Koncertbeszámolók

Rage, Lion Twin, Tri State Corner – Koncertbeszámoló

IMG_235611111112014. október 1. @ Budapest, A38 Hajó

Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt egy késő délutáni fesztiválos koncerten ismerkedtem meg a Rage zenekarral. Egyből magával ragadtak az azonnal megjegyezhető refrénnel bíró, sodró lendületű dalok, amiket egy nagydarab, kopasz énekes-basszer, egy gitárvirtuóz és egy állat dobos játszott nekünk. Az állat dobos (Mike Terrana) sajnos már 2007 óta nem tagja a zenekarnak, de az új dobosukkal (André Hilgers) is legalább olyan erős Peavy Wagner és Victor Smolski duója. Jelen turné a zenekar fennállásának 30. évfordulóját hivatott megünnepelni, amire két előzenekart is magukkal hoztak Budapest egyik leghangulatosabb koncerthelyszínére, az A38-ra.

Mint kiderült mindkét zenekar inkább az időhúzás kategória volt. A Lion Twin pop-metaljának csak a felére értem oda a kiváló budapesti közlekedés eredményeként, de Liana Vollmer-Sturm és Jan Koemmet bandája így sem nyűgözött le, ahogy a jó negyedháznyi lézengő közönséget sem. Pedig Li azért próbálkozott a tapsoltatással és még a kontrollmonitorokra is felállt, hogy mindenki jobban lássa. A zene azonban nem nyűgözött le senkit, szinte észrevétlenül vonultak le a műsoruk után és a merch pultjuknál sem tolongtak az emberek közös fényképért vagy hanghordozóért. UDO Dirkschneiderrel készült dal is elég soványka volt a ráspolyos hangú mester nélkül, még ha erre az estére a keményebb formájukat is vették elő a Nashville lemezről.

A Tri-State Corner már egy fokkal izgalmasabb volt, mint a Twin Lion koncertje, énekesük is jobb volt, aki Lucky névre hallgat, valamint egy elektromos buzukit is bevetettek több dalban is, sajnos a Gigászi Prérimanó (Nicasa perimeno) nem volt köztük! 🙂 A csapat a nevét a tagok származási helyéről kapta (Görögország, Lengyelország, Németország), úgy, hogy Görögországot képzeletben Csehország helyére rakták át a térképen.

A negyedi lemezét turnéztató banda egy nagyon komoly hibát elkövetett, hiába a buzuki, meg a jól teljesítő énekes (akinek azért az akcentusa elég durva volt), ha a programban szinte csak középtempós vagy még lassabb dalok kerültek. Az emberek egy idő után bele is untak ebbe, láthatóan dalról-dalra csökkent a lelkesedés a nézőtéren, amit csak az dobott fel, amikor Lucky utasítására az „album” szó után üdvrivalgásban kellett kitörnie mindenkinek. Ez kifejezetten jól működött, de a többi dolog nem. Nem volt akkora helyük, mint a Rage-nek, kb fél színpadon játszottak, de akkor is megmozdulhatott volna Markus (basszer) vagy Christoph (gitáros), nem csak Janni és Lucky keltette volna fel a közönség figyelmét.

Az elmondottak alapján a tagok országainak hagyományos zenei megoldásait is fel kellett volna fedeznünk a hard rock muzsikájukban, de akárhogy próbáltam, sehol sem sikerült még egy jellegzetesebb lengyel heavy metal témát sem kihallanom, nemhogy mondjuk bajor népzenét vagy tátrait. Egyébként szimpatikus csapat, vannak egyedi zenei megoldásaik is a buzuki miatt, de nem csoda, hogy már a negyedik lemezüket adják ki úgy, hogy az igencsak vájtfülüekből álló közönségből is csak egy ember hallott már korábban is róluk. A koncertjük is kissé furcsán ért végett, ők sem kaptam hatalmas tapsot, de azért az egybegyűlteknek jobban tetszett ez a produkció, mint amit a Twin Lion bemutatott.

A két előzenekar miatt erősen csúszott az előre beharangozott menetrend, így már sokan attól féltek, hogy a Rage rövidített műsort fog játszani, az ilyen-olyan érvényben lévő kerületi csendrendeletek miatt. Ez szerencsére nem jött be, a Rage a teljes programját eljátszotta, igaz, némileg megvariálva.

Az intro után, ami a Carved In Stone eleje volt, egyből folytatták is az utóbbi idők egyik legjobb Rage lemezcímadó nótával. Peavy körülbelül a második szám után már erősen izzadt a reflektoroktól, de mosolyogva énekelt nem is annyira vidám dolgokról, míg basszusgitárján több hangot fogott le, mint más egész életében ugyanezen a hangszeren! 🙂 Victor Smolski-t valószínűleg utolérhette a kopaszodás rettenete, mert szokásától eltérően sapkában játszotta végig a koncertet és a buli után is abban fotózkodott a rajongókkal. Persze gitárjátéka ettől egy fikarcnyival sem lett rosszabb, kiváló hangszeres, aki nem csak az ujjaival, de az arcával is játssza a dalokat, sőt, egyszer-egyszer még a vad játék közben arra is maradt ideje, hogy az első sorokban állókkal pacsizzon. André Hilgers az új fiú a bandában, hiszen a banda karrierjének csak a negyedében vett részt aktívan, de remek ütős. Fizimiskája a hozzáadott bajusznak köszönhetően a 80-as évek német pornósztárjait idézte, minimális mutogatósbácsi felhanggal! 🙂 De nem szépségversenyre és divatbemutatóra jöttünk, hanem egy igazán profi banda 30. szülinapi bulijára, így ezek mind másodlagosak a zenéhez képest, az pedig ismét elsőrangú volt. Nagy köszönet illeti azt, aki kitalálta, hogy végre ne a Dieselben vagy a Club 202-ben legyen rage koncert, hanem a hajón, met egyszerűen zseniális volt, ahogy megszólalt a zenekar. Még a legelső sorokban is kristálytiszta hangzás, minden hangszer kivehető, érthető, igazi zenei élmény. Más helyszíneken nem feltétlenül ehhez vagyunk szokva, mi koncertre járó metalfanatikusok.

Mivel mondhatom, hogy elég régóta járok Rage bulikra a műsor nagy részét valószínűleg álmomból felriadva is meg tudnám tippelni, de szerencsére Peavy-ék jó néhány meglepetéssel kedveskedtek nekünk. A ritkábban vagy régen, netán sosem játszott dalok sorát erősítette a Great Old Ones, az Enough is Enough, a Unity, a Sent By The Devil (bár ez utóbbit kicsit megkurtították), de nem mehetünk el szó nélkül az erre a turnéra elővett, soha korábban nem játszott The Missing Link mellett sem.

A Rage rajongói jó 3/4 házat csináltak a hajón és valami elképesztően jó hangulatot. Még a fotósok közül is többen bólogattak a zenére és együtt énekelték Peavy Wagnerrel a klasszikus vagy új keletű sorokat, nem is beszélve a többiekről. Igazi baráti hangulatú koncert volt, és nem csak azért, mert a közönség jó része ha máshogy nem is, de látásból már ismerte a többit.

Az igazi extázist a ritkán hallott csemegék helyett azonban a „slágerek” hozták meg, a Down, a Set This World On Fire (végre a ráadásban), Don’t Fear The Winter, Higher Than The Sky. Érdekes módon a Straight To Hell itt annyira nem akar működni, mint német nyelvterületen, de az is igaz, hogy nálunk a Manitu Bocskora című film közül sem aratott akkora sikert, mint Németországban. A Higher Than The Sky-t már sokszor hallottam, mindig nagy népünnepély, de most még az eddig látottakra is rátett egy lapáttal a magyar közönség, elkezdték énekelni a refrént, nem is hagyták abba, közben Peavy-ék játszottak mindenféle dolgot, Another Brick In The Wall-t, Eye of The Tigert, sőt, még a Panterától a Walk főriffét is elkezdte játszani Smolski mester, de a közönség nem lankadt, csak nyomta tovább a Rage dalt. Valaki be is kiabálta utána, hogy ne mást játszannak, csak Rage dalokat! 🙂

Mint említettem a koncert tetemes csúszással kezdődött, így féltünk, hogy rövidített programot fogunk hallani, de végüis nem így lett. Persze ez közel sem biztos, hogy így volt tervezve, de a Soundchaser után szűnni nem akaró taps jelezte a zenekarnak, hogy bőven lenne még rájuk igény, így előpakoltak egy kongadobot, egy akusztikus gitárt, néhány széket és a Tri-State Corneres  Lucky segítségével amolyan tábortüzes örömzenébe kezdtek Ahogy azt ilyenkor kell, André minden egyes szám előtt beszámolt a többieknek, Lucky pedig kongán kísérte André dobjátékát és közben vokálozott is. Ilyen módon az Into The Light, Feel My Pain, Turn The Page, Empty Hollow kvartettet hallhattuk, ami ha lehet még közelebb hozta a zenekart a közönséghez, amolyan intim hangulatú levezetője volt az igencsak energikusra sikerült koncertnek. A turné többi részén is volt általában ez a kis akusztikus mókázgatás, de akkor mindig a koncert elején. Valószínűleg úgy voltak vele, hogy ez belefér még a menetrendbe a hálás magyar közönségnek, ha nagyon összeszedik magukat a technikusok, mert amíg a zenekar játszott, addig André dobemelvényéről lekerült az összes cimtányér, Victor erősítői is sorban eltünedeztek, szóval a pakolás már elkezdődött, hogy a busz időben tudjon indulni a következő turnéállomásra. Persze azért harmadszor is hatalmas tapsot kapott a zenekar, majd ígéretéhez híven Victor kb egyből a koncert után odament a merchandise pulthoz és mindenkivel fotózkodott, bármit aláírt.

Rage setlist:

Carved In Stone
Sent By The Devil
War Of Worlds
Great Old Ones
Enough Is Enough
Invisible Horizons
Down
gitárszóló
Unity
The Missing Link
Forever Dead
Straight To Hell
Don’t Fear The Winter
Higher Than The Sky

Set This World On Fire
Soundchaser

Into The Light
Feel My Pain
Turn The Page
Empty Hollow

Kiváló koncert volt, csakúgy mint az eddigi rage koncertjeim, megbízhatóan hozzák a magas színvonalat. Még sok-sok sikeres évet kívánok nekik a zeneiparban! Arról lehetne lamentálni, hogy sokan voltunk-e vagy kevesen. A hely nagyjából megtelt, néhányszázan lehettünk, a hangulat kiváló volt, nem hiszem, hogy bárki elégedetlenül távozott volna, mert csak mosolygós embereket láttam, pedig az ismerőseim közül volt olyan, aki koncert után indult egyből az éjszakai műszakba dolgozni, mások pedig életük legjobb koncertélményének szavazták meg a Rage buliját. Ez talán mindent elmond az estéről.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes Brainstorm és Rage koncert csütörtökön a Barba Negrában!

KMZ

Rage – Megújult tagsággal és friss lemezzel tér vissza a német zenekar

KMZ

KME videók: Usurpress, Zeit, Insanity Reigns Supreme, Rage, Wolf Hoffmann, Sunburst, Harakiri For The Sky, Needless

KMZ

KME videók: Castle, Rage, Sorcerer, Nuisible, Kambrium, King Satan, Aktaion, Despised Icon, Locrian

KMZ

KME videók: Centinex, Drakum, High Fighter, Rage, I Am Noah, Meridian, Words That Burn, Souls Of Diotima, Kissin’ Dynamite, Izegrim, Flotsam And Jetsam

KMZ

KME videók: Nekrarchon, Apotheus, Spiritual Beggars, Endemise, Kadavar, Rebaelliun, HateviruS, Rage

KMZ

KME videók: Avantasia, Motus Tenebrae, Votum, Idol Of A Broken Mind, Necrosavant etc.

KMZ

A Rage bejelenti új felállását!

KMZ

Rage – Bejelentik a felállásuk változását!

KMZ

Rage – Hamarosan megkezdi a „30 years of RAGE anniversary tour 2014” turnéját a zenekar!

KMZ

Hot News: Rage – »The Soundchaser Archives« out now!

KMZ

Hot News: Rage – »30 years of Rage anniversary tour 2014« announced!

KMZ

Rage – »The Soundchaser Archives« video-interview released

KMZ

Hot News: Rage – release lyric-video for ‘Anybody Home?’

KMZ

Hot News: Rage – More info about »The Soundchaser Archives«!

KMZ

Hot News: Rage – More details about »The Soundchaser Archives« revealed!

KMZ

Hot News: Rage – »The Soundchaser Archives« 30th anniversary 2-CD/DVD out in May!

KMZ

RAGE – 21

Dehumanizer

Hot News: Rage – New Videoclip Online!

KMZ

Hot News: Rage – Video Premiere And Special Feature On German TV!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek