Koncertbeszámolók

Trollheimen, Sinathrop – Koncertbeszámoló

2007. április 21. Budapest, Total Metal Club

Általában, ha az ember elmegy valamilyen koncertre, akkor minden bizonnyal az együttest úgy-ahogy jól ismeri. Ez igaz a mainstream zenei színtér koncertjeire: ez esetben azonban egy kisebb, B-kategóriás fellépéshez volt szerencsém, így csak felületesen ismertem a fellépő bandákat. Annak ellenére, hogy a lehető legszkeptikusabban érkeztem a klubba, meglepően pozitív élményekkel távoztam onnan. A kezdésre kiírt 19:30-kor léptem be másodmagammal a klubba. Annak tudatában jöttem el, hogy a hely méretei nemigen kedveznek egy koncert lebonyolítására. Aggályaim azonban elmúltak azután, hogy az utolsó koncertezők is megjelentek: kb. 50-60 fő gyűlt össze az este.

A jó hangulatot előbb a hely igazi klubérzete, majd a társaság élénk pezsgése alapozta meg: családias légkörben kezdett el hangolni a két fellépő közül az első, a Sinathrop. A banda zenéjét hallgatva eleinte nem tudtam, hova tegyem az együttest: a könnyebb metal zenei alapjait a néhol keményebb, néhol egészen gyengéd énekhanggal ötvözve szerintem egészen érdekes összhatást keltenek. Bevallom, a bandával itt ismerkedtem meg: hasonló attitűdökkel, a megfelelő lehetőségekkel élve néhány év múlva szerintem egészen kiváló együttes válhat belőlük.

Az Under the Sea című számuk meg is maradt a fejemben: a sírósnak ható férfiének a több helyen is megmutatkozó hard rockos könnyedséggel szerintem egészen megkapó volt. Kritikát egyedül a banda felállása érdemelne: a talpig fekete közönség keményvonalas metal bandákhoz szokott szemét furcsán érintette az együttes tagjainak különféle élénk színű öltözete. Összességében a banda nem volt rossz, de én különösebben jónak se mondanám: még hosszú út áll a banda előtt. A közönség – engem is beleértve – azonban ennek ellenére is pozitív képet alkothatott a bandáról: különösen igaz ez arra a párosra, amelyik táncra is perdült a zenét hallgatva…


Fél órával a Sinathrop fellépésének vége után a Trollheimen következett: amikor először hallottam az együttesről, azt hittem, hogy valamilyen hazai Fintroll koppintás lehet. Később néhány számukat meghallgatva megbizonyosodtam arról, hogy ez nem így van: zenéjük inkább a speed metal svéd színterére emlékeztet. Az In Flames – Dark Tranquillity zenei vonalán ténykedő banda magát igaz, death érzetű bandának mondja, ám az ének keményebb mivoltán kívül nem sok köze van a death-hez. Ha nem is különlegesen jó banda, egy jó est eltöltéséhez, a hangulat megteremtéséhez egészen kitűnő: a középfinom speed riffek a zene szintéziseként üdítően hatnak az ember fülének, főként a dob durva játéka és a rekedtes ének előterében. Ami meglepett, az az volt, hogy a zenekarban egy szintetizátoros is dolgozik, ami szerintem jól megdobta a produkció értékét. Néhány feldolgozást is lehetett hallani: nekem személy szerint a Dark Tranquillity-féle tetszett a legjobban a kettő közül, bár én mindig több fantáziát látok a saját számokban: a Summoning címűt emelném ki az összes közül, amely nekem különösképp tetszett. Az első sor fejrázós táboránál azt hiszem ez a banda nagyobb sikert érhetett el, mint az előző: az utolsó számot a közönség vissza is tapsolta, mutatva a számok abszolút pozitív fogadtatását. A fellépésnek kb. 10-kor volt vége: a klubban nem sokat időzve – tudván, hogy a másnap ránk váró teendőkre negatív hatással lenne- ezután komótosan hazasétáltunk…
Én éveztem az estet: a klub szerintem minden szempontból megfelelő a hasonló méretű koncertekhez, bátran javaslom mindenkinek, hogy látogasson el oda, ha teheti.

Készítette: Tysson-lar és conatgion (fotók)

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek