Koncertbeszámolók

Tribute Night – Koncertbeszámoló

2022. június 10. @ Budapest, A38 Hajó

PanterA by Vulgar Display Of Cover, Metallica by Scary Guyz, KoRn by gRain

Nem volt péntekre semmi sem betervezve, így az utolsó pillanatban született meg a döntés, hogy megnézzük a Tribute Maffia buliját. Nem is emlékszem mikor voltam utoljára az Artemovszk 38 fedélzetén, de az bizonyos, hogy még a covid előtt. Számomra elég nosztalgikus volt a gyalogos útvonal a rakpart irányába, anno beugrósként dolgoztam a hajón. Örömmel láttam, hogy még akad a régi brigád személyzetéből. ☺

Beléptetés után leadtam a hátizsákom megőrzésre és megütötte a fülem egy ismerős dallam még gyerekkoromból. A gRain épp a Freak On a Leash-t játszotta a színpadon. Még itt az elején szeretném megemlíteni, hogy személy szerint nem rajongok a tribute zenekarokért, de el kell ismernem, hogy a gRain tényleg jól tolta. Nem vagyok egy tribute szakértő, de szerintem ha már tribute akkor hasonlítson amennyire csak lehet. Szerintem a vokált a legnehezebb levenni, mivel ott a hangszín igencsak döntő szerepet tölt be. Nah, a gRain igencsak hozta a Jonathan Davis vokált, de a csapat többi tagja is büszke lehet magára, ugyanis „imidzsben” és hangzásban is hozták amit kell. A korai kezdés ellenére is megtelt a koncert terem (KT). A Here to Stay-re (is) illően megmozdult a közönség.

Én a magam nevében tudok csak nyilatkozni, de nagyon jól éreztük magunkat. Ugye nekünk a törzshelyünk a Dürer Kert Nagyterem volt, de a COVID és a hely megszűnése (költözése) óta nem igazán találjuk a helyünk, és 2+ év után ez volt az első alkalom, hogy egy buli hangzása, jellege, hangulata számomra abszolút visszahozta a zseniális Dürer-es tribute fesztek feelingjét.

Na meg az A38-on fellépni gyerekkori bakancslistás dolog volt. Van a Subscribe-nak egy réges-régi A38-as koncert DVD-je, fent van YouTube-on, a High Fly című számban kb. 18 évesen fekete adidasban és KoRn pólóban felmentem egy haverommal (Harmed-Tóth Gábor) a színpadra a kiállásra, énekeltünk kicsit Bálinttal a mikrofonba aztán stage divingoltunk. (https://youtu.be/NPcHp5qnwqI). Szóval… eltelt 14 év, de végül összejött 😃 haha

Illetve engem nagyon meglepett, hogy a korai 20:00-ás kezdésünk ellenére nagyon sokan ott voltak már, pedig azért a KoRn annyira nem fed át feltétlen a Pantera-val és a Metallica-val, szal’ ez jólesett.

Szóval számomra ez a buli egy ilyen kis mini időutazás volt 2-3 évvel ezelőttre amikor még se COVID, se háború, se semmi szarság nem borzolta a kedélyeket. Jó volt pár órára kiszállni újra a mindennapokból. – Dani aKa FeroxX (énekes)”

SETLIST:

  01. ITS ON
  02. LIES
  03. ROTTING IN VAIN
  04. FREAK ON A LEASH
  05. FALLING AWAY FROM ME
  06. A.D.I.D.A.S
  07. SOMEBODY SOMEONE
  08. MAKE ME BAD
  09. START HE HEALING
  10. B.B.K.
  11. HERE TO STAY
  12. BLIND

Hát mit mondjak, szerintem senki sem fázott a teremben (Karolina kivételével… :D), bitang meleg volt már az elején a sorok között. Később viszont a jobb kamera pozíció keresése közben felmentem a pult utáni (vészkijárat?!) lépcsőjére, ahol érezhetően tolta be a klíma a hideget. A gRain után felmentünk az orr teraszra (OT) és ittunk egy „vodkaslájmot”. Régebben (vagy még most is?!) ez ilyen tipik hajós pia volt. Futtában körbenéztem a tetőteraszon (TT), ami igencsak megváltozott mióta legutóbb itt jártam. Minden más helyen van. Nagyobb színpad, hosszabb (?!) pult stb. Aztán átmentünk a Schweppes teraszra, ami végül is a KT vendégek bagózó helye volt éppen.

Vettem (kaptam) még egy sört, aztán igyekeztünk vissza, hogy megnézzük a „Panterát”. Anno már láttam őket, talán még a régi Dürerben, de az se most volt már. A Vulgar Display Of Cover már nyomatta a show-t a színpadon. Látszólag a tömeg is gyarapodott a pitben. Aki ismeri a Panterát (ki nem?!) az tudja, hogy általában azért igencsak megmozdul a tömeg a kultikus muzsikára. Itt sem volt ez másként. Ment a daráló végig. A Strength Beyond Strength-re olyant headbangeltek még a sörénytelen arcok is, hogy vártam mikor esik le a nyakukról a fejük.. Na jó ez szar volt… 😀 A This Love alatt türelmesen kivárt a közönség a refrénig, aztán megbolondultak. A lassú részen a kellemes lötyögés, majd a „You keep this love”-nál beindultak az emberkék. Lényeg a lényeg: a zenekar jól szólt. Mondjuk Vörös Attila irányába voltak elvárásaim, amit teljesített is… 😀 Viszont vokál terén vártam Phil Anselmo-s hangszínt, de ez más volt. Jó, de nem hasonlított annyira, mint a gRain-ben.

Kimentünk a friss levegőre egy jó cigire meg egy kis csocsóra, aztán vissza a KT-be. Néhány koncertet már átcigiztem életem során, aztán ebből okulva próbálok nem elmaradni sokáig… Az ijesztő srácok, azaz a Scary Guyz húzta a Metallicát. Nem ismertem a bandát, de egész pozitívan csalódtam. Rendesen hozták a Metallica hangzást. Talán egy kicsit kevesebb volt a „Yeah”, mint James Hetfield-nél, de ez nálam csak plusz pont… 😀 A Fuel begyújtotta a közönséget, aztán ment a pogó meg a headbang, akárcsak az egész este folyamán. The Memory Remains-t is őszintén „La da da da”-zta a közönség. Ha nem voltál ott, legközelebb ne hagyd ki!

Ahogy az elején is említettem, a tribute esték nem épp a kedvenceim, de hébe-hóba jól tud esni az efféle nosztalgiázás. De ez csak az én véleményem. Menjetek, azt’ csapassátok! \m/

„Régen voltam már a hajón. Azóta picit átalakult, viszont ez nem ment a koncertek rovására. A bandák jók voltak, de kicsit kevesebb légkondit el bírtam volna viselni. Azt hiszem elmondhatom hogy jól éreztem magam de ez nagyban volt köszönhető a társaságnak is 🙂” – Uszta Karolina

0610Tribute Night

Kapcsolódó cikkek

gRain – megvan az új felállás

KMZ

Bring The Bands Home: Slipchaos, gRain, Hellalive, Scary Guyz – Koncertbeszámoló

Melciah

gRain – Koncertvideó a youtube-on a koRn tribute-től

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek