Sonata Arctica, Epica, Ride The Sky – Koncertbeszámoló

2007. november 20. @ Budapest, PeCsa

A Concerto Music szervezésében.

A nagyon hidegnek induló tél ezen a napon lévő szakaszán kicsit enyhülni kezdett, s eme remek időben adott otthont a Petőfi Csarnok épülete a Sonata Arctica turné magyar állomásának. Nem gondoltam volna, hogy az évek múlásával ekkorra érdeklődést veszi majd körül a zenekart, zenekarokat. Azt gondoltam, hogy biztosan sok idő lesz, míg bejutunk, de szerencsére aránylag hamar bent találtuk magunkat egy ismerősömmel egyetemben.

A szokásos merch pultot körbevették az emberek, akik nagy kedvencük cuccait nézegethették illetve vásárolhatták. Látszott a szervezésen, hogy sok embert vesz igénybe, hiszen a ruhatárra is nagy hangsúly szegeződött, meg a sok néző koordinálására. Amit legelőször megállapítottam, az a nézősereg nagy létszáma volt. Idősek és fiatalok tábora is vonzódott a svéd – német illetőségű Ride The Sky, a holland Epica illetve a finn érdekeltségű Sonata Arcticához is egyaránt.

Elég korán kezdetét vette az első koncert, ami nem más volt, mint a RIDE THE SKY alakulata, akik az egyetlen nagylemezükről “New protection” adagolták a számaikat, méghozzá olyan formában, hogy a közönség vette a lapot, s kifejezték tetszésüket a banda iránt, akiken látszott is, hogy jó hangulatban vannak. A zenében az egy gitár, basszus mellett részt vesz a szintetizátor is, ami remek hangulati festést ad ennek az alapból dallamos metálnak. Nagyon kellemes, fülbemászó témákkal operál a zenekar. A progresszív, popos számok bírnak egy kellő súllyal is, s szerintem fogunk még hallani erről a zenekarról. Egy-két tag ismerősnek tűnhetett az olyan bandákból, mint pl: a Masterplan avagy a Tears of Anger. Végülis hivatalosan megnevezve zenéjüket az AOR és a power metal egyvelegeként írható le némi szintetizátorral fűszerezve. Egy kicsit mintha látszódott volna rajtuk, hogy a turné a vége felé közeledik, de az is előfordulhat, hogy én voltam ilyen szinten fáradt, hogy őket láttam olyan állapotban. A kiadójuk nem lehet más, mint a Nuclear Blast, mindenesetre elég rendesen nyomják majd őket, s szerintem látjuk még őket itthon. Aztán egy kicsi szünet következett, ami tényleg rövidnek bizonyult, hiszen maximum 20 percet vett igénybe, hogy a következő banda színpadra lépjen. Külön pozitívumként fogható fel, hogy a korán kezdés végett még bőven időben véget ért az utolsó buli, s mindenki elérhette még az utolsó járatát, az biztos.

Egyre többen lettek a koncertteremben, mert a második zenekar nem lehetett más, mint a nálunk is nagy sikernek örvendő holland EPICA. A női éneket felvonultató metál zenében elég sok elemet fedezhetünk fel, amiben megférnek a fülbemászó dallamok is, s talán emiatt van ekkora tábora ennek a bandának világszerte. Ezen az estén is megcsodálhattuk eme tényt, hogy nagy bázisa van nálunk is a zenekarnak. Nem rég jelent meg a legújabb lemez “The divine conspiracy” néven, s elvileg az albumot prezentáló turné turnét akarják felvezetni Európa illetve világszerte. Azért hallhattunk nem egy régebbi számot is, amikre abszolút üdvrivalgás tört ki a teremben. Az énekesnő Simone remek karizmával nyomta végig a bulit, nem kellett tartania egy átlag nézőnek attól, hogy mit várhat a női frontember szerepétől. Azt kell, hogy mondjam, élőben abszolút visszaadta lemezminőségben a nótákat, remek hanggal bíró lányról van szó, aki a társaival egyetemben nagyszerű showt produkált a magyar publikumnak. Sőt, a koncert legvégén még egy magyar mintás kendő is lógott a hölgy derekán, ezzel is kifejezve tetszését a magyar közönségnek. A hangzást nézve elől nem volt annyira felemelő, mert az éneken, dobon, basszuson kívül nem hallottam semmi érdemlegeset, s csak a hátul a teremben illetve még középen lehetett hallani egészben a produkciókat.

Talán a koncertek hangosabb kiadása jobb lett volna, bár így is elfogadhatónak bizonyult, mert tény, hogy nem süketült meg senki sem, de vissza lehetett hallani mindent, de csak a megadott feltételek mellett. Az Epica nem okozott szerintem egyik rajongónak sem csalódást, ők is remekül érezték magukat a színpadon, ezt mindenki láthatta. A koncert után egy kicsikét hosszabb ideig tartott az átszerelés, de még mindig azt lehetett mondani a roadokra, hogy szenzációs munkát végeztek a pakolások alatt. Mondjuk az is igaz, hogy annyira már nem kellett melózniuk, mert még a koncertek előtt gondolom sok mindent bebiztosítottak már hangzás téren is.

Mégis azért a legtöbb ember nem másra jött, mint a finn SONATA ARCTICA zenekar közel másfél órás előadására. Nem gondoltam volna, hogy ennyi embert vonz a mai este, de “kellemesen” kellett csalódnom, hiszen tényleg óriási fanatikusok voltak a nézők, főleg a fiatalok. Már a kezdő hangoknál folyt a megőrülés. A koncert elejét a színpad mellől figyeltem szélen, s a hangzás itt is elég halvány volt, mert a gitárokat semennyire sem lehetett hallani, illetve az ének sem volt ekkor még a toppon hangzás értelemben. Az énekes Tony ezt meg is jegyezte a hangtechnikusnak, hogy annyira még nem ok itt minden. Majd hátra mentem, s ott nem lehetett panasz a hangzásra. Azt kell mondjam, nagyon profi zenekarról van szó. Mindenki a helyén van, minden egyes tag remekül egészíti ki a másikat, de mindemellett a zene is csodálatos. Aki nem ismerné őket, annak úgy tudnám leírni a zenét, hogy heavy metal, de egy rockosabb, progresszívebb, dallamosabb formában, amiben szintén vannak szintetizátoros elemek, amiket az énekes kezel, de ezen a bulin előre beprogramozott témákkal operáltak a srácok. Szintén a Nuclear Blast-nél jelent meg az új korong “Unia” néven, ami szintén egy remekbeszabott Sonata alkotás lett, ám az új lemezen más témákba is bele mertek nyúlni, amik szerintem csak előrébb vitték a zenekar mivoltját. Ebben a másfél órában mindent megkaptunk az életműből, amit csak akartunk, s a koncert végéig nem is volt megállás, szinte egymás után, apró kommentárral fűszerezve mentek végig a számok.

Aztán a pihenés annyit jelentett, hogy amíg a többi tag pihent, addig ő szórakoztatta a közönséget, méghozzá olyan módon, hogy a kötelező éljenzések mellett még eljátszatta a nézőkkel, hogy egy része cin, másik harmada pergő, s a maradék tömeg pedig a dobnak a tam része volt az embereknek, s amikor mutatta, hogy melyik illetékese jön a dobra ütésnek, akkor arra a harmadra mutatott, s egy remek egész csarnokos dobhangzást hallhattunk. Azt kell mondjam, Finnországban is folyhat valamiféle profi zeneképzés, hiszen nagyon ott van mindenki a szeren, ott is tudhatnak valamit a helyiek. Azért a humorérzékük is megvan a srácoknak, s a koncert végén egy kis polkaszerűség is elhagyta az eljátszott számok listáját. Itt is meg kell említeni, hogy természetesen a Sonata is albumminőségben adta vissza a nótákat, egy rossz szó nincs rájuk. Be lett mutatva az új gitáros is, tehát minden meg lett adva a kiéhezett nézőseregnek. Körülbelül fél tizenegyre lett vége a mulatozásnak, ami koránnak bizonyult, de remekül meg lett szervezve a fellépések sora. Le a kalappal a zenekarok előtt, mindent meg tettek a jobb hangulat céljából, s ez sikerült is, hiszen remek este kerekedett ki a PeCsa területén ezen az estén. Biztosan jönnek még hozzánk ezek a bandák, mert annak ellenére, hogy nyomják egy ideje, most kezdenek igazán beérni nálunk is meg más helyen is a világon egyaránt.

http://www.myspace.com/sonataarctica
http://www.myspace.com/epica
http://www.myspace.com/ridetheskytheband

Kapcsolódó cikkek

Akusztikus lemezzel és turnéval készül az őszre a Sonata Arctica

NorthWar

Epica, Apocalyptica – közös turnén érkeznek ősszel

NorthWar

Sonata Arctica – ősszel nálunk is lemezbemutató koncert

NorthWar

Epica és Powerwolf koncert a Barba Negrában

NorthWar

KME videók: Reverence, Whitechapel, Waken Eyes, Epica, Chastain, Thy Art Is Murder, Whiskey Ritual, Twitching Tongues, Ecnephias

NorthWar

Epica – The Essence Of Silence (Official live video)

NorthWar

Epica – “The European Enigma” aftermovie-k; új turné időpontok

NorthWar

Epica Interjú

Lothwen

Epica, Dragonforce, Diablo Blvd – Koncertbeszámoló

Lothwen

Sonata Arctica – „I Can’t Dance” videoklip

NorthWar

Epica „Victims Of Contingency” zenevideó premier

NorthWar

Sonata Arctica „Ecliptica – Revisited” hivatalos albumtrailer + 3 új dalrészlet

NorthWar

Sonata Arctica „Kingdom For A Heart” dal új verziója elérhető

NorthWar

Sonata Arctica kiadja az újra felvett „Ecliptica” 15. évfordulós kiadását

NorthWar

Hot News: Epica – announce the second leg of the European Enigma Tour

NorthWar

Hot News: Epica – Acoustic session from Pinkpop-Show online!

NorthWar

Hot News: Epica – ‘Unchain Utopia’ lyric-video revealed!

NorthWar

Hot News: Epica – »The Quantum Enigma« worldwide chart entries!

NorthWar

Hot News: Epica – »The Quantum Enigma« out now!

NorthWar

Hot News: Epica – announces European fall tour 2014!

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – »Pariah’s Child« enters charts worldwide & release new video “Love”

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – »Pariah’s Child« out now; stream online!

NorthWar

Hot News: Epica – ‘The Essence Of Silence’ lyric video now online!

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – reveal second track-by-track video for »Pariah’s Child«!

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – launch first track-by-track video for »Pariah’s Child«!

NorthWar

Hot News: Epica – release second studio clip for »The Quantum Enigma«

NorthWar

Hot News: Epica – launch the first episode of their studio documentary

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – Second Single ‘Cloud Factory’ out of »Pariah’s Child« – out now!

NorthWar

Hot News: Epica – »The Quantum Enigma« details revealed!

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – reveal fifth studio trailer of »Pariah’s Child« – featuring Tony Kakko

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – ‘The Wolves Die Young’ video clip released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – fourth studio trailer of »Pariah’s Child« released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – New single `The Wolves Die Young´out now

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – New single `The wolves die young´ to be released this Friday/third studio trailer of »Pariah’s Child« released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – Second Studio Trailer of »Pariah’s Child« released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – Tracklist of »Pariah’s Child« released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – announce North American tour dates

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – New Album »Pariah’s Child« comes in March, Cover released

NorthWar

Hot News: Sonata Arctica – Tourdates 2014 announced

NorthWar

Hot News: Epica – ‘Martyr Of The Free Word’ live (as taken from »Retrospect«) online now!

NorthWar

Hot News: Epica – schedule Spotify Soundrop Chat

NorthWar

Hot News: Epica -»Retrospect« hits the stores today!

NorthWar

Hot News: Epica – Metal Hammer UK premiers ‘The Phantom Agony’ (live, as taken from »Retrospect«)!

NorthWar

Hot News: Epica – ‘Unleashed’ (live) taken from »Retrospect« online now!

NorthWar

Hot News: Epica – »Retrospect« trailer online now!

NorthWar

Hot News: Epica – announces Dutch album release show!

NorthWar

Hot News: Epica – »Retrospect« movie theater premieres announced

NorthWar

Hot News: Epica – reveal »Retrospect« release date, artwork and tracklisting

NorthWar

Hot News: Epica Announces Their “Retrospect” Performance Live Stream!

NorthWar

Hot News: Epica – Announce Their First Ever Australian Tour!

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár