Koncertbeszámolók

Tattoo the Sun Mini Feszt – Koncertbeszámoló

CADAVERES_top

2022. szeptember 23. @ Budapest, Dürer Kert

A Powerground Management szervezésében sor került az idei Tattoo the Sun mini-fesztre a Dürer Kertben, szeptember 23-án. Kapunyitást követően sikerül beesni a helyre, de még igencsak kevesen gyűltünk össze. Teltházas bulit vártam, ugyanis mind a három előadónak jelentős rajongótábora van a fővárosban. Szerintem végül ez nem jött össze, mert elég családias volt a légkör egész este. Csak egy-két ismerőssel találkoztam, pedig ez általában nem így szokott lenni. Lehet volt ütközés másik eseménnyel, de őszintén megmondva nem néztem utána.

20:00 kapunyitás

20:30 Beerzebub

21:40 Archaic

23:00 Cadaveres

Fél kilenc után nem sokkal kezdett a Team Lucifer, azaz a mosonmagyaróvári Beerzebub! Szinte pontosan egy hónappal korábban, a MDB előtt léptek fel az Instantban és olyan k*rvajó show-t nyomtak, hogy az megalapozta az ismétlés igényét számomra! Sajnáltam, hogy ők nyitottak, mert személy szerint nekem ők voltak az est favoritja. Annyiban volt jobb az Instantos buli, hogy oda el tudtak jönni a vendégénekesek is. Aki nem ismerné a bandát (de ilyen úgysincs) annak röviden-tömören: egy Rap-HC vokálos, groove metál bandáról van szó, a szövegeik (most főként) az aktuális tematikával foglalkoznak! A zene is toppon van, de nekem szövegek koronázzák meg az egészet. Ha már koronázás:

„A kevert fajú rapmetal ötös őszi kö$z-pénz h€rdáló turnéjának fontos állomása lesz a Dürer, ugyanis nemrég bevezetett saját valutájukkal, a Beerz€uroval hivatalosan is főispáni címet vásárolnak maguknak a srácok a bulin. Ezenkívül a középkori lantos himnuszok mellett várható még rezsidémon idézés, tűzifa elkobzás, őszülő szakállverseny, majomhímlő terítés és töménytelen mennyiségű Beerz€uro szétszórás a háborús infláció megfékezésére. A merch pedig hatósági áras lesz az őszre való tekintettel, amikor a királyunk férfi, a fizetnivaló nő.”

Így már kicsit világosabb a történet, igaz?! 😀 A BZB-vel nyitottak, amit a Bélyeg követett. A szám vége felé már egy kis circle pit is kerekedett így az est elején! Hiába, az énekes, akit nevezzünk csak „fehér maszkos”-nak, igazi frontember. Ha akarsz, akkor sem tudsz egy helyben állni a koncerten. A circle pitek közötti pogózások mellett volt itt közös mikrofonba éneklés, mint amilyen a HC Punk bulikban is szokás. A saját számokat a Liberal Youth-féle Hibás Világ feldolgozás törte meg, ezzel fullos HC hangulatot teremtve! A banda Káosz-szal zárta az estét, aminek anno a klipjét is itt vették fel. A szám vége felé volt a beígért Beerz€uro-szórás is, majd a közönség-féle refrén énekkel zárult a műsor! Most is a hideg ráz, mikor visszahallgatom a felvételt! Kegyetlen jó buli volt! Köszi srácok!

Kecskemét és Tatabánya készüljetek!

„Fullos volt a hangulat, bár a nyitó zenekar átka, hogy még viszonylag szolid a közönség az itt is megvolt úgy a koncert feléig, aztán ment a veretés. A tavaszi lemezbemutató óta elég jól tudják már a szövegeket, úgyhogy mentek is a csordák, a végén pedig a Káosz refrén közösen megható volt. Imádtuk az egészet, januárban jövünk újra!” – Beerzebub

Setlist:

BZB
Bélyeg
K-K-K (intro)
Kormány
Koalíció
Végletek
Hibás Világ (Liberal Youth cover)
Korrupt
Káosz

Következő fellépőnk a thrash körökben már jól ismert budapesti Archaic. A banda külföldön is aktív, például októberben lesz egy német és egy dán állomás is, de az őszi koncert szezonjuk első bulija ez volt! A zenekar úgy lépett fel a színpadra, mintha a Wacken stage-en játszanának: intro alatt egyesével a kezet feltartva. Hát igen, nekik kell a nagyobb színpad! A klippes The Truth-tal nyitottak, igazi headbangelős darálót toltak már az elejétől kezdve. Headbang a színpadon és a küzdőtéren egyaránt! Nem volt pihenés. A szintén klippes Two Minutes of Hate elején ketté lett választva a közönség. Ugye ilyenkor mindenki a wall of death-re vár, de ennél a számnál trükkösebb a dolog, mert nem tudni, hogy hányszor játszák vissza a kezdő riffet és egyedül kirohanni meg gáz.. 😀 Hát végül nem jött össze a becsapódás, de a pogó igen, miközben az első sor kitartóan headbangelt. Az új kedvenc számom is felcsendült, a „can’t you see”, azaz a Lines! Mondjuk élőben jobban szeretem ezt a számot és úgy unblock az egész zenekart, mint a hanghordozókon. Élőben jobban átjön az energia szerintem. Azt esti szett főleg az új The Endgame Protocol album dalaira épült, de voltak klasszikusok is azért! ☺ Legközelebb október közepén, Debrecenben tudjátok megnézni őket! Mi pedig készülünk a Lowland Fest Halloweenre a Yukban! Keep Supporting Thrash Metal!

„Jól éreztük magunkat, 1-2 technikai malőrt leszámítva kifejezetten jó hangulatú este volt.” – Archaic

Setlist:

The Truth
Behind
Last Man Standing
Two Minutes of Hate
Lines
Withstanding
Cold Embrace
Subliminal
Until We Fade
Hidden Desire

A magyar underground Cadaveres zárta az estét a DK kistermében. Elhozták a frissen megjelent, 2006-os Soul Of a New Breed újramasterelt verzióját CD-n és 30db-ra limitált boxon is! Vinyl megjelenésre még egyelőre várni kell. Emlékszem, hogy sűrűn megfordultak Szerbiában is még tinédzser koromban. Nem követtem a banda életútját, viszont szomorúan olvastam a zenekar korábbi közleményét, miszerint:

Korábbi ígéretünkhöz híven – a kistermes budapesti bulink mellett – pár vidéki helyszínen intünk búcsút majd az évnek és vele együtt lassan a Cadának is! Ezeken a helyeken biztosan találkozhattok még velünk, aztán lassan eljön majd a búcsú ideje, úgyhogy tessék iparkodni, nem utólag siránkozni! Mi szóltunk!” – ilyet egyik zenekartól sem olvas szívesen az ember, na de vissza a koncertre.

Hatalmas lendülettel csaptak a húrok közé, a refrének közben beindult mindenki is. A clean-es témák nem voltak a kedvenceim, de a többi összességében jó volt. Azért látszanak az évek és a rutin. Célzok itt a zenekar összhangjára és a közönség bevonására. A zenekar le sem tagadhatja, hogy szeretik a focit: két szám között meg lett említve a magyar győzelem is. Aztán folytatódott a jump. A Blueshift közben is nagy pogózásokba voltak az arcok, mint a legtöbb szám alatt. A táncos-zenés mulatság közben volt egy kis összefeszülés a tömegben, de „a Cadaveres összebékített mindenkit”! Ezután következett a Menedék. Nagyon adtam volna, hogy ha az eredeti „feat.”-es Siklósi Örs és Veres Gábor is részt vett volna benne. Időközben megérkezett Lucsányi Milán is, az Omega Diatribe és Sleepless énekese, aki itt-ott felugrott a színpadra besegíteni a vokálba. A Cirkusz vendégénekese viszont itt volt és „megint pofázott a fehér maszkos”, bár ezúttal maszk nélkül. Nem írok nevet, nem tudom, hogy szabad-e.. 😀 Utólag is boldog születésnapot! ☺ A Soul of a new Breed-del zártak, amit viszont már végigtolt a zenekarral Milán. Soha rosszabb péntek estét senkinek! A folytatásban Győr és Hódmezővásárhely!

„A koncert napjához igazítva jelent meg a zenekar első nagylemezének – a 2006-os – Soul Of a New Breednek, újramasterelt, friss változata ismét CD-n. Ez adta az aktualitását a zenekar szokásos őszi bulijához a Dürerben. A Tattoo The Sun keretei közé szervezett minifeszt most csak a fellépőkről szólt, de ez mit sem vett el a felhőtlen hangulatból, amit a rajongók ezen az estén csúcsra járattak! Felejthetetlen este volt az elejétől a végéig!” – Cadaveres

„A Beerzebub nem az én világom, de a másik két banda zseniális volt. A rap nem tetszik, meg ezek a politikai témák. Meg a black metálos jelképeket a kivetítőn nem tudtam hova tenni.. 😃 Szeretem én ha különböző műfajokat ötvöznek, de ez így totál összevisszaság.. 😃 Az Archaic közelebb áll hozzám, nagy kedvenc. Főképp miattuk mentem. Cadaveres is jó, én már annak idején a Cadaveres De Tortugas-t is szerettem, azóta is várom, hogy adjanak már egy koncertet! 😃” – egy rajongó

Köszönet a fotókért Bende Csabának / Zenefestő

0923Tattoo the Sun Mini Feszt

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek