Koncertbeszámolók

Tristania, Van Canto, Serenity, Xandria, Amberian Dawn – Koncertbeszámoló

2011. október 02. @ Budapest, Club 202

A mai, főként tömegtermelésre szakosodott metal-iparban mindig öröm egy ötletes, valami újjal próbálkozó csapatot felfedezni. Sokak számára a Van Canto is egy ilyen üde színfoltja a fémzenének. Az idei őszi klubbuli dömping elején a magyar közönségnek is lehetett szerencséje ehhez a különleges „énekkarhoz”, valamint a női énekes gót metal  zenekarok egyik legismertebb képviselőjéhez, a Tristania-hoz.

Az első két koncertről, az Amberian Dawnról, és a Xandriáról sajnos lemaradtam, így számomra a Serenityvel kezdődött az este. Ők a turnét lemondani kényszerülő ReVamp-ot helyettesítették. Sokan voltak kíváncsiak az osztrák , szimfónikus metalban utazó zenekarra, akik nem is okoztak csalódást. Egy nagyon lelkes és tehetséges zenekarhoz volt szerencsénk.  A tagok között volt egy kis csere: Thomas Buchberger helyett Chris Hermsdörfer pengette a húrokat, és a Fairytales, valamint a Serenade of Flames című dalokban a francia Clementine Delauney  (a Whyzdomból) énekelt Georggal Lisa Schaphaus-Middelhauve helyett. A csapat tagjai igen közvetlenek voltak amúgy a rajongókkal, a koncert után lejöttek közéjük beszélgetni is, nem kis örömet okozva. A zenéjük egyébként lemezről annyira engem nem győzött meg, vannak jó ötleteik, de még a harmadik, Death & Legacy című albumukon sem sikerült teljesen kiteljesedniük. Élőben viszont egy nagyon energikus csapat, akik elsőrangú show-t adnak.

Serenity setlist:

Set Sail To…
New Horizons
Far From Home
Coldness Kill
Fairytales
Reduced To Nothingness
Serenade of Flames
Velatum

Az est fénypontja minden kétséget kizáróan a Van Canto a’capella csapatának fellépése volt. Mint említettem már a cikk elején, elég szokatlan és sokak számára meghökkentő, amit a német csapat „művel”.  A szájdobolás után szabadon létrehozták a „szájgitározást”, ami praktikus, mivel nem kell hozzá hangszer, viszont sokak számára kevésbé komolyan vehető. A mostani fellépésük során szerintem szereztek maguknak pár új rajongót, illetve meggyőztek pár bizonytalankodót. Az új lemez „The Seller of Soul” számával indították be a torok power metal-t, majd rögtön a Wishmaster átdolgozása következett, melyben a „gitárosok” mellett Inga Scarf és Dennis „Sly” Schunke kiváló énektudásáról is meggyőződhettünk. Hála istennek, a szájdobolást elfelejtették, és helyette egy kiváló képességű dobos, Bastian Emig kezelte az egyetlen igazi hangszert. Ahogy észrevettem, kicsit jobban hajlanak a saját számok felé élőben, amik „rendes körülmények között” előadva szimpla power metal dalok lennének valahol a Helloween- Manowar között. Így viszont igazi kuriózum, amit csinálnak, és koncerten is élvezhető. Gondoljunk bele, hogy öt frontember nyomja szinkronban a bohóckodást, a közönségénekeltetést, és mozogja be a színpadot. Sajnos a Kings of Metal közönségkedvenc kimaradt, helyette kaptunk egy kiváló Rebelliont, ahol Sly gyakorlatilag tökéletesen hozta a Grave Digger énekes Chris Boltendahl vokáltémáit, amiért külön dícséret illeti. Az utolsó két szám a Master of Puppets és a Fear of the Dark feldolgozása volt. Egy Bard’s Tale-t vagy a már említett Manowar feldolgozást jobban megtapsoltam volna, de így sem volt semmi rossz szájízem a koncert után. Bebizonyosodott, hogy a Van Canto abszolút színpadképes, és hazánkban is elég sokan szeretik őket.

Van Canto setlist:

The Seller of Souls
Wishmaster
To Sing a Metal Song
If I Die In Battle
Rebellion
Dangers in My Head
Black Wings of Hate
The Mission
Master of Puppets
Fear of the Dark

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a „fő attrakció” Tristania műsorára sokan már nem is voltak kíváncsiak, és hazafelé vették az irányt.  A női énekeses gothic metal egyik legrégebbi és legismertebb képviselője jó félház előtt adta elő számomra nem túl meggyőző produkcióját. Jómagam soha nem tartoztam a rajongók közé, soha nem éreztem olyan erősnek a norvég bandát, ráadásul az utolsó”, Rubicon” című albumuk számomra már-már hallgathatatlanul tucatzene. A tagok nagy többsége ráadásul nem is ismerős, gyakorlatilag az eredeti felállásból csak Anders és Einar maradt meg. A legfájóbb pont persze Vibeke Sterne kilépése volt. Persze gyorsan „pótolták” egy Mariangela Demurtas nevű ügyeletes szép lánnyal, akine sem a kiállása, sem a hangja nem győzött meg teljesen. Közönséggel való kommunikációja szinte nulla, az iskoláslány kinézete pedig inkább nevetségesnek, mint érdekesnek vagy méltóságteljesnek hatott. A többi zenésszel szemben viszont semmi negatívumot nem tudok felhozni, főleg az általam régebben nagyon nagyra becsült Green Carnation tag Kjetil Nordhus hangja tett rám mélyebb benyomást.  A dalok nagy többsége a Rubicon illetve az Illumination albumról került terítékre, de szerencsére előkerültek kevésbe felejthető darabok is, mint például a Shadowman, vagy a méltán klasszikus Beyond the Veil. Sajnos a Widow’s Weeds dalai teljes egészében kimaradtak a műsorból, és a Word of Glass-ről sem a legerősebbeket válogatták össze (például egy Lost, vagy egy Wormwood elfért volna). Azt kell mondjam, nem bántam volna, ha a Van Canto vagy a Serenity kicsit többet játszott volna a Tristania rovására, mert számomra abszolút nem tűnt tartalmasnak és érdekesnek ez a koncert, az előzőekkel ellentétben.

Tristania setlist:

Year of the Rat
Beyond the Veil
Protection
The Passing
Down
The Shining Path
Sacrilege
Shadowman
Tender Trip on Earth
Exile

Kapcsolódó cikkek

Tales Of Evening, Serenity, Visions Of Atlantis, Dragony, Temperance, Leecher – Koncertbeszámoló

Mountain

Serenity Interjú

KMZ

KME videók: Serenity, Megaherz, Soulfly, Venomous Concept, The 69 Eyes, Divided Multitude, The New Black, Exarsis, Terror Empire

KMZ

Az Amberian Dawn felfedi az “Innuendo” borítóját!

KMZ

Xandria – Voyage Of The Fallen (Official Lyric Video)

KMZ

Az Amberian Dawn felfedi albumának címét, kiadási dátumát, és bejelenti európai turnéját!

KMZ

Xandria – Bemutatja a közelgő EP címét, artworkjét és számlistáját!

KMZ

Amberian Dawn – Közelgő stúdióalbum előgyártása megkezdődött + Új basszusgitáros!

KMZ

Xandria – Vadonatúj EP nyáron!

KMZ

Xandria – 2014-es headline turné

KMZ

Hot News: Xandria On Tour!

KMZ

Hot News: Xandria Release New Music Video Nightfall!

KMZ

Hot News: Amberian Dawn Reveal Album Cover And Announce Release Date Of Magic Forest!

KMZ

Hot News: Xandria Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Xandria Premiere Lyric Video From Upcoming Album Sacrificium!

KMZ

Hot News: Amberian Dawn Signs With Napalm Records! New Album „Magic Forest” Out in June 2014!

KMZ

Hot News: Van Canto – Listen to „Dawn of the Brave”

KMZ

Hot News: Xandria – New Album Title, Cover Artwork Release Date Revealed

KMZ

Hot News: Van Canto – „Dawn of the brave”

KMZ

Hot News: Van Canto – New Album and Tour in 2014

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek