Koncertbeszámolók

Violator, Concrete, Nuclear Beast, Wasted Struggle – Koncertbeszámoló

2010. július 04. @ Budapest, Mappa Club

Plunging Into Annihilation Euro Tour 2010

Június közepén felütötte a fejét a hír, hogy az új kori thrash bandák 2 nagysága, a Violator és a Fuled By Fire közös turnéjukon egy magyar állomást is csinálnak majd. Mondanom sem kell, hogy a műfaj kedvelőinek körében ez nem kis eseménynek ígérkezett. Annál is inkább, mivel a FBF-ös srácok tavaly 2 koncertet is csináltak kishazánkban a Bonded By Blood-dal karöltve és azoknak is nagy sikere volt.
Be kell valljam, hogy még a koncert napján is voltak előítéleteim a rendezvénnyel kapcsolatban, mivel ugyanaz a Mowarmetal szervezte, aki az (általam annyira várt, és sajnos) elmaradt Gama Bomb koncertet is.

Délután 2 körül érkeztünk Budathrash-re, ahol aztán egy kellemes, laza délutánt töltöttünk el a Déli pu. melletti parkban. Ide gyűlt össze kis csapatunk is, akikkel aztán 7 óra körül indultunk el a koncertnek helyet adó Mappa Club-ba, ami a volt Trafó Bár Tangó helyén található. Mikor odaértünk, már egész nagy csoport farmermellényes, töltényöves, fehér sportcipős ember volt a klub bejárata előtt, innen tudtuk, hogy jó helyen járunk. Hamar tájékoztattak minket róla, hogy a FBF sajnos elmaradt, mivel problémájuk akadt a kocsijukkal még az Egyesült Államokban és így a turné következő állomásai is kétségesek a számukra. A Violator busza szerencsére már ott állt.

A klub alsó szintjén a Violator merch már készen várta a thrashereket. Elég nagy választék volt ahogy láttam és az árak sem voltak olyan horribilisek, mint amikor a Warbringer volt itt február végén. Ekkor a Wasted Struggle már az utolsó számainál tartott. Belőlük nem láttam túl sokat. Pár söröző egyén volt még csak lent ekkor és ennek a ténynek az igen gyatra hangzás sem kedvezett. Elég kása volt.

Rövid átszerelést követően a szervező Bogyó Ádám zenekara, a Nuclear Beast kezdte műsorát. Րket ismertem a promójuk kapcsán, ami nem sikerült rosszul. A hangzás itt sem volt tökéletes, az éneket kicsit halknak éreztem. A közönség létszáma nem ugrott túl nagyot az előző bandához képest, de ez a fiúknak nem szegte kedvét, teljes erőből játszottak. A (nem épp túlbonyolított) saját számaikból álló műsort egy Toxic Holocaust feldolgozás is terítékre került. Kb. fél órát játszottak a srácok.

Kis szünet után a Concrete lépett a deszkákra. Rájuk már egész kis tömeg összegyűlt és meg is mozdult. Concrete igazi old school thrash-t játszik és élőben is nagyon ütős, pörgős. A technikásság is jellemző a zenéjükre, ami nem hátrány. A hangzás itt már jelentősen jobb volt, mint előtte. A saját számok mellett ők is játszottak egy Toxic Holocaust nótát. A fiúk sikerét a „vissza, vissza” kórus támaszthatja legjobban alá. Engedtek hát a nyomásnak, és egy Sodom nótával zárták a műsorukat.

Ezt követően mindenki bejött, aki csak ott volt, hiszen az est fénypontja következett. Viszonylag rövid hangolás után a húrok közé is csaptak a brazil thrasherek. Jól szóltak és nagyon keményen nyomták a srácok, be is indult a közönség. Szinte egyfolytában ment hátul a circle pit, hol több, hol kevesebb emberrel. Kb. 2 szám után egy pár perces technikai szünet állt be, ugyanis valami probléma volt Pedro (ének/basszus) hangszerével, aminek az lett a vége, hogy a Concrete-es Necrofaust basszusgitárján tolta végig a koncert hátralévő részét. A hosszabb szünet nem szegte kedvét a közönségnek, ment a „Violator, Violator” kántálás, de türelmesen kivárták, míg folytatódik az őrület. Hozzá kell tegyem, hogy nagyon hálás közönség volt, folyamatosan bíztatták a zenekart. (Meg is lettünk dicsérve! 🙂 A koncert gerincét a nagylemez (Chemical Assault) dalai adták, de előkerültek korábbi számok is, és természetesen a turné egyik apropójaként szolgáló Annihilation Process című új EP is.

A koncert vége felé a stage diving is megindult, miután az egyik szerencsés ismerős fél számot végig headbangelt a színpadon (és kevésbé szerncsésen lefejelte az egyik gitárt). Csak úgy hullottak az emberek. A közönség őket sem akarta elengedni ráadás nélkül, meg is kaptuk (szerintem jogosan). Amikor egyértelművé vált, hogy már nem lesz több, mindenki fölözönlött a színpadra, gratulálni, fotózkodni stb. Nekem is sikerült szert tennem egy Violator pengetőre és utána Márcio Cambito-val (gitár) vitattuk meg a Jackson gitárok ügyét, amiből több is megfordult aznap a színpadon. (Hiába, szenvedély! 🙂
A brazil srácok megmutatták, hogy bár a VB-ről kiestek, thrashben verhetetlenek. Szerintem a Violator-nek is tetszett a magyar közönség hozzáállása, főleg mivel ez volt az első állomása a turnénak. Remélem kellően jó benyomást keltettünk és hamarosan újra látjuk őket (pl. ténylegesen a FBF-el együtt). THRASH IS BACK!

Kapcsolódó cikkek

Concrete interjú

KMZ

Concrete – High Evolution albumpremier

KMZ

Chaosrealm, Cvlt Of Grace, Wasted Struggle, New Dead Project, Have No Clue, Hanoi – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Tankard, Concrete, Drünken Bastards – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Summer Explosion Fest – Koncertbeszámoló

Golysz

NUCLEAR BEAST – Promo ’09

Krisz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek