Koncertbeszámolók

Saw, Zwei Kuna, Kid Poetry, Nesze – Koncertbeszámoló

2007. szeptember. 22. @ Budapest, Kultiplex, kisterem

Ez a nap volt életem egyik legrosszabb napja, no de nem a koncertek miatt, hanem magam hülyesége végett, életemben nem voltam ilyen beteg, ennek ellenére lementem a buliba, mert kíváncsi voltam egy – két bandára. Úgy volt eredetileg, hogy lesz egy másik osztrák banda (Wasted Cars), de az énekesük betegsége miatt elmaradt a koncertjük.

Kicsivel 9 után értem le, és nem sokkal később kezdődött el a salgótarjáni illetőségű SAW bulija. 2 ismerős tagot lelhettem fel a banda soraiban, hiszen az énekes és a gitáros a Not this time nevű old schoolosabb formációban tolja. A dobos srácot én nemrég a Diszkrét félhomály nevű zenekarban is láttam, s most jobban lejött nekem a fílingje, elég jó témákat hozott az indie /screamo / pop hatásokkal teli zenébe. Az ének sajnos nem hallatszódott annyira, nem volt nagy szám az énekcucc / énekhang az egész este folyamán.

Igazából attól függött az énekes hangereje, hogy mennyire volt hangos, halk mögötte a gitár, basszus alap. Összességében eléggé tetszett a zene. Megpróbálok úgy fogalmazni, hogy figyelmen kívül hagyjam a betegségemet. Nem volt teltház a Kulti kistermében ezen az estén, de nem is vallhatott szégyent a szervező srác / kinek ez volt az első önálló szervezése – gratula – /, mert azért voltak egy jó páran a bulikon. Egyébként számomra nagyon vicces hangvétellel bírt az úgymond booking avagy szervezés neve, amit a szervező gyerek adott neki. Csak simán ennyi a neve: Kurva anyád! Booking. Ennyi. A tarjáni srácok játszottak egy feldolgozást is, de nem tudtam megmondani, melyik zenekartól történt meg ez a cover.

A második fellépő a NESZE brigádja volt, akiknek már megjelent jó ideje a lemezük, s külön bejelentették, hogy most kivételesen hoztak is belőle, hehe. A zenéjük, ha skatulyázni kell, akkor azt mondom, hogy dallamos punk hardcore értelmiségi szövegekkel, amik bejönnek az embereknek. Jó pár néző ismerte a szövegeket, de nem is meglepő, mert elég normális mennyiségben koncerteznek, meg vevő erre a zenére a jó nép. Az úgymond nem hardcore punk körökben is sokan szeretik őket.

Ez a koncert nem bírt semmi extrával, nem volt nagy megőrülés, nem is játszottak sokat, ahogy egyik zenekar sem ezen az estén, bár tény, hogy jól nyomták a számaikat a srácok. Egyszer az egyik gitárosnak, Dexternek elszakadt a húrja, gyorsan elszaladt egy másik gitárért, s akkor abban a pillanatban azt hitték a többiek, hogy csak gondolt egyet a srác, s megunta a koncertjüket. Szerintem a Nesze fellépése alatt volt a legtöbb ember a teremben.

A harmadik fellépő az osztrák KID POETRY legénysége volt, akik Graz városából érkeztek. Zenéjük dallamos, feszes hardcore volt, mikben megfértek a mosholós részek is. Rengeteg merchandise cuccal jöttek a srácok, bár szerintem senki nem vett semmit tőlük. Az énekcucc itt is gyengélkedett. A fő ének mellett a gitáros srác nyomta a vokált, vagy a fő énektémákat. Nekem bejött a zenéjük, de biztos vagyok benne, hogy nyomták már jobb formában is. Sokszor a Comeback kid is eszembe jutott a zenéjük hallatán. Elkísérte őket egy – két barát is, akik fényképeztek, olykor besegítettek az éneklésben is. Komolyan, a haverok jobban nyomták a vokálokat, mint a frontember arc. Az is lehet, hogy nem volt a legjobb formában az énekes. A myspacen hallottam őket, ezen az oldalon 3 német nyelvű track van fenn. Azt gondoltam, hogy angol nyelven nyomják. Nincsenek koncertek hiányában a srácok, mert például másnap is játszanak városukban. Aki szemfüles, novemberben újra elcsípheti az öttagú formációt. A gitáros az egyik számnál elmondta, miről szól majd a soron következő számuk, de annyira nem vette a nép az üzenetet, talán túl klisésnek tartották / világról szól, igazságtalanságok, stb /, holott igaz volt. 2 feldolgozást játszott a banda, az első nem tudom, mi volt, a második egy Nofx szám.

Az utolsó zenekar a titokzatos ZWEI KUNA volt, akikről a buli előtt semmit nem lehetett tudni, hogy kik ők, honnan jöttek. Aztán mikor elkezdődött a buli, s belecsaptak az első számba, akkor mindenkinek egyértelművé vált, hogy a Semmi komoly nevű zenekarnak a bulijáról van szó, csak más néven. Megtudhattuk ez a névválasztás azért volt a részükről, mert, a tengerparton nyaralásuk alatt eldöntötték, hogy lesz egy ilyen projectjük. Azt is mondták, hogy olyan koncertet akartak, amikor csak a barátoknak játszanak. Tehát a zene dallamos punk volt angol illetve magyar nyelvű számokkal egyaránt. Az utolsó számnál eljöttem, végelgyengülésem az utolsó szakaszába lépett. Összességében jó buli volt, laza kis szombat esti, pihenős buli.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek