Koncertbeszámolók

Setherial, Impiety – Koncertbeszámoló

2010. április 21. @ Budapest, Kék Yuk

European Terror Reign Tour

Talán mindnyájunk életében volt már egy-két olyan este, melybe csupán a fíling és egy látszólag indokolatlan belső késztetés hatására, netán puszta kíváncsiságtól vezérelve vágtunk bele önszántunkból. Nos, ezúttal magam is valami hasonló oknál fogva döntöttem úgy, hogy nyakamba kapom a várost és ellátogatok a Kék Yuk-ba egy röpke esti mészárlásra. Kis előjáték gyanánt párszor át is pörgettem az idén már tizenhetedik évét taposó Setherial birtokomban lévő anyagait, hogy aztán szerdára kellőképpen ráhangolódjak a svédek igazi hamisítatlan, éjfekete szélvész black-jére.

Bármily furcsa is, eddigi metalos pályafutásom során első ízben fordult elő, hogy a Blue Hell felé vettem az irányt, így mindenek előtt, első lépésként a helyszín feltérképezését tűztem ki célul. A helyzet iróniáját végül a közelben tornyosuló templom erősítette, ám a kezdeti nehézségek és a meglehetősen bonyolult megközelíthetőség ellenére, egy egész hangulatos kis klubra leltem, korrekt ital árakkal, ami alkalomadtán valóban gond nélkül bevethető kis bunker a kevésbé felkapott események lebonyolítására. Merthogy nagy tömegeket nem mozgatott meg a két hozzánk látogató formáció előadása, habár a turné szinte nem létező promotálásából adódóan mégis mi egyebet várhattunk volna? Az ember agyán ilyenkor aztán rögtön átfut a már-már közhellyé váló gondolat: ezek se jönnek többet…

Pedig ha azt nézzük, hogy a komoly tapasztalattal rendelkező, valamint öt stúdiólemezt maga mögött tudó Setherial mellett egy másik rutinosnak mondható banda, az Impiety névre keresztelt büntetőbrigád is tiszteletét tette a Yuk-ban, egyáltalán nem foghatjuk a felhozatalra az érdeklődés szinte teljes hiányát. Megint más lapra tartozik, hogy egy szingapúri(!) thrash/death hordát minden bizonnyal elég nehezen tud komolyan venni a többnyire skandináv fém zenéken nevelkedett európai közönség – megjegyzem, nekem sem sikerült, noha mind én, mind a srácok igyekeztek becsülettel. No nem a kiírás betartásával, a nyolcra beígért kezdés ugyanis időközben kilencre tolódott, de nagy keservesen csak nekilátott az a néhány elvetemült megszólaltatni a hangszerét. Az estét egyébként a jelenlegi turné állandó résztvevőjeként, eredetileg a friss magyar szenzáció, az I Divine nyitotta volna, ám pechünkre Balázsék csak a nézőtér soraiból figyelték a fejleményeket, így továbbra is szigorúan tartják magukat azon elképzelésükhöz, hogy első hazai fellépésük a májusi Metalfest-en legyen esedékes, pedig jómagam már egy ideje szemezek a csapattal, no de sebaj, mindennek eljön a maga ideje.

Az Impiety-re visszatérve, nagy újdonságokkal nem örvendeztették meg az alig száz fő körüli publikumot, bár legnagyobb meglepetésemre, sokan nagyobb lelkesedéssel fogadták őket, mint később az est tulajdonképpeni főzenekarát. Tény, hogy tíz-húsz percig valóban örömteli volt nézni a (saját bevallásuk szerint is) barbár triót, de hogy az emelvényen töltött bő egy óra alatt a hentelésen kívül semmi egyebet ne tudjanak felmutatni, nekem kicsit sok volt a jóból. Lehet bennem van a hiba, ám az igazat megvallva, egy árva emlékezetes témát nem tudnék felidézni a produkcióból, minek befejeztével némileg egykedvűen ballagtam el beszerezni némi muníciót a következő megmérettetésre.

A gyors átszerelés pont elegendő volt ahhoz, hogy megfelelő mértékben regenerálódjak a közelmúlt zajhalmaza után és harcra készen, teljes lendülettel vethessem bele magamat a Setherial istenkáromlásába. Amint felcsendült a Shadows Of The Throne, egycsapásra meg is jött az életkedvem. A maroknyi érdeklődő dacára a srácok is nagy elánnal dobták be magukat, a folyamatos hajlóba és villázás mellett viszont érezték, hogy elkél a bíztatás, ám minden erőfeszítésük ellenére is csak négyen-öten voltunk aktív résztvevői a mulatságnak.

Ettől függetlenül egy szavunk nem lehetett a tagok hozzáállására, abszolút nem egy beleszarós, nemtörődöm műsort láthattunk, noha meglehet, a feltűnően rövid játékidő nem éppen engem igazol. Ez szám szerint össz-vissz hét dalt jelentett, ezek között azonban olyan ínyencségeket is hallhattunk, mint a ’96-os Nord album tizenkét perces himnusza, az In The Still Of A Northern Fullmoon, a májusban érkező Ekpyrosis-ról a frissen megfilmesített A World In Hell, vagy a koncertet záró Warfare feldolgozás. A dallista mellesleg alaposan eltért a papírformától, hiszen egy új nóta kivételével, minden elhangzott szerzemény az ezredforduló előtti érából került be a programba. Emiatt volt is egy kis hiányérzetem, mert nekem személy szerint nagyon bejött a 2006-os Death Triumphant, amiről szívesen hallottam volna például a The Limbo Of Insanity-t, vagy a Relinquishment From The Unlighted Chambers-t, de nem szeretnék telhetetlennek tűnni, hisz az estét így is a svédek szűk háromnegyed órája mentette meg a lebőgéstől.

A továbbiakban aztán sikerült még pár szót váltanom a zenekar tagjaival, akik a backstage-ben – már ha a Yuk-ban egyáltalán lehet azt annak nevezni… – rendkívül készségesen válaszolgattak a kíváncsiskodó kérdéseimre. Nagy vonalakban szó esett a hamarosan napvilágot látó új anyagról, amit az eddigieknél jóval komplexebbnek és hosszabbnak ígér a csapat, a mostanság aktuális légi zűrzavarról, minek köszönhetően súlyos órákon át tartó buszozásra (és talán hajókázásra is) kényszerültek a buli után (Pestről egyenest Angliába menet), illetve arról, hogy ennyi év zenélés után sem dühíti őket a kopár nézőtér.

Az apróbb szépséghibák ellenére, összességében megkaptam amire vágytam. Fejletépő, végtelen blastbeat-ek hada, szélsebes fekete fém, olcsó sör. Ez utóbbitól elvonatkoztatva, végezetül annyit mondhatnék, hogy aki kedveli a black metal-t és netalántán lehetősége nyílik élőben is elcsípnie Kraath-ékat, ne legyen rest elmászni a sarki klubig és porrá aprítani a placcot.

Setherial Setlist: 1. Shadows Of The Throne; 2. Shades Over Universe; 3. In The Still Of A Northern Fullmoon; 4. A World In Hell; 5. Hell Eternal; 6. Summon The Lord With Horns; 7. Warfare (cover).

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek