Koncertbeszámolók

Veil Of Maya, Betraying The Martyrs, Vildhjarta, Structures, Volumes – Koncertbeszámoló

2012. május 14. @ Budapest, Dürer Kert

A Veil of Maya májusi fellépésének híre pár hónappal ezelőtt olyan volt mint derült égből a villámcsapás, és a zseniális Eclipse lemeznek köszönhetően, illetve elődjének, a karcos Id.-nak, Mayáék nem kis respektnek örvendenek a színtéren. 2010-ben még a Carnifex előzenekaraként zúzhatták szét a Dürer kisterem színpadát, idén pedig már headlinerként látogattak el hozzánk nem is akármilyen vendégekkel fölvértezve. A zenekar és úgy alapvetően a színtér, hívhatjuk ezt djentnek, technikás metálnak, híres a tört ütemek, agyahagyott témák és kifacsart ritmusok alkalmazásáról, dörmögős hangzásvilágáról. Érdekes, hogy valami ami ennyire befogadhatatlan, hogyan lehet mégis ennyire népszerű. Gondolok itt arra, hogy mikor anno a Meshuggah kb a Nothing lemezzel lerakta a stílus alapköveit, szinte elképzelhetetlen volt, hogy ennyi fiatal rákattanjon arra az iszonyatosan brutális és már-már öncélú témázgatásra amit prezentáltak a svédek. Most meg egy kisebb fesztiválszerű esemény jöhetett létre újfent a kisteremben. A stílus teljhatalmú urának számító Sumerian Records összeszedett még három bandát a Maya mellé és útnak indított egy nagyon dara turnét, mely hozzánk is elért május 14-én.  Itt azért megjegyezném, hogy az infókkal ellentétben az utolsó pillanatban nem a nagyterembe került a buli, amit igencsak sajnáltam. Nem tudom, hogy ez a szervezők döntése volt, vagy a turné menedzsmentje akarta így, de ez a szardínia feeling valahogy nem a legegészségesebb. Ha már így panaszkodással kezdtem, azért gyorsan mondanék egy pozitívumot is, mégpedig a hangzást illetően. Úgy megdörrent a motyó minden zenekar alatt, hogy a bal dobhártyámra percekig nem hallottam. Szerintem ennyire jól még semmi nem szólt a kisteremben.

Csúszás sem volt, a beígért időben meg is kezdődhetett a matiné úgy fél nyolc magasságában a Volumes zenekarral. Túlzottan nem ismertem a fiatal srácok munkásságát, és nekem egy kicsit sulibuli szaga volt az egész produkciónak, de meg kell hagyni lendületesen nyomták, és a sablon deathcore témák ellenére is élvezhető volt az a nagyjából húsz perces koncert amit adtak. Lehet, hogy ez csak az én heppem, de egyáltalán nem értem ezt a két énekes dolgot ezeknél a bandáknál. Nem igazán használták ki ennek a lehetőségeit, nem úgy mint a Vildhjarta akik szintén két pacsirtával dolgoznak, csak ott sokkal jobban elválasztható egymástól a kétféle vokalizálás. Nem tudom mennyi idősek a srácok, de úgy tűnt még igencsak ott van a tojáshéj a hátsójukon, ehhez képest pedig valóban jó amit csinálnak.

Ettől függetlenül ez a rövid időintervallum bőven elég volt a zenekarból, akárcsak a Structures esetében ami az este csalódása volt számomra, ugyanis nagyon vártam a Georgiou/Padjasek duót. A youtube-on látható videók igencsak fölkeltették az érdeklődésemet a banda iránt, amellett is, hogy a Divided By nálam abszolút nem ütött akkorát. Nem azt mondom, hogy kiszámítható lenne ami a lemezen hallható, de valami miatt rendkívül unalmas, a felesleges dallamos énektémáktól meg falra másztam annyira idegesítőek. Amit a két gitáros arc művel ilyen korban az viszont egyszerűen zseniális és megkerülhetetlen. Várakozásom ellenére egyáltalán nem ütött akkorát a dolog mint vártam. Egyrészt náluk valami miatt adódtak problémák a hangosítással, másrészt az énekes tipikus pozőrködős kiállása is taszító volt, nem beszélve arról, hogy nem hallottam ki azokat a rendkívül ötletes gitártémákat. Gondolok itt például a Hydroplanning végén felcsendülő, hátborzongató témára. Ami még ennél is kiakasztóbb volt, az a dallamos ének elővezetése élőben. Az egy dolog, hogy teljesen fölösleges már csak az egyhangúsága miatt is, de hogy ezt a színpadon egy tinigyerek mutálásával megspékelve kell hallanom az már azért egy kicsit sok. Azt meg kell hagyni, hogy a Tunnel Vision kapkodós témáit nagyon profi módon tolták, ez egy kicsit helyretette a lelkemet, de emellett azt kell, hogy mondjam nem volt az igazi, és azon a véleményen vagyok, hogy talán ének nélkül jobban szólna ez az egész. Ennyi remek gitártéma megérdemelné, hogy egy kicsit egyértelműbben legyen elől, a gyenge láncszemektől pedig érdemesebb megszabadulni.

A Vildhjarta Dagger című számának videója után nem sokat vártam ettől a bandától, és valahogy menetrend szerűen újra csalódnom kellett, ezúttal azonban pozitívan. Az első két ,,finomkodósabb” fellépő után a svédek úgy taglózták le az egybegyűlt tömeget, hogy mindenki percekig kereste az állát a padlón. Itt már azért feltűnő volt a death metalos hatás, sokkal brutálisabb és sötétebb csapat ez mint bármelyik fellépő aznap. Az úttörő Meshuggah munkássága  itt érződött leginkább, talán azért is mert földijeik nem tudom, egy viszont biztos, hogy a Vildhjarta nagyon odatette magát. Még a már említett Dagger is kiváló volt az élő előadásmódnak köszönhetően. A két énekes eltérő orgánuma remekül kiegészítette egymást, nagyon színes a produktum a magas és a mély ének váltakozása miatt. Plusz nagyon örültem, hogy itt végre nem volt dallamos ének ami felhígította volna a számokat. A koncert egyértelműen a Masstaden album dalaira épített, az Eternal Golden Monk felkonferálása pedig mindenki arcára mosolyt csalt. Szintén ki kell emelnem, hogy végig nagyon közvetlenek voltak, vigyorogtak amikor épp nem rázták a rőzsét, szóval nagyon szimpatikus a brigád. Különösen jól esett az a néhány instrumentális blokk amit beszúrtak néhány ütősebb dal közé, ezzel megteremtve egy lebegős atmoszférát. Nekem egyértelműen ők voltak az est csúcspontja, remélem még sokszor jönnek hozzánk. Úgy láttam nagyon jól érezték magukat ők is, úgyhogy talán nemsokára újra láthatjuk őket.

A sokak által elismert Betraying The Martyrs sosem volt a szívem csücske, ezért abszolút hidegen hagyott az ő felbukkanásuk a turnén, de erőt vettem magamon és két szám erejéig azért belenéztem. Nos ennél a zenekarnál nagyon érezhető az a fajta arcpirító pózolás, ami minden hirtelen felbukkanó(és letűnő) stílust körbeleng. Mondjuk itt legalább értékelhető a tiszta ének, még akkor is ha igencsak rádióbarát. Persze a zene azért elég brutál, néhol még blackes megoldásokat és szélvészgyors tempókat is felvonultatnak a srácok, de amellett, hogy hangulatos, ez nem más mint jól eladható klisés témák halmozása.

Vegyes élményekkel gazdagodva és négy fellépő után végre belekezdett az est főattrakciója, a Veil of Maya a 20/200-al és azonnal bemozdult rá az egész kisterem. Marc Okubo és a bőgős srác teljesítménye egyértelműen a csúcsa mindennek. Közelről láthattam a héthúros basszuson  a témákat, és azt kell hogy mondjam nem semmi amit tolnak az amcsik. Végig nagyon egyben volt a zenekar, és a setlist is megfelelő volt. Az Id. és az Eclipse mellett szemezgettek még a Common Man’s Collapseről is, ami eléggé meglepett. A csúcspont talán a klipes Unbreakable  és a Dark Passenger voltak. Az Eclipseről sztem sok volt a töltelék szerzemény, én azért egy Vicious Circles-t elvártam volna, de mind tudjuk,  mindig lesz néhány ember aki elégedetlenül megy haza egy koncert után mert nem játszották a kedvenc számát 🙂 Emellett az én véleményem az, hogy egy The Glass Slide vagy egy Mowgli helyett simán befért volna, de így is remek buli volt és élmény volt hallgatni ennyi kiváló zenészt. Minden új, kérészéletű zenei ágazat szomorú véget ér ugyan, de a születésnél mindig ott bábáskodik 2-3 remek formáció akikre hosszú évek után is emlékezni fogunk, miután a követőknek már rég leáldozott. Ilyen a Veil Of Maya is. Köszönet a Phoenix Music Hungarynek a koncertért.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek