Koncertbeszámolók

Sear Bliss – Koncertbeszámoló

2013. december 6. @ Budapest, Club 202

Az idősebbek elmondása alapján nem volt rossz rockernek lenni a 90-es évek közepének Szombathelyén. Virágzott a zenei élet, nagyban nyomultak az SCHC bandák, az Extreme Deformity és virágkorát élte a Lord is. A legtöbb zenekar azóta is a színpadon van azokból az időkből, de volt egy banda, amelyik szintén akkor indult és amire nagy hatással volt az akkoriban igencsak nagy port kavart skandináv black metal színtér. Ez a banda pedig nem más, mint a Sear Bliss, akik idén ünnepelték fennállásuk 20. évfordulóját. Emlékszem, hogy fiatal, kezdő metalos koromban a kocsma mélyén terjedtek a vadabbnál-vadabb pletykák a zenekar tagjairól és viselt dolgaikról, ami már eleve kissé misztikussá tette a bandát, amihez hozzájárult az is, hogy meglehetősen ritkán koncerteztek szülővárosukban, amit akkor még egyértelműen a black metalhoz kapcsolt mizantrópiának tudtunk be. 🙂 Aztán pár év múlva már persze sokkal reálisabb szemmel tudtuk figyelni a munkásságukat, és a történetek nagy részéről is kiderült, hogy csak kitaláció, de a zenéjük továbbra is nagyon magas minőségű maradt.

A rövid nosztalgikus bevezető után gyorsan előre 2013-ba, Budapestre, ahol a banda a Club 202-ben tartotta születésnapi koncertjét. Szerencsére úgy alakult, hogy aznap éppen fővárosunkban kellett tartózkodnom, így nagyon vártam az eseményt, hiszen élőben még valamikor 2010-ben láttam a zenekart a Pécsi Rockmaratonon, ráadásul akkoriban az I Divine-ban több ismert Sear Bliss tagot lehetett látni, mint magában a Sear Bliss-ben. Azóta visszatért több régi zenésztárs is a zenekarvezető Nagy András mellé, ez a felállás stabilnak és ütőképesnek is tűnik, ráadásul szépen-apránként visszatértek a világot jelentő deszkákra is. Volt több külföldi koncertjük is, hazánkban azonban a szülinapi bulira tartalékolták magukat, ha a Rockmaratonos fellépésüket nem számítjuk. Felfokozott várakozással utaztam át a fél országon, de bokros teendőim miatt sajnos csak a Malediction legvégére értem ki a Fehérvári út 202-be, pedig őket is nagyon szerettem volna látni élőben, hiszen még a Sear Blissnél is régebben találkoztam velük koncerten.

Így azonban csak a sötét függöny előtt gyülekező több száz fős metalos hordában gyönyörködhettem, köztük néhány régi ismerősben. Jöttek az egész országból mindenfelől, természetesen Szombathelyről is jópáran elzarándokoltak a koncert kedvéért Pestre, de még a határon túlról is érkezett néhány magyarajkú fanatikus. A hangulatra nem lehetett már ekkor sem panasz, jó hangulatban beszélgetett, sörözött, ismerkedett a publikum nagyobbik része.

Aztán este 10 magasságában megszólalt az intro és kezdetét vette a kissé rendkívüli, a zene jellegéből adódóan komor születésnapi mulatság. Nagy András mellett a színpadon két régi motorost üdvözölhettünk Barbarics János gitáros és Pál Zoltán harsonás személyében, az új fiúk pedig Vigh Zoltán (Vozargh, ex-Bornholm) gitáros és Csejtei Gyula dobos voltak. Az intro után felcsendülő Far Above The Trees-re szépen lassan előbbre jöttek az emberek, de a hely kialakítása miatt az első pár sort üresen hagyták, mert onnan tényleg nyaktörő mutatvány 1-1 koncertet végignézni. A már említett korai, Phantom lemezes tételt követően pedig a zenekar talán egyik legismertebb, klipes száma következett, a Two Worlds Collide. A számok összeválogatására nem is panaszkodhatom igazán, kimaradt a számomra kedves Eternal Battlefields és a Blood On The Milky Way, de ez egy apró személyes közbevetés, hiszen egyedül a Grand Destiny albumról nem vettek elő semmit, cserébe olyan csemegéket kaphattunk a korai lemezekről, mint a Twilight vagy az Ancient.

Az igazi meglepetés azonban nem a dalok képében érkezett az egybegyűlteknek, hanem a meghívott vendégek személyében. Egyszerre volt a színpadon Necó (Neubrandt István) és Sömi (Schönberger Zoltán), majd Csejtei Csaba gitározott egyet a régi harcostársaival. Ott volt még a zenekar korábbi gitárosa, jelenlegi managere, Kovács Attila (jelenleg Halálfej Együttes ;)), aki Alba Hysenivel adta elő az Entering The Seventh Gate-t az Eternal Recurrence albumról, ami szintén a koncert egyik nagy meglepetése és csúcspontja volt! Végül, de nem utolsósorban pedig Scheer „Max” Viktor (korábbi gitáros, hangmérnök, producer) is színpadra lépett a Left In The Dark alatt.

Jó, hogy sikerült ennyi régi zenésztársat elcsábítani egy kis közreműködésre. A hírek szerint eredetileg többet is szerettek volna, de a dolog kuriózumfaktorán túl azért néha kicsit lelassult a buli a sok mini átszerelés miatt. De a vendégsereg távozása után már szinte csak az igazi csemegék voltak hátra, köztük az a dal, ami igazán tett a fent említett lassulás ellen. A Sear Bliss sokszor játszott különböző feldolgozást koncertjeiken, legtovább talán a Metallica Motorbreath-e volt műsoron, de most egy totális meglepetéssel készültek, nem mást adtak elő, mint a Postmortemet a Slayer legendás Reign In Blood lemezéről! Volt is megőrülés rendesen, a színpad előtt még egy kisebb moshpit is kialakult igencsak nagy darab emberekkel, de általánosan elmondható, ahogy haladt előre a koncert úgy vett részt benne egyre növekvő intenzitással a közönség egyre nagyobb része. A zenekar tagjai azonban nem voltak ilyen intenzívek, általában az egy helyben állás+headbang kombó volt a nyerő. Andrástól megszokhattuk, hogy visszafogott frontember, nem a szövegelésével vagy futkorászással adja el a show-t, s ez így is van jól, hozzátartozik a Sear Blisshez. Azonban a gitárosok igazán példát vehettek volna egy kicsit többször is PZ-ről, aki harsonájával többször feltűnt a színpad mindkét oldalán, és amúgy is lelkesen, amolyan második frontemberként bíztatta a közönséget, ha éppen nem headbangelt vagy fújta hangszerét.

A kiváló thrashes csapás után már csak a záró Birth Of Eternity volt hátra, majd a srácok tapsvihar közepette levonultak. Persze ment mindenféle bekiabálás, egyesek Wintert szerették volna látni, mások különböző dalokat hallani, de végül visszatért a zenekar és a Twilight-ot prezentálta nekünk, aminek szerencsére semmi köze nincs a rémséges könyv- és filmsorozathoz. András „Oh My Lord” konferálása mindig a 1100 Years Ago-t és a koncert közeledő végét jelzi, de most szerencsére befért mellé a Blood Serenade a Glory And Perdition albumról. Ezután már csak a kötelező körök, azaz a taps, meghajlás, taps, levonulás voltak hátra. Ezután kezdetét vette a rockdiszkó hajnalig, ahol szerencsére egészen jó muzsikákra lehetett ropni, de el lehetett kapni a zenekarok tagjait is egy-egy koccintásra, dedikálásra, közös képre, kis csevejre.

Sear Bliss műsor:

Far Above The Trees
Two Worlds Collide
A Lost Cause
A Deathly Illusion
She Will Return
In The Shadow Of Another World
Entering The Seventh Gate
Somewhere
Left In The Dark
Ancient
Postmortem (Slayer)
Birth Of Eternity

Twilight
1100 Years Ago
Blood Serenade

Összességében nekem nagyon tetszett a koncert, még ha voltak is kisebb-nagyobb problémák a pirotechnikával vagy egy-egy mellényúlással, félrefújással. Amilyen ritkán lépnek fel, minden Sear Bliss koncert egy külön esemény és ezen az estén igazán kitettek magukért, mint a dallista, úgy a vendégek és az egész körítés tekintetében. Láttam képeket és mondták is, hogy nemrégiben egy billentyűs hölgy is segítette a csapatot, jó lett volna, ha őt is el tudják hozni és sampler helyett élőben szólnak a billentyűtémák…

Még sok-sok, zenei ötletekben és sikerekben gazdag évet kívánok a zenekarnak és remélem, hogy a külföldi koncertek közé azért majd csak felkerül a honlapon egy szombathelyi, hazai dátum is!

Kapcsolódó cikkek

Sear Bliss Monastery Ahriman koncert

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Sear Bliss, Age Of Agony – Koncertbeszámoló

Krol

Nagy András Interjú

Cryonus

Sear Bliss – Shroud (Official Lyric Video)

KMZ

Black metal fesztivál a Barba Negrában – Septicflesh, Inquisition, Sear Bliss, Christian Epidemic és Odius

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Under The Ashes #2 – Sear Bliss, Ygfan, Gylliath, Necroratory

KMZ

Koncertajánló – Walpurgis Night 2016.: Marduk / Sear Bliss / Bio Cancer / Svoid / Saratan

KMZ

Sear Bliss – Húszéves jubileumi koncert a Club 202-ben

KMZ

SEAR BLISS – Eternal Recurrence

Black_wizard

Hot News – Sear Bliss: Recording New Albums

KMZ

Black Metal Fesztivál – Koncertbeszámoló

Morhguel

Sear Bliss, Dalriada, Age Of Agony, Teurgia – Koncertbeszámoló

Menegroth

Sear Bliss Interjú

Menegroth

SEAR BLISS – The Arcane Odyssey

Menegroth

Black-Death Fesztivál – Koncertbeszámoló

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek