Koncertbeszámolók

The 69 Eyes, Mister Misery – Koncertbeszámoló

2023. március 15. @ Budapest, Barba Negra – Blue Stage

A The 69 Eyes több turnélemondás után ismét Budapesten. Gondoltam elnézek nosztalgiázni egy nagyot! Az újrakovácsolt turné keretei között a stockholmi Mister Misery-t hozták magukkal, akikről még életemben nem hallottam. 5 perc után megértettem miért nem jött még eddig velem szembe ez a svéd formáció. A magukat modern horror metalnak tituláló csapat lényegében nem lőtt nagyon félre a meghatározással, bár nekem a horror metal a The Vision Bleak, akik gothic metalt kevernek doom, black, death és thrash metallal és egy teljesen más világ…

A Mister Misery „Tribulation és Carach Angren mixre” hajazó madárijesztős kinézete dobott az atmoszférán, itt inkább a zenei megközelítéssel volt a probléma. Remélem senkit nem bántok meg azzal, ha azt mondom, hogy egy totál középszerű, igazi support bandáról beszélünk, akik fasza színpadképpel egy mainstream core-os, poppos, rockos, de azért metal riff orientált maszlagot szeretnének rád zúdítani. Kicsit olyan mintha a Black Veil Brides nem glam, hanem horror szerkóban nyomná.

Lényégben rossznak nem mondanám, de a jó nem ilyen. Élőben – mint a közepes zenekarok 80%-a – élvezhetőbb volt és azon vettem észre magam, hogy egy két keményebb kiállásnál rendesen bólogatok. Ami rontott az összképen, hogy sokszor felmerült nálam a playback gyanúja. Hörögtek, amikor senki nem vokálozott, illetve csönd volt, amikor a frontember nagyokat tátogott. Aztán ki tudja, de mindegy is. Nem ezért jöttem.

Igazi „guilty pleasure” számomra a The 69 Eyes – meg úgy en bloc a gothic rock/metal – és már igencsak régen láttam a helsinki vámpírokat, szóval most elhatároztam nem hagyom ki a fiúkat. Utoljára a 2018-as Rockmaratonon tolták a goth ’n’ rollt, azóta jöttek volna a Ministry-vel, de a pandémia elkaszálta azt a turnét. Szóval most itt vagyunk.

A The 69 Eyes a várakozásoknak megfelelően, egy igazi goth rock szeánszot durrantott a Barba Negrába. A többnyire bőrkabátos, napszemüveges mostanára már faternak számító finnek, nem sokat változtak – ugyanaz a mozgás, ugyanaz a kiállás és ugyanaz a színvonal. Kedvenc Elvis imitátorom, a zenekar énekese, Jyrki 69, akinek személyes stílusa, gesztusai és mikrofon állvány pörgetése a régi időket idézte vissza, amikor a rock and roll még az igazi nagyágyúk uralma alatt állt. A zenekar rengeteg régi klasszikust játszott, ők valahogy tudják, hogy a régi slágerekre kell építeni a műsor zömét. Persze helyet kaptak új nóták is, de nem vitték őket túlzásba. Ráadásul a jobbak közül hoztak, szóval nem igazán lehetett panaszkodni a setlistre, véleményen szerint hibátlan volt. Bár ezek az arcok valahogy mindig jó bulit csinálnak, konzisztens öreg rókák a maga „egyszerű” műfajukban. Mert, hogy itt nincsenek túlbonyolítva a dolgok, de a kevesebb néha több, illetve még is csak goth rockról van szó.

Mivel a műsor valóban egy óriási nagy klasszikus-csokor volt, így nem sorolnám fel az összes régi kedvencet, de azért említenék belőle párat: Feel Berlin, The Chair, Betty Blue, Wasting The Dawn, Brandon Lee, Framed in Blood és Lost Boys. Ez már így magában elég. Lényegében az újabb West End lemezről a két legkiemelkedőbb nóta pukkant – Cheyenna és Two Horns Up. Az áprilisban napvilágot látó korongot pedig aránylag visszafogták, mert erről is csak két tételt dobtak be, amiket már láthattunk is a legnagyobb videó megosztó csatornán (Death of Darkness és Drive). Egy feldolgozást is elnyomtak a Boycott-tól, egy méltatlanul elfeledett finn rock zenekartól, az 1987-es Gotta Rock-ot. Fasza az eredeti is!

Záróakkordként tehát egy több éve, sőt évtizede konzisztens zenekarról beszélünk – főleg élőben. A mostani buli sem volt kivétel. Szívesem látnám újra az öreg csontokat. Legközelebb egy kicsit több alkohollal, mert most elég szárazra sikerült az este. De talán nem is baj.

FOTÓK: Zenefesto


230315The 69 Eyes

Kapcsolódó cikkek

Powerwolf, The 69 Eyes, Russkaja – tovább bővült az idei koncertmenü

KMZ

The 69 Eyes – A Lacrimas Profundere is csatlakozik a turnéhoz

KMZ

The 69 Eyes – jön az új lemez, novemberben jubileumi turné és budapesti buli!

KMZ

A Hammer Concerts bemutatja: The 69 Eyes Budapesten idén ősszel!

KMZ

KME videók: Pain, The 69 Eyes, Karmakanic, Withering Soul, To the Rats and Wolves, Serpentyne, Despised Icon, The Void

KMZ

KME videók: Gruesome, Cats in Space, Dead By Wednesday, Obscenity, The 69 Eyes, Doro, Suidakra, A Time To Hope, Devildriver, Green Death, Broken & Burnt

KMZ

KME videók: Atlantis Chronicles, Uada, Kawir, Vike Tare, Ravenia, The 69 Eyes, Korpiklaani, Drakwald, Hatebreed, Flotsam And Jetsam

KMZ

KME videók: Serenity, Megaherz, Soulfly, Venomous Concept, The 69 Eyes, Divided Multitude, The New Black, Exarsis, Terror Empire

KMZ

A The 69 Eyes elkezdte új albuma felvételeit!

KMZ

The 69 Eyes – Megjelent a »The Best Of Helsinki Vampires« plusz a »Devils«, »Angels« és »Paris Kills« újrakiadása!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – to be featured in Finnish reality TV show!

KMZ

Hot News: Sonic Syndicate, The 69 Eyes & Indica – joining the Imagine charity campaign

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – ‘Lost Without Love’ lyric video online

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Release ‘Rosary Blue’ Single Feat. Kat Von D Via iTunes!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – „Borderline“ Video Online!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Comment On “Borderline” Music Video, Post Photos From The Set!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Join The Mobile Backstage Community, App Available!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Another Brand New Song Online Now, Announce First „X“ Tour Dates!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – „Red“ Video Premiere

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Third „X“ Video Trailer Online, Release New Pic From „Red“ Set!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek