Koncertbeszámolók

Samael, Keep Of Kalessin, Noctiferia – Koncertbeszámoló

2009. január 26. @ Budapest, Diesel

A Concerto Music szervezésében:

Kíváncsian vártam ezt a koncertet, az immár Diesel Club néven futó (és egyre jobban felfutó) helyen, ahol még 2003-ban láthattam a Samael-t, akkor a Without Face és a Cathedral társaságában. Első találkozásunkkor nagyon tetszett a svájci csapat színpadi produkciója, rögtön meg is kedveltem őket, pedig még csak akkor ismerkedtem meg igazán a zenéjükkel. Ezért most izgatottan vártam, milyen lesz ez a műsor, ezúttal a norvég Keep Of Kalessin és a szlovén Noctiferia zenekarokkal. Lévén egy hétfői nap, nem volt tele a klub, ami természetesen nem a zenekarok, hanem a szerencsétlen hétköznapi dátum hibája, de azért még így is tisztes számban voltak jelen a rajongók. Panaszra semmi ok nem lehetett. A hangulat ennek ellenére is fantasztikus volt, mindenki legnagyobb megelégedésére.

A nyitó Noctiferia zenekar munkásságáról eddig még semmit sem hallottam, tehát ez volt legelső találkozásom velük, mind zeneileg, mind pedig élőben. Műsoruk alatt még eléggé halott hangulat uralkodott a közönséget illetően, ez többek között annak volt betudható, hogy az emberek java része csak később érkezett a helyszínre, ezért a szlovének a szinte teljesen üres teremnek játszottak. Egy picit sajnáltam is őket, mert becsületükre legyen mondva, a lelkesedés hiányában is ugyanúgy nyomták a produkciót, mintha teltház lett volna. Más részről, meg tudtam érteni annak a kevés embernek is a reakcióját, akik nem igazán lelkesedtek. Ugyanis a zene egyáltalán nem győzött meg, számomra unalmas, jellegtelen volt az egész, eredeti ötletek hiányában. Sajnálom hogy ezt kell mondjam, de alig vártam, hogy vége legyen a műsoruknak. Aminek természetesen előbb-utóbb vége lett, s addigra már egyre több és több ember szállingózott a színpad elé.

Mire a Keep Of Kalessin megjelent a színpadon, már lelkes emberkék várták őket tisztességesen szép számmal. Látszott, hogy az egyik legjobban várt csapat fog hamarosan a húrok és dobok közé csapni. Már hallottam a norvégokról korábban is, ám eddig még nem ástam bele magamat zenéjükbe. Élőben most láttam először őket, és rögtön bántam is, amiért korábban nem fordítottam kellő figyelmet rájuk. Hatalmas show-t nyomtak, igazi hangulatot csináltak, a zenészek lelkesen, mindent beleadva zúzták le a rajongók agyát. Különösen a frontember nyújtott érdekes látványt a színpadon, ez az ember magából kivetkőzve, emberfeletti erővel őrjöngött, megőrjítve a közönséget is. Azt hiszem, a repertoárban mindegyik album sorra került, bár e tekintetben nem mernék biztosat mondani, hiszen mint említettem, eddig nem volt számomra teljesen ismert zenei munkásságuk. Minden esetre, személyükben új kedvencre leltem, kezdhetem is gyűjteni a lemezeket… Azt kell mondjam, nekem a három fellépő közül a Keep Of Kalessin műsora tetszett a legjobban, alig várom, hogy egyszer újra viszont láthassam őket! Remélhetőleg addigra már én is jobban képben leszek a lemezeiket illetően.

Kis szünet elteltével az est főzenekara, a Samael lépett színpadra. Vonulásukat látványos színpadi effektek, füst, illetve a háttérben villódzó, képernyőkön megjelenő Samael feliratok kísérték. Továbbá egy kivetítő is helyet kapott a színpadon, különféle vetített képekkel, mely látványnak szerintem tökéletes volt. Mindez együtt, s természetesen maga a zene, igazi élmény volt szemnek és fülnek. Korábbi Samael – élményem egy black metal bandát sejtetett, én arra emlékeztem, hogy akkor régen főleg sötét black himnuszokat hallhattam tőlük. Most sem volt ez teljesen másképp, azonban, ahogy zenei irányuk megváltozott, most sokkal több elektronikus nóta szólalt meg. Dicséretükre legyen mondva, mindkét tábor igényeit sikerült kielégíteni, szerintem senkinek egy rossz szava nem lehetett, akár idegenkedett az elektronikus hatásoktól, akár nem. Nekem személy szerint semmi bajom az elektro-hatásokkal, hiszen maga a hangulat így is kellőképp sötét, s ennyi elég. A műsor pedig fantasztikus volt, el is feledtette velem rögtön, hogy hétfői napról volt szó.
Remélem, hogy minél hamarabb lesz szerencsém találkozni velük újra, egy legalább ilyen hangulatos turné keretében!

Kapcsolódó cikkek

Keep Of Kalessin – norvég extrém metal a Dürer Kertben júniusban!

KMZ

A Metal Mind kiadó újra kiadja a Samael, Voivod, Sinister albumait

KMZ

Keep Of Kalessin Interjú

Jillian

Soilwork, Keep Of Kalessin – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Samael – Post New Lyric Video „In Gold We Trust”!

KMZ

Samael, Melechesh, Keep of Kalessin, Darkend, Minkus – Koncertbeszámoló

Hermes

In Flames, Noctiferia – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News – Samael: Lux Mundi Europe Tour 2011!

KMZ

SAMAEL – Above

Hermes

SAMAEL – Solar Soul

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek