Koncertbeszámolók

Type O Negative – Koncertbeszámoló

2007. július 2. @ Budapest, PeCsa

Concerto szervezésében

Sajnos nem mondhatom, hogy kedvezőek voltak az előjelek a koncert előtt, pedig a Type O Negative igen népszerű kishazánkban, és nem mondhatja senki sem, hogy túl sűrűn kell koncertjükre kicsengetni a pénzt. Körülbelül 10 évvel ezelőtt jártak nálunk utoljára. No de az előjelek. Előző nap derült ki, hogy a WASP váratlanul lemondta a magyar és ezúttal a hátralévő összes fellépést, és elhúzták a csíkot haza. Hivatalos közlemény szerint családi betegség miatt kellett idő előtt abbahagyni a túrát, azonban nekem Kenny, a TON dobos az interjú során Blackie vissza-, visszatérő egészségügyi problémájáról beszélt, hogy az újra kiújult és olyan gyorsan léptek le, hogy még tőlük sem búcsúztak el.

A szervező hozzáállása az egész ügyhöz nem volt túl szimpatikus olyan szempontból, hogy csak egy ezrest engedtek a jegyárból, és nem vették figyelembe azt a tényt, hogy azért vannak ám még régi, old-school WASP metal-fejek, akik csak a veterán rockerek miatt jöttek el, és vajmi keveset érdekelte őket a brooklyni doom metálosok hangversenye. Ezt bizonyította az is, hogy többen próbáltak megszabadulni előre megváltott jegyüktől. Nem beszélva, hogy azokkal lett a legjobban kibaszarintva, akik vidékről érkeztek, csak a PECSA bejáratánál szembesültek a keserű valósággal. De ne naívkodjak, mindnyájan tisztában vagyunk a ténnyel, hogy profitorientált világban élünk. Na de feketelevesből legyen elég ennyi.

Este hajszálpontos 9 órás kezdésre jó 3/4-nyire megtelt a koncertterem, ami a hőségnek köszönhetően egykettő forró és levegőtlen katlanná változott. A színpadi díszleteket a Type O Negative lemezborítóiról ismert motívumok alkották. Mind mondottam, pontban kilenckor felcsendült az intro, ami egy harcias orosz dal volt, igazodva a Dead Again lemezborítóhoz (csak tudnám, honnan ez a nagy orosz mánia, aki látta a borítót tudja miről beszélek), és a zenekartagok szép kényelmesen felsétáltak a deszkákra, aztán bele is csaptak istenesen a sűrűjébe. Egyből a képünkbe köpték az ironikus gyűlőlethímnuszt, a We Hate Everyone-t. A hangzás valami iszonytatóan szar volt (a második szám közepetájt kezdett magára találni, azon a részen ahol én álltam), gitárból semmit nem lehetett hallani.

A technikával később is gondok voltak, koncert közben fel fel bukkant, egy-egy technikus és nem csak azért, hogy pótolja a vészesen fogyó italokat. Mivel először voltam Type O Negative koncerten, sorjába értek a meglepetések. Először is Peter Steele, ijesztően nézett ki, majdnem a felére lesoványodott, karjain csak úgy feszültek az inak meg az erek (mondjuk a többieknek is eléggé leharcolt fejük volt, de az betudható az intenzív turnézással járó fáradalmaknak). Nem tudom, hogy mi baja lehetett, hálistennek a hangja teljesen rendben volt, legfeljebb a szexisten image veszett el amiért én személy szerint nem sírtam, hisz a víz lever tőle. No meg az utóbbi 3 lemez hangulatához nem illik már ez a kicsit giccses pornóba hajló gruppenszexes utánérzés. A másik nagy meglepetés számomra, hogy Josh és Johnny abszolút egyenértékű frontember Peterrel, ők inkább felszántották a színpadot mint a kicsit megfáradtan ácsorgó illletve ücsörgő Pete, és nem mellesleg nagyon sok énektéma hozzájuk kötödik ám. Arra én most döbbentem rá, hogy Peter gyakorlatilag csak a pincemély illetve az Ozzys énektémákért felelős, a hardcore-os ordítozások Josh torkából jönnek, mig a többi közép üvöltős témát pedig Johnny hozta.

A koncert meg rohadtul súlyosra sikeredett. Az egész egy monumentális zajos szennyes doom előadás volt, néha némi punk-os/hardcore-os vadulással. A közönség ennek megfelelően nem is szedte szét a helyet, az olomsúlyú témák egyszerűen letaglóztak. Valószínű, hogy közrejátszott a pokolian izzasztó hőség, illetve az előzenekarhiány. Ilyenkor persze, hogy felvetődik a kérdés, hogy miért nem szerveznek be egy magyar zenekart, biztos lett volna jelentkező. Visszatérve a koncertre, a harapos(nak szánt de hangzásbeli fogyatékosság miatt meghiúsult) kezdés után jöttek a hosszú doom hímnuszok mint, a Profits Of Doom, Anesthesia,These Three Things, Kill You Tonight.

Josh többször hátrahagyta a billentyűs hangszereit, mikrofont ragadott, és egy igen energikus frontemberként dörögte el a témáit, például a Kill You Tonight illetve valami számomra tökismeretlen punk feldolgozás alatt súlyosbítva az előadást tiszteletet parancsoló megjelenésével. Johnny gitáros is hihetetlen energiákkal pengetett, szó szerint felszántotta a színpadot. Kenny teljesítményét meg ugye nem kell ecsetelnem, a hangzás pont az ő pártjára állt leginkább, borzalmas erővel mennydörgött a felszerelése, igaz kiméletet nem mutatva csépelte végig.

Természetesen egy Type O Negative koncert nem tellhet el némi móka nélkül. Volt Smoke on The Water riffelgetés torzított bőgőn, Pete részéről viccelődés (a csúcs az volt, mikor a nem túl lelkes közönséget próbálta egy kis össznépi éneklésre buzdítani, bekiáltotta: “Csak magyarosan!”), videot is forgattak arról, hogy ordít vezényszóra a jónép. A program végére maradt pár régebbi klasszikus, úgymint a Love You to Death, Christian Woman, Black Number 1., majd záróakkordként beszórták a közönség közé a maradék piát, némi dobverőt, törölközöt, pengetőt, szóval csak a szokásos relikviákat. Mikor a nagyérdemű követelte Peter jégkockás edényét amiben hűtőtte az alkoholt (amiből derekasan fogyasztott az előadás alatt), csak símán beintett, és az edényt a fejére tette kalapnak.

Ezen már nekem is vigyorognom kellett. Összefoglalva, az összes említett negatívum mellett, egy nagyon ütős és zajos doom előadást láttunk tele iróniával, keserűséggel és bosszúvággyal, amiből az összes dark/gothic védjegyet könyörtelenül kiírtották. Maximum a My Girlfriend’s Girlfiend rajongó lánykák távozhattak keserű szájízzel.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek