a bulin, de még az 50-es korosztály néhány tagja is odatette magát az este.

Kapunyitás után nem sokkal a cseh Seven lépett a deszkákra. Hozzájuk már volt szerencsém, de sem akkor, sem most nem nyűgöztek le. Zenéjük eléggé klisés és a zsenialitás szikrája is hiányzik belőle. Gitárosuk vendégként fellépett a Rage egyik 25. születésnapi megakoncertjén, valószínűleg a baráti kapcsolat miatt kerültek ide nyitóbandának, nem zenei érdemeik okán.

A következő banda a Jaded Heart volt, akik németek, de énekesük és gitárosuk svéd. Még a 90-es évek elején adták ki az első lemezüket, de az igazi áttörés nem sikerült nekik. Legutóbb akkor lehetett róluk hallani (az új lemez megjelenését leszámítva), amikor a Primal Fearrel összebalhéztak a közös turnén. A Rage turnénaplója alapján nem feltétlenül ők voltak a hibásak, Peavyék meglehetősen elégedetten nyilatkoztak róluk.
A zenéjük jófajta hard rock, de túl sok emlékezetes momentum nélkül. Mondjuk a hangzás sem állt teljesen melléjük, szegény Henning Wanner billentyűjéből nem sokat lehetett hallani, de ami vokálos teljesítményéből hallatszott, az nagyon meggyőző volt, jól segítette az Unleashed pólós Johan Falberget. Képzeljük el Bon Jovit egy Butchered At Birth pólóban!:) Johan egyébként igyekezett bevonni az egyre gyűlő közönséget a buliba, tapsoltatott is, de énekeltetni nem mert, látszott, hogy nem sokan vannak tisztában a zenekar életművével. Mindenesetre igazán odatette magát, ahogy azt illik, de Michael Müller basszer amolyan második frontemberként tevékenykedett mellette, próbálta csinálni a showt ő is.
Peter Östros gitártémái néhol meglehetősen fülbemászóak voltak, de sajnos sokszor csak jól bevált paneleket kaptunk, de néhány tetszetős futamot is beleszőtt játékába. Főleg az utolsó két lemezükről játszottak. Volt Blood Stained Lies, Rising, Freedom Call, Love Is A Killer, Hero is.
Koncertjük végére a nézők is melléjük álltak, egész kellemesen megtelt a színpad előtti rész, de hatalmas visszatapsolást nem kaptak tőlünk.

Fél órás átszerelés után megjelent a színpad szélén André Hilgers dobos, majd Victor Smolski és végül Peavy Wagner, hogy belekezdjenek az új album nyitószámába, az Edge Of Darknessbe. Egyből elkezdődött a léggitár és headbangelő verseny az első sorokban a németek legnagyobb örömére. Látszott rajtuk, hogy roppantul meghatódtak a meleg fogadtatástól, pedig játszottak ők sokkal több embernek is az évek során! A közönség egyébként végig kitett magáért, sokan nem csak a refréneket, de a verzéket is együtt énekeltek Peavy mesterrel, de minden apró extráért hatalmas tapsot kapott a Rage. Leginkább akkor vadultak be, amikor a koncert során Victor mind a két hangfaltoronyra felmászott, hogy onnan játssza eszelős szólóit.
Victor Smolskit már sokszor dicsértem különböző írásaimban, mindig meg is fogadom, hogy nem áradozok róla, de egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni a teljesítménye mellett. Ahogyan hozzáér a gitárhoz már azt is tanítani kellene a fiatal hangszereseknek. Alázattal, teljes átéléssel játssza a bonyolult témáit, amihez más zenekarok valószínűleg két gitárost állítanának csatasorba, és játék közben az arcát is kell figyelni, hiszen a legapróbb nyújtást is leköveti arcizmaival, annyira átadja magát a varázslatnak. Ezen kívül roppant szimpatikus figura, a koncert vége után nem sokkal már dedikált és fotózkodott mindenkivel, aki csak szeretett volna vele közös képen szerepelni.
A már említett Edge Of Darkness után sorozatban jött a nagyszerű Strings To A Web album következő 3 száma, akkor azt hittem, hogy egy az egyben eljátsszák az egész új lemezt. A Hunter & Prey élőben is hengerelt, akárcsak lemezen, a Beggar’s Last Dime-ot pedig a globális pénzügyi válság kirobbantóinak ajánlotta Peavy egy feltartott középső ujj mellékleteként. Az új számok kvartettje után a Carved In Stone egyik legerősebb dala, a Drop Dead következett, hogy azt az új lemez kiemelkedő dalcsokra, az Empty Hollow kövesse. Nyilvánvaló technikai és pénzügyi okokból a Lingua Mortis Orchestra most élőben nem működött közre a dalban, az ő részeik samplerről szóltak, de a többiek mágiája feledtette velünk ezt a kényszermegoldást. A közönség itt is totál bepörgött, a Rage-s fiúknak sikerült egy újabb metal klasszikussal erősíteniük amúgy is impressziv életművüket.
André Hilgers dobosról még nem ejtettem szót, ő megbízhatóan hozta az alapokat, technikás játéka miatt maximum a látványosság miatt sírhatják vissza egyes rajongók elődjét, az amerikai dobfenomént. Ezen az estén dobcucca két tammal lett kiegészítve, amik a szett külső részén helyezkedtek el. Gondolkodtam is, hogy mi sül majd ki ebből. Hát volt is meglepetés, amikor Peavy és Victor dobverőt ragadott és Andréval együtt doboltak. A ráadás előtti blokk legnagyobb meglepetése egy csemege volt a Rage ősrajongóknak, a Trapped albumról ezúttal a Medicine-t vették elő, jól esett a modernebb, technikásabb dolgok után egy régi vonalas speed bombát hallani. A másik meglepetés a Black In Mind albumos Alive But Dead volt, amit újabban inkább a komolyzenével kísért koncertjeiken szokták előadni.
A standard blokk utolsó száma az este utolsó új lemezes száma, a Purified volt. Kicsit csalódtam itt, van nekik rengeteg olyan daluk, ami dramaturgiai szempontból jobban illene zárásnak. Miután levonultak a színpadról az egész közönség egy emberként követelte vissza őket, amit meg is háláltak, hiszen hamarosan visszatértek és belekezdtek az egyik kedvenc Rage számomba, a zseniális Set This World On Fire-be! Libabőr, mindenki együtt énekel, Victor felmászik az oldalsó hangfaltoronyra, hogy ott nyomassa fergeteges szólóját. Ha készült felvétel, akkor ezt mutatnám meg azoknak, akik a metal esszenciáját keresik. Ezek után már csak az utóbbi idők egyik legnagyobb Rage slágerévé vált Down következett. A dal szövegével bárki átérezheti, ha van akár egy ellensége is. Azonban ezen az estén senki sem velük törődött, hanem azzal, ahogy az élő zene varázsa megtöltötte a termet. A zenészek hosszas hajlongás után még mindig tartó tapsvihar közepette levonultak, immár végleg.
Már említettem, hogy Victor koncert után egyből állta a rajongók rohamát az egyébként nagyon sok érdekességgel megpakolt merchandise pultnál. De nem csak a pólók és CD-k voltak érdekesek, hanem, hogy megint Jen Majura, a Ragenek lassan-lassan negyedik tagjává váló gyönyörű énekesnő árulta a zenekar termékeit. Sajnos ezen az estén nem lépett fel a bandával, elmondta, hogy az előző, jubileumi turné túl sokat vett ki belőle, nem állapot, hogy valaki a merchandise pult mögött és a színpadon is áll többször egy este alatt.
Összességében megint egy emlékezetes koncertet adott nekünk a Rage, még ha én személy szerint a másfél órás játékidőt egy ilyen múltú csapatnál meglehetősen rövidnek tartok. Gondolom meg volt az oka ennek, többek között a turné szigorú, pihenésre időt alig hagyó menetrendje is. Többen kifejezték sajnálatukat, hogy a Higher Than The Sky vagy a Don’t Fear The Winter kimaradt, de ez a Ragenél mostanában trend, biztosan szeretnék felfrissíteni a repertoárt, aminek érdekében a máskor elengedhetetlen megaslágerek is kimaradnak.

Elhangzott dalok:
Edge Of Darkness
Hunter & Prey
Into The Light
Beggar’s Last Dime
Drop Dead
Empty Hollow (5 rész)
Straight To Hell
Saviour Of The Dead
Medicine
Alive But Dead
Purified

Set This World On Fire
Down

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes Brainstorm és Rage koncert csütörtökön a Barba Negrában!

KMZ

Rage – Megújult tagsággal és friss lemezzel tér vissza a német zenekar

KMZ

KME videók: Usurpress, Zeit, Insanity Reigns Supreme, Rage, Wolf Hoffmann, Sunburst, Harakiri For The Sky, Needless

KMZ

KME videók: Castle, Rage, Sorcerer, Nuisible, Kambrium, King Satan, Aktaion, Despised Icon, Locrian

KMZ

KME videók: Centinex, Drakum, High Fighter, Rage, I Am Noah, Meridian, Words That Burn, Souls Of Diotima, Kissin’ Dynamite, Izegrim, Flotsam And Jetsam

KMZ

KME videók: Nekrarchon, Apotheus, Spiritual Beggars, Endemise, Kadavar, Rebaelliun, HateviruS, Rage

KMZ

KME videók: InnerWish, PsychoganG, Slayer, Dimlight, Mother Feather, Metal Church, Destruction, Morte Incandescente, Jaded Heart, Mystic Prophecy

KMZ

KME videók: Avantasia, Motus Tenebrae, Votum, Idol Of A Broken Mind, Necrosavant etc.

KMZ

A Rage bejelenti új felállását!

KMZ

A Jaded Heart leszerződött a Massacre Records kiadóval

KMZ

Rage – Bejelentik a felállásuk változását!

KMZ

Rage, Lion Twin, Tri State Corner – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Rage – Hamarosan megkezdi a „30 years of RAGE anniversary tour 2014” turnéját a zenekar!

KMZ

Hot News: Rage – »The Soundchaser Archives« out now!

KMZ

Hot News: Rage – »30 years of Rage anniversary tour 2014« announced!

KMZ

Rage – »The Soundchaser Archives« video-interview released

KMZ

Hot News: Rage – release lyric-video for ‘Anybody Home?’

KMZ

Hot News: Rage – More info about »The Soundchaser Archives«!

KMZ

Hot News: Rage – More details about »The Soundchaser Archives« revealed!

KMZ

Hot News: Rage – »The Soundchaser Archives« 30th anniversary 2-CD/DVD out in May!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek