Koncertbeszámolók

XV To Be Punk.Festival – Koncertbeszámoló

2022. november 25-26. @ Szerbia, Újvidék (Novi Sad) – SKCNS Fabrika

„Újvidék neve az 1970-es évek vége óta szorosan kötődik a jugoszláv punk-mozgalomhoz. A műfaj azóta is töretlenül népszerű a városban és több jeles képviselőt is kitermelt az elmúlt évtizedekben. Emiatt nem is meglepő, hogy a To Be Punk Fesztivált (TBP) immár tizenötödik alkalommal rendezték meg. Az idei TBP a „Másik? Európa” projekt keretén belül került megvalósításra, ami az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 program része.” – gyn (kepesifi.com)

Már előre beterveztük a szentesi brigáddal, hogy elmegyünk a kedvenc városomba, az ország legnagyobb Punk rendezvényére. Eljött a nap, melóból rögtön beültem a kocsiba, útba ejtettem Szentest és onnan irány Újvidék! A határt elég jól megúsztuk és a szállás is rendben volt. Egy ismerős ismerősének az ismerőse (tényleg) kiadta a nagynénje lakását nekünk. Szerintem a két napra, négy főre összesen 3000 dinár (kb. 10.000 Ft) több mint jó ajánlat volt! Nem sokat időztünk a szálláson, bevártuk a negyedik lakótársunkat, aztán indultunk is a Fabrikába. A program a következőképpen alakult:

📌 Péntek, november 25.
Liquid SuperCharge ➡ 20:30 – 21:00
YÖU ➡ 21:15 – 21:50
Vox Populi ➡ 22:05 – 22:40
Neuspeh ➡ 23:00 – 23:40
Lion’s Law ➡ 00:00 – 00:45

📌 Szombat, november 26.
Urlik ➡ 20:00 – 20:30
Staticø ➡ 20:45 – 21:15
Rixe ➡ 21:30 – 22:05
La Inquisición ➡ 22:20 – 23:00
Ruidosa Inmundicia ➡ 23:15 – 23:45
Death Side ➡ 00:00 – 00:45

A helyszínen az elővételes jegyeket karszalagokra váltottuk, ahol szabadon elvehető volt a rendezvényre készült fanzin (ezekből fordítok majd lentebb) és a koncert plakát is:

Az idei TBP fesztivál műalkotásának szerzője Jelena Letić újvidéki tervező.

„Ez az illusztráció a tetoválások iránti érdeklődésem eredménye, tehát mint rajzstílus és a Death Side, mint zenekar aki motivált, mert a japán mitikus lényről, Jorogumóról szól. Ez egy 400 éves pók, amely átalakul egy gyönyörű nővé, elcsábítja a férfiakat, akiket megtéveszt egy illúzióval, majd hálóba csavarja és megeszi őket. Mondjuk egy japán szárazföldi sellő 🙂” – Jelena

A pulai SpeedRock Liquid Supercharge-ot valamivel több mint egy éve hozták létre. A Fried Brain, az Immobile, a Fonjatura zenekarok tagjaiból áll. Mindent kevertek amit szeretnek: rock’n’rollt, punk-ot, hardcore-t. Nemrég jelent meg első EP-jük Left For Dead, Full Speed Ahead címen. Motörheades rock’n rollt nyomtak, egy kis HC fűszerezéssel.

Yöu – HC és punk, emo és screamo, őrült, jó, de hogyan is lehetne más, ha Szkopjeból származik?! A macedón banda 2015-ben alakult és a dobos a következőképpen jellemzi magukat:

„Őszintén szólva nem tudom hogyan jellemezzem a zenekaromat. Ha azt mondom hogy emo – nem igazán emo, ha azt mondom hogy punk – nem igazán punk. Így csak meghívom az embert a koncertre és ha eljön – remek, jól fogja érezni magát 🙂 – Tejka”

Vox Populi – belgrádi hardcore punk banda. Közel 30 éve léteznek és a mai napig számtalan fellépésük volt az ex-Jugoszlávia országaiban. Többször játszottak a világ leghíresebb punk fesztiválján – a Rebellion in Blackpool-on, brit turnéjuk részeként. A zenekar a punk világ leghíresebb neveivel (UK Subs, Exploited, GBH, D.R.I., Dead Kennedys…) osztozott a színpadon, a közelmúltban pedig a Chikara és az Otpadki Civilizacije zenekarokkal közös EP-t adtak ki. Aktívan koncerteznek és ezzel párhuzamosan fejezik az új EP anyagának rögzítését.

Neuspeh (Kudarc) – a fesztivál házigazdái ezzel az előadással népszerűsítették az SKCNS által kiadott debütáló albumot. A Neuspeh új név az újvidéki színtéren, a To Be Punk Fesztiválon való fellépés pedig lehetőséget adott arra, hogy a közönség meghallgathassa a „Povraćanje prošlosti” debütáló album dalait, amely hamarosan megjelenik az SKC Novi Sad gondozásában. Érdekes volt látni a volt lakótársamat a színpadon. Előre is mentem inteni és ahogy láttam ő is meglepődött, hogy ott vagyok. 😀

A párizsi Lion’s Law nem szorul különösebb bemutatásra. Az egyik vezető street punk banda népszerűsége csúcsán érkezett Újvidékre. Emlékszem anno a Dürerben láttam őket először…áhh…nem is tudnám őket jellemezni megfelelően. Hazaérkezve végighallgattam az összes anyagukat még egyszer, annyira éltem… Toxic Weekend, ha ezt olvasod, akkor érted a célzást… 😀

Hazafelé tanakodtunk az ideiglenes főbérlőnkel, hogy hívjunk-e taxit vagy gyalogoljunk-e. Arra jutottunk, hogy kajáljunk! 😀 Ha ott jársz, ajánlom a stadion melletti Paprika nevezetű helyet, dolgozik 0-24h és isteni a pljeszkájuk! Translator Steve újra akcióban volt, fordítottam a magyaroknak, hogy ki mit kér a pljeszkába! 😀 Utólag megnéztem, 4 km-t gyalogoltunk haza… Alvással nem volt problémája szerintem senkinek… 😀 Másnap elmentünk kajázni, nem, nem pljeszkát… Ajánlom a halpiac melletti, kis kockás terítős éttermet, a nevére már nem emlékszem… Egy kávé, egy leves, egy főétel, egy saláta és egy üdítő nem került többe 3000 Ft-nál… Ezt követően elmentünk a Crni Ovan-ba, ami Újvidéken egy kult helynek számít, ahol találkoztunk egy csomó ismerőssel, akik szintén Magyarországról jöttek a fesztre:

Ők innen mentek tovább turistáskodni, mi meg megindultunk a CK13-ba, ami szintén egy kult helynek számít, de sajnos zárva volt. A terv az volt, ha visszamegyünk a szállásra, de végül a Red Cow-ban kötöttünk ki, mert ott volt csapolt Guinness..nem is mi lennénk… Végül csak vissza jutottunk a szállásra és egy gyors sör után indultunk is vissza a Fabrikába. Sikerült lekésni az első három zenekart, de hát örültünk, hogy odaértünk egyáltalán.. 😀

Urlik – ahogy mondani szokták, régi punkok egy csapata döntött úgy, hogy egy új bandával kezd újra, mert az előző harminc bandával felejthetetlen sikereket ért el. Ők a rajongóik terméke.

„Szuperül éreztük magunkat. Lejátszottuk a sajátunkat, majd más zenekarok előadásait élveztük.” – Urlik

Staticø – egy házai név, amelyről beszélnek. Júniusban a Slapshottal láthattuk őket. Most ismételt a belgrádi HC brigád. Debütáló EP-jüket az egyik vezető európai HC kiadó adta ki, a Refuse Records.

Rixe – annak semmi értelme nem lett volna, hogy a Lion’s Law egyedül jöjjön… egy trió, aki a lehető legjobb Oi!-t játssza és énekli, először érkezett Szerbiába. A Rixe együttest Maxime Smadja, a Youth Avoiders egykori gitárosa hozta létre azzal az ötlettel, hogy a múlt század nyolcvanas éveinek francia Oi! hangzás nyers változatát játsszák. Ennek a zenekarnak az előnye, amiben a Lion’s Law énekese, Wattie (jelen esetben basszusgitáros) és Tom (gitár) is játszik, hogy a régi hangzás valahogy üdítő megközelítése: bár lecsupaszított, nem hiányzik belőle a dallam és a himnikusság.

La Inquisición – a barcelonai legkifinomultabb, himnuszosabb, legdallamosabb Oi! punk

„A mi esetünkben a punk zenét a szövegek sötétebb filozófiai felfogásával szeretnénk ötvözni, gyakran mondjuk olcsó költészettel is. Ami magukat a hatásokat illeti, mi személy szerint sokféle zenei műfajt hallgatunk, de ami a La Inquisiciónt illeti, mint zenekart, minden sötétet, zajosat vagy depresszívet csak üdvözölni tudunk!” – mondják.

Ruidosa Inmundicia Bécsből érkezik a nagyszerű Carolina vezetésével, akit a Sotatila, Sucidas, Demzia Kolektiva zenekarokból ismerhettek. Nemrég adtak ki egy új albumot melyen gyors, dühös dalok szerepelnek. A Ruidosa Inmundicia azon kevés osztrák hardcore punk bandák egyike, akiknek munkásságát szerte a világon hallották. Carolina vezetésével két évtizede tevékenykednek a színpadon és maguk mögött tudhatnak számos koncertet és turnét szerte Európában, Japánban és Amerikában is. Ez év elején a független dán kiadó, az Adult Crash Records kiadta új Ira című nagylemezüket!

Mikor láttál utoljára japán bandát élőben? Haver azt mondta, hogy 20 évet várt erre a zenekarra… 😀 Az ottani hardcore/punk szcena mindig is sajátos volt és jó hírnévnek örvend az egész világon. Sok nagyszerű nevet szült. Az egyik leghíresebb és legkeresettebb a tokiói Death Side. Újvidék városát és a To Be Punk fesztivált abban a megtiszteltetésben és kiváltságban részesítette, hogy felkerülhetett a térképre Európában, amelyek otthont adtak nekik.


Köszönet a fotókért Bodor Leának és mindenért a To Be Punk.Festival. csapatának! Találkozunk jövőre!

„A „zágrábi címmel rendelkező” Kriva Istina, a rijekai-postojnai Agregat és a szlovén Odpadki civilizacije nem tudott fellépni az idei To Be Punk Fesztiválon, olyan váratlan körülmények miatt, amelyeket mi, mint szervezők és maga a zenekar sem tudtak befolyásolni.” – To Be Punk.Festival.


Kapcsolódó cikkek

Yöu interjú – Amit énekelünk, azt személyes élményeink ihlették, így a YOU olcsó pszichoterápia számunkra

Steve

Staticø interjú – Végre vannak kölykök a belgrádi koncerteken, és remélem, aktív részesei lesznek a szcenának

Steve

Ruidosa Inmundicia interjú – A személyi igazolványunk a koncertjeink, hiszen mi igazi live band vagyunk!

Steve

Rixe – a kezdet

Steve

Neuspeh interjú – Nem a pesszimizmusról beszélünk, hanem arról, hogy szilárdan a földön maradunk, és ne kövessünk el olyan hibákat a múltból, amelyek visszatérnek

Steve

Liquid SuperCharge interjú – Pulából származnak és Rock’n’Roll-t játszanak

Steve

Lion’s Law – a kezdetek

Steve

La Inquisicion interjú – Fejezzétek ki, amit igazán éreztek, és legyetek önmagatok!

Steve

Death Side interjú – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán Hardcore Punk hangzást átadjuk a közönségnek

Steve

Odpadki civilizacije interjú – Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és más igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet

Steve

Kriva Istina interjú – Még ha soha senki sem hallgatna minket, akkor is jó móka lenne azt a zenét játszani, amit szeretünk

Steve

Agregat interjú – Azt akarja, hogy minden megremegjen, mosolyogjon és táncoljon, mindenkit szívesen látunk, szeressük egymást

Steve

Ruidosa Inmundicia, Maradonna, The Fight, Knife In The Leg, Goblin Gore, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek