Koncertbeszámolók

The Southern Oracle, The Last Charge, The Banished – Koncertbeszámoló

2012. november 16. @ Veszprém @ Metro

A veszprémi zenei életről tudni kell, hogy élő zenei eseményeket illetően kevés szórakozóhely jöhet szóba, ez a fémzene esetében hatványosan igaz. A város legnagyobb klubjának, az Expresszó átépítése miatt ezek a lehetőségek az év második felében még inkább korlátozottak, így igazi kihívás koncertet csinálni mostanság.

Amikor megtudtam, hogy a The Southern Oracle őszi turnéjának veszprémi állomása a Metró Sörözőben kap helyet, akadt egy-két kételyem a helyválasztással kapcsolatban. A helyről tudni kell, hogy egy földalatti pincéből alakították ki és a közelben lakóövezet húzódik. A vendégeket tekintve nevezhető rock kocsmának, habár nagyobb koncertek ritkábban tartanak itt, a környező lakókkal szembeni toleranciából adódóan. Az igazat megvallva kíváncsian vártam, milyen lesz ez a core buli.

Este hét óra magasságában érkeztem a helyszínre, hiszen a kezdés a csendháborítás elkerülése érdekében viszonylag koránra lett beütemezve. Ekkor még a szórakozóhely körül kisebb-nagyobb csoportba verődve várakoztak az érdeklődők. Körülbelül fél óra csúszást követően dörrentek meg végül a hangszerek, a színpad elé csalogatva az egybegyűlteket.

A The Banished nyitotta az estét, akik 2012 őszén debütálnak országszerte. A friss supergroup bemutatkozó EP-je Hatred címmel októberben jelent meg és öt számot és egy introt tartalmaz. A kb. fél órás műsort ezek a dalok alkották, így elhangzott többek között a Deathwaltz és az Erida is. A más bandákban szerzett tapasztalatot kiválóan ültették át a tagok, így profi előadásnak lehettünk tanúi. Annak ellenére, hogy a banda eléggé újnak számít, sokan nézték meg őket, ami egyértelmű jele annak, hogy egy életképes formációt hoztak össze a srácok. Habár az koncertkezdés okozta megilletődöttség lassan oldódott fel a vendégek körében, azért aktív résztvevők is akadtak bőven.

Miután a hangulatot megalapozták a kitaszított srácok, rövid átszerelést követően a The Last Charge vette birtokba a színpadot, akik ezen az estén a Banished-ből kaptak kisegítést gitárfronton. A kis küzdőtér szinte teljesen megtelt a kezdés után és a srácok nem ódzkodtak attól, hogy a koncert végéig egymást csépeljék. Ez mondjuk nem meglepő, hiszen nagyon ütős bulit csináltak a budapesti HC nagykövetei. Még én is végigbólogattam a koncertet, a banda zenéjében való járatlanságom ellenére. A turné során Varga Dani frontember és társai Straight Outta Nowhere című, friss, ropogós lemezét mutatja be a nagyérdeműnek. A vérbeli hardcore anyag dalai adták a show gerincét, így többek között a Disconnected vagy a klipesített címadó nóta.

A feszes tempójú szerzemények gyors egymásutánisága az audiencia soraiban tapasztalható konstans pogózás és stage divingolást generált, ami az igencsak szűkös tér tekintetében kiváló teljesítmény. Jó volt, na.

Háromnegyed kilenc magasságában aztán a The Southern Oracle vette birtokba a raklapokból összerakott színpadot. Kókai Barnabás énekes ugyanazzal az energikus előadásmódot vitte tovább, amivel a Banished-ben indított és a többiek sem maradtak le.

A közönség is az elejétől kezdve tevékenyen darálta egymást, úgyhogy az őrület a jelenlévők körében öngerjesztő folyamattá lépett elő. Ehhez tökéletes alapot szolgáltattak a Hellwakening dalai, amik tavalyi megjelenésük óta eléggé beértek a hallgatók körében így az Allnighters számolós gyerekkórusához már sokan becsatlakoztak és a Scarlet And Gold dallamos intrója többeknek megmelengette a szívét. A SATEP EP dalait a koncerten a magyar nyelvű rap betéttel ellátott Rest In Pieces képviselte, ami szintén sokak számára ismerős volt. A zárásban hallható Fear Comes In Waves után a közönség sikeresen visszatapsolta a bandát, így még kiérdemeltük a Slayer egyik legistentelenebb dalának, a Desciple-nek a deathcore-osított változatát, ami aztán végleg feltette az i-re a pontot. A színpad előtt hadakozók számára ez egy jó lehetőség volt, hogy kiadják magukból, ami még maradt, így mindenki a kívánt fáradtsági szintet elérve vehette magához a frissítő sörét.

A közönség és a zenekarok reakcióira alapozva úgy érzem, mindenki megkapta, amire számított, vagy még többre. A helyszín adta lehetőségekhez mérten egy kiváló estének lehettünk részesei, ami szerintem kiérdemelne egy ismétlést. Remélhetőleg a kellemes zene a környező házakban lakó néniknek is elnyerte a tetszését és a következő alkalmat sem fogják megvétózni.

Kapcsolódó cikkek

Bleeding Through, This Or The Apocalypse, Hand Of Mercy, The Southern Oracle – Koncertbeszámoló

Jillian

Subscribe, The Southern Oracle, Shell Beach, Show Your Teeth – Koncertbeszámoló

Krisz

The Southern Oracle – Új Dobossal!

KMZ

The Southern Oracle – Német Lemezszerződés

KMZ

The Southern Oracle: Új Dal, Új Weblap És Megjelenés!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek