Koncertbeszámolók

Vital Remains, Godphobia – Koncertbeszámoló

2007. április 23. @ Budapest, Blue Hell

PlanetNoir Industries szervezésében

Már régóta üldögéltünk a meglehetősen kihalt Yukban, mikor kilenc óra körül hangok hallatszottak a színpad felől. Igazából nem csodálom a késést a nyolc órára kiírthoz képest, hiszen még ekkor is érkeztek emberek. Szinte azonnal belekezdett az előzenekar. Három számot ledaráltak, ezek után kérdezte meg az énekes, hogy tudjuk-e, kik ők. (elvégre a flyeren is csak a “+supports” felirat szerepelt.) “Bocsánat, de mi nem a Vital Remains vagyunk, bár azt hiszem, erre már rájöttetek, és bár sajnálom, nem is az Autopsy.” – mutatott a pólójára. Meginterjúvoltam az Archaic éppen ott álló gitárosát, de ő is csak annyit értett az ezt követő hörgésből, amennyit én – “Valami fóbia.” – vont vállat. Később némi utánajárás árán kiderítettem, hogy a svéd Godphobia együtteshez volt szerencsénk. Szerencse bizony, mert annak ellenére, hogy pár fal mellett álldogáló embertől eltekintve hárman maradtunk (mind az első sorban), elég jó koncert volt. Grindos beütésű death metalt toltak, nem kis beleéléssel. A leghosszabban felkonferált számuk – “A következő szám vallásellenes.” – a Crucify Him volt. Nem beszéltek sokat, hanem a zenére koncentráltak ők is. Élvezet volt figyelni az együtt headbangelő zenekart, ahogy az egyes pillanatok kimerevedve beleégtek a retinámba a stroboszkóp fényeiben. A tagok is mind extrémebb arcok voltak, piercing, stb., de leginkább az énekes őrült mozdulatai vitték a produkciót. A 2007-es debütáló albumról többek között elhangzott még a Confession of the Observer, a Godphobia, a Vermin of Christ és az On Your Knees.

Nem sokkal utánuk máris feljött a színpadra Dave Suzuki gitáros és elkezdett a Forever Undergroud c. szám részleteivel hangolni. Talán tíz percet se kellett még várnunk és már kezdtek is. Ahogy azt már sejtettem az új album intrója (Where is your god now?) majd első és címadó száma indította a koncertet. Később megint beálltak az előző, Dechristianize című album intrójával (Let the killing begin), amiben Jézus és Pilátus szavai mellett a Carmina Burana részletei is elhangzanak. Némileg szomorúan kellett megállapítanom, hogy az énekes nem az a Glen Benton, aki az új albumot felénekelte. Ugyanakkor ez az arc is simán hozta a színvonalat (az egyik szám elején még be is ugrott kicsit a pogoba), és a hangja is elég jó volt, nem úgy, mint a gitárosnak. Dave amúgy rendkívül hatásos látványelemnek bizonyult, anatómiai tárlatban lehetett volna mutogatni az ereit, annyira koncentrált.

Izzadtságtól csillogó gitárja is megerősítette, hogy bár lehet sűrű a turné, de nem hakni, tényleg mindenhova elviszik a death metalt. Nyakában hatalmas medálokkal a nem éppen kistermetű Tony Lazaro is valóban ördögi látványt nyújtott. Mindezek után nem is csoda, hogy a közönség nem hagyta annyiban a zenekar levonulását. Percekig tartott, amíg visszahívtuk őket, de egy elég hosszú ráadás blokkot kaptunk. Az énekes meg is jegyezte: “Kurva jók vagytok, maximum tíz emberre számítottunk egy hétfő estén.” Ehhez képest egész komolyan sikerült megtölteni a termet, és ebben része volt néhány határon túlról érkezett rajongónak is. A közönség erejéből még stagedivingra is futotta, úgyhogy pozitív csalódás volt ez a hétfő este.

Szerző: conatgion
Átdolgozta: medea

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Hate Eternal: Kicks off North American tour with Origin today in Austin, TX!

KMZ

Vital Remains, Order Of Ennead, Tribulation, Kill With Hate – Koncertbeszámoló

Jillian

VITAL REMAINS – Icons Of Evil

Riffa

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek