Koncertbeszámolók

XI. Kelet Underground Fesztivál – Koncertbeszámoló

2008. október 18. @ Debrecen, Új Vigadó

Idén ötödik éve rendezték meg a debreceni Új Vigadóban az Underground fesztivált. Szép évforduló, szép hagyomány, jó hírnév, jó fellépési lehetőség, jó zenekarok és jó bulizási lehetőség. Minden adott volt ahhoz, hogy nagyszerű estén vegyünk részt. Idén ősszel sajnos csak egynapos lett a fesztivál, de remélem, a mostani alkalom mindenkinek bebizonyította, hogy még mindig van jövője a magyar undergroundnak. Engem meggyőzött.

Amikor beléptem a koncertterembe, egy-két perce már elkezdődött a buli. Meglepetésemre alig tudtam magam átverekedni az embertömegen. Rég láttam ennyi embert egy underground koncerten, ami mindenképpen dicséretre méltó. Mind a közönség, mind a szervezők felé.

Az első zenekar a debreceni Insanum volt. Egy tehetséges, feltörekvő zenekar és remélem, minél többen megismerik a közeljövőben, mert megérdemlik. Dallamos death metalt játszanak egész sok akusztikus résszel, néhol pedig tiszta énekkel. Ezen az estén különösen elemükben voltak a srácok, hiszen fergeteges koncertet csavartak le. A hangosítás nagyon jóra sikeredett, a zene pedig nem kevésbé. A közönség is érezte, hiszen elkezdtek seregleni a színpadhoz. Igaz, hogy agresszívabb mozgásra elég kevesen vállalkoztak, de sokan tették tiszteletüket a srácok körül és látszott rajtuk, hogy élvezik. Meg is tudom érteni őket. Azt eddig is tudtam, hogy az Insanum egy jó zenekar, de nem hittem, hogy ennyire… Pedig ennyire…

A miskolci Slytract lépett másodikként a színpadra. A négyesfogat egy agresszív, néhol belassulós, döngölős death metalt játszik, pöpec szólókkal, méghozzá nem is akárhogyan. Nekem ott az Atavism jutott először eszembe, de ez csak egy akkori asszociáció volt. A közönség tovább gyarapodott, és az intenzív headbang és a kisebb lökdösődések mindenkinek tudtára adták, hogy ez bizony egy tökös muzsika. A fiúk odafent pedig csak hagyták magukat sodorni a nép árjával, aminek egy marha nagy buli lett az eredménye. A hangosítást ismét ki kell emelnem, megint jól szólt minden. Csak gratulálni tudok mind a bandának, mind a technikus srácnak. Sikerült tovább fokozni a hangulatot, amit az Insanum már elkezdett. Remélem, hamarosan viszontlátjuk őket.

Harmadjára a szombathelyi Embers következett. Aki még esetleg nem ismerné őket, egy iszonyat energikus hc-t nyomnak félelmetesen jól elkapott szólókkal és hatalmas hangulatot tudnak teremteni a teremben, ha a közönség is vevő a zenéjükre. Most vevő volt. Nagyon. Beindult a pogó, a headbang, az énekes pedig csak hergelte és hergelte az embereket, akik pedig hergelődtek és hergelődtek. Csoda, hogy egyben maradt a terem… Rég láttam már ekkora mozgást koncerten. Azt hiszem, ez tökéletesen minősíti a srácok és a közönség teljesítményét. Le a kalappal az előtt, aki ezt el tudja érni.

Negyedikként a debreceni Szeg lépett a színpadra. Amikor idén láttam őket a Campus fesztiválon, egy kissé durvított heavy metal jött le erről a bandáról. Tartottam kicsit attól, hogy mi fog ebből kisülni, hiszen nem feltétlenül vevő egy death-hc közönség a heavyre. A Szeg viszont alaposan rámcáfolt. Csak bámultam, mekkora bulit csináltak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy most klasszisokkal keményebb produkcióval álltak a nagyérdemű elé. Ezerszer ütősebb volt a műsor, mint a nyári fesztiválon és ezerszer jobban érezte magát mindenki. A végére már igazi örömzene lett a produkcióból. A cucc is nagyon tökösen szólt. Sikerült úgy beállítani a hangosítást, hogy az egygitáros felállás ellenére sem voltak üresek a szólók. Nem mindenkinek és nem mindig szokott sikerülni, most viszont nagyon jól elkapta a srác.

A záróbanda az esztergomi Watch My Dying. Րket valahogy (legalábbis Debrecen környékén) mindig kora reggelre teszik. Campuson is hajnal fél kettőkor kezdtek, és most sem játszottak hamarabb. Nem tudom, mi ennek az oka. És valahogy nekem most sem (mint a Campuson sem) volt az igazi. A közönségre nem lehetett természetesen semmi panasz, gyülekeztek, headbangeltek, zúztak, miként a banda is. És ha azt nézzük, hogy sok-sok ember jól érezte magát, akkor édes mindegy, én mit gondolok, és úgy kell minősítenem a bulit, hogy príma volt.

Összegezve elmondhatom, hogy a meglepően rengeteg egybegyűlt metalfan nagyon jól érezte magát, iszonyatosan jót bulizott és várja a folytatást. Remélem, a szervezők új erőt nyernek ebből a sikeres buliból és nagyon sokáig meg fogják szervezni az Underground Fesztivált, hiszen a magyar undergroundnak ilyen és hasonló bulik kellenek, hogy megmaradjon és erősödjön.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek