Koncertbeszámolók

VIII. Metal Karácsony – Koncertbeszámoló

2008. december 19-20. @ Debrecen, Új Vígadó

Végre eljött az idei Metálkarácsony ideje is. A rendezvény ebben az évben két naposra bővült olyan nagy nevekkel, mint a Moby Dick, Cadaveres, Szeg és még sorolhatnám a többi nagyon jó zenekart.
Ez köszönhető annak is, hogy az idei Metálkarácsony a Rockinform nevű újság szerkesztői is hozzájárultak a buli támogatásához nem kevés meglepetéssel és ajándékkal. A koncertek között felajánlottak a fellépő zenekaroktól egy-egy értékes lemezt vagy pólót. Ugyanakkor pár újság és Rockinformos póló is gazdára talált.

Az első nap mikor megérkeztem még az ajtók zárva voltak, így kénytelen voltam a vígadó melletti kocsmában eltölteni azt az egy órát, ami a kapunyitásig még hátra volt. Viszont a kocsmában már hallani lehetett, hogy az első zenekar hangolja a cuccokat. Így legalább megnyugtatott a tudat, hogy a rendezők itt vannak és az est első fellépője a NASMITH nevű banda is. A kapunyitás 19 órakor történt, de az első koncert csak 20: 20-kor kezdődött.

NASMITH zenekarról ezelőtt még nem hallottam, így nem tudtam mire számítsak. A kezdő szám első tíz-húsz másodperce elárulta, hogy nem puha műfajú bandával lesz dolga a közönségnek. A NS egy metalcore-hardcore vonalat követő igen súlyos metál zenét játszott, ami igencsak lezúzta a közönség fejét. Az énekes hangja nem nyerte el a tetszésemet maximálisan. Első benyomásra olyannak tűnt, mintha egy popzenekart hallgatnék. Persze azért ennyire nem volt vészes, volt itt hörgés, ordítás, minden ami egy jó hc-metalcore bandába kell. Viszont az éneklős rész nem nagyon tetszett.
Sajnos a zenekar koncertje alatt igen kevesen voltak a vígadóban. A színpad előtt maximum 30-40 fő lehetett. Persze az első sor azért megtelt headbangelő fiatalokkal. A többiek inkább hátrébb élvezték az előadást.
Az énekes is láthatóan jól érezte magát, még a közönség közé is lejött fokozni a hangulatot.
Sajnos nem volt hosszú műsorideje a zenekarnak, de azért eljátszották a tervbe vett számok jelentős részét. A koncert alatt azért megismertem nagyon jó számokat a zenekartól, mint például a Mennyi még a vége vagy éppen a kezdő szám a Rólad szól. Setlist: Rólad szól, Vedd el újra, Rajtad áll, Bízz meg bennem, Ahonnan jössz, Mennyi még a vége, Fegyver a kezedben, Nyílt láng, Ellenszer

Ahogy már a beszámoló elején leírtam, a zenekarok fellépései között a Rockinform kisorsolt egy-egy ajándékot a nézők között. Persze a sorsolás picit túlzás. Szóval egy-egy kérdést tettek fel az est fellépő zenekarairól, és aki tudta a választ, az megkapta az ajándékot. Mit mondjak, elég jó hangulatban telt a nyereményjáték és ezen dobott a közönség pozitív hozzállása is.

Gyors átpakolás után a budapesti STOPYT nevű zenekar lépett a színpadra. Sok jót hallottam a zenekarról innen-onnan, így nagyon vártam már a fellépésüket. A Stopyt extrém metalt játszott, hardcore hatásokkal. Nagyjából ugyanazok az emberek voltak elöl, akik már a Nasmith fellépésén is érdeklődve figyelték a koncertet.
A zenekar negatívuma leginkább az, hogy a számok nagyon egyformák voltak. Éppen beszéltem ismerősömmel koncert közben, hogy nagyon jó, amit a zenekar csinál, csak unalmas. Bár meg kell hagyni, hogy a gitárosok nagyon jól nyomták, sőt… A színpadi mozgásuk nagyon adta az alaphangulatot, de sajnos a közönség nem nagyon vette a lapot, csak pár ember rázta a fejét a számokra. A teremben ekkor 70-80 ember lehetett, ami egy ilyen bulihoz elég csekély létszám, pedig már jócskán elmúlt kilenc óra.
Külön szót érdemel a hangosítás. Nagyon jól szóltak a cuccok, sőt, igazából most éreztem azt, hogy remeg a föld a lábam alatt. Sajnos a Stopty számait nem nagyon ismerem, de voltak elég súlyos nóták, mint például a Fucker station vagy a Throatrevenge. Összegezve egy picit csalódás volt a Stopyt számomra, én több változatosságot vártam és nagyobb koncertélményt tőlük, de számomra ez sajnos elég felejtős zene volt.

Ezután ismét egy kis nyereményjátékra került sor, gazdára talált egypár Szeg cd és póló.

Az est harmadik fellépője a SZEG zenekar volt. Nagyon régen láttam már őket, – és nem figyelve a zenekar életét- újdonságként ért, hogy “új” énekesük van.
A legjobb hangulatot ezen az estén eddig a SZEG teremtette meg, én is nagyon jól éreztem magam. A számok konferálásánál az énekes kapkodta a levegőt, de olyan számok után, mint az Öngyilkosok dala vagy éppen a Idegen idegek. Bemutattak egy kis ízelítőt a most megjelent lemezükről is, amely a Hazaértem címet viseli.
A zenekar fokozva a hangulatot, felhívta a Lights Go Out banda gitárosát egy szám közös eléneklésére. Ugyebár régebben két énekese volt a bandának, így visszatért az a hangulat, amit akkor teremtettek a zenéjükkel. Azért a Szegre már eléggé összegyűltek az emberek, meghaladta a 100 főt a vendégsereglet.
A hangosítással egy problémám volt a Szegnél, hogy a vokálból semmi nem hallatszott, később már nem is állt a mikrofonhoz a gitáros. De annál többet mozgott a színpadon. Elment a dobok mögé, sőt inkább szaladt. Egyszer nagyot is néztem, mikor olyan lendülettel indult a közönség felé, hogy mindenki gyorsan félrepattant. De persze mindenki nevetett egy jót és énekelte a számokat. 23 óra körül eljátszották az utolsó számukat, amely egy Szeg klasszikus volt, a Carolinea. A közönség nagyon örült.

A Metálkarácsony utolsó nyereményjátéka vette kezdetét a CADAVERES koncertje előtt. Bár a technika ördöge nem nagyon engedte a nyereményjátékot zökkenőmentesen lezavarni, de a hangosítók hamar megoldották a problémát. Ezúttal a Cadaveres új albuma került kisorsolásra.

CADAVERES egy intróval kezdte a fellépést. Mindenki nagyon várta már a kezdést, hiszem egy lemezbemutató koncertről van szó a Cadaveres részéről, ami az Evilution nevet kapta. Az intro után máris egy új számmal az Ignominy-vel folytatták. Az első két-három sor nagy tombolásba kezdett. Van aki headbangelt és van aki a lökdösődést választotta. A hangfalak iszonyat hangerővel ontották ki magukból a Cadaveres zenéjét. Az első pár számot váltakozva játszották, az első és a második album dalaival. Így hangzott el az Elixir is, amit a közönség örömmel fogadott.
A tömeg még nagyobb őrjöngésbe kezdett a Seventh Heaven szám hallatán, amit ugyebár elég sokan szeretnek. Az elkövetkezendő számok már az új album dalai voltak. A hangulatot még jobban fokozta a vokál-gitár megjegyzései a számok között. A banda még cd-ket is osztogatott egy-két szám között. Koncert vége felé, pedig egy hatalmas dobszólóval szórakoztatták a közönséget. Majd felhangzott az előző album címadó dala a Soul of a New Breed. Mondhatom, hogy a hangulat ennél a számnál hágott a tetőfokára.
A buli végén a közönségnek sikerült még a színpadon tartani a zenekart, akik el is játszották a Drop of Humaneness – Medley dalocskát. Végül köszönetet mondtak a szervezőknek és külön kiemelték az album borítójának készítőjét. Setlist: Ignominy, Elixir, Unholy Spirit, Seventh Heaven, Three Act: Decay, Infest Your Mind, Tenacity, Vicious Game, Soul of a New Breed

Összegezve az estét nem voltak valami sokan, de lehet az is befolyásolta, hogy másnap munkanap volt. Viszont a fellépő zenekarok így is a maximumot nyújtották.

2. Nap

Mire beértem a vígadóba már a SPEAR nevű helyi banda nyomta a feldolgozásokat a színpadon. Szerencsémre csak az első számot késtem le, ami a Soilwork – Stabbing the Drama volt. Persze a feldolgozások mellett előfordult egy-két saját szám is, ami szerintem sokkal jobb volt, mint a kiválasztott feldolgozások. Pl. a Veszélyes átverés, egy nagyon jól összerakott szám, amit a közönség is jól fogadott, pedig csak most játszották először. Halhattunk még Evergrey, Susperia, Dark Tranquility és Kataklysm feldolgozást is. Az utóbbit kétszer is eljátszotta a banda. A hangulat leginkább a koncert végére kezdett javulni, amikor a Kataklysm számnál lejött a szintetizátoros a színpadról és a közönséggel együtt csápolt az As I Slither c. számra. Koncert utolsó felében felcsendült egy Children of Bodom dal is. A hajak lebegtek a levegőben, a zenekar pedig örömmel nézte a tomboló tömeget. Az énekes is igyekezett fokozni a hangulatot. A műsoridő végén megkérdezték a közönséget, hogy még melyik számot játsszák el. Egy kósza hang az Akelát hallatta. Misi vette a poént és elkezdtek egy Akela számot. Misi az “Adjál pénzt, adjál pénzt, adjál mégtöbb pénzt” sorokat énekelte, persze ebben kimerült a szöveg is. A közönség pedig nevetett egy jót az improvizáción. A visszainvitálás után a hangosító kedvéért eljátszották még egyszer a Soilwork számot.
A hangosítás akárcsak tegnap, ma is nagyon jó volt. (Ahogy utánna érdeklődtem a zenekaroknál, ők is úgy tartották, hogy nagyon jól szóltak a hangszerek csupán a kontakthibás mikrofon és a kontroll az, ami nem volt olyan jó, de szerencsére kifelé minden nagyon jól szólt). Talán a szólók azok, amik néha nem nagyon hallatszottak. Amit építő jelleggel írok le a zenekar számára az Misi hangja. Jó amit csinál és a hangja sem rossz, de néha úgy éreztem, hogy az ének mintha külön utakon járna a zenétől. Szóval nem nagyon igazodik a zenéhez. Nem úgy követi a dallamokat, ahogy kellene. Persze ez nem az összes számra érvényes, hanem egykét részre a dalokból. Váljon a zenekar védelmére az is, hogy nem régóta koncertképes a zenekar. Szám szerint ez volt a harmadik koncertjük, de ahhoz képest nagyon jó volt. És remélem fejlődőképesek és egyre több saját számuk lesz és szép lassan elhagyják a feldolgozásokat. Setlist: Intro, Soilwork – Stabbing the Drama, Susperia – Home Sweet Hell, Lost, Evergrey – Blinded, Veszélyes átverés, Dark Tranquillity – Monochromatic Stains, Kataklysm – As I Slither, Children of Bodom – In Your Face.

A második fellépő a Darkfall lett volna, de betegségre hivatkozva kénytelenek voltak lemondani a koncertet, így a debreceni DIM VISION ugrott be helyettük. Megköszönték a meghívást és bele is kezdtek a zenélésbe.
Leginkább a nagylemezükről az Epidemisről játszottak, aminek a közönség nagyon örült. A Dim Vision bulijára már bemelegedett a közönség, így egyre többen rázták a fejüket. Halhattunk egy feldolgozást is, ami egy Crowbar dal volt. Kicsit meglepődtem, de ettől függetlenül nekem nagyon tetszett. A legnagyobb tombolás talán az albumuk címadó dalán volt, az Epidermisen. De a repertoárból nem maradhatott ki a Havoc vagy a Arrival of Obscurity c. nóta sem.

Ahogy az előző nap, a mai napon is voltak nyereményjátékok a fellépő zenekarok között. Felhangoztak a tegnapról ismert kérdések, de egy pár egyszerű kérdés is felhangott a fesztivállal kapcsolatban.

A mai nap harmadik zenekara a szintén debreceni NEOCHROME volt. A black-death metal műfaj kedvelői a színpad elé gyűltek és várták a Neochrome kezdését. A zenekar hozta a szokásos formáját. Amit még mindig nem értek, az a szintetizátor a zenekar zenéjében. Már voltam jó pár koncertjükön ebben a felállásban, de soha nem jutottam el arra a pontra, hogy meghalljam a szintetizátort. Vee az énekes amióta átvette a vezető posztot a zenekarban nagyon sokat fejlődött. Bátrabban állt a mikrofon elé és a közönséget is jobban kezelte, mint az előző koncerteken. Számok tekintetében most is leginkább a DarkFall/Collapse albumról játszottak. Ami unikumként számított az-az Out of this Cage c. dal volt, amit nem túl gyakran hallhatunk, de most elővették a rajongók nagy örömére. Elhangzott még a megszokottá vált Emperor-I’m the Black Wizzard és egy Satyricon Pentagramm Burn feldolgozás.

Éjfél környékén az OVERLOAD hangolta a cuccokat. A zenekar három tagból áll. Számomra elég ismeretlenek voltak, így csendben, ülve ismerkedtem a zenéjükkel. Dinamikusabb “heavy/power-metal” stílusban ültetett dallamokra játszottak nemzeti gondolatokkal, vegyes érzelmű dalszövegekkel. Leginkább a mai Magyarország helyzetéről szólnak. Szövegeikben éreztem Kárpátia és Beatrice hatásokat is. A közönség elég visszafogott volt, csupán 7-8 fő lehetett, aki a zene hatása alatt volt. Lélekben talán mindenki várta már a Moby Dicket. Az énekes nagyon jól mozgott a színpadon és a közönséget is próbálta buzdítani. Még egy feldolgozással is előrukkoltak a Sentenced zenekartól. Koncert vége felé megemlítették, hogy jövő év elején kész az első nagylemezük. Személy szerint a XX. század c. szám tetszett a legjobban. Talán azért, mert nem oylan eredeti a szövege, de zeneileg korrekt volt.

Egy órás műsoridő után következett a várva várt MOBY DICK zenekar. Sajnos elég sokat késtek, ezért is lettek ők az utolsó fellépők. De hamarosan megtelt a színpad előtti tér emberekkel és mindenki füttyszavakkal, ordibálásokkal várta a zenekart. Pár perc múlva a színpadra léptek. Mindenki egyedi bulit várhatott, hiszen a zenekar egy, úgynevezett retro koncertet adott az első három album dalaiból. Szóval a rajongóknak igazi csemege volt a koncert. Első számuk az Ilyen ez a század volt, a közönség nagy éljenzésbe kezdett és együtt énekelték a számot a zenekarral együtt. A biztonságiaknak nem kevés dolguk volt a közönséggel, hiszen sokan a színpadra másztak, de van aki beesett a nagy lökdösődések közepette. Így két szám között az énekes megkérte a közönséget, hogy a színpadra senki ne másszon, hiszen az-az ő “helyük”, majd a gitáros kompenzálta az énekes szavait azzal, hogy tomboljanak nyugodtan tovább, hiszen ők is szeretnek tombolni. A közönség meg is fogadta a tanácsát és a színpadra is kevesebb ember tévedt fel. Koncert közben elhangzottak olyan slágerek is, mint a Körhinta, Ugass kutya vagy a Gazember. A hangulat a koncerten kifogástalan volt. Jó volt nézni azt a sok embert, ahogy együtt tombolnak és énekelik a szövegeket. A tizenévesektől kezdve a harminc-negyven éves korig mindenki megfordult a koncerten, aki szereti a Moby Dick-et. A show elég hosszúra sikerült, jó másfél órás műsoridőt láthattunk.

Összegezve a fesztivált, elég vegyes volt a zenekari felhozatal. A második nap hangulatilag jobb volt, mint az első, de ez köszönhető a kétszerannyi embernek is. A zenekarok és a hangosítás is nagyon jó volt. Szó, ami szó, ismételten egy jó fesztiválnak voltunk fül és szemtanúi.

Kapcsolódó cikkek

VII. Metal Karácsony – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z