Koncertbeszámolók

Sabaton, Alestorm, Steelwing – Koncertbeszámoló

2010. november 14. @ Budapest, Club 202

„Ismét Budapesten járt a Sabaton!” kiálthatnak fel különböző hangsúllyal a hazai rockerek. Vannak, akik végtelenül örülnek ennek, mások pedig már unják a csapatot és végeláthatatlan sirámokat nyomnak a neten/kocsmákban/klubokban, hogy miért nem az ő kis túlzással 30 évente két koncertet adó kedvenc bandájukat hívják ezek a galád koncertszervezők! A régi Wigwam közönsége szerencsére egy-két megszállott Alestormostól eltekintve az első kategóriába tartozott.

Meglehetősen korán, már 6-kor volt kapunyitás, ami elég furcsa döntés volt, mert az est első fellépője, a Steelwing csak fél 8-kor lépett színpadra.
A várakozás percei baráti beszélgetésekkel hamar tovaszálltak, így nemsokára arra lettünk figyelmesek, hogy megszólalt a Steelwing introja, az Enter The Wasteland és színpadra vonult a svéd heavy metal egyik ifjú reménysége. Pár héttel a budapesti koncertjük előtt már volt szerencsém hozzájuk, így sok meglepetést nem tartogattak számára, tekintve, hogy a programjuk is teljesen megegyezett a Blind Guardian előttivel. Az ott látott összeállások a színpad kicsisége miatt annyira nem voltak kivitelezhetők, de így is remek 80-as éveket idéző metal estet prezentáltak nekünk. Ott volt minden felszerelés az Iron Maiden Rainbow koncertjéről és a záró Roadkillben a színpadon elhelyezett szirénákat is működésbe hozták. A csapat Riley személyében nagyon energikus és karizmatikus frontembert talált, aki egyből maga mellé állította a Club 202 szép számú közönségét.
Ha már a közönség szóba került: én még egy koncerten sem láttam ennyi embert az ex-indiánsátorban. Még a padokat is kiszedték a pultok környékéről, hogy még több ember férhessen be. Szerintem lazán produkálta az este az 1000 fős közönséget. Ha így folytatja a Sabaton, akkor nemsokára teltházas Pecsa koncertekről írhat majd velük kapcsolatban a hazai metal sajtó.
A Steelwing egyébiránt először lépett fel nálunk, bár májusban már volt egy bejelentett dátumuk, amit lemondani kényszerültek. Zenéjük jól bevált metal panelekre épül, egyeseknek meg Riley hangja lehet irritáló, nem ők találták fel ezt a zenét és ha így folytatják nem is ők fogják megújítani. Addig viszont Robby Rockbagék muzsikája kellemes kikapcsolódás lehet minden igazhitűnek.

Steelwing műsor:
Enter The Wasteland
Headhunter
The Nightwatcher
The Illusion
Sentinel Hill
Roadkill (Or Be Killed)

A skót Alestorm már nem először járt nálunk, először az A38-on adtak koncertet majd a tavaly szeptemberi Paganfest keretében szórakoztatták a zenéjükre fogékonyakat. A csapat már több tagcserén átesett, ennek köszönhető, hogy az eredetileg basszerként megismert Dani Evans már egy ideje a hathúroson zúz.
Meglepően sokan énekelték együtt a roppant költői sorokat Christopher Bowes szintis/énekessel, még csak a második lemezüknél tartanak, ha nem pukkannak ki, akkor még feljebb emelhetik az ázsiójukat. Sokan az image miatt egyből a Running Wildhoz hasonlítják őket, de nem is tévedhetnének nagyobbat. A hamburgi excsapat szövegei a kalózos jelmezek és színpadkép ellenére meglehetősen változatos dolgokról és történelmi eseményekről szóltak, addig az Alestorm kizárólag a kalózkodás pozitív és negatív oldalairól énekel. A zenében meg a majdnem süket is egyből meghallja a különbséget. Még azt is elmondhatjuk, hogy Christopher hangja még Rock’n’Rolfénál is gyengébb, a banda talán leggyengébb pontja, ha a hagyományos értékelést vesszük. De ehhez a zenéhez nem is kell Placido Domingonak lennie senkinek.
A skótok folk metalja nagyban különbözik az újabban tangóharmonikával, hegedűvel és népi hangszerekkel felálló csapatokétól, a népies jelleget legjobban a hazai mulatósban félisteni szintre emelt nyakba akasztós szintetizátor adja. Ennek a zenének a célja a szórakoztatás, a sör- és kocsmaszagú dalok a nők éltetése mellett. Ezeknek a feltételeknek a Heavy Metal Pirates, Nancy The Tavern Wench, a Wenches And Mead, Keelhauled vagy a Captain Morgan’s Revenge is tökéletesen megfelel. Utóbbival szoktam poénkodni, hogy vajon az ismert rumgyártó mennyivel támogatja a csapatot turnék közben!:)
Christopher szerint ez volt az eddigi legjobb magyar koncertjük, amit simán el is hiszek neki, mert ennyi ember egy klubbulin szökőévente egyszer gyűlik össze nálunk, a közönség lelkesedése pedig egyértelmű volt, nem is győztek hálálkodni.

A körülbelül háromnegyed órás műsoruk gyorsan elrepült, a közönség meg ha lehet még jobban összetömörödött az átszerelés alatt a színpad előtt. Szerencsére a Sabaton koncertjén szinte végig üzemelő meglehetősen nagy lélekszámú moshpit a pudingokat hátra száműzte, így még levegőt is lehetett kapni elől.
A koncert előtt utánaszámoltam és megállapítottam, hogy ez lesz a 10. Sabaton koncertem, így nekem is volt mit ünnepelnem a koncerten. Egyébként furcsa, a svéd banda már többször játszott nálunk fesztiválokon nagy sikerrel (még egy önálló dunai hajóútjuk is volt) és több zenekarral jöttek elég nagy játékidővel nyitóbandaként, de főbandaként eddig nem léptek fel Magyarországon.
Végre eljött ez a nap is, így már a honfitárs Europe sikerdala is zengett a Sabaton-Sabaton kórus, de a legnagyobb hangzavar akkor következett, amikor a többiek után végre Joakim Brodén énekes is színpadra lépett és beleüvöltötte a mikrofonba: We are Sabaton and this is Ghost Division! A közönség tehát azonnal megőrült, elég nagy nyomakodás és pogo vette kezdetét az újabban standard koncertkezdő nótaként játszott dalra. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ember bodysurfölt az este során, akiket aztán a banda roadjai emeltek a színpadra, hogy ott pár másodpercet eltölthessenek a kedvencek közvetlen közelében. A szerencsésebb lányok még puszit is kaptak Joakimtól, bár én nem tudom őket ezért irigyelni!:)
A jó hangulatot a varsói felkelést megéneklő klipes dal sem ültette le, de az Into The Fire még jobban felpörgette. Ezen az estén amúgy is jobban ültek a közönségnek a gyorsabb, szinte thrashes számok, egy-két együtténeklős, menetelős himnuszt leszámítva. Példának okáért a 40:1 és már a csatahajón beígért Screaming Eagles is hatalmas üdvrivalgást kapott. Lemezbemutató koncert lévén a Coat Of Arms albumot is rendesen elővették, legnagyobb meglepetés a Final Solution volt! Joakim elmondta, hogy rengetegen kérték ezt a számot tőlük, de fesztiválokon nem fogják ezt eljátszani, mert a holokauszt nem a felhőtlen szórakozást nyújtó koncertsorozatokra való. A közönség persze nagyon boldog volt, hogy halhatta ezt a dalt, ami valóban az új lemez jobb dalai közül való.
A svédek azért egy igazi csemegét is tartogattak nekünk. Nemrég jelent meg a The Art Of War lemezük deluxe kiadása, amin egy új dal, a Swedish Pagans is szerepel. Kitaláltátok, ezt is eljátszották nekünk, az internet csodáinak köszönhetően legtöbben tisztában voltak a dallal. Joakim el is mondta, hogy őket nem érdekli, ha nem vesszük meg a lemezeiket egészen addig, amíg a koncertekre eljövünk és hatalmasat bulizunk velük. Szerencsére a mostanában hanyagolt első lemezes Wolfpacket is elővették, sajnos kedvenc Sabaton számom, a Panzer Battalion kárára.
A műsor végét a Panzerkampf menetelős sorai zárták, de előtte Joakim még elárulta nekünk, hogy a jövő évi Metalfest egyik főbandája ők lesznek és ha minden jól megy valamint az időjárás is kegyes lesz, akkor egészen elképesztő pirotechnikával fognak érkezni hozzánk.
A színpadkép egyébként a nagyobb fesztiválokról ismert Sabaton színpadkép volt, kicsit kicsinyítve, a színpad hátulján egy emelvény, amin főleg a végig mosolygó Pär Sundström basszer mozgott. Az emelvény mögött a banda logója, amire a koncert közben felkerült a Szent Koronás magyar zászló is! Két oldalán pedig Daniel Myhr billentyűs hangszere és Daniel Müllback dobcucca kapott helyet. Az emelvény aljában pedig lámpák, de túl sokat nem használták, igazából csak a ráadásra gyújtották be őket. A két gitáros, Rikard Sundén és Oskar Montelius nem sokat mozogtak, ami vokálos szerepüket tekintve nem is csoda, de azért néhányszor átmentek a színpad ellentétes oldalára, hergelni egy kicsit a közönséget. Ebben amúgy is az énekes Joakim a profi, de Pär is szokás szerint sokat mozgott a színpadon. Ki kell emelnem még Danielt, akinek lendületes, precíz dobolása húzza magával az egész csapatot, ez a jó koncertzenekar egyik fő ismérve.
Nekem legnagyobb mosolyt az csalta az arcomra, amikor a fiúk méltatták a hazai fan clubot, akiktől dögcédulákat, zászlókat és némi pálinkát kaptak. Aki ismeri őket tudja, hogy igen szeretik ezt a nedűt, de nem bírják túl sokáig a harcot vele. Joakim meg is kérdezte, hogy feltétlenül meg akarjuk-e gyilkolni őket?:) Persze erről szó sincs, de az egész közönség egyszerre kezdett bele a „Pálinka-pálinka!” kórusba.
A ráadás már a szokásos módon zajlott Lady Gaga emlegetését leszámítva. Még több crowdszörfös, utolsó leheletükig kitartó pogózók és persze a hozzám hasonló headbangelők is utolsó rohamra indultak az új lemez címadójára és az egyik legnagyobb Sabaton sláger Primo Victoriára. A koncert zárása ismét a régi metalhősöknek tisztelgéssel fejeződött be, jött a Metal Machine és a Metal Crüe keveréke, a Metal Medley. Így ért véget a kb 85 perces koncert.
Utána még egy ideig ünnepeltették magukat, levonultak a színpadról. Nem sokkal később kezdetét vette a 2-ig tartó rockdiszkó, ahol azért annyira nem vették figyelembe a Sabaton közönségének ízlésvilágát és még depresszióval is megkínozták a népet. Érdekes volt a Steelwing gitárosának arckifejezése is az egyik Rob Zombie szám alatt.

Sabaton műsor:
The Final Countdown (intro)
Ghost Division
Uprising
Into The Fire
Cliffs Of Gallipoli
40:1
Final Solution
Attero Dominatus
Wolfpack
Screaming Eagles
Swedish Pagans
Saboteours
Panzerkampf

Coat Of Arms
Primo Victoria
Metal Medley

Összességében pozitív élménynek mondanám 10., jubileumi Sabaton koncertemet, hiányérzet maximum a program rövidsége miatt lehet bennem és másokban, számtalan ismerős mondta, hogy lehetett volna hosszabb a főbanda műsora. Ezt leszámítva egy tökéletes koncertet adott egy nagyon jó banda egy agyig telt klubban. Kell ennél több? Szép jövő áll még ez előtt a közvetlen, lelkes csapat előtt, szerintem abszolút megérdemlik!

Kapcsolódó cikkek

ALESTORM – június 24-én különleges magyar kiadásban érkezik az új album, június 3-án koncert a Barba Negrában!

KMZ

Sabaton – teljes a felállás, az Avatar mellett a Dynazty is fellép augusztus 20-án a Barba Negrában!

KMZ

Nyári, szabadtéri koncerttel pótol a Sabaton Budapesten!

KMZ

Sabaton – halasztásra került a márciusi koncert, hamarosan bejelentik az új dátumot

KMZ

Sabaton – új lemezzel és giga turné keretében térnek vissza hozzánk a svéd csatametalosok

KMZ

Dalriada – Debrecenben az Alestorm és a Skálmöld vendégeként!

KMZ

Alestorm – Pontosan 1 hónap múlva Debrecenben a Skálmöld társaságában!

KMZ

Alestorm – Októberben koncert a Barba Negrában!

KMZ

Sabaton jegyed kincset ér! Gyere a Bloodbound koncertre az újrahasznosítás jegyében!

KMZ

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

KMZ

SABATON – The Last Stand

Menegroth

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

Sabaton – Swedish Pagans – Heroes On Tour (Official live video)

KMZ

KME videók: Sabaton, Sinbreed, The New Black, Wrathage, Sunburst, Ignitor, Anger as Art, Metal Church, Delain, Rabid Bitch of the North

KMZ

Alestorm – Magnetic North (Official Video)

KMZ

A Sabaton augusztus 15-ei koncertje rögzítésre kerül a live DVD-hez!

KMZ

Sabaton, Delain, Battle Beast – Koncertbeszámoló

Lothwen

Sabaton Interjú

Lothwen

Sabaton „Night Witches” dalszövegvideó; európai turné jövő hónapban

KMZ

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár