Koncertbeszámolók

Wartime Party 11. – Koncertbeszámoló

2007. október 17. @ Budapest, After Music Club

Fellépők:
KRUPSKAYA (UK), HUMAN ERROR, STEP ON IT, DON’T SAY A WORD

A wartime party 10-es fesztiválocska, ami még augusztusban került megrendezésre a Kultiplex kistermében elég sikeresnek volt mondható, hisz maguk a szervezők sem gondolták volna, hogy ennyi ember tiszteletét teszi azon az ominózus estén, ahol fellépett 6 banda, akik közül kettő külföldi volt.

Az is a sok emberre fogható, hogy nyár utolsó szabad hete volt, s mindenki még bulizni akart egy nagyot, tehát azért is lehettek többen, mint szoktak lenni átlagban egy ilyen koncerten, ahol underground hc / crust / grind, stb bandák játszanak. Ennek örömére, meg azért is, mert jó dolog király bandákat itthon megnézni meg lett rendezve a wartime party 11 – es buli is, ahol Angliából, Stoke városából jött el hozzánk a KRUPSKAYA, akik turnén voltak és stílusilag a powerviolence-t képviselik. Jó kérdés, hogy mit értünk ez alatt, de majd kiderül.

20 órára volt kiírva a kezdés, s ezt be is tartották a szervezők, hiszen pontban, mikor nyolcat ütött az óra, akkor a többnyire csepeli tagokból álló DON’T SAY A WORD kezdte meg a fellépő zenekarok sorát. Rájuk azt lehet mondani, hogy stílusilag old-school hardcore-t játszanak, amiben vannak dallamos témák. Ekkor még annyian nem voltak a klubban, de azért megtisztelték egy jó páran a jelenlétükkel a zenekart, akik nem mozogtak különösebben a színpadon, ami nem is volt olyan nagy, pont elfértek rajta, de nem éreztem bennük azt, hogy most oda akarnak tenni mindenkinek. Ebben a felállásban még nem láttam a zenekart. Az énekes (Attila) és a gitár (Gábor) részlegen történtek változások, s szerintem mindkét poszton remekül megállja a helyét mindkét úriember. Kíváncsi vagyok rá, legközelebb mennyivel lesz másabb a produkciójuk. Egyébként a frontember Attilát a Sorrow is a Sage nevű bandában is megtalálhatjátok szintén énekesi fronton.

A következő zenekar a STEP ON IT legénysége volt, akik ezen az estén szinte majdnem csak új számokkal álltak ki. Na jó, azért ez túlzás lenne mondani, de jóformán a műsoruk 80%-át csak az újonnan felvett számok tették ki. Most kevesebbet is játszottak emiatt, de ennek ellenére nem lehetett panasz a koncertjükre. Ugyanazt kaphattuk, mint eddig: Iszonyat gyors hardcore, thrash tételeket bele az arcunkba egy gyilkos előadásban. A srácoknak most jelent meg egy split bakelit a skót Filthpact (R.I.P.) nevű crust bandával, akikkel elég jóban vannak illetve a Step on it tagokat számláló Black sisternek is most jött ki az anyaga, amit a Gamabomb nevű ír formációval adtak ki. Mindenesetre nem semmi, amit a SOI művel zeneírás terén. Rengeteg új számokat írnak és az ember már nem tud odafigyelni, hogy mennyi anyagot jelentetnek meg.

Az est harmadik zenekara a crustpunkban utazó HUMAN ERROR bandája volt. Jelenleg a srácoknak nincs szilárd, saját dobosuk, mert a legutóbbi állandó dobosuk, Toto most kint dolgozik Írországban és csak februárban jön vissza, s addig egy pár koncertre Pándi Balázs segítségét veszik, aki korábban dobolt a Humanben, s néha napján, amikor senki sem ér rá, akkor is vele nyomják. Mindenesetre reméljük, megtalálják majd a végleges ritmusszekciót. Amit hallottam belőlük, az bejött, de közelről, hangulatot megnézve nem tudtam betekintést nyerni. Annyit tudok, akkorra már rendesen megtelt az After music club területe. Nem említettem, de az After music club régebben Marco polo néven működött, szóval onnan ismerős lehet a név mindenkinek.

Az est fő attrakciója a brit noise / powerviolence (ezt már másodszorra mondom) KRUPSKAYA volt. A közel 15 perces showjuk alatt, amit sajnos basszeros nélkül nyomtak le (nem tudtam kideríteni, mi történt vele, mert még az előző koncerteken együtt nyomták vele) abszolút lejött, hogy mit jelent ez a stílus. Az már megint egy más kérdés, hogy ők is ezt gondolják magukról. Igazából tök mindegy. Szóval, amit arcba kaptunk ebben a 15 percben, az minden volt, csak nem egyszerű. Disszonáns gitárnyúzások, noise-os, zajos témák, s erre jött a kapkodós dob, amiben volt blastbeat kezdeményezés, ami másképp volt blastbeat, mint egy tipikus grind bandánál, ez inkább kalimpálás volt, de jól csinálta a dobos Ed, ő sem ma kezdte ezt a műfajt. Az ének alatt meg kíméletlen sikítást kellett érteni, amit a rasztás Alex adagolt nekünk szinte megállás nélkül. Más zenekarok megnevezését is lehetne mondani zenéjükre, mint például a Charles Bronson, vagy a Dropdead, hogy jobban be tudja mindenki azonosítani, milyen is lehet a zene. Az elborult gitártémák nem mindig jöttek le, csak a káoszos zajdömpingek, amik a dob mellett kegyetlenül borították az emberek hangulatát. Tényleg nem játszottak sokat, de amennyit játszottak, az hibátlan volt. Megőrülés nem volt a zenéjükre, de mindenki kifejezte a tetszését. Külön megköszönték, hogy játszhattak, elég szimpinek tűntek. A srácoknak 2 nagylemezük egy splitjük van illetve szerepelnek egy compilation cd-n is.

Körülbelül háromnegyed 11-kor fejeződött be a koncertjük. A wartime party 11-en nem voltak sokan, de nem is voltak kevesen, szerintem mindenképp jó érzéssel távozott az angol banda is illetve a szervezők, hogy megint összehoztak egy jó bulit. Pluszban, azt sem szabad elfelejteni, hogy másnap is megrendezésre került egy hasonló buli itt a városban, szóval mindenképp jó volt ez a nézőszám. Kíváncsian várom, milyen bulival szolgálnak legközelebb a wartime szervezői. Jó este volt.

www.myspace.com/krupskayaforever
www.myspace.com/thehumanerror
www.myspace.com/steponitallschool
www.myspace.com/dontstayawordhc

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek