Koncertbeszámolók

Slapshot, Death Before Dishonor, Risk, American War Machine – Koncertbeszámoló

2023. február 11. @ Budapest, Instant-Fogas Komplexum

Az Instant Club aznap szombat este átváltozott egy igazi bostoni hardcore csatatérré, ahol a turné nevéből eredően négy bostoni hardcore zenekar vette át az uralmat és küldte harcba rajongóit. Rég voltam hardcore koncerten, kicsit el is felejtettem, milyen hatalmas energia is szabadul fel egy ilyen bulin. Leérkezve az Instantba a hc szellem már az első pillanattól kezdve felnyomta a pulzusomat és a négy zenekar – Slapshot, Death Before Dishonor, Risk és American War Machine – garantáltan kemény kardiót biztosított az este végéig. Óriási brózások, pacsizások, intenzív moshpit és persze bodysurfok kisértettek a kék kékzöld foltjaimmal együtt még napokkal utána. De hát ezen nincs mit meglepődni – ez őszinte hardcore volt, őszinte arcoknak!

Az este első zenekara, az American War Machine, rögtön egy erős kezdéssel hegesztette oda az arcokat, bár a „hácés” pitet még nem indította be. Az all star banda olyan hc alapvetések zenészeiből kovácsolta össze az erejét, mint a Slapshot, Agnostic Front, Blood For Blood és az Intent To Injure. Az eredmény egy bitang erős metallic hardcore lett. Lepörgetve a buli előtt az egyetlen lemezüket (Unholy War) az volt az érzésem, hogy a korong első fele nyersebb crossover fűtötté hc muzsika, míg az utolsó dalok pedig totál Motörhead ihlette hurrikánok. A koncerten esélyes, hogy lenyomták az egész lemezt, így elkönyvelhettem, hogy élőben is bitang fasza cucc ez.

A Risk következett, a srácok brutálisan bombasztikus műsora pedig talán az este legmetalosabb megmozdulása volt. Rengeteg crossover thrasht hallottam ki a muzsikájukból, érezhető volt, hogy rájuk a hc mellett, nagy hatással van/volt kifejezetten thrash metal, azon belül is mára már legendássá érett Power Trip. Hisztérikus le fel rohangálás és vokál teljes mértékben jól állt a frontember komának, bár érezhetően csalódott, és talán egy kicsit mérges is volt, hogy a közönség csak a buli második felében mozdult meg igazán. Visszanézve pár koncertfelvételüket ezt így utólag meg tudom érteni, mivel ott az emberek konkrétan lebontják a helyet.

A Death Before Dishonort nem hiszem, hogy be kell mutatnom. A bostoni vonalról az egyik legismertebb zenekar, annak ellenére, hogy csak a 2000-es évek elején kezdtek nyomulni. „Vegytisztább” (beatdown) hardcore-t ők toltak úgy igazán először az este alatt, amire már minden veterán előjött zúzni. Lényegében az első két nyitózenekar itthon nálunk nem igazán ismert. Annak ellenére, hogy ötször keményebb a pogó/mosh egy hácé bulin, nincs egyáltalán felesleges keménykedés, vagy bármi féle összetűzés. Ha van, akkor viszont van rendesen. De hát a lényeg a „hardcore united” – vagy, ha már DB4D, akkor Friends Family Forever! Röptettük az embereket, majd vetődtünk rá a másikra. Persze csak óvatosan!

A zenekar 2009-es Better Ways to Die korongja és a 2019-es Unfinished Business LP-je között kereken tíz év van, ami között a brigád aránylag inaktív volt így, ha a covid nem üt be, akkor valószínűleg már pár éve erre jártak volna. A bostoni bevetés kiváló buli volt, hogy el lehessen csípni őket.

Az est fénypontját nehéz kiválasztani a négy buli közül, de pár perces memória rekonstrukció után a Slapshot-ot mondanám. Legkorosabb zenekar ellenére rohadtul tudták, hogy kell profin hangulatot csinálni – persze az este végére, a straight edge-eken kívül, már mindenkiben volt rendesen ilyen olyan anyag. Azonnal megfogták a közönséget, az első szám alatt már akkora pit alakult ki, hogy csak úgy repültek az emberek. Mindig fasza látni, amikor valaki elborul, de már nyúlnak utána, hogy felhúzzák. Tudod, hogy jó helyen vagy.

Jack Kelly a színpadon uralta a helyzetet cuki anime-s pólójába – az általa ellőtt dalok olyan intenzitással szóltak a teremben, hogy mindenki érezte: a Slapshot bizony a történelem egy darabja. Egy ilyen intenzitású bulit nehéz kielemezni, részletezni, hisz non-stop rohansz a tömeggel, vagy a szöveget üvöltöd, esetleg épp „besürfözöl” a kordonról. Ajánlott kipróbálni!

Az este végén minden hardcore fanatikus boldogan távozott és az Instant is bebizonyította, hogy bizony szét lehet kapni rendesen ezt a helyet. Többet kéne hardcore buliba járnom…

FOTÓK: Northern Lights Photo HU – Pandur-Balogh Norbert


230211Slapshot

Kapcsolódó cikkek

Death Before Dishonor, Zero Tolerance, Don’t Say A Word, Have No Choice – Koncertbeszámoló

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek