Koncertbeszámolók

Smici 50 – Akela, Bloody Roots, Verilun – Koncertbeszámoló

2014. december 28. @ Szombathely, Végállomás Klub

Smici 50. születésnapját hivatott ünnepelni az év végén lebonyolított két Bloody Roots koncert. Eme estét megelőzően Sopronban játszottak, viszont a szombathelyi bulit majdnem dugába döntötte az aznapi hófúvás illetve azon rossz pletykák, melyek szerint a koncert elmarad. Miután az ismert közösségi oldalon a szervezők megosztották, hogy a zenekar már megérkezett és lesz koncert, hirtelen a rockerek is megérkeztek a Végállomásba.

Amikor egy zenekart először látok élőben úgy, hogy előtte nem hallottam hangzóanyagukat, akkor kétesélyes a mutatvány: vagy bejön, vagy nem. A vasvári zenekar esetében az első verzió valósult meg. A négy éves múltra visszatekintő csapat zenéje egyaránt merít a death, a black és a doom metalból, melyet komplex módon tálalnak. Tulajdonképpen itthon egyedülálló ez a muzsika, hirtelen nem is tudnám őket senkihez sem hasonlítani, talán a svéd Ophthalamiához állnak a legközelebb, de hozzájuk is csak érintőlegesen. Programjukat a 2013 végén kiadott Home For The Dead album hét dala képezte, előadásuk színvonalát pedig a kiváló hangzás emelte. Rettentő nehezen befogadható a muzsika, ugyanis a srácok 7 perc alá nem mennek, ami a dalok hosszát illeti, felépítésük összetett, komplex, de Varga Krisztián gitáros kitűnő dallamainak, harmóniáinak és szólóinak köszönhetően van kapaszkodó a nótákban. Sok a váltás a szerzeményekben, a doomos lassulásoktól kezdve, a középtempós részeken át a black metalos darálásokig mindent felvonultat a csapat. Nem nehéz komplex zenét játszaniuk, hiszen a dobok mögött Schönberger Zoltán ül, aki a Sear Bliss albumokon letette már névjegyét. Varga György basszusgitáros/énekes gonosz károgással adta elő a dalokat, a közönség pedig vette a lapot, nagyon jó hangulatot teremtett a Verilun. Kizárólag ajánlani tudom őket.

Egy Bloody Roots koncerthez sok mindent nem lehet hozzáfűzni. Hitelesség, őszinteség, profizmus felsőfokon. Schmiedl Tamás számomra a hazai színtér legőszintébb, leghitelesebb alakja, mentes minden sztár allűrtől, 100%-ig elhivatott, elkötelezett a thrash metal és a rajongók felé. Az intrót követően a Késői fohásszal robbantak a színpadra és bő 60-65 percben szaggatták le az arcunkat. Rettentő töményen, súlyosan szólalt meg a banda, a Mester irányította a showt, tőle balra a kis Smici nagyon koncentráltan, összpontosítva gitározott, a Horváth Tamás basszusgitáros helyére érkezett Vasas Viktor Szabó Dániel dobos alkotta ritmusszekció pedig a precíz, pontos alapokat hozta. Szabó Dani önkívületi állapotban dobolta végig a bulit, különösen a Roots Bloody Rootsban volt elemében. A Moby Dick életműből ezúttal a Beteg a föld, a Mennyből az angyal és az abszolút meglepetés Pokolrock hangzott el. Ráadásként a Gazember érkezett, melyet követően a Végállomás szervezői Hüfi és Hentes egy tortát adott át a frontembernek, akit szemmel láthatólag nagyon meglepett ez a kis kedvesség. Értelemszerűen a Keresztes vitézzel adták meg a kegyelemdöfést.

Sok, sok, sok Akelások. Nem vagyok az, sosem voltam az, gyanítom már nem is leszek az, ennek oka pedig, hogy a csapat által képviselt primitív hozzáállás, külsőségek mindig is taszítottak tőlük. Ehhez képest pozitív meglepetésben volt részem, mert a Bloody Rootshoz hasonlóan, ők is egy igen intenzív, pörgős, zúzós 60-70 percet játszottak. Azt hittem, hogy Smiciék után kiürül majd a terem, de ez korántsem így történt, megkockáztatom, az Akelát többen látták, mint a Véres Gyökereket. Katona Főnök László kicsit ellazult állapotban, de korrekt módon vezényelte le a programot, a számok között nem beszélt sokat, volt olyan, hogy két tételt szünet nélkül egymásba úsztatva zúztak le. Amennyire emlékszem, olyan dalokat vezettek elő, mint a Döntsd el, a Farkasok vagyunk, Szemet szemért, Ki ad nekem pénzt?, Fekete bárány stb. A programot nagyjából a negyedéig farkas jelmezben reszelte el a társaság. A hangzás náluk is mindvégig rendben volt, talán még a Bloody Rootsnál is durvábban szólaltak meg. A műsor minden idők egyik legnagyobb magyar metal himnuszával, a Rockernek születtem nótával zárult.

Így év vége előtt, mind ez a buli, mind az előző napon tartott SCHC fesztivál kitűnő óév búcsúztató volt, idén is folytatódjék a hadjárat!

Kapcsolódó cikkek

Akela, Beneath the Void, Komodo – Koncertbeszámoló

Steve

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Akela, Monastery, Drow – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Farkasnapi koncertre hív a 30 éves Akela

KMZ

Bloody Roots a Crazy Mamában! – Vendég Saqqara & Archaic

KMZ

Akela XXI. Farkasnap // 2016.10.31. Bp – Showbarlang

KMZ

Verilun Interjú

KMZ

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

Verilun – Where The Wild Roses Grow (Official video)

KMZ

Sörszagra gyűlik a nép! – Akela Farkasfarsang

KMZ

Bloody Roots – 5 állomásos erdélyi turné

KMZ

Piroska és a farsang, azaz Akela Mulatság A Club 202-ben

KMZ

Sons Of Sopron a Dalriada és a Bloody Roots főszereplésével!

KMZ

Hot News: Verilun release date set for December the 23rd

KMZ

Bloody Roots a Petőfi Csarnokban és új dobos

KMZ

Akela – újratöltve! Ismét egy legendás Farkas-napi holdüvöltés, egy régi-új lemezzel

KMZ

Hot News: Bloody Roots koncert és Nuclear Club

KMZ

Szelídülnének a farkasok? Állat és embervédő klip-premier az Akelától

KMZ

Bloody Roots – Erdélyi turné

KMZ

Akela Farkasfarsang: Főnök üzent!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek