Koncertbeszámolók

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

2022. május 7. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

2020 óta ért ez az esemény is, de azt már tudjuk, hogy ami késik az nem múlik! Ugyan 2021-ben is volt Undead Fest, de ha jól emlékszem, az még a védettségi korszak volt. Kissé megfáradva az előző napi program után felkerekedtünk a Supersonic Kék és Vörös Yukába’. Szinte furcsa volt, hogy még hét ágra süt a nap, de mi már a Fényes utcában veretünk talpig feketében. Sokszor voltam már itt különböző koncerteken, de mindig megcsodálom a Blue Hell és KVLT enyhén morbid grafikáit.

A melodeath Sollen nyitotta az estét (délutánt?!) a Vörösben. Nem voltak túl sokan, gondolom a korai időpont miatt, de szerintem pont ennek volt köszönhető a családias hangulat.

A Kékben folytatta a mosonmagyaróvári black formáció, azaz a Witchthrone. Hoztak magukkal friss, ropogós merchet is az EP mellé, amit Mystreet grafikái díszítenek.

A 2021-es Undead Fest annyira pozitív volt számunkra, hogy a 2022-es eseményt is izgatottan vártuk, és ezt nem befolyásolta a korai kezdés sem. Sajnos a forgalmi körülmények nem alakultak a legjobban így késve érkeztünk és rohadt gyorsan kellett bepakolni, hogy minimalizáljuk a csúszást. Ez úton is elnézést kérünk mindenkitől! A technikusok most is pro munkát végeztek, nagyon gyorsan a helyére került minden és el tudtuk kezdeni a műsort. Időközben volt egy tagcserénk, így új énekessel (Kleinráth Roland) érkeztünk, izgatottak voltunk miatta, annak ellenére is, hogy egy héttel korábban már bizonyított Győrben. Az első perctől az utolsóig élveztük a koncertet. Viszonylag kevesen voltak a nézőtéren, talán a korai időpont miatt, talán amiatt, hogy kevésbé volt befogadható amit csinálunk az est koncepciójához képest?… erre nem tudnék pontos választ adni.

A két színpados megoldás ismét jól működött, lehetőséget adott arra, hogy a közönség mindenbe belenézzen, ne maradjon le semmiről. (Töredelmesen bevallom, ennek ellenére nem minden zenekart néztem meg.) Leragadtam a merch cuccoknál, ott is leginkább a metal.hu distronál és végtelen mennyiségű whiskeyt ittunk meg az oda tévedő arcokkal.

A végére néhány szó a szervezésről.. Az előző fesztiválnál tapasztalt profi hozzáállás most sem maradt el, az átszerelések gördülékenyen mentek, a hangzás is nagyon jó volt így csak annyit mondhatok, hogy köszönjük az újabb lehetőséget Tibinek és a helynek, reméljük lesz lehetőségünk a következő bulin is megmutatni magunkat!” – Gábor (Witchthrone)

Needless már tolta a Vörösben a progresszív death-thrash csapást (volt egy kis rohangálás az este folyamán ide-oda, fel-le). Ők is nem olyan rég mutatták be az új lemezt az Archaic társaságában.

A debreceni death Angerseed első közös támadása volt a Kékben az új felállással. A show közben kissé megszaladt a strobó, de a zenekar tett ez ellen. Ezúton is köszönet érte! A gitárossal még csocsóztunk is az este folyamán egy-két döntetlent.. 😀 Legközelebb Budapesten az új Dürerben fognak játszani.

Nagyon fontos buli volt számunkra a szombati Undead Fesztiválos fellépés. Egyrészt mert az új felállásunk első közös bulija is volt egyben, másrészt mert a Blue Hell-ben játszani mindig jó! 🙂 Kissé feszültek is voltunk a debütálás miatt, de szerencsére jól sült el minden. Nagyon jól éreztük magunkat, a közönségre és a hangulatra sem lehetett panasz, így elégedetten (és nem kevés légszomjjal) távoztunk a színpadról. Köszönjük a meghívást a szervező Kapuszta Tibinek, gratulálunk a bulihoz, illetve annak megszervezéséhez/lebonyolításához! Ölelés Nektek, hogy végignéztétek a bulinkat, találkozzunk idén még sokszor, Pesten legközelebb június 4-én az új Dürer Kertben a Battle Of The Fests: Lowland vs. Full Of Anger bulin, mely a brutálisnak ígérkező idei Lowland Feszt Warm-Up bulija is egyben! Üdv és Fém mindenkinek!” – Manyi (Angerseed)

Beneath The Void (ex Kill With Hate) technical Death világa vitt el bennünket a Vörösben a Szaturnuszig. Tibi és Ákos gitárjátéka nem csak hangzásra, de látványra is lenyűgöz. Krisztián vokálja letaszít a mélybe, amiből Patrik emel fel újra, mindezt Bence kíséretében. Nem semmi munka van a háttérben. Legutóbb a Düreres bulin láttam őket és legközelebb a júliusi Lowland Feszten biztosan. (az UV-t nem szerette a telefonom, de jól nézett ki élőben)

Sajnos némi technikai nehézség nehezítette a beállást, ami így még hozzánk képest is szokatlanul elhúzódott, de a közönség reakcióiból, illetve a koncert utáni vállveregetésekből ítélve kifelé minden rendben volt. Maga a fesztivál nagyon jól sikerült, minden zenekar remek bulit tolt, de számomra a cseh veterán Fleshless vitte a pálmát.” – Ákos (Beneath The Void)

A magyar Black Metál horda, azaz a Frost bemutatta a teljes Winterblood-ot a Kékben. A tervek szerint, az év vége felé már vinylen is hallhatjuk az albumot a londoni Sevan Mater lemezkiadó jóvoltából.

Úgy gondolom a szervezés és a fesztivál zenekari felhozatala semmi kívánnivalót nem hagyott maga után. A koncertünket tekintve nem lehet okunk panaszra, a terem megtelt és kiváló volt a hangulat! Szóval mi rohadt jól éreztük magunkat!” – Mocsnik Feri (Frost)

Az egész estés darálót a Reason csillapította a Vörösben. A magyar Dark formáció kellemes dallamokkal ringatott el bennünket a sötétben. Legutóbb, Budapesten a Düreres bulin nyomták a Beneath The Void és mások társaságával.

Az apróbb technikai gondok mellett is remek kis fesztivál volt, nagyszerű bandákkal és lelkes közönséggel. Jó volt sok ismerős arccal találkozni és beszélgetni, miközben jobbnál jobb bandák váltották egymást a két színpadon. Reméljük, hogy lesz folytatás. Nagy szükség van a hasonló rendezvényekre, sokat számítanak a hazai underground-közösség építésében. Nagyon köszönjük Kapuszta Tibornak a remek szervezést!” – Dudás Gábor (Reason)

Watch My Dying (in the Blue Hell). Be kell mutatni valakinek? 😀 Gyerekkorom hősei. Habár akkor még Gábornak hosszabb sörénye volt és a formáció sem pontosan a mai felállással egyezett meg, de ahogy akkor élveztem a koncerteket az a mai napig nem változott. Ha csak tehetem elmegyek minden fellépésükre, hiszen Ferenc, az új tag kiváló tehetség. (Az utolsó egy-két szám alatt megettem vagy hármat az utolsó sorban, remélem senki sem vette észre a pogival való küzdelmet..) Örömmel láttam, hogy Márk is megszedte magát az este folyamán! 😀 Várjuk a következő fellépést az új számokkal! Fény!

Elég régóta nem játszottunk a Supersonicban és a klubb alaposan megváltozott azóta. A stáb végtelenül kedves volt és rengeteg segítséget kaptunk a pakolástól kezdve mindenhez, amit ezúton is köszönünk. A rendezvény összeállításában mi voltunk talán a legkevésbé sötét hangulatú zenekar és akár aggódhattunk is volna a fogadtatás miatt, de inkább úgy döntöttünk, ráteszünk erre egy lapáttal. Szerencsére az emberek jól vették a lapot és elég jól szórakozott mindenki, de azért a Harmatátkozót itt nem mertük bevállalni.. 😀 Ősz végéig egész biztosan nem fogunk koncertezni, mert szeretnénk a következő albumra koncentrálni, így ezt a bulit egy jól sikerült szezonzárónak könyveltük el.” – Watch My Dying

Még a Fleshless (CZ) a Vörösben zúzott, én kint cigiztem. Eskü nem szándékosan, de valahogy sikerült lemaradnom az egész show-ról…. Utólag meghallgatva még jobban bánom, de ez van ha beiszol és cigizés alatt be nem áll a szád… Hihetetlen, hogy az egyetlen külföldi fellépőről lecsúsztam…(meg a Beerzebub féle Kandisznók Italáról is…)

Was Very cool show with lot of crazy fans. Professional organizing and great bands. We love to played There. Thanks a lot to all fans and promoters!” – Fleshless

Zivatar zárta az estét a Kékben, kint egész jó idő volt. Idén először lépett fel a gyöngyösi indusztriális death doom csapat. Ha netán lemaradtál, akkor május 14-én a szegedi Dark Spring Nights-on pótolhatod.

Amennyire lehetett, minden bandába belenéztem. Tény, hogy nagyon jól éreztük magunkat és nagyon jó volt a társaság, a zenei felhozatal, a szervezés, a közönség, egyszóval minden!” – Zivatar

Az eredeti lineup szerint lett volna még egy jó kis Agregator is a Vörösben, de sajnos visszamondták egészségügyi okokra hivatkozva. Mielőbbi jobbulást!

Szeretném még itt a végén megemlíteni, hogy a Metal.hu is képviseltette magát a középső teremben. Remélem nem üres kézzel mentetek haza. Metááál 😀

Be vagyok b*szva. Ott is be voltam.De sokkal több ilyen buli kéne!” – Harsányi Zsolt (Coldsaw, Türböwitch, The Wedding At The Slaughterhouse)

Alapvetően jó volt, kissé talán az volt zavaró, hogy két koncert között nem volt szünet. Vagyis hát csak kevés, mert két helyszínen mentek és kimegy az ember cigizni meg piát vesz meg ilyesmi. Eléggé összecsúsztak a két helyszínen a bandák.” – Uszta Karolina

Borzasztó jó közösség, annál is jobb zenével! Így jellemezném az Undead fesztet egy mondatban. Nagyon jól éreztem magam. A koncertek jól szóltak és a fellépők is kellően változatosak voltak!” – Márton Dani (Skog)

Jó volt újra ennyi zenekart látni egy este és nagyon örültem, hogy rengetegen voltunk. Sok ismerős, vidékiek is, akikkel régen találkoztam. Csak pár zenekart néztem meg, mert késve érkeztem és korán berugtam.. 😀 Az Angerseedet is rég láttam, szerintem szokásosan erős bulit nyomtak. A Beneath The Void is kurvajó volt, leszámítva valami random sípolást időnként. Nekem az estét a Watch My Dying vitte, megmozdult rá rendesen a közönség. Már nagyon hiányzott egy igazi pogó és most volt. Összegében kár lett volna kihagyni, kihozták a maximumot.” – Baráth Dóra

Összességében nagyon jó volt a hangulat. A Witchthrone-t sajnos nem tudtam megnézni, mert a pakolás miatt pont a végére értem oda. A többi zenekart félig megnéztem, mindenki hozta a tőle megszokott és várható szintet. Szerintem jó sokan is voltunk a fesztivál alatt, egységesen mindkét teremben. Sajnos a Fleshless alatt viszont elég kevesen voltak. Ez számomra érthetetlen volt, pedig elég komoly műsort nyomtak a srácok.” – Budaházi Zoli (The Aenigmachine, Alpha Haunt, Terminal Danger)

Hála az agydarálós gitár riffeknek és az egetverő blast beateknek, az est végére Shakiraval együtt álltunk fejtetőre s várjuk a folytatást!” – Nagypál Nik

0507Undead Fesztivál

Kapcsolódó cikkek

XIV. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – Koncertbeszámoló

Azagtoth

Frost interjú

KMZ

Kaltenbach Open Air 2023 – Koncertbeszámoló

bönin

Battles in the East vol. II. – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Angerseed – jubileumi évvége és 2024-es tervek

KMZ

Angerseed – az új nagylemez anyagán dolgoznak és jön néhány koncert is

KMZ

Frost – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Angerseed – ‘Created for Failure’ videóklip

KMZ

XIII. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – még rengeteg sikeres FOA-t kívánunk

KMZ

Demilich, Krypts, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

szgabor

Zivatar – Sacrifice EP 2022

KMZ

Sollen, Ragály – minden tisztelet a szervezőknek, zenekaroknak és stábtagnak!

KMZ

Angerseed – őszi pörgés, Full of Anger fesztivál és egyebek

KMZ

Needless – „Krononauta” (lyric video) premier

KMZ

Akela, Beneath the Void, Komodo – Koncertbeszámoló

Steve

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Malevolent Creation, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

bönin

Angerseed – Lowland Warm-Up a Dürerben + a Pungent Stench után itthon + a Candlemass előtt a cseheknél

KMZ

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek