Koncertbeszámolók

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

2013. március 22. @ Budapest, Petőfi Csarnok

A Swedish Empire turné kelet-európai részét egyszer már elcsíptem Varsóban, de úgy voltam vele, hogy nem hagyhattam ki a budapesti fellépéseket sem. A Wisdom ugye hazai pályán játszott, hosszabb műsorral, mint a lengyel fővárosban rendezett bulin, a Sabaton pedig szépen-lassan, lépésről-lépésre az egyik legnépszerűbb bandává vált itthon. 5 évvel ezelőtt még az Avalon klubban léptek fel, 4 éve a Hammerfallnak nyitottak a Petőfi Csarnokban, ahol talán nagyobb sikert is arattak, mint honfitársaik, 2010-ben már a Club 202-t is megtöltötték és végül elérkezett a mostani koncert és a főzenekari státusz a PeCsában. Közben persze játszottak több fesztiválon is hazánkban, így nem meglepő, hogy a rendszerint kiváló élő teljesítményükkel még több rajongót toboroztak maguk mellé.

Az estét szervező Hammer ráadásul egy meglepetés extra zenekarral is emelte volna az est fényét. Én sajnos róluk, a Tales Of Evening zenekarról lemaradtam, az M1-es bevezető-Széll Kálmán tér útnak nem kellene egy óra fölé nyúlnia időben.  Erről persze nem a zenekar tehet, de sajnos sokan mások is önhibájukon kívül nem jutottak be, hogy megnézhessék őket, mert a hírek szerint egy rendkívüli hatósági ellenőrzés még tovább lassította a beengedési folyamatot. Mire bejutottam már a Wisdom a színpadon állt, éppen a Judas lemez kezdőnótájának a végén jártak, így legalább azt tudtam, hogy róluk nem maradtam le nagyon.

Az Eluveitie színpadi kellékei előtt játszó magyar csapat a speciális helyzetre való tekintettel igencsak odatette magát, kaptak némi extra játékidőt és a szettjüket is megvariálták egy kicsit. Nagy örömömre még egy Wisdom EP-s dal is bekerült, a máskor állandó koncertdarabnak számító Strain Of Madness. A varsói koncerthez képest újdonság volt az At The Gates és a Heaven And Hell szerepeltetése is. Valamint ugye a magyar nyelvű konferálás is! 🙂 Nagy Gáborék pedig teljesen kihasználták a hazai pálya előnyét, már a koncertjük kezdetén közel telt ház volt a csarnokban (és még akkor hányan ácsorogtak kinn!), és a nézők teljesen be is indultak a zenére, ami nem is csoda elnézve a sok Wisdom pólóban érkező fanatikust. Minden számot vastaps fogadott, sokan énekelték a szövegeket és a közönségénekeltetés is jól sikerült, még a közönség Wisdom-Wisdom skandálásból is poént csinált NG, amikor megkérdezte, hogy honnan tudjuk a következő szám címét! Szerencsére a turnén általában zárószámként játszott Judas-t most a klipes Live Forevermore váltotta ebben a szerepben, amihez egy kis segítséget is kaptak a srácok; mindenki hatalmas meglepetésére Chris Rörland csatlakozott a Wisdomhoz a színpadon, hogy együtt játsszák el ezt a dalt. Chris ráadásul még a szöveget is énekelte miközben keményen tolta a gitártémákat! Nem mindennapi látvány, hogy a főzenekar egyik tagja csatlakozik az előzenekarhoz! A Wisdom tehát papírformaszerűen egy igazán élvezetes koncerttel ajándékozta meg a hazai közönséget, kezdenek egyre magasabbra törni, reméljük sosem lesz újból olyan törés és útkeresés a pályájukban mint a 2000-es évek végén!

Wisdom setlist:

Fallin’ Away From Grace
Somewhere Alone
At The Gates
Strain Of Madness
Heaven And Hell
Wisdom
Judas
Live Forevermore

A svájci Eluveitie is hasonló úton jár, mint a Sabaton, bár mintha a népszerűségük növekedése megállt volna az utóbbi időben. Hogy ez csak átmeneti dolog-e, az állandó előzenekaroskodás miatt  van-e vagy esetleg a folk metal újabban tapasztalható általános népszerűségvesztése generálja majd elválik idővel. Mindenesetre a Helvetios introjául is szolgáló Prologue alatt sokan már tűkön ülve várták a zenekart és ennek igencsak nagy hangot is adtak, mikor végre megjelentek a deszkákon a svájci legények és Meri Tadic (Anna Murphy még mindig beteg és a budapesti koncertet is ki kellett hagynia). Egyből a Helvetios címadóját robbantották az arcunkba, illetve főleg csak robbantották volna, ha a hangzás kicsit jobb lett volna. Míg a Wisdom egészen jól szólt, addig az Eluveitie különböző népi hangszereinek kihangosítása már komolyabb problémát okozott a csapat keverősének, de azért a koncert közepe felé már normalizálódott a helyzet. Chrigel Glanzmannék csakúgy, mint Varsóban a tavaly megjelent Helvetiost erőltették, csak két dalt játszottak a többi lemezükről, a kötelező körnek számító Thousandfold és Inis Mona duót, a legutolsó albumnak viszont kis túlzással a teljes egészét meghallgathattuk, mivel bekerült a műsorba a Santonian Shores is. Mondjuk A Rose For Epona nekem személy szerint jobban tetszett volna, nem is beszélve a korai albumok egy-egy jó zúzdájáról, mint a Your Gaulish War vagy a Primordial Breath.

Chrigel mellett ezen a koncerten én Patrick Kistlert, a dudást láttam a legaktívabbnak, azt már megszoktuk, hogy a derék alá érő rasztával nyomuló zenekarvezető mindenhol feltűnik a színpadon és a koncert során több hangszeren is játszik, de most Patrick volt az aki a szokásosnál többször jött középen előre a színpad széléig, jó kontrasztja volt Merinek, aki inkább háttérbe húzódva hegedült. A koncert egyik vicces momentuma pedig az volt, amikor Chrigel elkezdte a közönségénekeltetést pont akkor, amikor az előbbre állók felfejlődtek egy ütős wall of death-re, ami így némi tanácstalanság után elmaradt. Ellenben a koncert többi részében azért volt mozgás elől, egy egészen komoly circle pitet is levezényelt Chrigel egy szőke lány vezetésével, de a pogó is ment szinte végig. Ahogy a frontembernek a magyar beszéd, hiszen már a belépője egy egész jól begyakorolt „Jó estét, Budapest” volt, de minden szám végén magyarul köszönte meg a tapsot is, ami általában még nagyobb tapsot indukált. Elmondta, hogy mindig öröm Magyarországra visszatérni és nekünk játszani, hiába vannak úton majdnem egy éve, az ilyen bulikért megéri csinálni. Persze ezek a kötelező körök, de jól tud esni az embernek.

A végére is raktak egy kis csavart a svájciak, most a Havoc-kal búcsúztak, hogy átadják a helyet az est főzenekarának. A három bandából, amiket láttam nekem az Eluveitie produkciója nyerte el legkevésbé a tetszésem, ez persze nem azt jelenti, hogy rossz volt amit csináltak, de szinte hangról-hangra (még az átvezető szövegekben is) ugyanezt a produkciót láttam három héttel azelőtt. Remélem, hogy legközelebb kicsit egészségesebben arányban játszanak a különböző lemezeikről!

Eluveitie setlist:

Prologue (intro)
Helvetios
Luxtos
Thousandfold
Neverland
Santonian Shores
Home
Inis Mona
The Uprising
Uxellodunon
Havoc
Epilogue (outro)

A Sabaton koncertjét feszült várakozás előzte meg a zsúfolásig telt teremben, többen találgatták, hogy mit is fognak majd játszani, egyesek az internetről szerzett ismereteikkel próbálták mások lelkesedését emelni vagy csillapítani. Már mindenki nagyon várta a bandát, és ezt a jó hangulatot az ismét rétestészta szerűen nyújtott intro sem tudta elrontani, aztán végre-valahára Joakim bekonferálta a bandát a már jól megszokott „We are Sabaton and this is Ghost Division!” mondattal és színpadra rohantak a svédek. A nyomulás az első sorokban és kicsit hátrébb is egyből megkezdődött és maximum a számok közben, illetve a lassabb számok alatt állt vagy lassult le. A kezdés után egyből egy daltriót kaptunk a Carolus Rex-ről, ami szépen lassan mindenkinél beért. A Gott Mit Uns-ban Chris és Thobbe, a két új gitáros is énekelhetett pár sort, de aztán a Poltava után felhangzott a magyar koncerteken standardnek számító pá-lin-ka, pá-lin-ka kórus, amire Joakim Brodén énekes a backstageből előhozott egy üveg igazi házipálinkát, amit a magyar rajongói klubtól kaptak a koncert előtt. Persze a közönség unszolására meg is kóstolta, de figyelmeztetett minket, hogy ha sokat fog inni belőle, akkor úgy jár, mint minden svéd, aki sokat iszik: meztelenre fog vetkőzni, mi pedig nem akarjuk azt látni! 🙂 Persze az italozgatás után gyorsan vissza is tértünk a komorabb témákhoz a Churchill egyik legnagyobb baklövésének és az ott elhullt ezreknek emléket állító dallal, ami ismét énekelt mindenki. Amúgy is elmondható, hogy a közönség nagy része legalább a refréneket együtt énekelte Joakimmal, de az egész koncert alatt nagyon hangosak voltunk. Ez főleg akkor derült ki, amikor választhattunk az Into The Fire és az Attero Dominatus között és az utóbbira érkező hangorkán még a zenészeket is meglepte, de szerintem a dal alatt kialakult pogó intenzitása is, amire rápakoltak még egy lapáttal a 40:1-nal. Kellett is utána egy kis pihenő a Lifetime At War svéd verziójával, amit a Carolean’s Prayer ellenében szavazott meg a Pecsa közönsége, de közben történt egy magyar vonatkozású esemény is. Sallai Péternek átadták a Carolus Rex után járó svéd aranylemezt, hiszen a magyar grafikus (aki egyébként a Bornholm gitárosa is) készítette a bookletet a lemezhez és amúgy is régóta dolgozott a zenekarral. Láthatóan nagyon meghatotta, hogy a teltházas Pecsa színpadán adták át neki ezt a nagy elismerést és még a pálinkájukat is megkóstoltatta vele Joakim.

A Gusztáv Adolfról szóló nóta után ismét egy viccesebb blokk következett, behoztak egy szintetizátort Joakimnak, hogy azon játssza a The Hammer Has Fallent, de ő előtte még belekezdett a közönség legnagyobb örömére a Van Halen Jumpjába, aztán lett belőle I Will Survive és még egy kis ABBA is, ha már a közönség kikövetelte tőle. Kicsit hitetlenkedve fogadta, de azért vette a lapot! 🙂 Az abszolút csemegének számító korai dal után ismét a közönség választhatott, de most rendhagyó módon belefojtottuk Joakimba a szót az Uprisingot követelve, ami szép gesztus volt a lengyel-magyar barátság napjának előestéjén, de kétlem, hogy túl sok embert ez motivált volna a döntésben! 🙂 Mindenesetre ez a dal szólt és a követeléshez méltóan rengetegen ordították a szöveget és már csak a Swedish Pagans volt hátra a műsorból és levonultak a zenészek.

Itt ejtenék is pár szót róluk külön-külön. A turnén Snowy Shaw dobol, akit én feketére festett hajjal nem ismertem fel, de megbízhatóan hozta a Sabaton nem túl bonyolult, de annál több dinamikát igénylő dobtémáit. Pär Sundström basszer a zenekar egyik motorja, fáradhatatlanul mozgott a színpadon fel-alá (szó szerint, mivel itt is voltak a Sabaton koncerten megszokott rámpák), megbízhatóan alapozott ő is. Chris Rörlandot és Thobbe Englundot pedig technikásabb és jobb gitárosoknak tartom, mint elődjeiket, kicsit talán aktívabbak is a színpadon és ugyanúgy kiveszik a vokálozásból a részüket. Az szinte biztos, hogy nem itt mutatják meg tudásuk legjavát. Joakim Brodén pedig egészen egyszerűen egy szórakoztató figura, nem egy Pavarotti, de a nem túl bonyolult és megerőltető dallamait hozza, nincs benne hiba, nem vállalja túl magát és mellé még egyszerűen a kisujja köré csavarja a közönséget egy mozdulatával vagy mosolyával. Az együttes zenéje pedig nem világmegváltó, de azonnal ható, emlékezetes, plusz együtt énekelhető refréneket írnak a menetelős vagy a gyorsabb számaikhoz is. Mindezt hitelesen és megalkuvás nélkül játsszák, rengeteget dolgozva a sikerért és a rajongókat maximálisan kiszolgálva. Mert hiába volt csak kb 90-100 perc a koncert benne elég sok beszéddel, ha mindenki elégedetten, mosolyogva távozik , mert kiválóan érezte magát, és ez a legfontosabb!

A ráadásra már a csapat Number Of The Beastjének számító The Art of War címadójával jöttek vissza, Sun Tzu örökbecsű gondolatai után azonban ismét egy nemes gesztust láthattunk Joakimtól. Észrevett egy fiatal srácot az eső sor szélén, lement hozzá majd felinvitálta a színpadra, ahol a közönség nagy tapssal fogadta őt, és mint kiderült ez volt az első heavy metal koncertje. Joakim meg is ajándékozta a napszemüvegével és mondta, hogy reméli egyszer majd ő is egy színpadon áll és ennyi tomboló embert láthat maga előtt.

Zárásnak már csak a Primo Victoria és a Metal Crüe kettőse maradt hátra, a kettő között Joakim mindenkinek megköszönte hogy eljött és egy felejthetetlen estét adtak neki is. Elmondta, hogy a Lion From The North refrénjét még sehol sem hallotta hangosabban a közönségtől és ez sok más szöveggel ellentétben tényleg nem unalmas sablon volt.

Sabaton setlist:

The Final Countdown+The March To War (intro)
Ghost Division
Gott Mit Uns
Carolus Rex
Poltava
Cliffs Of Gallipoli
Attero Dominatus
40:1
En Livstid I Krig
The Lion From The North
The Hammer Has Fallen
Uprising
Swedish Pagans

The Art Of War
Primo Victoria
Metal Crüe

Egy kiváló hangulatú és színvonalú metal ünnepen vehettek részt, akik ezen a hideg tavaszi napon kilátogattak a Városligetbe, érkeztek rajongók az ország minden tájáról és még a határainkon túlról is, szerintem senki sem távozott elégedetlenül!

Kapcsolódó cikkek

“History Rocks” néven múzeumokat érintő kampányt indít útjára a Sabaton – Jön a „The War To End All Wars – The Movie”

KMZ

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Sabaton – teljes a felállás, az Avatar mellett a Dynazty is fellép augusztus 20-án a Barba Negrában!

KMZ

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

Nyári, szabadtéri koncerttel pótol a Sabaton Budapesten!

KMZ

Sabaton – halasztásra került a márciusi koncert, hamarosan bejelentik az új dátumot

KMZ

Eluveitie – tripla lemezbemutató koncert a Lacuna Coil és az Infected Rain társaságában Budapesten

KMZ

Sabaton – új lemezzel és giga turné keretében térnek vissza hozzánk a svéd csatametalosok

KMZ

Eluveitie: megérkezett az Epona, az album előzetes új dal / találkozz a zenekarral a budapesti koncert előtt!

KMZ

Eluveitie és Amaranthe a Barba Negra színpadán – Maximum Evocation Tour 2017

KMZ

Sabaton jegyed kincset ér! Gyere a Bloodbound koncertre az újrahasznosítás jegyében!

KMZ

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

KMZ

SABATON – The Last Stand

Menegroth

A Hammer Concerts bemutatja: Keep Wiseman Alive X. – Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

KMZ

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

Wisdom: Rise Of The Wise – a sikerlista élén nyitott az új CD

KMZ

Sabaton – Swedish Pagans – Heroes On Tour (Official live video)

KMZ

KME videók: Sabaton, Sinbreed, The New Black, Wrathage, Sunburst, Ignitor, Anger as Art, Metal Church, Delain, Rabid Bitch of the North

KMZ

Wisdom: Rise Of The Wise – dalpremier a Sabaton énekesével, februárban itt az új album

KMZ

Wisdom – Rise Of The Wise

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek