Koncertbeszámolók

Sanguis In Nocte, Servo.Hatred, Psyclon Nine, Art Macabre – Koncertbeszámoló

2007. május 25. Budapest, Blue Hell

K9 – A Kollektívának Vége. Új Korszak Érkezik

Ahogyan néhány nappal ezelőtt az Alhanára, úgy a K9-re is vegyes érzésekkel telve indultam: keményzenei-elektronikus koncert lévén az általam kedvelt szcéna perifériáján mozogtak a fellépők, így akaratlanul is kritikusan álltam az esthez. Miután megcsodálhattuk a Kék Yuk aznapi közönségét. A lakkruhás fetish a talpig csipke gothicokon át a konszolidáltabb elektronikus zenét kedvelőkig mindenféle stílus képviseltette magát a partin. Néhány ismerőssel találkozva már az elején egészen jól éreztem magam, ami garancia volt a koncert egészére nézve.

Miután a színes társaság ellepte a Yuk egészét, a Sanguis In Nocte lépett a színpadra. 20-30 perces hangolás után kezdtek neki: hihetetlen érdekes felállásukkal egyből mindenkit a nagyterembe vonzottak. Kb. 100-120-an tartózkodtak ekkor a Kékben. Miután az énekes noszogatására a közönség az együttes lábai alá tolult, a magyar industrial medieval banda a lovak közé csapott: az elektronikus elemekkel felturbózott folkos keményzene az ezerstílusú közönség egészének tetszett. Engem legelőször az énekes mellett álló 2m magas dudás kinézete ragadott meg: meztelen, kidolgozott felsőtestével, 30 soros katonai bakancsával, feszes-merev mozdulataival hihetetlenül megkapó látványt nyújtott. Görcsösen szorongatott dudája markáns hangjával igazán egyedi érzetet kölcsönzött a zenének. A duda éles játéka úgy vonzotta magára az ember figyelmét, hogy közben a banda többi tagjai eltörpülni látszottak. A produkció színpadi jellegét még inkább fokozta az, ahogyan az énekes és a dudás ökölbe szorított kézzel, görcsös karlendítésekkel ütötte a ritmust.

Több helyről hallottam, hogy egy banda vizuális élménye sokszor felér az akusztikussal, ezek után nem is kételkedem ebben. Kétségtelenül technikai és minden egyéb muzikális szempontból kiváló volt a Sanguis In Nocte, de a produkció látványélménye magasan überelte az általam eddig preferált bandák kiállását. Többen lejtettek extatikus táncot a vibráló stroboszkóp fényei szabdalta színpad előtt. Ami nekem személy szerint még nagyon tetszett, az volt, hogy az ének latinul hangzott szinte végig. A középkorias érzetű zene ezzel olyan köntösbe lett burkolva, amivel méltán nyerheti el a szememben a legjobb magyar medieval banda kitüntetést.

Kb. 11 felé fél órás szünet következett: A Servo.Hatred kétszemélyes bandája tett-vett a színpadon, amikor egy kevés időre kimentem a klubból friss levegőt szívni. Meglepetten tapasztaltam, hogy még vagy 30-40 valaki ácsorog a bejáratnál, akik szintén hasonló okokból döntöttek úgy, hogy a szünetet kinn töltik, mint én. A koncert flyerjét olvasva korábban arra gondoltam, ha visszatérek, majd átnézek a kisterembe, ahol DJ Zero metalmuzsikát szolgáltatott a népnek. Miután elindultam visszafelé, a közönség száma már majdnem 150 fősre dagadt: a színpadon a Servo.Hatred állt teljes harci díszben. Eközben híreket kaptam néhány ismerőstől, hogy az Art Macabre fellépésével gondok adódtak: a tervezett produkció át lett téve a Psyclon Nine utánra. Kisebb idegeskedés után ismét beálltam a koncertterembe (Sajnos a kisteremre nem maradt időm emiatt): a banda azonnal a közepébe vágva igazi terror EBM-et kezdett el játszani. Րszintén szólva az első fél perc után feladtam a zene megkedvelésének lehetőségét: az extrém elektronikus muzsika finoman szólva nem az én fülemnek való, így amilyen gyorsan csak tudtam, kioldalaztam a teremből. A Sanguis In Nocte keményvonalas zenéje után, ami minden metal fannak joggal tetszhet, a Servo.Hatred zenéje igazából már csak az industrial-elektro fanatikus közönségtábornak volt értékelhető.

Én magam jobban szeretem a hangszeres zenét, amihez nyers technikai tudás szükségeltetik, így a hasonló effekt muzsikák még hangulatilag se tudnak megfogni. Ettől függetlenül a tomboló-táncoló közönség pillanatok alatt meggyőzött arról, hogy a Servo.Hatred zenéje a maga kategóriáján belül igenis jó. A számok között hosszas, hangos vastaps és dobhártyaszaggató sikítozás mutatta a siker magas fokát. Nem sokkal éjfél után azonban véget ért a majdnem egy órás elektronikus zűrzavar: a Psyclon Nine színpadra lépésének előszelét érezve mindenki próbált előnyösebb helyet elfoglalni a koncertteremben. A koncertnek, akár egy jó anekdotának, ezután következett a csattanója.

Egy órás lyuk után a Psyclon Nine meg is jelent a színpadon: a gitáros oldalán DJ Damage, aminek már valahogy furcsa előérzete volt. A hideg zuhany csak ezután jött: a Psyclon Nine bejelentette, hogy a fellépés elmarad, mivel technikai problémáik akadtak, a turné folytatása érdekében pedig szedelőzködniük kell. Igazán az csapott arcul a legerősebben, hogy nem a banda frontembere/énekese állt ki közölni a hírt. Րszinte csodálatomra a felháborodott közönség körében még nem alakult ki lincshangulat, bár már mindenkiben forrt a düh. Mindezek után mindenhonnan azt hallottam, hogy emberileg csalódtak a bandában, az imázs és a hitel ezzel a koncerttel szépen meg is tört idehaza. Én mindezek után azonnyomban eljöttem.

Utólagosan már bánom hirtelenkedésemet, mert így lemaradtam az Art Macabre produkciójáról. Később azonban sikerült tájékozódnom ilyen téren: a fellépők idegesen léptek a színpadra (Nem is csoda, hiszen másodszorra kellett visszaöltözni, újrasminkelni, ráadásul az est megtört lendületét a társulatnak kellett helyrehoznia), ám a produkció színvonalát mindez nem befolyásolta negatív irányba. A táncművészet legdekoratívabb elemeit felhasználva mély gondolatokkal többlet töltött performanszot mutattak be, a lehető legprofibb módon. A művészeti előadás olyan sikereket ért el, amilyenhez fogható csak a Servo.Hatred-é és a Sangus In Nocte-é volt az esten. A hallottak alapján igencsak kíváncsi lettem, remélem lesz még szerencsém megnézni a produkciót. Mindezek után az ld50 három legnevesebb DJ-je, Sis, 9th és Damage foglalta el a terepet, akik az ottmaradt néhány tíz koncertezőnek mutatták meg szettjük legjavát.

Amilyen jól indult az est, olyan rosszul végződött: a magyar fellépőknek hatalmas respekt a produkciók színvonala miatt (Még a Servo.Hatrednek is, mindennemű stílus-ízlés különbözőség ellenére), a DJ-knek és a többi szervezőnek a parti tető alá hozásáért szintén hatalmas köszönet. Összességében nem gondolom azt, hogy a Psyclon Nine hiányát leszámítva a koncertezőknek csalódnia kellett volna a K9-ben. Reméljük kevés hasonló eset fog előfordulni a jövőben, a külföldi bandák hazai fellépését illetően.

Készítette: Tysson-lar
Fotók: csobi
Köszönet csobinak az Art Macabre kiegészítésében.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek